Amerika Birleşik Devletleri’nde bir laboratuvarda çalışan bir kadın, çiçek hastalığı virüsü türünün (vaccinia / vaksinya virüsü) bulunduğu enjektörü yanlışlıkla parmağına batırdı. ABD’li sağlık uzmanları, 26 yaşındaki kadının deney esnasında yaptığı kazanın, çiçek hastalığı virüsünün genetiği değiştirilmiş bir türü olduğunu açıkladı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre kadının parmağı, iyileşmeden önce şişti ve karardı.
Vaccinia (vaksinya) virüsü çiçek aşılarını yapmak için kullanılır. Vaccinia virüsü, variola virüsü olarak da adlandırılan çiçek hastalığı virüsüne benzer. Bu aşı günümüzde rutin olarak kullanılmamasına rağmen, bilim insanları gibi çiçek hastalığına veya benzeri virüslere maruz kalma riski taşıyan kişiler aşılanıyor.
Çiçek hastalığı aşılarının, yan etkileri rutin yan etkilerden büyüktür. Bunun nedeni, zayıflamış veya öldürülmüş virüsleri kullanan çoğu aşıdan farklı olarak, çiçek hastalığı aşısının CDC’ye göre canlı vaccinia virüsü içermesidir.
İsmi açıklanmayan kadının, Eylül 2018’de laboratuvardaki yeni işine başlamadan önce yan etkilerden çekindiği için çiçek virüsüne karşı aşılanmayı reddettiği öğrenildi. Aralık 2018’de ise kaza gerçekleşti. Kadın, vaccinia virüsünü deney sırasında farenin kuyruğuna enjekte edecek iken yanlışlıkla kendine enjekte etti.
Kazadan 12 gün sonra parmağında doku bozukluğu oluştu

CDC, yaptığı açıklamada, kadının olayın ardından parmağını 15 dk su ile temizlediğini ve yetkililere haber verdiğini ifade etti. Kadın hastaneye kaldırıldığında, hangi virüs türünü kullandığını hatırlayamadı. Sonunda olayı inceleyen araştırmacılar, genetik olarak değiştirilmiş iki aşılama suşundan (virüs grubu) birinin kullanılmasının muhtemel olduğunu keşfetti. Kazadan on gün sonra kadının parmağı şişmiş ve parmağında siyah bir lezyon (doku bozukluğu) gelişmişti. 12’nci günde, ateşi 38C sıcaklığa çıkmıştı. Doktorlar durumuyla ilgili endişe duymaya başladı; kas içindeki basıncın artması ciddi bir durum olan “kompartman sendromu”nu geliştirebilirdi. Doktorlar, kadını çiçek hastalığı için yeni onaylanmış bir ilaç olan tecovirimat ile tedavi etmeye başladı ve ayrıca antibiyotik verdiler. İlaç verildikten 48 saat sonra kadın, iyileşmeye başladı.
Kadın, diğer çalışanlara enfeksiyon bulaştırma riskinden dolayı, laboratuvar çalışmalarından yaklaşık dört ay yasaklandı. Parmaklarındaki ölü doku alanları, yaklaşık üç ay boyunca iyileşmedi.
CDC, bu tür virüslerle çalışmalar yapan kişilere çiçek aşısı yapılmasını şiddetle öneriyor.
Kaynaklar;