Mete Atatüre ve Can Gürses ODTÜ’de konuşacak

9 dakikalık içerik

Mete Atatüre ve Can Gürses, ODTÜ Fizik Topluluğu’nun etkinliğinde yer alacak.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fizik Topluluğu, bir duyuru ile 25 Eylül tarihinde Can Gürses ile Mete Atatüre’yi bir etkinlikte ağırlayacaklarını bildirdi. ODTÜ Fizik Topluluğu, “Bu Ne Bilimsizliktir!” ismini taşıyan etkinlikte, Gürses ile Atatüre’nin konuşmacı olarak yer alacağını ifade etti. Etkinlik, 25 Eylül Çarşamba günü 17.30’da başlayacak ve ODTÜ Fizik Bölümü U3 amfibisinde düzenlenecek. Katılımın sınırlı olduğunu belirten topluluk, etkinliğin üniversite dışından gelmek isteyenlere açık olduğunu yazdı. ODTÜ Fizik Topluluğu, ilerleyen açıklamalarında ise salon kapasitesinin üzerinde talep olduğu için kayıtların şimdilik askıya alındığını bildirerek, “3 saat gibi bir sürede, salon kapasitesinden daha fazla kayıt geldi. Gerekli düzenlemeleri yapmak için kayıtları durdurmak zorunda kaldık. İlerleyen günlerde tekrar bilgilendirme yapacağız.” şeklinde bir açıklama yaptı.

ODTÜ Fizik Topluluğu’nun tweeti;

Birçok kişi canlı yayın yapılmasını istiyor

Mete Atatüre ve Can Gürses’in konuşacağı etkinlik, büyük ilgi görüyor. Etkinlik duyurusunun altında birçok kişi topluluğa, “canlı yayın olacak mı?” şeklinde soru yöneltti. Etkinliğin daha büyük bir salonda yapılmasını ve böylece kapasitenin artırılmasını isteyenler de oldu.

Mete Atatüre de bir tweet atarak etkinliği duyurdu. Atatüre, tweetinde, “Peki madem, 25 Eylül’de “Bu Ne Bilimsizliktir!” söyleşisiyle sevgili Can Gürses ile Ankara’dayız. Herkesin katılımına açıktır, başvurularınızı hızlıca yapınız.” dedi.

Mete Atatüre’nin tweeti;

Can Gürses, etkinliğe katılımdan memnun olduğunu tweet atarak ifade etti. Gürses, “Arkadaşlar şu an Mete Atatüre ile beni gerçekten gururlandırdınız… Ankara’daki söyleşimizi gerçekleştireceğimiz ODTÜ U3 amfisinin 550-600 kişilik kotasına 3 saat içinde 1400+ başvuru geldiği için ODTÜ Fizik Topluluğu kayıtları durdurmak zorunda kalmış. İlginize çok teşekkürler.” ifadelerini kullanarak duygularını paylaştı.

Can Gürses’in tweeti;

Mete Atatüre “imkansız” denileni başardı

Mete Atatüre, 1996 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oldu. 1996’da mezun olduktan sonra Atatüre, Boston Üniversitesi’nde doktora eğitimini gördü. Ardından Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (ETH Zurich) doktora sonrası (post-doc) çalışmalar yaptı. Prof. Dr. Mete Atatüre, 2007 yılından beri Cambridge Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Kuantum fiziği üzerine çalışan Atatüre, 2015 yılında ölçülmesi imkânsız olarak kabul edilen “ışık seviyesinin gürültü ölçümü”nü başardı.

Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırma ekibiyle birlikte ışık seviyesinin gürültü ölçümünü gerçekleştirerek tüm dünyada adını duyurdu. Bilkent Üniversitesi‘nin hazırladığı raporda, çalışmaya ilişkin bilgilere yer verildi: Doğal atom yerine yarı iletken nanomateryal kullanıp ışıkla etkileşimi tek bir atomdan 100 kat daha fazla olan bir süper atom elde ederek kuantum gürültüsünü ortaya çıkardıklarını belirten Prof. Dr. Atatüre, tam karanlıkta bile sürekli var olduğu düşünülen temel gürültü seviyesini o karanlığa çok az miktar ışık eklenerek düşürülebileceğini ispat ettiklerini vurguluyor. Bu etkinin var olabildiği deney koşullarında gürültü ölçümünün uzun yıllardır başarılamamasını ise etkinin var olduğu ışık seviyesinin gürültü ölçümü için çok az olmasına bağlayan Atatüre, “Işık sinyalindeki gürültüye kuantum gürültüsü denir. Işık şiddeti arttıkça gürültü de artar. Lazer ışığındaki gürültü ile araba farından gelen ışığın gürültüsü birbirinden farklıdır. Hepsinin ortak noktası, tam karanlıkta bile var olan kuvantum gürültü seviyesinin altına inememeleridir.” şeklinde açıklama yaptı.

Can Gürses “Sınav Uzmanı” ile öğrencilere ışık tutuyor

Can Gürses, ODTÜ Fizik ve Matematik bölümlerinden çift anadal yaparak 2001 yılında mezun oldu. 2014 yılında geliştirdiği Sınav Uzmanı uygulaması ile, kişinin seviyesini ölçen sınava hazırlık aşamasına imkan tanıyor.

Akıllı telefon ve / veya bilgisayara sahip olan herkesin kullanabildiği Sınav Uzmanı uygulaması ile Can Gürses, üniversiteye giriş sınavlarından yabancı dil sınavlarına kadar birçok sınava hazırlık sürecinde öğrencilerin kendilerini test edebileceği, eksiklerini görebileceği bir ortam hazırlıyor. Uygulamada, öğrencileri başarıya götüren öğrenme yolları, en çok zorlanılan ve zaman harcanan konular gibi analizler yer alıyor.

Can Gürses, kişisel blogundaki yazısında, Sınav Uzmanı uygulamasının ne olduğuna ilişkin bir metin kaleme aldı. Kullanıcıların, uygulamaya bir ders çalışma ve çalıştırma uygulaması olarak bakmaması gerektiği konusunda uyaran Gürses, uygulamanın ne olduğuna ilişkin, “Bu uygulamanın kullanıcıları, uygulamayı düzenli olarak zaten ders çalıştıkları konularda kendi seviyelerini düzenli olarak ölçüp mevcut seviyelerini geliştirmek amacıyla soru antremanı yapmak amacıyla kullanmalıdırlar. Sınav Uzmanı uygulaması tam da bu aşamada en kuvvetli yanını ortaya koyup karşınıza tam da ihtiyacınız olan soruları çıkaracak ve sizi amacınıza yönelik olarak geliştirecektir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Bilkent Üniversitesi IEEE-Mete Atatüre

Bilkent Üniversitesi – Kuantum gürültüsü

Can Gürses’in yazısı