Bilim insanları lazer kullanarak yıldırımların yönünü değiştirmeyi başardı. Kuzeydoğu İsviçre’de Santis Dağı’nda gökyüzüne ışık huzmeleri fırlatıldı ve 50 metre boyunca yıldırım başarılı bir şekilde yönlendirildi.
Araştırmacılar lazerlerin ileride havaalanlarını ve fırlatma rampalarını yıldırım çarpmasından koruyabileceklerini öngörüyor. Araştırmayı inceleyen bilim insanları ise uzun süredir…
Bilim insanları yıldırım yönlerini değiştirebilecek!
Bilim insanları lazer kullanarak yıldırımların yönünü değiştirmeyi başardı. Kuzeydoğu İsviçre’de Santis Dağı’nda gökyüzüne ışık huzmeleri fırlatıldı ve 50 metre boyunca yıldırım başarılı bir şekilde yönlendirildi.
Araştırmacılar lazerlerin ileride havaalanlarını ve fırlatma rampalarını yıldırım çarpmasından koruyabileceklerini öngörüyor. Araştırmayı inceleyen bilim insanları ise uzun süredir üzerinde çalışmalar yapılan konuya ilişkin elde edilen sonucu başarılı buldular.
Yıldırım çarpmaları kimi zaman insan, kimi zamansa yapılara zarar veriyor. Yapılan araştırmaların sonucunda 2006-2021 yılları arasında ABD’de yaklaşık 450 kişi hayatını kaybetti.
Şu an, yıldırım çarpmalarına karşı alınan önlem Benjamin Franklin’in eseri olan paratonerler. Metalden yapılmış olan bu sistem, yapıların üzerine yerleştirilip cıvataları çekiyor ve akımı hasara neden olmadan önleyip …
Einstein ve Bohr Tartışmaları : Kuantum Mekaniğini Anlamak
Einstein ve Bohr tartışmaları, kuantum mekaniğinin temel doğasına ilişkin farklı fikirleri ve yorumların karşı karşıya geldiği ve kuantum mekaniğinin gelişmesinde önemli bir dizi tartışmadır. Bu tartışma, 1927 yılında düzenlenen Beşinci Solvay Konferansı‘nda baş göstermiş ve daha sonra devam etmiştir. Einstein ve Bohr arasındaki bu tartışmalar ikilinin dostluğunu etkilememiştir.
Tanrı evrende zar atmaz
Einstein ve Bohr tartışmaları kuantum konuşlan, en ünlü ve tarihsel açıdan önemli Solvay Konferanslarından biri 1927’de düzenlenen Beşinci Solvay Konferansında başlamıştır. Albert Einstein ve Niels Bohr arasında kuantum mekaniğinin temel prensipleri üzerine yoğun bir fikir alışverişi yaşanmıştır. Einstein kuantum teorisinin belirli yönlerine eleştirel yaklaşmış ve kuantum mekaniğinin olasılıksal doğasına olan …
Titan Faciasında Basıncın Rolü Ne? Basınç Nedir? Basınç ve Derinlik Arasında Bir Bağlantı Var Mı?
18 Haziran’da batık gemi Titanik’i görmek için dalış yapan OceanGate Titan denizaltından dalıştan birkaç saat sonra haber alınamadı. Yetkililer ancak 22 Haziran Perşembe günü ulaştıkları denizaltı hakkında patlama olasılığının çok yüksek olduğunu söylemişti. Geçtiğimiz günlerde ise OceanGate Titan’a ait büyük parçalar bulunduğu ve bulgularda insan kalıntılarına rastlandığı açıklandı. Bu açıklama patlama olduğunu kesinleştirdi. Peki OceanGate Titan neden patladı? Teknik aksaklıklar patlamada rol alıyor mu?
Basınç Nedir?
Basınç, kelime anlamıyla maddelerin bulundukları yüzeye uyguladıkları kuvvettir. Basıncın farklı formları vardır. Bu formlardan bir tanesi sıvı basıncıdır. Sıvı basıncı direkt olarak derinlik ve yer çekimine bağlıdır. Öz kütle ve derinlik arttıkça basınç artar. Derinlik ve …
Kuantum Fiziğine Giriş: Sıfırdan Bire
Kuantum Fiziğine Giriş: Sıfırdan Bire, 12 Nisan 2020’de Q Turkey‘de yayınlanmıştır.
Bu yazı kuantum fiziğini merak eden ama oturup fizikçiler için yazılmış bir ders kitabını okumaktan gözü korkan (veya üşenen) kişilere yöneliktir. Yazının akışı içerisinde yapılan tanımlarla aslında kuantum fiziği öğrenmek için öncül neleri bilmeniz gerektiğine de adım adım vurgu yapılmıştır. Yazının sonunda hepsini bir liste halinde bulabilirsiniz.
Fizik Nedir?
Daha önce “Fizik Nedir, Fizikçi Ne Yapar?” başlıklı yazımızda değinildiği üzere (indirgemeci yaklaşacak olursak) Fizik bilimi aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
…fiziksel bir sistemin matematiksel tasvirini çıkarmak, sonrasında bu matematiksel tasvir üzerinde fiziksel dünyada karşılığı olduğunu varsaydığımız operasyonları uygulamak, sonucunda çıkan matematiksel tasvirin fiziksel gerçekliğini test etmek …