DNA moleküllerini birleştirme konusundaki atılımı biyoteknoloji endüstrisinin temellerinin atılmasına yardımcı olan Nobel Kimya Ödülü sahibi biyokimyacı Paul Berg, 15 Şubat tarihinde, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Vefatı Stanford Üniversitesi’nce duyuruldu fakat yapılan açıklamada vefat sebebi aktarılmadı. Rekombinant DNA ve Çıkan Kargaşalar 1950-1960…
Biyoteknolojiye Öncülük Eden Dr. Paul Berg Hayatını Kaybetti
DNA moleküllerini birleştirme konusundaki atılımı biyoteknoloji endüstrisinin temellerinin atılmasına yardımcı olan Nobel Kimya Ödülü sahibi biyokimyacı Paul Berg, 15 Şubat tarihinde, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Vefatı Stanford Üniversitesi’nce duyuruldu fakat yapılan açıklamada vefat sebebi aktarılmadı. Rekombinant DNA ve Çıkan Kargaşalar 1950-1960 yıllarında DNA’nın çift sarmal yapısı hakkında daha fazla şey öğrenildiği süreçte Paul Berg, genetik bilgi parçalarını bir organizmadan diğerine aktarmanın mümkün olup olmadığı konusu üzerinde durmaya başladı. Araştırmasını yaptığı bu konuda cevabı 1972 yılında verdi. Dr. Berg, bilimsel bir dergide, E. coli bakterisinden ve maymunlardaki tümörlerle bağlantılı, insanlara bulaşabilen bir virüs olan SV40’tan karışık DNA taşıdığını ortaya koyan…
Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?
Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor? Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2021 yılı için başlattığı webinar serisinin ilkini 6 Mayıs 2021 tarihinde Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirecek. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel filmi Seaspiracy üzerine konuşulacak etkinliğe link üzerinden katılabilirsiniz. Ayrıca konuşmacılar hakkında ek bilgi edinmek isterseniz yine link üzerinden detaylara vakıf olabilirsiniz. “Komplo mu, gerçeklik mi?” “Komplo mu, gerçeklik mi?” sorusundan yola çıkarak, balıkçılığın deniz ve okyanus yaşamı üzerindeki etkisinin irdelendiği Netflix belgeseli etkinlikte enine boyuna incelenecek, sorgulanacak. Belgesel genel olarak, endüstriyel balıkçılığın detayları, okyanusların 2048 yılında boşalacağı iddiası, balık türlerinin küresel çöküşü, aşırı avlanma, istenmeyen balıkların yakalanması, yaşam…
İklim Değişikliği ve Ekosistemler Konuşulacak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, “İklim Değişikliği ve Göç” konulu panelinden sonra “İklim Değişikliği ve Ekosistemler” konulu ikinci panelini, 6 Mayıs 2021 Perşembe günü 13.30-15.30 saatleri arasında gerçekleştirecek. Moderatörlüğünü ise Dr. Emrah Çoraman’ın yapacağı bu panele link üzerinden katılabilirsiniz. Panel konuşmacıları listesi ise şu şekilde: Emekli Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, İTÜ Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, ODTÜ Prof. Dr. Nesibe Köse, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Doç. Dr. Hakan Gür, Ahi Evran Üniversitesi Bir araştırma üniversitesi olan İTÜ, bu niteliği besleyecek teknik ve teknolojik varlığını güçlendirmeye özellikle önem vermekte; öğrencilerin, genç araştırmacıların ve akademisyenlerin bilimsel çalışma yapmasını…
Ekoevo’dan Haber Var!
Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (Ekoevo), 2015 yılında Ankara’da kurulmuş ekoloji ve evrimsel biyoloji alanlarında çalışan genç araştırmacıları kapsayacak, bilimsel işbirliğini geliştirme amaçlı ağ kurma girişimi güden bir dernek. Üyeleri arasında evrimsel biyologlar ve ekologlar bulunuyor. Dernek üyeleri arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik çalıştaylar haricinde, iki tip faaliyet daha yürüten Ekoevo, uluslararası bilimsel sempozyumlar ve “yaz ve kış okulları” düzenlemekte. Çıkardıkları e-bültenler ile bilimsel anlamda doyurucu içerikler sunan Ekoevo, 2021 yılı 4.sayısını yayına aldı. Detaylı incelemek isteyenler, ilgili sayıya bu link üzerinden ulaşabilir. 4. sayıda öne çıkan başlıklar ise şu şekilde: Üyelerimizi Tanıyalım: Doğa Koruma Merkezi’nde Biyolojik Çeşitlilik Koruma Programı Koordinatörü…
Bilim Nedir ve Bize Hangi Kapıları Açar?
“Kısaca” Bilim Nedir? Soru sormak, sonsuz bir devinime cesur bir adım atmak gibidir. Bir kere o adımı attıktan sonra geri dönüp bakmaz, hep daha ileri gidersiniz. Her soru tüm üretkenliği ile başka bir soruyu doğurur ve yanıt almak asla sizi doyurmaz. Hep daha fazlasını, nedenini ve nasılını merak edersiniz. Evet, bilimin insanı gün ışığıyla dolmuş aydınlık bir odaya doğru yönlendirmesinden bahsediyorum. Honoré de Balzac, “Herhangi bir bilimin anahtarı, soru işaretidir.” diyerek çok kişinin bu anahtarın peşinde durmaksızın koştuğu yolculuklara atıfta bulunmuş olabilir mi, ne dersiniz? Bu yazı dizisinde birbirinden farklı bilim dalları ile yolu kesişen ve bu yol arkadaşlığından büyük…
Louis Pasteur – Mikrobiyolojinin kırılma noktası
Louis Pasteur, Kuduz aşısını geliştiren, pastörizasyon ve mikrobiyoloji çalışmalarıyla bilinen ünlü Fransız bilim insanıdır. Pastörizasyon yöntemini tanımlamış olup, günümüzde pek çok noktada adıyla açılmış Pasteur Enstitülerinde sağlık alanında araştırmalar devam etmektedir. Günümüzde Louis Pasteur‘ın toplumların daha sağlıklı yaşamasına olan katkısı gerek hijyen gerekse aşılama pratikleri sebebiyle çok büyüktür. Louis Pasteur Kimdir? Louis Pasteur biyolog, mikrobiyolog ve kimyagerdir. Mikrobiyolojinin kurucusu olarak kabul edilir. 27 Aralık 1822 tarihinde Fransa’da babası Jean-Joseph Pasteur’un ve annesi Jeanne-Etiennette Roqui’nun 3. çocuğu olarak doğmuştur. Dericilik yapan fakir bir ailede dünyaya gelmesine karşın ailesi eğitimine destek olmuştur. Strasbourg Üniversitesi rektörünün kızı Marie Laurent ile tanışmış ve 1849’ddda evlenmişlerdir.…
Twitter’ın fenomen bilim insanları
Twitter’ın fenomen bilim insanlarıyla konuştuk. Twitter’da bilim severlerin sıkı takipte olduğu isimler Ezgi Altınışık, Gözde Çilingir ve Jens Notroffla yaptığımız keyifli sohbeti kaçırmayın. Twitter’da çoğunlukla bilimsel içerikli paylaşımlar yaparak, “takipçi kitlesini” oluşturan bilim insanlarımız ile söyleşiler yaptık. İki ayrı haberden oluşacak olan serinin, bu bölümünde arkeoloji, antropoloji ve biyoloji alanlarında çalışan bilim insanları ile yaptığımız söyleşiler yer alıyor. Ezgi Altınışık, Gözde Çilingir ve Jens Notroff‘un Bilimma’ya özel açıklamalarını hep birlikte okuyalım… Twitter üzerinden iletişim kurduğumuz üç araştırmacı da söyleşi fikrimizi memnuniyetle karşıladı. Eş zamanlı olarak yapılmayan söyleşilerde, araştırmacıların hepsine aynı soruları yönelttik. Çalışmalarından, Twitter kullanımlarına, Twitter’dan gelen olumlu-olumsuz dönüşlere kadar…
Bilmeniz Gereken 10 Bilim Kadını
Bilim kadını, tarihten günümüze genelde görmezden gelinmiş olsa da bilimsel ilerlemede vazgeçilemez mihenk taşlarını döşemiştirlerdir. Bilimde kadın denilince akla Marie Curie ve çalışmaları gelir. Ancak Marie Curie’den önce de kadınlar bilim alanında varolmuşlardır. Çok farklı bilimsel alanda çok farklı coğrafyalardan bir çok kadın bilimle ilgilenmiş ve bu çalışmalarla tanınmıştır. Her alandan bilim kadını ve çalışmalarını sizler için derledik. Bilim Kadını işte onlar: Emilie du Chatelet (1706 – 1749) Gabrielle-Emilie Le Tonnelier de Breteuil Fransız mahkemesinin protokol şefinin kızıydı. 1725’te Marquis du Chatelet ile evlendi. Bir sarayda yaşıyordu ve üç çocuğu vardı. Ancak 27 yaşındayken, matematiğe ciddi bir merak sardı…