Çamaşır atık sularındaki büyük tehlike; çamaşırların lifleri. Çamaşır liflerinde yer alan mikroplastikler, atık suyla birlikte kanalizasyona ve doğaya karışıyor. Japon bilim insanları, bu sorunu çözmeye çalışıyor.
Sentetik kumaşlar makinede yıkandığında, küçük plastik lifler kopar ve sonuç olarak atık suyla birlikte suya karışır. Şu anda okyanuslarımız yalnızca büyük plastik çöp parçaları değil, aynı zamanda, çoğu yıkanırken sentetik kumaşlar tarafından oluşan lif formunu alan eksi “mikroplastik” parçacıklar tarafından da tehdit altında. Yeni bir sistem bu lifleri kaynağında yakalayarak bu durumu engellemeye yardımcı olmak için ses dalgalarını kullanıyor.
Bilim insanları, mikroplastik lifleri, çamaşır makinelerinden çıkan atık sudan uzaklaştırmak için filtreler geliştirmişti. Ancak bu tür filtrelerin genellikle temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekiyor, ayrıca gözenekleri tam koruma sağlayamayarak özellikle küçük liflerin geçmesine izin veriyor.
Bu sınırları göz önünde bulundurarak, Japonya’nın Shinshu Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, kütle ses dalgası (BAW) sistemi olarak adlandırılan bir tekniği tasarladı. Üç ayrı kanala giren merkezi bir mikro lif dolu atık su akışıyla işlem başlıyor. Çatal uç noktasının hemen yukarısında, orta akımın her iki tarafından ses dalgaları uygulamak için bir piezoelektrik cihaz kullanılır ve ortada sabit ses dalgası oluşur.

Lifler bu dalganın içinde toplanır ve daha sonra hepsi orta kanaldan aşağı taşınır -temiz, plastik içermeyen su iki yan kanaldan aşağıya akar. Bu, temiz suyun kanalizasyon sistemine akacağı anlamına gelirken, lif ağırlıklı suyun giderilmesi için toplanabileceği demek.
Laboratuar testlerinde, BAW kurulumunun PET (Polietilen tereftalat) liflerinin yüzde 95’ini ve Naylon 6 liflerinin yüzde 99’unu yakaladığı tespit edildi. Sistem üretime girmeden önce, şu anda çamaşır makinelerinin boşaltılması oldukça uzun süreceği için lif ayırma işleminin hızlandırılması gerekiyor.
Profesörler Hiroshi Moriwaki ve Yoshitake Akiyama‘nın önderlik ettiği araştırma üzerine bir makale Sensors and Actuators B: Chemical dergisinde yayımlandı.
Kaynak;