Önemli

//

Bilim Haberciliği İçin Önemli Konular Gündeme Geldi

Geçtiğimiz günlerde bilim haberciliği alanını kapsayan önemli bir olay yaşandı. Karadeniz’deki bir balık türü hakkında yapılan haberler bilim insanlarını şaşırttı. Hem bilim hem de habercilik anlamında önemli olan bazı konular da sosyal medyada gündem oldu.
Yanlış Habercilik Zararsız Bir Türü “Çok Zararlı” Gibi…

Bilim Haberciliği İçin Önemli Konular Gündeme Geldi

//

Geçtiğimiz günlerde bilim haberciliği alanını kapsayan önemli bir olay yaşandı. Karadeniz’deki bir balık türü hakkında yapılan haberler bilim insanlarını şaşırttı. Hem bilim hem de habercilik anlamında önemli olan bazı konular da sosyal medyada gündem oldu.
Yanlış Habercilik Zararsız Bir Türü “Çok Zararlı” Gibi Gösterdi
Bazı haber sitelerinde “Cobitis strumicae” balık türü için bir takım haberler yayımlandı. Haberler bu tür için “istilacı balık”, “köpekbalığından beter”, “çok zararlı” ifadelerini kullanıyordu. Hacettepe Üniversitesi biyoloji bölümünden Doç. Dr. Baran Yoğurtçuoğlu, bu tür haberler hakkında açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Yoğurtçuoğlu yanlış habercilikten duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Kötü habercilik ve yeni yetme akademisyenlik bir arada tam bir facia. Haber …

OceanGate Titan’da Neler Oldu?

///

18 Haziran Pazar günü öğlen saatlerinde tarihi batık Titanik’i görmek için dalış yapan Titan denizaltında neler oldu? İrtibat ne zaman kesildi? Patlama nasıl oldu? Uzmanlar ve ABD sahil güvenliğin açıklamaları bize neler söylüyor? Hepsini sizler için derledik…
OceanGate Titan denizaltı, içindeki beş mürettebatla 18 Haziran Pazar günü tarihi batık Titanik’i görmek için dalış yaptı. Dalıştan yaklaşık 45 dakika sonra kara ile irtibatı kesilen Titan için ABD sahil güvenlik ekipleri arama kurtarma çalışmaları başlattı. Kanada’da yaklaşık 400 deniz mili açıklarında Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki uluslararası sularda kaybolan OceanGate Titan’ın ilk somut bulgusuna ABD sahil güvenlik ekipleri tarafından, 22 Haziran Perşembe günü rastlandı. OceanGate …

OceanGate Titan Denizaltından Acı Haber!

////

1912 yılında, yapıldığında Dünya’nın en büyük gemisi olan Titanik’in buz dağına çarpıp batması sonucunda 1514 kişi hayatını kaybetmişti. Titanik’i görmeye giden OceanGate Titan denizaltından pazar günü gerçekleşen dalıştan bir saat sonra sinyal alınamadı.
Tarihi Titanik gemisini görmek için yola çıkan Titan denizaltı Atlas Okyanusunda kaybolmuştu. Kaybolan denizaltı, Pazar gününden bu yana ABD Sahil Güvenlik ekipleri tarafından aranıyordu. Son bilgilere göre Titan denizaltı ile Titanik’i yerinde görmek isteyen, Pakistanlı iş adamı Shahzada Dawood ve oğlu Sulemon Dawood, Fransız Titanik uzmanları Paul-Henri Nargeolet ve Stockton Rush ile İngiliz iş adamı Hamish Harding hayatını kaybetti.
GÜNLER SONRA SOMUT BİR HABER ALINDI!
Yolcular Titan ile Titanik’i görmek …

Ülkeyi Sarsan Depremle İlgili Son Durumlar

///

Deprem bölgelerinden gelen haberler doğrultusunda son durum şu şekilde; 3 bin 419 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 534 kişi yaralandı. Toplam 10 ilde büyük yıkım getiren depremler nedeniyle 5bin 775 bina yıkıldı. Süreç içerisinde şu ana kadar toplam 312 artçı deprem yaşandı. Bunlardan 3 tanesi 6 ve üzeri şiddetinde.
12 Bin 181 Personel Arama Kurtarma Çalışmasında
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi’nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin sıklıkla basın açıklamalarında bulunuyor. Arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bir taraftan afetle bir taraftan da olumsuz hava koşullarıyla mücadele edildiğini belirtti.
Hala Yardımın Ulaşmadığı Yerler Var Mı?
Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın yaptığı …

Dünya Altıncı Kitlesel Yok Oluşa gidiyor

Altıncı kitlesel yok oluş büyük bir hızla yaklaşıyor. Bu korkutucu ama gerçek. 65 milyon yıl önce dinozorların kaybından bu yana, türlerin yok oluşunun en kötü dönemini yaşıyoruz. Biyoçeşitlilik hızla azalıyor ve korkunç bir gelecek bizi bekliyor olabilir. Çünkü tüm türlerin yüzde 30 ila 50’si yüzyılın ortalarına kadar yok olmaya doğru gidiyor.

Asteroid çarpmaları, volkanik patlamalar ve doğal iklim değişimleri gibi olayların neden olduğu geçmiş kitlesel yok oluşların aksine, mevcut kriz neredeyse tamamen insanlardan kaynaklanıyor. Aslında, şu anda tehdit altındaki türlerin yüzde 99’u, başta habitat kaybına neden olan egzotik türlerin tanıtılması gibi nedenlerle risk altında bulunuyor. Ayrıca insan faaliyetlerinin yol açtığı küresel ısınma …