Kuantum Programlama Atölyesi düzenlenecek! Kuantum Türkiye topluluğundan Zeki Seskir, LinkedIn üzerinden yaptığı duyuruda, 28 Eylül – 2 Ekim 2020 tarihleri arasında atölyenin yapılacağını ifade etti.
QTurkey, diğer adıyla Kuantum Türkiye, kuantum programlamanın öğrenilmesi ve daha çok ilgili tarafından bilinmesi için bir araya gelen araştırmacılardan ve öğrencilerden oluşan bir topluluk. Daha önce de birçok farklı etkinlikler, yarışmalar düzenleyen topluluk, ilerleyen günlerde çevrim içi yeni bir etkinliğin düzenleneceğini duyurdu. Bu etkinlik, 28 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Kuantum Programlama Atölyesine Giriş. Eğitim dilinin İngilizce olacağı atölyede, mentor desteği ise Türkçe olacak. Kuantum Programlama Atölyesine Giriş’e katılmak için son başvuru tarihi 20 Eylül.
Atölye hakkında verilen bilgiler şu şekilde;
- Çalıştay 28 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında çevrim içi gerçekleştirilecek.
- Son başvuru tarihi 20 Eylül.
- Kayıt için herhangi bir ücret bulunmuyor.
- Atölye çalışması sırasında, QWorld’ün Bronze adlı tanıtım eğitimi kullanılacak.
- Derslerin başlıca konuları;
- Kuantum hesaplamanın temel unsurları,
- Kuantum hesaplamanın gücünü temsil eden birkaç temel kuantum algoritması,
- Temel kuantum programları yazmak.
- Katılımcılar ders videolarını izleyecek ve görevleri kendi başlarına tamamlayacak.
- Katılımcıların sorularını sormaları ve ilerlemelerini mentorlarla ve günlük çevrim içi Zoom toplantılarıyla paylaşmaları için her gün 18.00 – 21.00 saatleri arasında mentor desteği sağlanacak.
- Mentor desteği ve Zoom toplantıları Türkçe olacak iken katılımcıların eğitim materyallerini takip edebilmeleri için İngilizce bilmeleri gerekmektedir.
- Başvuru tarihleri 10 Eylül – 20 Eylül arasıdır. Son başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular dikkate alınmayacak.
Kimler Kuantum Programlama Atölyesine başvurabilir?
QTurkey, yaptığı duyuruda başvuru koşullarını sıraladı. Buna göre adaylardan istenilenler;
- Programlama deneyimi (öncelikle Python),
- Matrisler ve lineer cebir hakkında temel bilgiler,
- İngilizce yeterlilik,
- Tercihen lisans veya yüksek lisans öğrencisi olmak (alan kısıtlaması yok),
- Gerekli kurulumların yapılması (Anaconda, Qiskit vb.)
Başvuru prosedürü kısmında ise Kuantum Programlama Atölyesine Giriş için bir başvuru formu ve test bulunuyor. Adayların bu form ve testi doldurarak göndermeleri gerekiyor. Duyuruda son olarak, kabul edilen katılımcıların 21 Eylül gününden önce bilgilendirileceği belirtildi. Dezavantajlı grupların, kadınların başvurularına öncelik verileceği de ifade edildi.
QWorld ağının amacı ve QTurkey
QWorld, kuantum teknolojileri ve araştırma faaliyetlerinin eğitimi ve uygulanması konusunda işbirliği yapan bireyler, gruplar ve topluluklardan oluşan küresel bir ağdır. Topluluk, kuantum teknolojilerini ve kuantum yazılımını popüler hale getirmek ve halka açık, akademik, yerel ve uluslararası olarak çalışarak bu alana daha fazla insanı dahil etmek için çalışıyor. QWorl’dün amacı, 2025 yılına kadar kuantum teknolojileri ve kuantum yazılımı için açık erişime ve bir küresel ekosisteme sahip olmak. Böylece ilgilenen her birey, grup, enstitü veya bölge ekosistemin kolayca bir parçası olabilecektir.
QTurkey ise QWorl’dün bir parçası olarak aynı amaçlar ile ülkemizde bir araya gelen araştırmacı ve öğrencilerin oluşturduğu bir topluluktur. Türkiye’nin ilk kuantum teknolojileri topluluğu QTurkey, geçtiğimiz yılın yaz aylarında kuruldu. Topluluğun kurucu kadrosu arasında ise birçok üniversiteden araştırmacılar bulunuyor. “İkinci kuantum devrimi Türkiye’de de gerçekleşiyor” vurgusu ile misyonunu dile getiren topluluk, tanıtım yazısının devamında, “QTurkey, Türkiye’deki kuantum teknolojileri ile ilgili faaliyetler için bir iletişim ve işbirliği ağıdır. ‘Kuantum Programlamaya Giriş’ atölye çalışmaları düzenliyor, popüler bilim içeriğinin Türkçe olarak üretilmesi ve yaygınlaştırılması üzerine çalışmalar yapıyor, ilgili konularda çalışma grupları ve toplantılar düzenliyoruz. Ülke düzeyinde kuantum meraklıları için bir buluşma alanı olarak hareket ediyoruz.” şeklinde kendini açıklıyor. Siz de kuantum teknolojilerine ilgi duyuyor iseniz bir yerden başlamanın vakti gelmedi mi? Kuantum Türkiye topluluğunun eğitim ve etkinliklerine katılarak ve topluluğa üye olarak kendinize ve topluluğa katkıda bulunabilirsiniz.
Kaynak;