Özel Haberler

Akademinin arka sokaklarından en sevilen bilimsel YouTube kanallarına kadar bilimin her yönü

///

AB Kritik Teknolojileri Koruma Adımı Attı

Avrupa Birliği, ekonomik güvenliği artırmak adına; yapay zekâ, çip, kuantum, genetik, biyoteknoloji gibi kritik teknolojilerin rakip ülkelerin eline geçmesini önlemek istiyor. Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa ekonomik güvenlik stratejisi, korumak istenilen kritik teknolojileri korumak için tavsiye kararı aldı.
Alınan bu karara göre teknolojilerin potansiyeli…

AB Kritik Teknolojileri Koruma Adımı Attı

///

Avrupa Birliği, ekonomik güvenliği artırmak adına; yapay zekâ, çip, kuantum, genetik, biyoteknoloji gibi kritik teknolojilerin rakip ülkelerin eline geçmesini önlemek istiyor. Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa ekonomik güvenlik stratejisi, korumak istenilen kritik teknolojileri korumak için tavsiye kararı aldı.
Alınan bu karara göre teknolojilerin potansiyeli ve dönüştürücü niteliği, sivil ve askeri olarak ikili kullanımı gibi kriterler göz önünde bulunduruldu ve bir liste hazırlandı. Teknoloji güvenliği ve teknoloji sızıntısı konusunda en hassas risklere sahip 4 teknoloji alanı belirlendi. Bu alanlar ise şöyle: yarı iletken, yapay zekâ, kuantum teknolojileri ve biyoteknolojiler.
Yarı iletken teknolojiler arasında, mikroelektronik, fotonik, çipler ve yarı iletken üretim ekipmanları da yer alıyor.

Risk …

Tavuk Seslerini Çevirmek Mümkün mü?

//

Japonya’daki araştırmacılar tavukların gıdaklama seslerini yapay zekayla çevirebileceklerini açıkladılar. Peki tavuk sesleri nasıl çözümlenebilir? Yapay zekanın bu konuda etkisi nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde…

Tavukların duygusal durumlarını yorumlayabilecek bir sistem geliştiren bilim insanları, bu sistemin korku, öfke, açlık gibi duyguları tanımlayabileceğini belirtiyor. Duyguların, derin duygusal analiz öğrenmesi olarak adlandırılan yapay zekâ tekniğiyle açığa çıkarılacağını söyleyen araştırmacılar, söz konusu tekniğin karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını belirttiler. Tekniğin tavukların değişken seslerinde dahi kullanılabileceği öngörülüyor.
80 Tavuktan Örnek Sesler Alındı
Söz konusu araştırma ekibi, yapay zeka sisteminin test edebilmesi için 80 tavuktan farklı örnekler aldı ve analiz edildi. Sonraki süreçte ses kaydı örnekleri kuşların duygusal durumlarıyla ilişkilendirmek adına …

Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Yerini Aldı

///

Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiriye göre, Ankara’da yer alan Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini aldı. 10-25 Eylül 2023’te Suudi Arabistan’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi’nin 45. oturumunda listeye giren Gordion Antik Kenti ile Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne giren alan sayısı 21’e yükseldi. Milattan önce 12. yüzyılda Frigya’nın politik ve kültürel başkenti olan Gordion, Frigya’nın kalıntılarının görülebileceği çok kapsamlı bir antik kent olma özelliğini taşıyor.
UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne seçilen bu antik kentin temel unsurları İç Kale Höyüğü, Aşağı Şehir, Tahkimatlar ve çeşitli mezarlar olarak biliniyor. Arkeolojik çalışmaların sonucunda ise Frig kültürü, siyasi yapısı ortaya çıkmaya başladı.
Görsel: UNESCO
Peki Gordion …

Morca Mağarası Türkiye’nin En Derin 3. Mağarası

//

Morca Mağarası, 1276 metre derinliği ve 5192 metre uzunluğu ile Türkiye’nin 3. derin mağarasıdır ve 2012 yılında keşfedilmiştir. Morca Düdeni olarak daa anılan bu mağara yeni keşfedilmekte ve derinliklerine inilmektedir. En kurak mevsimde bile Morca Mağarası 7 farklı kaynaktan gelen su ile beslenmektedir. Ana dal, serbestçe akan suya sahipken, 1165 metrede bulunan ve yeni keşfedilen Morca Labirenti daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve bazı bölgelerinde yeraltı su seviyesinin etkisi görülebilir. Mağaranın genel morfolojisine baktığımızda, farklı morfolojik özelliklerin bir çeşitliliğini gösterir. Araştırmalar devam ettikçe, Morca Mağarası, Taşeli Platosu’nun jeolojik geçmişini ve jeomorfolojik gelişimini anlamada önemli veriler sunacaktır.
Taşeli Platosu ve Morca Mağarası’nın …

Ülkesinde Değer Görmemiş Kız Çocuğu: Vargas

///

Türkiye’nin Milli Kadın Voleybol Takımımızın Avrupa şampiyonu olmasının ardından turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen Melisa Teressa Vargas Abreu’nun hayatı çok konuşuldu. İşte ülkesinde değer görmemiş bir kız çocuğunun Avrupa’ya meydan okuyarak smaç vuruşunun hikayesi…
1999 yılının Ekim ayında dünyaya gelen Vargas, sporcu bir babanın kızı olarak voleybola küçük yaşlarda ilgi duymaya başladı. 8 yaşında okul takımı, 12 yaşında Küba milli takımının alt yaş takımında oynamaya başlayan Vargas, lise yıllarında ise profesyonel kulüplerde oynamaya başladı.
Yabancı kulüplerin dikkatinden kaçmayan Vargas, Küba’nın sert kuralları sebebiyle Polonya, Çekya ve Rusya’dan başka ülkelerde oynayamadı. 2016 yılında bir süreliğine Çekya’ ya giden Vargas’ın hayatını değiştiren sakatlık tam …

Yüzlerce Leylek Göç Yolunda Yaşamını Yitiriyor

///

Göç yolundaki leylekler yol üzerinde yüzlerce engelle karşılaşıyor. Bu engellerden en önemlisi elektrik direkleri. Yüzlerce leylek göç yolunda elektrik direkleri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Geçtiğimiz günlerde yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in yaptığı paylaşımların ardından katil direkler gündeme geldi.
Tüydeş, yaptığı paylaşımda “İnsanlara elektrik getirmenin yanı sıra doğaya zarar vermemek de sorumluluklarımız arasında” ifadelerine yer verdi. Lüleburgaz’da elektrik direkleri nedeniyle hayatını yitiren leylekleri gündeme getiren Tüydeş, elektrik dağıtım şirketlerine önlem alınması için öneride bulundu.

Uyarıların ardından katil direkler ana akım medyanın da gündemine geldi. Tüydeş, konuyla ilgili bağlandığı televizyon programında bu sorunun kalıcı çözümünün yalıtımlı direkler olduğunu söyledi. Tüydeş, yalıtımlı ve reflektörlü direklerle kabloların …

Hindistan’ın Ay aracı Chandrayaan-3 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

//

Chandrayaan-3’ün Vikram aracı Ay’ın Güney Kutbu’na başarılı bir şekilde indi. ISRO(Indian Space Research Organisation) bu olağanüstü başarıya ulaşan ilk uzay ajansı oldu. Chandrayaan-3 misyonu, Hindistan’ın uzay programında önemli bir adım olarak yerini aldı. Bu misyonun detaylarını inceledik.
Chandrayaan-3’ün Ana Hedefleri
Chandrayaan-3 misyonunun üç temel amacı bulunuyor:

Ay’a Yumuşak İniş: Ay’ın Güney Kutbu’na yumuşak iniş gerçekleştirmek.
Rover Gönderimi: Ay’ın yüzeyini keşfe çıkacak bir roverın, yani gezgin aracın gönderilmesi.
Bilimsel Araştırma: Ay’ın jeolojik yapısını, mineral kompozisyonunu ve atmosfer özelliklerini inceleyen bilimsel deneyler yapmak.

 Chandrayaan-3’ün Yükleri
Chandrayaan-3’ün yükleri çeşitli son teknoloji cihazlardan oluşuyor:

Zemin Haritalama Kamerası-2 (TMC-2): Yüksek çözünürlüğe sahip bu cihaz, Ay’ın yüzeyini titizlikle haritalandıracak.
Ay Lazer Menzil Bulucu (LLRF): Aracın …

Makine Öğrenimi ile Arkeolojik Çalışmalar Hız Kazanıyor

/

Uzmanlar, haritalar üzerinde makine öğrenimini hayata geçirerek Hindistan ve Pakistan’da yaklaşık olarak 6.000 arkeolojik tümsek buldu.
İndus uygarlığı ve sonraki dönemlerle ilgili insan yerleşkelerine ışık tutan araç, İndus nehri havzasını yani 470.500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Bu öğrenme modeli geçen yüzyılda silinmiş alanların kentsel ve tarımsal haritasal özelliklerini çıkarmıştı.
Aralarında Hindu Üniversitesi’nden Aftab Alam’ın da bulunduğu araştırma ekibi yirminci yüzyılda Hindistan Araştırması tarihi harita serisinde tümsek özelliklerini çizme yöntemlerini belirlemek için iki öğrenme sistemi geliştirdi.
Görsel Temsilidir
LİDAR Teknolojisiyle 645 Harita İncelendi
Uzmanlar, Işık Algılama ve Mesafe Belirleme olarak adlandırılan LİDAR teknolojisiyle farklı kaynaklardan dolayı görünmeyen coğrafi alanların fiziksel özelliklerini belirlemek amacıyla 645 haritayı inceleyip …

Narsist Ne Demek ve Narsist insanların özellikleri

///

Narsist ne demek narsist insan nasıl olur gibi sorular sıkça ya kendimizi değerlendirmek ya da çevremizdekileri değerlendirmek için düşündüğümüz sorulardır. Günümüzde narsizm terimi sıkça duyduğumuz bir kavram olmuştur. Ancak bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiği konusunda ya hep aynı tanımlar ya da çok farklı bilgiler bulmuş olabilirsiniz. “Narsist ne demek?” sorusuna açıklık getirerek, narsistik kişilik özelliklerini ve bu özelliklerin nasıl tezahür ettiğini inceleyeceğiz. Kendi iç dünyamızı ve etrafımızdaki insanları daha iyi anlamak için bu derinlemesine yolculuğu sizler için hazırladık.
Narsist Ne Demek
“Narsist” terimi, bir kişinin aşırı derecede kendi kendine odaklandığı, kendi yetenekleri, görünüşü ve başarıları üzerine aşırı özgüven ve ilgi …

Rapamisin nedir? Sirolimus nedir? Rapamisin nelerde bulunur?

///

Toprak bakterisi Streptomyces hygroscopicus tarafından üretilen rapamisin, bağışıklık sistemini baskılayabilme yeteneğine sahiptir ve antifungal, anti-enflamatuar, antitümör ve immünsupresif bir ajandır. Potent etkinliği benzersiz işleyiş biçimi ve düşük toksisitesi, tıpta potansiyel uygulamalarına dair büyük bir ilgi uyandırmıştır. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı bir etkisi tespit edilmiş ve farelerin yaşam süresini uzatabileceği rapor edilmiştir.
Rapamisin nedir? Sirolimus nedir?
Rapa Nui adasındaki Streptomyces hygroscopicus bakterisinden izole edilen rapamisin maddesi tıp alanında sirolimus olarak da bilinir. Sirolimus aynı zamanda rapamisin olarak da bilinen ve Rapamune gibi marka adları altında satılan, makrolid bileşiği olarak kullanılan bir maddedir. Koroner stentlere kaplama yapmak, organ nakli reddini önlemek, lenfangioleiyomiyomatozis adlı nadir …

1 2 3 19