Oldukça sıcak geçen temmuz ayında gök olaylarından, çeşitli canlıların gözlenmesine pek çok farklı bilimsel olay gerçekleşti. Bununla birlikte pek çok bilimsel gelişmeye tanık olduk. İlginç araştırmalar yayınlandı. 2 Temmuz da gerçekleşen tam Güneş tutulması ile heyecanlı bir başlangıç yaptı temmuz ayı, bilim…
Temmuz 2019 – Bilim Raporu
Oldukça sıcak geçen temmuz ayında gök olaylarından, çeşitli canlıların gözlenmesine pek çok farklı bilimsel olay gerçekleşti. Bununla birlikte pek çok bilimsel gelişmeye tanık olduk. İlginç araştırmalar yayınlandı. 2 Temmuz da gerçekleşen tam Güneş tutulması ile heyecanlı bir başlangıç yaptı temmuz ayı, bilim çevrelerinde. Ay ortasında ise Türkiye’den de gözlemlene bilen parçalı ay tutulması yaşandı. Pek çok insan bu tutulma olaylarını heyecanla izledi. Tunceli’de leopar benzeri bir canlı görüntülendi. Ancak uzmanlar bu canlının leopar olmadığını tespit ettiler. En çok okunan haberlerimizden biri akademide yaşanan Imposter Sendromu ile ilgili gerçekleştirdiğimiz röportajlar oldu. Pek çok araştırmacı kendisinin de bu sendromdan muzdarip olduğunu sosyal medya…
Haziran 2019 – Bilim Raporu
Haziran ayında havaların ısınması ve pek çok canlının aktif günlerini yaşamasından dolayı böğü gibi türlerin görülme sıklığı arttı. Yine haber sitelerinde “et yiyen örümcek” olarak yerini bulan bu ünlü simanın biyolojisini sizlerle paylaştık. Bununla birlikte pek çok vatandaş gördüğü bitkilerin ve hayvanların hangi tür olduğunu merak ederek Twitter gibi pek çok sosyal medya organında bunları paylaştı. Emrah Çoraman kendisine sık gelen sorular üzerine #hangitür etiketini açtı ve bu etiket altında yurdun pek çok yerinden farklı canlıların fotoğrafları paylaşıldı ne oldukları tartışıldı. Yaz aylarını Akdeniz kıyısındaki kumsallarda yuvarlayarak geçiren Caretta caretta‘lar ve koruma programlarının yaşadığı problemler gündeme geldi. Havaların ısınmasıyla artan…
Mayıs 2019 – Bilim Raporu
Mayıs ayında en çok konuşulan ve merak edilen konular Chernobyl dizisinin de etkisiyle, nükleer santraller, kazalar ve Çernobil felaketi oldu. Bunun yanı sıra, Google’ın CRISPR haberinden, özel Bilimma röportajlarına kadar pek çok farklı alandan haberleri sizlere ulaştırdık. Emrah Kırdök ve ekibinin antik sakızlardan DNA elde ettikleri çalışmadan, Çağatay Tavşanoğlu’yla “Yangın ekolojisi” özel röportajına kadar küresel ve Türkiye’den bilim haberleri ve röportajlarını aşağıdan seçip okuyabilirsiniz. No Haber Başlığı Haber Konusu Haberin Detayları 1 Yangınlar kimi canlılar için hayattır Yangın ekoloğu Çağatay Tavşanoğlu, yangın ekolojisini, orman yangınlarını anlattı. https://www.bilimma.com/yanginlar-kimi-canlilar-icin-hayattir/ 2 Boğaz’ın piranası lüfer Gökalp ile telefon görüşmesi yaparak balıkçılığın durumu ve “Lüfer”…
Nisan 2019 – Bilim Raporu
Nisan ayı bilimsel şakalarla başladı Nisan ayı bilimsel şakalarla başladı. Bilim Akademisi’nin BAGEP ödüllerini kazanan araştırmacıların açıklandığı bu ay, bilim dünyasında oldukça hareketliydi. Fikir Uzayı, EpiSTEM, Deniz kaplumbağaları gönüllü çalışmaları gibi Türkiye’de pek çok bilimsel aktivite ve duyuruyu paylaştık. Bunun yanı sıra bu aya, ilk kez görüntülenen karadelik ve karadeliği ait fotoğraf damgasını vurdu. Türk bilim kadını Feryal Özel’in de katkılarının olduğu bu çalışma, karadeliklerle ilgili çok önemli varsayımların aydınlatılmasını sağlayacak. Nisan ayında bilimde neler konululdu : No Haber Başlığı Haber Konusu Haberin detayları : 1 Sessiz GIF’lerden neden ses duyarız? GIF’lerin sesi olmamasına karşın ses duymamazı biliminsanları, görsel-işitsel uyarıcıların…
Mart 2019 – Bilim Raporu
Mart ayına kadınlar günü damgasını vurdu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladığımız bu ay içinde kadınlar bilim alanında daha çok konuşuldu. Haberlerimizde de başarılı kadınları anmayı ihmal etmedik. Bunun yanı sıra NASA’nın kadınlar günü için planladığı kadınlardan oluşan ekibin uzay yürüyüşünün kadın astronotlara uygun “yeterli” uzay elbisesi olmaması sebebiyle iptal olması oldukça tepki aldı. Mart ayında bilimde neler konululdu : No Haber Başlığı Haber Konusu Haberin detayları : 1 İklim için okul grevi; Atlas Sarrafoğlu İklim için okul asma eyleminin ülkemizdeki sembolü Atlas Sarrafoğlu, 15 martta eylem için Bebek Parkı’nda olacağını söyledi. https://www.bilimma.com/11-yasindaki-atlas-iklim-icin-okul-asma-eylemine-destek-verecek/ 2 1800 yıl öncesine dayanan penis…
Şubat 2019 – Bilim Raporu
Her ay bir “Bilim Raporu” Dünya’da ve Türkiye’de bilim dünyasında neler oldu? Hangi etkinlikler yapıldı? Akademide neler konuşuldu. Sizden gelen haberler ve daha fazlasını derledik. Bilimma haberleri ve yabancı haber kaynaklarını “Bilim Raporu” başlığında listeledik. Şubat 2019 Bilim Raporu : Dünya’daki tüm buz hacmi yeniden hesaplandı. Drone ile balina avı! Hacettepe Biyoloji ve Uygulamaları Kongresi Kimi Deneyler Kuş Gribini Daha Tehlikeli Hale Getirebilir! Böceklerin üçte birinin nesli tükeniyor Böcek Kıyameti gerçekten yaklaştı mı? Arpat Özgül’ün makalesi Science’te Fotoğraf 51 oyunu ile Franklin canlandırıldı Deneyap Atölyeleri’ne sen de başvur! Zeytin çekirdeğinden doğada çözülebilen biyoplastik Yeni tasarımla yapay yapraklar doğal olanlardan daha…