Bilim İnsanları

//

5 Maddede NASA Astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız kimdir?

Dr. Umut Yıldız, NASA'da çalışan bir astrofizikçi aynı zamanda da Türkiye'de pek çok gence ilham olan bir bilim insanıdır. Özellikle Uzay, astronomi ve NASA'yla ilgilenen herkesin takibinde olan Yıldız, her fırsatta konferanslar ve canlı yayınlar düzenleyerek meraklıları için uzaydan haberleri açıklıyor. Pek…

5 Maddede NASA Astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız kimdir?

//

Dr. Umut Yıldız, NASA'da çalışan bir astrofizikçi aynı zamanda da Türkiye'de pek çok gence ilham olan bir bilim insanıdır. Özellikle Uzay, astronomi ve NASA'yla ilgilenen herkesin takibinde olan Yıldız, her fırsatta konferanslar ve canlı yayınlar düzenleyerek meraklıları için uzaydan haberleri açıklıyor. Pek çok çocuk ve genç için ilham oluyor.

5 maddede Dr. Umut Yıldız'ın kim olduğunu merak edenler için derledik.…

Bilim Nedir ve Bize Hangi Kapıları Açar?

/////

“Kısaca” Bilim Nedir?
Soru sormak, sonsuz bir devinime cesur bir adım atmak gibidir. Bir kere o adımı attıktan sonra geri dönüp bakmaz, hep daha ileri gidersiniz. Her soru tüm üretkenliği ile başka bir soruyu doğurur ve yanıt almak asla sizi doyurmaz. Hep daha fazlasını, nedenini ve nasılını merak edersiniz. Evet, bilimin insanı gün ışığıyla dolmuş aydınlık bir odaya doğru yönlendirmesinden bahsediyorum. Honoré de Balzac, “Herhangi bir bilimin anahtarı, soru işaretidir.” diyerek çok kişinin bu anahtarın peşinde durmaksızın koştuğu yolculuklara atıfta bulunmuş olabilir mi, ne dersiniz?
Bu yazı dizisinde birbirinden farklı bilim dalları ile yolu kesişen ve bu yol arkadaşlığından büyük keyif alan …

Rosalind Franklin 100 yaşında!

///

Rosalind Franklin’in, yani DNA’nın fotoğrafını çeken kadının, bugün 100. doğum günü. Rosalind Franklin 37 yıllık kısa ömründe tüm cinsiyetçi dışlamalara rağmen büyük başarılara imza atmış bir bilim kadınıydı. Bu kısa ömrüne DNA’nın keşfedilmesini sağlayan en önemli çalışmaları yaptı. 
Covid pandemisiyle mücadele ettiğimiz bugünlerde, DNA teknolojilerinin önemini herkes çok daha fazlasıyla fark etti. Rosalind Franklin tüm zor koşullara ve cinsiyetçi ayrımlara rağmen yürütüğü çalışmalar ve ortaya çıkardığı DNA fotoğrafı bugün bizim için çok daha önemli. Nice 100 yıllara Rosalind! 

Rosalind Franklin Kimdir? 
Rosalind Franklin 25 Temmuz 1920’de Londra’da dünyaya gözlerini açtı. Kız çocuklarına fizik ve kimya öğreten sayılı okuldan biri olan St Paul Kız …

Dilhan Eryurt: Türkiye’den Apollo Görevine Bir Kadın Astronom!

////

Dilhan Eryurt, Google Doodle’da insalığın Ay’a ayak basışının 51. yılında anılıyor. Türkiye’den NASA’ya giden ilk araştırmacı ve ilk kadın araştırmacı olan Dilhan Eryurt’un Güneş çalışmaları, Ay görevinde önemli katkılar sağlamıştı.
Geçtiğimiz yıl insanların Ay’a ayak basışının 50. yılı kutlandı. 20 Temmuz 1969’da Neil Armstrong Ay’da ilk adımlarını atarken, bu başarının ardında mühendislerden astronomlara yüzlerce insanın çalışması vardı. Bunların arasında Dilhan Eryurt’un çalışmaları en önemli olanlardan biriydi.
Dilhan Eryurt
Dilhan Eryurt ve Ay’a gidiş
NASA‘da çalıştığı dönemde tek kadın araştırmacı olan Dilhan Eryurt, yaptığı çalışmalarla Ay‘a gidilmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Dilhan Eryurt, çalışmalarını yıldızların modellenmesi ve Güneş’in evrimi konularında yoğunlaştırmış ve Güneş Modeli’nin daha iyi …

Türkan Saylan

/

Türkan Saylan : yaraları saran kadın
Türkan Saylan en çok cüzzam hastalığıyla mücadelesiyle bilindi. Türkiye’de cüzzamın kontrol altına alınması için tedavisinin mümkün olduğunu gösterdi, Lepra Hastanesi açtı, yıllarca ücretsiz olarak hastalarına sağlık hizmeti verdi. Daha önceki dönemlerde cüzzam hastaları tecrit ediliyor toplumdan uzaklaştırılıyordu. Tedavisi için yeterli olanaklar yoktu. Bu durum cüzzam hastalarının toplumdan uzaklaştırılmasına sebep oluyordu. Türkan Saylan yaptığı çalışmalarla bunun önüne geçti.

Türkan Saylan’ın eğitim hayatı ve kariyeri
13 Aralık 1935’de İstanbul’da dünyaya gelen Saylan, çocukluk yıllarında Kandilli İlkokuluna başladı. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi’nde eğitimini sürdürdü. Lise eğitiminden sonra İstanbul Tıp Fakültesine devam etti. 1963 yılında tıp eğitimini tamamlayan Türkan Saylan, …

Görünmeyen Kahramanlardan Biyolog Dr. F. Şeyma GÖKDEMİR’le Konuştuk

///

Yaşadığımız Covid-19 pandemisi biyologların önemini tekrar bizlere hatırlattı. Koronavirüs testlerinden aşı çalışmalarına, ilaç geliştirme çalışmalarından genom analizlerine kadar bu salgında doktorların yanında biyologlar bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Moleküler Biyoloji Derneği ve Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği‘nin girişimiyle Biyologlar Dayanışma Derneği, Türkiye Biyologlar Derneği ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik Derneği’nin girişimiyle Biyologlar İnsiyatifi oluşturuldu ve hemen yüzlerce gönüllü biyolog test merkezlerinde çalışmak için bir araya geldi. Bu süreçte gönüllü çalışmalarına TUSEB “Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi”nde Covid-19 mücadelesine katılan Dr. Şeyma Gökdemir‘le hem kendisi hakkında hem de süreç hakkında konuştuk.
Bize kendinizden bahseden misiniz? Neden biyoloji?
Ben ailemin tek çocuğu olarak dünyaya geldim ve hep …

Prof. Dr. Derya Unutmaz Kimdir?

/////

Derya Unutmaz, yeni koronavirüs salgının hayatımıza girmesiyle tanıdığımız bir bilim insanıdır. Yeni koronavirüs ya da Covid-19 salgının sebep olduğu pek çok değişiklikten biri de her gün farklı bilgiler öğrenmemiz ve hızla artan araştırmaları çözüm umuduyla takip etme çabamız oldu. Bununla birlikte araştırmacıları ve bilim insanlarını da sosyal medyadan daha yoğun takip etmeye başladık. Prof. Dr. Derya Unutmaz‘da bu isimlerden biri. Her gün bir çok takipçisiyle salgınla ilgili etkileşim gerçekleştiren Derya Unutmaz, toplumun konu hakkında merak ettiklerini aydınlatmada çok önemli paylaşımlar gerçekleştiriyor.
Derya Unutmaz ve Yeni Koronavirüs
Derya Unutmaz, Twitter’da Türkçe @DeryaTR_ hesabı ve İngilizce @Derya_ hesabıyla çok uzun süredir paylaşım yapmakta. Yeni …

Remziye Hisar

/

Remziye Hisar, Türkiye’nin ilk kadın kimyagerlerinden olup, Sorbone’da doktorasını tamamlamış ilk bilim Türk bilim insanıdır. 1902 yılında Üsküp’te dünyaya gelen Remziye Hisar, ailesinin İstanbul’a taşınmasıyla eğitim hayatına İstanbul’da devam etmiştir. Bilim kadını Hisar, Darülfünun’da eğitim görmüş ve Fransa Sorbonne Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır.
Ezgi Çakır’ın Çizgileriyle, Bilim Kadınları’nın Remziye Hisar poster çalışması. Yazının altındaki bağlantıdan yüksek çözünürlüklü formatlarına ulaşabilirsiniz.
9 yaşında İstanbul Nazperver Kalfa mekteb-i iptida-i’yi bitirmiş sonra da İttihat Terakki Mektebi’ne başlamıştır. İttihat Terakki Mektebi’nden Emirgan İnas Rüştiyesi’ne geçmiş ve burada okulunu tamamlamıştır. Mezun oldıuktan sonra Darülfünun’un Kimya Şubesine başlamıştır. Remziye Hisar, burada hiç kadın eğitimcinin olmadığını ve sadece 3 kadın öğrenci …

Selma Soysal

/

Selma Soysal, Türkiye’nin ilk kadın matematik profesörüdür. Orta okul yıllarından itibaren matematiği seven Soysal, akademik kariyeri boyunca birçok başarıya imza atmış, 47 yıl İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevini sürdürmüştür. 
Tam adıyla, Fatma Selma Soysal, 1924 yılında, Zonguldak’ta dünyaya gelmiş ilkokulu burada tamamlamıştır. Çocukluğunda Fransızca ve Rumca öğrenmiştir. Selma Soysal’ın babası Kuvâ-yi Milliyeci Bahriye Kolağası Beşiktaşlı Osman Muhtar Bey, annesi ise aydın bir kadın olan Samiye Hanımdır. Daha sonra Çapa Kız Öğretmen Okulu’nun orta kısmında parasız yatılı öğrenci olmuştur. Kandilli Kız Lisesi’ni bitiren Soysal, 1941 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik-Astronomi Bölümü’ne başlamıştır. Daha sonra Paris’te çalışmalar yürütmüş ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde akademik hayatını sürdürmüştür. …

Nüzhet Gökdoğan

/

Türkiye’nin ilk kadın gökbilimcisi Nüzhet Gökdoğan aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın dekanıdır.  14 Ağustos 1910’da İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Nüzhet Gökdoğan, Erenköy Kız Lisesi’nde yatılı olarak okumuştur. 1928 yılında mezun olmuş, sonra burs kazanarak Fransa’ya matematik ve fizik alanında okumak için gitmiştir. Astronomi alanına yönelmek isteyen Nüzhet Gökdoğan önce 1932’de Lyon Üniversitesi’nde matematik lisansını tamamlamıştır. 1933 yılında Paris Üniversitesi’nde fizik öğrenimi de görmüş, Paris Gözlemevi’nde staj yapmıştır. Paris Gözlemevi Nüzhet Gökdoğan’a kalmasını teklif eder. Ancak Gökdoğan yurda döner ve Kandilli’ye çalışmak üzere başvurur. Ancak Kandilli Gözlemevi müdürü Fatin Gökmen Nüzhet Gökdoğan’ı kadın olması sebebiyle reddeder.  
Ezgi Çakır’ın Çizgileriyle, Bilim Kadınları’nın Nüzhet Gökdoğan …