Türkiye’de 2017 yılında gerçekleşen seçimde seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası’nın 18. maddesi üzerindeki değişiklikleri oylamıştı. Geçtiğimiz günlerde Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017–2018 makalesinde referandumda hile olduğu iddiası gündeme geldi. Elmas: “Net delil yok” Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017-2018…
Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017–2018 Makalesinde Referandum’da Hile İddiası!
Türkiye’de 2017 yılında gerçekleşen seçimde seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası’nın 18. maddesi üzerindeki değişiklikleri oylamıştı. Geçtiğimiz günlerde Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017–2018 makalesinde referandumda hile olduğu iddiası gündeme geldi. Elmas: “Net delil yok” Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017-2018 makalesi, belirli yolsuzluklar saptadığını, “2018 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde, boyut ve yön olarak 2017’dekilere benzer istatistiksel düzensizlikler buluyoruz. Bu bulgular, sonuçlarımızın seçim yolsuzluklarıyla mücadele etmek için daha fazla dikkat gerektiren sistematik ve hatta potansiyel olarak hileli önyargıları ortaya çıkardığını doğrulamaktadır” ifadeleriyle belirtti. Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas makaleyi okuyup incelediğini fakat hilenin net delilinin olmadığını resmi…
Seçim Sürecinde Belirleyici Gerçek: Seçmen Psikolojisi
Türkiye’de vatandaşların gözleri uzun süredir Cumhurbaşkanlığı seçiminde. Odak noktası bu kadar seçime kaymışken biz de geçtiğimiz günlerde anket şirketlerinin yayınladığı sonuçlar ve sosyal deneyler sonucunda seçmen psikolojisini sizler için araştırıp, derledik. Seçmen psikolojisi kavramı, seçmenin seçimlerde nasıl davrandığına ve hangi faktörlerin bu davranışları belirlediğine ilişkin bir kavramdır. Birçok psikolojik danışman ve psikoloğa göre yapılan seçimler bireylerin kendi otokontrolünde değildir. Nitekim, Stanford Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler Profesörü Jon Krosnick bu konuda, “50 yıllık psikoloji bilgimiz bize gösteriyor ki beynimiz iki bölüme ayrılıyor ve aslında bütün kararlar farkında olmadan alınıyor” diyor. Uzmanlara göre kontrolü bireylerin kendilerinin sağlayamamasının birçok sebebi vardır. Bu etmenler arasında…
Teknolojide Yeni Soluk: Deepfake
Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına gelen deepfake’in ilk örneği 2017 yılında ortaya çıktı. 2017 yılından bu yana deepfake ile birçok ünlü isim filmlerde oynatıldı. Adını sıklıkla duyduğumuz deepfake teknolojisi için taklit edilecek kişinin yüz fotoğrafı ile yüksek gerçekçiliğe sahip konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesi mümkün. Bununla birlikte, deepfake herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirebiliyor. Farklı sistemler kullanılarak videolar elde…
Geleceğin Et Devrimi: Kültür Eti Nasıl Üretilir
Et üretimi laboratuvarlarda gerçekleşen bir devrimle karşı karşıya! “Kültür eti” veya diğer adlarıyla bilinen bu yeni üretim teknolojisi, hayvan hücrelerinin in vitro ortamda çoğaltılarak üretilen eti ifade ediyor. Hücresel tarımın bir formu olarak kabul edilen kültür eti, rejeneratif tıp alanında geliştirilen doku mühendisliği teknikleri kullanılarak üretilmekte. Bu konsepti 2000’lerin başında Jason Matheny popülerleştirdi ve kültür eti araştırmalarına adanmış dünyanın ilk kar amacı gütmeyen kuruluşu olan New Harvest’i kurdu. New Harvest günümüzde 1606 bağışçıdan 10 milyon dolardan fazla bağış almış durumda. Kültür eti, et üretiminin çevresel etkisi, hayvan refahı, gıda güvenliği ve insan sağlığı gibi birçok konuda potansiyel çözümler sunuyor. Ayrıca…
BEYİN YİYEN AMİP OLARAK BİLİNEN ‘’ Naegleria fowleri’’ NEDİR? NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bu yazımızda, halk arasında beyin yiyen amip olarak bilinen Naegleria fowleri’ yi ele aldık. Naegleria fowleri nedir? Nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Tüm bu konuları incelemeye çalışacağız. Naegleria fowleri NEDİR? N.fowleri, suda, toprakta veya insan merkezi sinir sistemi olabilen konakçıda serbest yaşayan amfizoik bir amiptir. Genellikle “beyin yiyen amip” olarak adlandırılır, çünkü amip içeren su burundan giriş yapıp beyne ulaştığında beyin enfeksiyonuna neden olabilir. Parazitin doğal yaşam alanları arasında kaplıcalar, göletler, nehirler ve tatlı su gölleri bulunur. Ancak içme suyu dağıtım sistemlerinde, arıtılmamış yüzme havuzlarında, çeşmelerde, hastanelerde, termal sularda, arıtılmamış içme sularında ve su parklarında da tespit…
ÇİLEK DİLLİLİK OLARAK BİLİNEN KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?
Halk arasında çilek dillilik hastalığı olarak da bilinen Kawasaki Hastalığı nedir? Semptomları Nelerdir? Hastalığa neden olan mikroorganizmalar nelerdir? Hastalığın tanı ve tedavisi nasıldır? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız. KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR? Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığı (KH), öncelikle 5 yaşından küçük çocukları etkileyen, nedeni bilinmeyen akut ateşli bir hastalıktır. Hastalık ilk olarak 1967’de Tomisaku Kawasaki tarafından Japonya’da tanımlandı ve Japonya dışındaki ilk vakalar 1976’da Hawaii’de bildirildi. Klinik belirtiler arasında ateş, döküntü, el ve ayaklarda şişme, göz aklarında tahriş ve kızarıklık, boyunda şişmiş lenf bezleri ve ağız, dudaklar ve boğazda tahriş ve iltihaplanma yer alır. SEMPTOMLARI…
Nekrotizan fasiit (ET YİYEN HASTALIK)
Nekrotizan fasiit nedir? Nekrotizan fasiit ya da halk arasında ‘et yiyen hastalık’, cilt ve kas yüzeyini kaplayan yumuşak dokuların yok olması ya da erimesi anlamına gelmektedir. Nekrotizan fasiit nedir? Belirtileri nelerdir? Et yiyen hastalığa neden olan mikroorganizmalar hangileridir? Hastalık oluşumu için risk faktörleri nelerdir? Tedavisi var mıdır? Bu yazımızda nekrotizan fasiit ile ilgili tüm bilgileri sizler için ele aldık. Nekrotizan fasiit ya da et yiyen hastalık Nekrotizan fasiit (NF), ilk olarak 5. yüzyılda Hipokrat tarafından tanımlanan ve yaşamı tehdit eden bir yumuşak doku enfeksiyonudur. Et yiyen hastalığın etiyolojisi yüzyıllardır bilinmekle beraber “Nekrotizan Fasiit” terimi ilk kez 1871’de eski bir Konfederasyon Ordusu…
25 Ekim Güneş Tutulması 12:33 ve 15:28 arasında görülecek
25 Ekim 2022 salı günü parçalı Güneş tutulması Türkiye'den saat 12:33 ve 15:05 arasında görülebilecek. Güneş tutulmasının maksimum evresi 13:50'de gözlenecek ve Güneş'in yarısı Ay tarafından kapanmış olacak. Bugün gerçekleşecek güneş tutulması için detaylı bir rehber hazıladık. Hava durumundan Güneş tutulması gözlemi yöntemlerine, neden her yeni ayda tutulma olmadığından, Güneş tutulması canlı yayın linklerine kadar pek çok farklı başlıkta Güneş tutulmasının detaylarına ulaşabilirsiniz.…
5 Maddede NASA Astrofizikçisi Dr. Umut Yıldız kimdir?
Dr. Umut Yıldız, NASA'da çalışan bir astrofizikçi aynı zamanda da Türkiye'de pek çok gence ilham olan bir bilim insanıdır. Özellikle Uzay, astronomi ve NASA'yla ilgilenen herkesin takibinde olan Yıldız, her fırsatta konferanslar ve canlı yayınlar düzenleyerek meraklıları için uzaydan haberleri açıklıyor. Pek çok çocuk ve genç için ilham oluyor.
5 maddede Dr. Umut Yıldız'ın kim olduğunu merak edenler için derledik.…
İstanbul Boğazında Yunuslar Nasıl Görülebilir?
İstanbul boğazında yunuslar pek çok vapurun çevresinde ya da grup olarak gezerken görülebiliyor. İstanbul’da yaşayan yunuslar sıklıkla gündeme geliyor. İstanbul Boğazı’nda yunus gözlemi yapanlardan, feribot seyahatlerinde karşılaşanlara kadar pek çok İstanbullu yunusları tanıyor. Kimi zaman İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun paylaşımlarıyla kimi zaman İstanbul sakinlerinin ilginç gözlemleriyle kendilerinden söz ettiriyor İstanbul Boğazı’nda yaşayan yunuslar. Yunuslar ayrıca kimi zamansa aşırı balıkçılık faaliyetlerinden zarar görebiliyor ya da çevre düşmanlarının hedefi olabiliyorlar ve haberlere bu üzücü durumlarla konu oluyorlar. Ancak İstanbul’da 3 farklı yunus türü yaşadığını pek çok insan bilmiyor. İstanbul Boğazı’nda yaşayan üç yunus türü Tırtak (Delphinus delphis), Afalina (Tursiops truncatus) ve Mutur…