Taurin özellikle beslenme takviyesi olarak pek çok insanın duyduğu bir madde. Ancak aslında besin takviyesinden öte metabolizma için gerekli bir amino asit. Bu amino asit son dönemlerde yaşlılık, obezite ve yağ metabolizmasıyla ilgili pek çok araştırmanın odağı oldu.
Olağanüstü bir sülfür içeren β-amino…
Taurin: Hayvan Metabolizmasını Yöneten Hayati Amino Asit
Taurin özellikle beslenme takviyesi olarak pek çok insanın duyduğu bir madde. Ancak aslında besin takviyesinden öte metabolizma için gerekli bir amino asit. Bu amino asit son dönemlerde yaşlılık, obezite ve yağ metabolizmasıyla ilgili pek çok araştırmanın odağı oldu.
Olağanüstü bir sülfür içeren β-amino asit olan taurin, çeşitli hayvan türlerinin metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. Diğer amino asitler gibi doğrudan protein sentezinde yer almamasına rağmen taurin genel fizyolojik işlevlerin düzgün çalışmasını sağlar. Bu yazıda, taurinin hayvan metabolizmasındaki önemini araştırıyor, alınabilecek kaynaları inceliyor, biyolojik işlevlerini aydınlatıyor, potansiyel sağlık etkilerini araştırıyor ve taurin ile diyet arasındaki ilgi çekici ilişkiyi tartışıyoruz.
Taurin: Daha Yakından Bir …
Geleceğin Et Devrimi: Kültür Eti Nasıl Üretilir
Et üretimi laboratuvarlarda gerçekleşen bir devrimle karşı karşıya! “Kültür eti” veya diğer adlarıyla bilinen bu yeni üretim teknolojisi, hayvan hücrelerinin in vitro ortamda çoğaltılarak üretilen eti ifade ediyor. Hücresel tarımın bir formu olarak kabul edilen kültür eti, rejeneratif tıp alanında geliştirilen doku mühendisliği teknikleri kullanılarak üretilmekte. Bu konsepti 2000’lerin başında Jason Matheny popülerleştirdi ve kültür eti araştırmalarına adanmış dünyanın ilk kar amacı gütmeyen kuruluşu olan New Harvest’i kurdu. New Harvest günümüzde 1606 bağışçıdan 10 milyon dolardan fazla bağış almış durumda.
Kültür eti, et üretiminin çevresel etkisi, hayvan refahı, gıda güvenliği ve insan sağlığı gibi birçok konuda potansiyel çözümler sunuyor. Ayrıca iklim …
Çikolata ve onun kısa hikayesi
Çikolata dünyadaki en popüler yiyeceklerden biri olup ayrıca pek çok çikolatalı kek, çikolatalı kurabiye, çikolatalı gofret gibi ürünün içinde bulunur. Orta Amerika kültüründe yaygın bir şekilde üretilip ve tüketilmiştir. 16. yüzyılda Columbus ile Avrupa’ya gelir ve çikolatanın hikayesi buradan dünyanın tüm noktalarına yayılır.
Olmec’te bulunan çikolata çömlekleri. http://antiquity.ac.uk/projgall/powis/index.html
Çikolatanın tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Meksika’da yapılan kazılarda dünyadaki ilk “sıcak çikolata” Olmec arkeolojik kazı alanında bulunmuştur. Aslında sıcak tüketip tüketmediklerini bilemiyoruz ancak M.Ö 1750’li yıllardan kalan bir çömlekte yapılan kütle spektrofotometresi çalışmaları ile kakaolu karışım kalıntısı burada bulunmuştur. Daha sonraki tarihlerde de yine Maya ve Aztek kültürlerinde de kakao ve kakao …
Peynir ve hakkında bilmediklerimiz!
Peynir Nasıl Yapılır?
Peynir nasıl yapılır sorusunun temel cevabında süt, asit ve biraz kimya vardır. Süt proteinlerinin katı bir formda bir araya gelmesi ile oluşur. Bu proteinlerin bir araya gelmesi sırasında asidik ortam önemli bir rol oynar. İçine asit eklenmiş sütün ısıtılmasıyla proteinler denature olur aynı zamanda ortamın pH’ı düşer ve miseller bir araya gelmeye başlarlar. Sıvı kısımdan ayrılan topakları süzerek aldığımız zaman peyniri elde etmiş oluruz. Mesela evde çökelek yapmak isterseniz, süte 3-4 yemek kaşığı sirke ya da limon eklersiniz ve kısık ateşte karıştırmaya başlarsınız. Kaynadıktan sonra “sütün kesilmesi” dediğimiz ama aslında süt proteinlerinin bir araya gelerek topak oluşturduğu …