Teknoloji

///

Teknolojide Yeni Soluk: Deepfake

Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına…

Teknolojide Yeni Soluk: Deepfake

///

Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına gelen deepfake’in ilk örneği 2017 yılında ortaya çıktı. 2017 yılından bu yana deepfake ile birçok ünlü isim filmlerde oynatıldı. Adını sıklıkla duyduğumuz deepfake teknolojisi için taklit edilecek kişinin yüz fotoğrafı ile yüksek gerçekçiliğe sahip konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesi mümkün. Bununla birlikte, deepfake herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirebiliyor. Farklı sistemler kullanılarak videolar elde…

İnstagram’ın aleniyeti çocukların zararına

//

İnstagram gün geçtikçe daha çok kullanılıyor. Fakat instagramın ve diğer sosyal medya ağlarının zararları olduğunun farkında mısınız? Özellikle çocuklar için bilgi kirliliği ve zararlı yayınların aleniyeti İngiltere’de büyük tartışma konusu olmuş gibi görünüyor. İngiltere’de yaşayan Molly Russell adlı 14 yaşındaki kız intihar etti. Molly’nin intiharının ardından babası Ian Russell, kızının sosyal medya hesaplarını inceledi. Baba Russell, BBC’ye verdiği röportajda, “Molly’nin sosyal medya hesaplarına baktım. Kızımın takip ettiklerinde ve aramalarında ‘kendine zarar verme’, ‘intihar’ gibi grafikler, etiketler gördüm. Sosyal medya, kızımın kendini öldürmesine yardım etti.” dedi. “Aynı etiketin aratılmasına uyarı gelmeli” Ian Russell, bu tür zararlı etiketlerin önlenmesini ve bir çocuğun…

“Teknoloji”den Neden Korkulmaz?

/

“Teknoloji”den Neden Korkulmaz? Herkes oturmuş, teknolojideki gelişmelerin “robotların” önünü açıp açmayacağını, “insanlığın” tehdit altında olup olmadığını tartışmakla meşgul. Fütürist Ray Kurzweil, “The Singularity is Near: When Humans Transcend Biology” adlı kitabında,  “Bilgisayarların 2029 yılında insanlar kadar akıllı olacağını, 2045 yılındaysa insan zekasının milyarlarca katı seviyeye ulaşacağını” öne sürüyor. Hadi o fütüristdir söyler diyelim, Stephen Hawking ve Elon Musk gibi “işinin ehli” adamların da robotların dünyayı ele geçirememesi için şimdiden önlemler alınması gerektiğini söylediklerini biliyoruz. Akıl, zeka kavramları çok su kaldıracağı için hiç girmemek yerinde olacak belki ama şunu iyi biliyoruz. İnsan, “değişen koşullara adapte olabilme“ kabiliyetiyle “insan”. Kutuplarda da, çöllerde…