Astronomi

/

25 Ekim Güneş Tutulması 12:33 ve 15:28 arasında görülecek

25 Ekim 2022 salı günü parçalı Güneş tutulması Türkiye'den saat 12:33 ve 15:05 arasında görülebilecek. Güneş tutulmasının maksimum evresi 13:50'de gözlenecek ve Güneş'in yarısı Ay tarafından kapanmış olacak. Bugün gerçekleşecek güneş tutulması için detaylı bir rehber hazıladık. Hava durumundan Güneş tutulması gözlemi…

25 Ekim Güneş Tutulması 12:33 ve 15:28 arasında görülecek

/

25 Ekim 2022 salı günü parçalı Güneş tutulması Türkiye'den saat 12:33 ve 15:05 arasında görülebilecek. Güneş tutulmasının maksimum evresi 13:50'de gözlenecek ve Güneş'in yarısı Ay tarafından kapanmış olacak. Bugün gerçekleşecek güneş tutulması için detaylı bir rehber hazıladık. Hava durumundan Güneş tutulması gözlemi yöntemlerine, neden her yeni ayda tutulma olmadığından, Güneş tutulması canlı yayın linklerine kadar pek çok farklı başlıkta Güneş tutulmasının detaylarına ulaşabilirsiniz.…

Dilhan Eryurt: Türkiye’den Apollo Görevine Bir Kadın Astronom!

////

Dilhan Eryurt, Google Doodle’da insalığın Ay’a ayak basışının 51. yılında anılıyor. Türkiye’den NASA’ya giden ilk araştırmacı ve ilk kadın araştırmacı olan Dilhan Eryurt’un Güneş çalışmaları, Ay görevinde önemli katkılar sağlamıştı.
Geçtiğimiz yıl insanların Ay’a ayak basışının 50. yılı kutlandı. 20 Temmuz 1969’da Neil Armstrong Ay’da ilk adımlarını atarken, bu başarının ardında mühendislerden astronomlara yüzlerce insanın çalışması vardı. Bunların arasında Dilhan Eryurt’un çalışmaları en önemli olanlardan biriydi.
Dilhan Eryurt
Dilhan Eryurt ve Ay’a gidiş
NASA‘da çalıştığı dönemde tek kadın araştırmacı olan Dilhan Eryurt, yaptığı çalışmalarla Ay‘a gidilmesinde büyük katkılar sağlamıştır. Dilhan Eryurt, çalışmalarını yıldızların modellenmesi ve Güneş’in evrimi konularında yoğunlaştırmış ve Güneş Modeli’nin daha iyi …

Okyanus Dünya: EUROPA

//

Dr. H. Tuğça Şener – Mt. Suhora Gözlemevi
Olcaytuğ Özgüllü – İstanbul Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
2015 yılından beri NASA tarafından düzenlenen “Scientist for A day” adlı, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik kompozisyon yarışması geçtiğimiz yıl öğrencilerden NASA’nın bir sonraki uzay görevini gerçekleştireceği uyduyu seçmelerini ve bu seçimin nedenlerini anlatmalarını istedi. “Evrende yalnız mıyız? Başka bir hayat ve kolonileşme mümkün mü?” gibi soruların yanıtlarını arayan öğrencilerden Satürn’ün uyduları Enceladus ile Titan ve Jüpiter’in uydusu Europa arasında bir tercih yapmaları istendi. Bu yarışmadan yola çıkarak biz de bu yazımızda Jüpiter’in pürüzsüz uydusu Europa’yı inceliyoruz. 
Jupiter’in uyduları Io ve Europa, ve Saturn’ün …

Bir Köpek Misyonu Olarak: Astronomi

//

Bundan 56 yıl önce (19 Ağustos 1960) tüm dünyada sansasyon etkisi yaratan bir olay oldu: Sovyet köpekleri Belka ve Strelka uzaya fırlatıldı ve sağ olarak geri döndüler.

20.08.1960 Bilim insanları köpekleri kokpitten çıkarırken Fotoğraf: RIA News www.ria.ru
Bu uzay uçuşu hakkında profesör Adilya Ravgatovna Kotovskaya*’nın bildiğinden daha fazlasını kimse bilemez. Profesör Adilya Hanım halen Tıbbi Biyolojik Sorunlar Enstitüsü Laboratuvarını yönetmekte olup her gün işine gitmeye devam etmektedir.

Uzaydan döndükten sonra Belka ve Strelka Fotoğraf: Sergei Preobrazhensky ve Nikolai Sitnikov / ITAR-TAS
Soru: Adilya Ravgatovna, neden özellikle sokak köpekleri insanlara uzay yolunu açtılar?
Adilya Kotovskaya: Bunun üç sebebi vardı. Birincisi bizim için sokak köpekleri çok uygundu …