damarlarda ilerleyen solucan robot

MIT damarlarda ilerleyen solucan robot geliştirdi

3 dakikalık içerik

MIT , damarlarda ilerleyen solucan robot geliştirdi. Solucan robot sayesinde beyindeki atardamarların arasında dolaşmak mümkün hale gelecek.

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü), model bir beynin içindeki atardamarlarda ilerleyebilen yeni geliştirdikleri solucan robotu tanıttı. Robotun geliştirilmesine MIT’de lisansüstü öğrenim gören Yoonho Kim önderlik ederken, Prof. Dr. Xuanhe Zhao da araştırma ekibinde yer aldı. Kendinden yağlamalı bir malzemeyle kaplanmış olan robotun çapı 0.6 mm’den daha az. Robot, kan pıhtılaşması, anevrizmalar (damar genişlemesi) ve kalp ile beyindeki diğer rahatsızlıkların teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek. Çalışma, 28 Ağustos 2019 tarihinde Science Robotics‘te yayımlandı.

MIT, resmi Twitter hesabı üzerinden bir video görüntü eşliğinde çalışmayı duyurdu. Görüntüde robotun model bir damar içindeki ilerleyişi gözüküyor.

Araştırmacılar, robotu, kan benzeri bir madde içeren bir insan beyninin silikon modelinde test etti. Beyin dışında tutulan bir mıknatısla kontrol edildiğinde robot, ulaşılması zor kan damarları boyunca yol aldı. Robot, henüz insanlarda test edilmedi.

Araştırmacı Kim, “Robotun daha önce bu alana girememesinin nedeni, bir kan damarı içinden geçebilen mevcut robotların çapının çok büyük olmasıydı. Bunun yerine, atardamarların geniş olduğu kalpte robotlar rahatlıkla kullanılabilecek.” dedi. Ayrıca robot, kalbin yanısıra beyinde de kullanılabilir.

Solucan robot mıknatıs yardımıyla ilerliyor

Solucan / yılan benzeri robotlar daha önce de geliştirilmişti. Ancak genellikle hidrolik kullanılarak çalıştırılan robotların aksine, yeni teknoloji hareket etmek için ferromanyetik alan adı verilen esnek manyetik malzemelere ihtiyaç duyuyor. Kim, malzemenin işe yaradığını belirterek, yağlı yapışkan maddenin çok fazla sürtünme gerçekleşmeden ilerleyebildiğini aktardı.

Araştırmacılar, robotun insan vücuduna zarar vermeyeceğinden emin olmaya çalışıyor. Eğer tüm araştırmalar olumlu ilerlerse, Kim cihazın damar patlamalarından önce anevrizmaların teşhisine yardımcı olabileceğini ve hatta felce neden olabilecek tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olmak için lazer teknolojisi kullanarak kan pıhtılarının giderilebileceğini söylüyor.

Kaynaklar;

New Scientist

Discover Magazine