lassa virüsü
/

Nijerya’da Lassa Virüsü Salgını Can Alıyor

2 dakikalık içerik

Nijerya’da Lassa virüsü salgını büyüyor. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) yaptığı açıklamayla, salgının artmasından dolayı ülkede “acil durum ilan edildiği” bildirdi. Lassa salgınıyla mücadelede yeni çalışmalara başlandığını da belirtti. Nijerya’da ocak ayı başından beri 19 eyalette 258 vaka tespit edildi, 41 kişi ise yaşamını yitirdi. Nijerya Sağlık Bakanı Dr. Osagie Ehanire, Sağlık Bakanlığının ve çeşitli sağlık kurumlarının iş birliğiyle salgın vakalarının tespit edildiği ve bu bölgelere sağlık ekipmanı gönderildiğini söyledi.

lassa fare

Lassa Virüsü ve Lassa ateşi nedir?

Lassa virüsü farelerden ve fare dışkısından, fare dışkısının gıdayla temasından bulaşan bir virüstür. Lassa ateşi ya da Lassa kanamalı ateşine sebep olur. Ebola ve Marburg virüsleriyle aynı gruba dahil olan Lassa virüsü bu virüslere göre daha az ölümcüldür. Tek RNA ipliği olan Lassa virüsü Arenaviridae ailesine dahil bir virüstür. Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone ve Nijerya’ya endemik bir hastalıktır ancak tüm batı afrikada görülme ihtimali bulunur. Muridae ailesine dahil olan ve Afrika’ya özgü Mastomys fareleri Lassa virüsünü taşır.

İlk kez Nijerya’da 1969 yılında tespit edilen virüs, 2016’da 9 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Geçtiğimiz yıl ise Nijerya’da 160’tan fazla vaka kaydedilmiştir.