İstanbul boğazında yunuslar pek çok vapurun çevresinde ya da grup olarak gezerken görülebiliyor. İstanbul’da yaşayan yunuslar sıklıkla gündeme geliyor. İstanbul Boğazı’nda yunus gözlemi yapanlardan, feribot seyahatlerinde karşılaşanlara kadar pek çok İstanbullu yunusları tanıyor. Kimi zaman İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun paylaşımlarıyla kimi…
İstanbul Boğazında Yunuslar Nasıl Görülebilir?
İstanbul boğazında yunuslar pek çok vapurun çevresinde ya da grup olarak gezerken görülebiliyor. İstanbul’da yaşayan yunuslar sıklıkla gündeme geliyor. İstanbul Boğazı’nda yunus gözlemi yapanlardan, feribot seyahatlerinde karşılaşanlara kadar pek çok İstanbullu yunusları tanıyor. Kimi zaman İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun paylaşımlarıyla kimi zaman İstanbul sakinlerinin ilginç gözlemleriyle kendilerinden söz ettiriyor İstanbul Boğazı’nda yaşayan yunuslar. Yunuslar ayrıca kimi zamansa aşırı balıkçılık faaliyetlerinden zarar görebiliyor ya da çevre düşmanlarının hedefi olabiliyorlar ve haberlere bu üzücü durumlarla konu oluyorlar. Ancak İstanbul’da 3 farklı yunus türü yaşadığını pek çok insan bilmiyor. İstanbul Boğazı’nda yaşayan üç yunus türü Tırtak (Delphinus delphis), Afalina (Tursiops truncatus) ve Mutur…
Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu anıt ağaçları anlattı; Türkiye’nin en yaşlı ağaçları ve ağaçların önemi
En yaşlı ağaçlar, anıt ağaçlar, ekolojide ağaçların yeri ve önemi.. Bu haftaki söyleşimizin konusu anıt ağaçlar! Artvin Çoruh Üniversitesinin Orman Fakültesinde Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalında görev yapan Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ile bir söyleşi yaptık. Prof. Dr. Tüfekçioğlu, sorularımız üzerine bize ülkemizdeki en yaşlı ağaçlardan, heyelan önlemlerine kadar ağaçlar hakkında birçok şey anlattı. İlk sorumuz, Türkiye’nin en büyük ve en yaşlı ağaçlarıydı ve bunlar hakkında bilinenleri merak ettik. Artvin Şavşat’a bağlı Yoncalı köyündeki dünyanın en yaşlı armut ağacı adayı üzerinde Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve ekibi çalışma yürütmüştü. Biz de hocamıza bu çalışmanın öyküsünü sorduk.…
Orfoz: Resifin Efesi – Avlanması yasak olan orfozun öyküsünü Mert Gökalp anlattı
Orfoz: Resifin Efesi belgeseli yayınlandı. Yönetmenliğini deniz biyoloğu Mert Gökalp’in yaptığı belgesel, avlanması yasak olan ve nesli tehlikede bulunan orfoz balığının öyküsünü anlatıyor. Bu balık türü, Brezilya ve Arjantin kıyılarından Güney Afrika kıyılarına, Akdeniz’de Tunus’tan Ege (nadiren Marmara) kıyılarına kadar birçok coğrafyada yaşıyor. Yoğun avlanma sonucu nesli tehlikeye giren orfozun varlığını, yüzyıllar öncesine uzanan mozaiklerde ve arkeolojik buluntularda bile görebiliyoruz. Yönetmen Mert Gökalp’in çektiği Orfoz: Resifin Efesi belgeseli geçtiğimiz aylarda yayınlandı. Son 20 yılda orfozların Akdeniz’de ve özellikle Türkiye’de popülasyon büyüklükleri azaldı. Uluslararası Doğa Koruma Birliği‘nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde durumu tehlikede (endangered) olarak belirtilen orfoz (Epinephelus marginatus) balığının artık iç sular…
Kum fırtınası nedir? Nasıl korunulur?
Kum fırtınası, ya da toz fırtınası, kuvvetli rüzgarların yerden büyük miktarda toz ya da kumu kaldırması ile oluşan hava olaylardır. Kum fırtınalarının çevresel, ekonomik ve insan sağlığı bakımından önemli etkileri olduğu geçtiğimiz on yıllarda ortaya çıkarılmış ve daha fazla çalışılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte küresel iklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık ve hava olaylarının kum ve toz fırtınalarını arttıracağı tahmin edilmekte. Kum fırtınası nedir? Kum fırtınası, ya da toz fırtınası, kurak ve yarı kurak bölgelerde sık yaşanan, yüzeydeki kum, kil, toz gibi ince partiküllerin taşındığı bir hava olayıdır. Genel olarak fırtınaların oluşturduğu basınç farkının yarattığı hava akımlarıyla oluşur. Kum fırtınası genel olarak…
Rönesans Tablolarındaki Gelincikler
Gelincik, büyük gelincik ya da kakım Rönesans döneminde asilliği temsil ettiği düşünülen çeşitli türlerden oluşan bir memeli grubu. Türkiye’de de yaşayan yaz ve kış aylarında renk değiştiren post renkleriyle oldukça ilgi çeken hayvanlar. Gelincik diye isim verilmesinde de kışın sahip olduğu beyaz postun etkisi olduğu düşünülmekte. Rönesans döneminde gelinciklerin postu değerliydi. Bununla birlikte bu hayvanlar hem asil olarak nitelendiriliyor hem de bereket getirdiğine inanılıyordu. Çocuk ve gebe ölümünün yüksek olduğu bu dönemde özellikle kadınlarda doğum için tılsım olarak görülüyordu. Rönesans tablolarında ise pek çok sanatçı gelinciklere yer vermiştir. İşte o tablolar: Büyük Gelincik 1-) Portrait of Lucina Brembati Collection of…