Sağlık

/

BEYİN YİYEN AMİP OLARAK BİLİNEN ‘’ Naegleria fowleri’’ NEDİR? NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu yazımızda, halk arasında beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri’ yi ele aldık. Naegleria fowleri nedir? Nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?  Tüm bu konuları incelemeye çalışacağız. Naegleria fowleri NEDİR? N.fowleri, suda, toprakta veya insan merkezi sinir sistemi olabilen…

BEYİN YİYEN AMİP OLARAK BİLİNEN ‘’ Naegleria fowleri’’ NEDİR? NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

/

Bu yazımızda, halk arasında beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri’ yi ele aldık. Naegleria fowleri nedir? Nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?  Tüm bu konuları incelemeye çalışacağız. Naegleria fowleri NEDİR? N.fowleri, suda, toprakta veya insan merkezi sinir sistemi olabilen konakçıda serbest yaşayan amfizoik bir amiptir. Genellikle “beyin yiyen amip” olarak adlandırılır, çünkü amip içeren su burundan giriş yapıp beyne ulaştığında beyin enfeksiyonuna neden olabilir. Parazitin doğal yaşam alanları arasında kaplıcalar, göletler, nehirler ve tatlı su gölleri bulunur. Ancak içme suyu dağıtım sistemlerinde, arıtılmamış yüzme havuzlarında, çeşmelerde, hastanelerde, termal sularda, arıtılmamış içme sularında ve su parklarında da tespit…

ÇİLEK DİLLİLİK OLARAK BİLİNEN KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında çilek dillilik hastalığı olarak da bilinen Kawasaki Hastalığı nedir? Semptomları Nelerdir? Hastalığa neden olan mikroorganizmalar nelerdir? Hastalığın tanı ve tedavisi nasıldır? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız. KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR? Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığı (KH), öncelikle 5 yaşından küçük çocukları etkileyen, nedeni bilinmeyen akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık ilk olarak 1967’de Tomisaku Kawasaki tarafından Japonya’da tanımlandı ve Japonya dışındaki ilk vakalar 1976’da Hawaii’de bildirildi. Klinik belirtiler arasında ateş, döküntü, el ve ayaklarda şişme, göz aklarında tahriş ve kızarıklık, boyunda şişmiş lenf bezleri ve ağız, dudaklar ve boğazda tahriş ve iltihaplanma yer alır. SEMPTOMLARI…

Nekrotizan fasiit (ET YİYEN HASTALIK)

Nekrotizan fasiit nedir? Nekrotizan fasiit ya da halk arasında ‘et yiyen hastalık’, cilt ve kas yüzeyini kaplayan yumuşak dokuların yok olması ya da erimesi anlamına gelmektedir. Nekrotizan fasiit nedir? Belirtileri nelerdir? Et yiyen hastalığa neden olan mikroorganizmalar hangileridir? Hastalık oluşumu için risk faktörleri nelerdir?  Tedavisi var mıdır? Bu yazımızda nekrotizan fasiit ile ilgili tüm bilgileri sizler için ele aldık. Nekrotizan fasiit ya da et yiyen hastalık Nekrotizan fasiit (NF), ilk olarak 5. yüzyılda Hipokrat tarafından tanımlanan ve yaşamı tehdit eden bir yumuşak doku enfeksiyonudur. Et yiyen hastalığın etiyolojisi yüzyıllardır bilinmekle beraber “Nekrotizan Fasiit” terimi ilk kez 1871’de eski bir Konfederasyon Ordusu…

Kalp Nakli : Geçmişten günümüze neler oldu?

/

Kalp nakli, günümüzde pek çok insanın hayatını kurtaran önemli bir ameliyattır. Pek çok insan kalp nakli beklerken organ bağışçısı olanlar ise bu insanlara tekrar hayat vermektedirler. Aslında kalp nakli çok eski bir uygulama değildir. 1960’lı yıllardan itibaren günümüze gelişerek gelmiştir. İlk denemelerin bir şempanzeden insana yapılmıştır. 1) Şempanzeden insana kalp nakli İlk kalp nakli denemesi 1964 yılında cerrah James Hardy tarafından, hasta Boyd Rush üzerinde denenmiştir. Daha önce başka doktorlar tarafından şempanzeden yapılan böbrek transplantasyonlarından esininlenen Dr. Hardy, aslında hastanedeki beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastadan kalp almak istemiştir. Ancak Yasal çerçeve uygun olmadığı için gerçekleşmemiştir. Bu nakil sonucunda hastaya nakledilen şempanze…