Bir Köpek Misyonu Olarak: Astronomi
Bundan 56 yıl önce (19 Ağustos 1960) tüm dünyada sansasyon etkisi yaratan bir olay oldu: Sovyet köpekleri Belka ve Strelka uzaya fırlatıldı ve sağ olarak geri döndüler. Bu uzay uçuşu hakkında profesör Adilya Ravgatovna Kotovskaya*’nın bildiğinden daha fazlasını kimse bilemez. Profesör Adilya Hanım halen Tıbbi Biyolojik Sorunlar Enstitüsü Laboratuvarını yönetmekte olup her gün işine gitmeye devam etmektedir. Soru: Adilya Ravgatovna, neden özellikle sokak köpekleri insanlara uzay yolunu açtılar? Adilya Kotovskaya: Bunun üç sebebi vardı. Birincisi bizim için sokak köpekleri çok uygundu çünkü, onların hem soğuk hem açlık gibi birçok sıkıntıları olur. Bundan dolayı tabiatın her türlü ortam şartlarına alışık hayvanlardır.…
Amerikan Beyaz Kelebeği ve tırtılı – Hyphantria cunea
Amerikan Beyaz Kelebeği (Hyphantria cunea Drury), son günlerde özellikle Kadıköy ve Sakarya bölgesinde vatandaşların dikkatini çeken bir zararlı türü. İsminden de anlaşılacağı gibi bu kelebeğin hikayesi Amerika’da başlar. Günümüzde pek çok yere zararlı olarak yayılmıştır. Orta Karadeniz bölgesinde fındık bahçeleri için ana zararlılardan biri olarak kabul edilen bu tür, yaprakları hızla yiyen ve çabuk üreyen bir kelebek türüdür. Ancak en çok tırtılları görüldüğü için tırtıl olarak bilinir. Amerikan Beyaz Kelebeğinin Amerika’dan Türkiye’ye Hikayesi Amerikan Beyaz Kelebeği, Kuzey Amerika’da doğal olarak bulunan bir kelebek türüdür. 2. Dünya Savaşı döneminde bu kelebek Avrupa ve Japonya’ya girmiştir. 1940 yılında Avrupa’da Macaristan Budapeşte’de ilk…
Köstebek : Hassas burunlu canlılar
Köstebek, toprağın altında yaşayan, genelde varlığını tahmin ettiğimiz ama görmediğimiz bir canlıdır. Bir yerde minik toprak tepeleri gördüğümüzde orada köstebek olduğunu düşünürüz. Aslında sadece köstebek değil toprağın altında yaşayan kör fare gibi diğer bazı canlılarda benzer toprak tepelerinden yaparlar. Bu da köstebek ve kör farenin sıklıkla karıştırılmasına sebep olur. Köstebekler toprağın altında açtıkları galerilerde yaşarlar. Genelde gözleri körelmiş olan bu canlılar toprak altında yaşama uyum sağlamışlardır. Dünyada pek çok bölgede yaşarlar. deniz seviyesinden, yüksek rakımlara kadar bulunabilirler. Ancak çöl ekosisteminde yaşayamazlar. Köstebekler ne yer? Toprağın altında yaşadığı için belki de ilk akla gelen bitki kökleri olacaktır. Ancak köstebekler herbivor değillerdir.…
Yazın popüler siması : “Et Yiyen Örümcek” – Et yemiyor ve zehirli değil!
Et yiyen örümcek et yer mi? Et yiyen örümcek zehirli mi? Et yiyen örümcek zarar verir mi? Et yiyen örümcek gerçek mi? Aslında medyanın “bilerek” ya da bilmeden yanlış bir şekilde “et yiyen örümcek” diye servis ettiği böğüler et yemez, zehirsizdirler, ısırırlarsa canınız yanabilir ama sizi yemezler. Böğü Böğü, kurak ekosistemlerde yaşayan örümcek benzeri bir eklembacaklıdır. Böğü’nün kelime anlamı “güneşten kaçan” olup bilimsel olarak solifugidler olarak isimlendirilirler. Solifuge, solpugid, solifugid gibi adlandırılmalar da yine böğüler için yapılır. Çeşitli yörelerde sarı kız, deve örümceği, böyü, böğ, rotto, büfe, güve, mele, ankabut, helpazük, rıttayle, gindır ve kızılgöz gibi isimlerle anılır. Böğüler yani…
Karaya vuran dev okyanus güneş balığı
Bir grup Avustralyalı balıkçı, sahilde gezerken fotoğrafta gördüğünüz bu dev yaratığı buldu. Ekip, balığı, ilk başta dalgaların karaya attığı odun parçası diye düşündü. Ancak, dev yaratığa yaklaştıklarında, bunun muazzam, kemikli bir balığın gövdesi olduğunu anladılar. Bu dev balık, biliminsanları tarafından Mola mola olarak da adlandırılan okyanus güneş balığıdır. National Geographic’e göre, bu balıkların boyu 3 metreyi bulabilir ve 2,5 ton ağırlığa ulaşabilir. Okyanus güneş balığı, dünyada bilinen en büyük kemikli balıklar arasındadır. Okyanus güneş balıklarının dikkat çeken özelliklerinden biri de kocaman, şaşkın yüz ifadesi veren gözleridir. Bu balıklar, Güney Avustralya’daki ülkenin en uzun nehri olan Murray’in ağzında nadiren görülür. Fakat Mola…
Köpekbalığı : Hayır Hepsi Isırmıyor!
Köpekbalığı denildiğinde çoğunluğun aklına Jaws filminden kalma sahneler, testere gibi kesin dişler ve ölüm makinesi gibi devler geliyor. Zaten türkçe isimleri olan “Köpekbalığı” ismininde kaynağı “ısırma” davranışları. Ancak böyle isimlendirilmelerinin aksine tüm köpek balıkları aynı davranışları sergilemiyor. Genel olarak köpekbalıkları bir kaç farklı beslenme davranışına sahipler. Bir grup köpekbalığı türü yırtıcı ve isimlerinin hakkını veriyor. ikinci grup deniz diplerinden besleniyor. Üçüncü ve son grup ise, sudaki planktonları süzerek besleniyor. Bu yazıda planktonları süzerek beslenen bu ilginç ve nadir görülen köpekbalıklarını anlatacağız. Köpekbalığı : Kemiksiz 420 milyon yıllık geçmiş! Köpekbalıkları günümüzden yaklaşık olarak 420 milyon yıl önce dünya üzerinde yaşamaya başladılar. 17…
Türkiye’de Karşılaşabileceğiniz Akbaba Türleri
Akbaba deyince aklınızda ne canlanıyor? Zerdüştlerin kutsal hayvanı? Nil Karaibrahimgil’in “..akbaba olmasın..” deyişi? Kovboy filmleri?.. Aslında akbabalar etrafa pek zararı olmayan, ömürlerini eşlerine sadık geçiren ve nesilleri tükenme tehdidi altındaki canlılar… Akbabalar, Leş yiyici yırtıcı kuşlar olarak Aegypiinae ve Cathartidae familyaları altında sınıflandırılmıştır. En bilinen özelliği leşçil olması yani leşlerle beslenmesi ve kel kafaları, pençelerinin sivri olmaması, güçlü mide asitleri gibi fiziksel özelliklerinin de bununla uyumlu olmasıdır. Örneğin güçlü gagasıyla kara akbabalar leşin derisini parçalayıp yiyebilir, derisi açılmış bu leşin iç organlarını kızıl akbabalar tüketebilir, leşin kemiklerini sakallı akbabalar kendi yöntemleriyle yer ve kalan parçalarıda küçük akbabalar toplayabilir. Türkiye`nin Akbabaları Türkiye’de…
Herkül Böceği : Dünyanın En İlginç Ev Hayvanı
Herkül Böceği 170 mm’ye ulaşabilen boyuyla dünyanın en büyük böceklerinden biri. Bunun yanı sıra kendi ağırlığının 800 katı kadarını kaldırabildiği çeşitli kaynaklarda belirtilen “Herkül” ismini hak etmiş bir canlı. Çünkü sahip olduğu uzantılar ile 140 Newton (yaklaşık 14,3 kg) civarında kuvvet uygulayabilmekte. Gergedan böceği ve geyik böceği ile aynı cinse mensup olan herkül böceği, en sevilen ve ilginç ev hayvanları arasında geliyor. Herkül böceği özellikleri Herkül böceği Latince Dynastes hercules olarak isimlendiriliyor. Bilinen 9 alt türü olan D. hercules‘in yaşam döngüsü diğer böcekler gibi yumurta, larva, pupa ve yetişkinlik dönemlerini içeriyor. Yumurtalar en az 1 ay boyunca inkübe olduktan sonra…