İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi 2023 yılı Nobel Ekonomi Ödülü ekonomi tarihçisi Claudia Goldin’e verildi. Claudia Goldin, kadınlar ve erkekler arasındaki maaş eşitsizliğini incelemişti.
Kraliyet Bilimler Akademisi Claudia Goldin’in kadınların kazançları ve kadın istihdamı piyasası ilişkisine dair yaptığı çalışmayı duyurdu. Goldin’in yaptığı bu çalışma…
2023 Nobel Ekonomi Ödülü Claudia Goldin’e Verildi
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi 2023 yılı Nobel Ekonomi Ödülü ekonomi tarihçisi Claudia Goldin’e verildi. Claudia Goldin, kadınlar ve erkekler arasındaki maaş eşitsizliğini incelemişti.
Kraliyet Bilimler Akademisi Claudia Goldin’in kadınların kazançları ve kadın istihdamı piyasası ilişkisine dair yaptığı çalışmayı duyurdu. Goldin’in yaptığı bu çalışma maaş eşitsizliği ve bu eşitsizliğin kaynağını ve bu gerçekleşen değişimin nedenlerini sundu.
Goldin’in sunduğu verilere göre, istihdam piyasasına kadınların yalnızca yüzde 50’sinin erkeklerin ise yüzde 80’e yakın bir oranının katıldığı ancak kadınların kariyer yaparken daha fazla zorlukla karşılaştığı ve emeklerinin karşılığını alamadığı ortaya konuldu. Nobel Ödülü Komitesi, Goldin’in emeğinin büyük olduğunu belirtirken, Goldin’i “dedektif” olarak adlandırdı. Komite üyesi Randi …
Galileo Galilei: Dünya dönüyor
Galileo Galilei, “Dünya dönüyor!” ya da “E pur si muove” Latince’de “Ve yine de dönüyor” anlamına gelen bu cümleyle bizlere günlük hayatta ilham veren günümüz biliminin kurucularındandır. Rönesans döneminin en önemli bilim insanlarından biri olan Galileo Galilei, pek çok önemli icat ve keşif yapmış, bilim dünyasına büyük katkılarda bulunmuş bir figürdür. Onun yaşamı ve çalışmaları bilimin ve insanlığın gelişimine büyük etkilerde bulunmuştur. Galileo Galilei’nin hayatı ve katkılarını 6 maddede ele alıyoruz:
Galileo Ölmeden Önce Ne Dedi? Dünya dönüyor ne demek?
Galileo, ölüm döşeğindeyken “E pur si muove” ifadesini kullanmıştır. Bu ifade Latince’de “Ve yine de dönüyor” anlamına gelir. Bu söz Dünya’nın dönüşünü …
Yakın Gerçek: Büyük Marmara Depremi
Yıllardır bilim insanlarının dillendirdiği İstanbul depremi 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra jeoloji uzmanlarının gündemine yeniden oturdu. İstanbul depreminin beklenmesinin en büyük nedeni Marmara bölgesinde son 100 yıldır tekrarlanan depremler. 9 Ağustos 1912 tarihinde gerçekleşen Mürefte Depremi ve ardından gelen 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremiyle fay hattının orta kesimi gerildi. Bu iki depremin ardından “Büyük Marmara Depremi” bekleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Çaktı, Orta Marmara ve Adalar Segmentinin İstanbul’u etkileyecek en büyük iki segment olduğunu ifade etti. ABD’li jeofizikçi Tom Parsons deprem zamanlamalarıyla ilgili yaptığı çalışmada 2034 yılına kadar Marmara Denizi’nde 7’den büyük deprem olması …
Nüzhet Gökdoğan, Üniversite Reformu ve Astronomi
Nüzhet Gökdoğan Türkiye’nin ilk kadın astronomu,ilk kadın doçenti ve pek çok ilkleri yapan bilim kadınımız 1993 yılında İstanbul üniversitesinde bir konuşma gerçekleştirdi. Oldukça detaylı ve uzun olan bu konuşmada Türklerde bilim ve astronomi tarihini çok detaylı olarak anlatıp 1033’deki Üniversite Reformu’nun getirdiklerinden bahsediyor.
Nüzhet Gökdoğan’dan önce ilk kadın kimyagerimiz Remziye Hisar‘ın oğlu Feza Gürsey‘in yaptığı ilham verici konuşmayı sizlerle paylaşmıştık. Feza Gürsey’in ilham verici konuşması ise Sait Faik’ten Amerika’ya uzun bir hikaye içeriyordu.
Nüzhet Gökdoğan’ın konuşmasının önemli noktalarını ve tam metnini sizinle paylaşıyoruz:
Nüzhet Gökdoğan’ın Konuşmasından Önemli Noktalar
Nüzhet Gökdoğan Ali Kuşçu’dan modern astronomiye kadar çok derin bir konuşma yapmıştır. Böylece Nüzhet Gökdoğan’ın alanın …
Einstein ve Bohr Tartışmaları : Kuantum Mekaniğini Anlamak
Einstein ve Bohr tartışmaları, kuantum mekaniğinin temel doğasına ilişkin farklı fikirleri ve yorumların karşı karşıya geldiği ve kuantum mekaniğinin gelişmesinde önemli bir dizi tartışmadır. Bu tartışma, 1927 yılında düzenlenen Beşinci Solvay Konferansı‘nda baş göstermiş ve daha sonra devam etmiştir. Einstein ve Bohr arasındaki bu tartışmalar ikilinin dostluğunu etkilememiştir.
Tanrı evrende zar atmaz
Einstein ve Bohr tartışmaları kuantum konuşlan, en ünlü ve tarihsel açıdan önemli Solvay Konferanslarından biri 1927’de düzenlenen Beşinci Solvay Konferansında başlamıştır. Albert Einstein ve Niels Bohr arasında kuantum mekaniğinin temel prensipleri üzerine yoğun bir fikir alışverişi yaşanmıştır. Einstein kuantum teorisinin belirli yönlerine eleştirel yaklaşmış ve kuantum mekaniğinin olasılıksal doğasına olan …
Arşimet parşömeni : İstanbul’dan Kudüs’e ve Amerika’ya uzanan bir hikaye
Arşimet parşömeni ya da Arşimet Palimpsesti, İstanbul Ayasofya’dan Kudüs’e tarih sayfalarında hayranlık uyandıran bir parşömen kodeks olarak karşımıza çıkıyor. Arşimet’in çalışmarını içeren en eski parşömen olarak kabul edilen bu palimpestlerin ortaya çıkışı filmlere konu olacak ilginçlikte bir hikayeye sahip. Palimpest ifadesi tekrar kullanılan parşömenler anlamına geliyor.
Arşimet Parşömeni nedir ne içeriyor?
Aslen Arşimet ve diğer yazarların eserlerinin Bizans dönemine ait Yunanca bir kopyası olan bu eşsiz palimpsest, Arşimet’in kayıp olduğu düşünülen iki başyapıtını içeriyor: Ostomachion ve Mekanik Teoremler Yöntemi ile birlikte, olağanüstü eseri Yüzen Cisimler Üzerine’nin günümüze ulaşan tek orijinal Yunanca baskısı.
Arşimet Parşömeni İstanbul ve Ayasofya’da başlayan hikaye
Arşimet Parşömeni, Bizans Yunancasıyla yazılmış, …
İstanbul Tabip Odası: “İstanbul’da kızamık hastalığı endişe verici”
İstanbul’da farklı ilçelerde sağlık kuruluşlarına kızamık nedeniyle başvuru yapanların sayısı endişe verici boyutlarda. İstanbul Tabip Odası 13 Haziran 2023 Salı günü kızamık ve kızamık aşılanması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Saffet Ercan, Dr. Esin Tuncay, Dr. Ayşen Yavru ve Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimleri Kolundan Dr. Özden Güngör açıklama yaptı.
İstanbul Tabip Odası, basın açıklamasında hastalıkların ortaya çıkıp, büyük topluluklara yayılarak halk sağılığını tehlikeye atma durumundan önce koruyucu hekimlik uygulamalarını tedbirlerini hatırlatmanın meslek odasının en önemli sorumluluğu olduğunu açıkladı.
İstanbul Tabip Odası açıklamasında İstanbul’da kızamık hastalığının artışa geçtiğini ve bu durumun endişe verici olduğunu …
Biyoteknolojiye Öncülük Eden Dr. Paul Berg Hayatını Kaybetti
DNA moleküllerini birleştirme konusundaki atılımı biyoteknoloji endüstrisinin temellerinin atılmasına yardımcı olan Nobel Kimya Ödülü sahibi biyokimyacı Paul Berg, 15 Şubat tarihinde, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Vefatı Stanford Üniversitesi’nce duyuruldu fakat yapılan açıklamada vefat sebebi aktarılmadı.
Rekombinant DNA ve Çıkan Kargaşalar
1950-1960 yıllarında DNA’nın çift sarmal yapısı hakkında daha fazla şey öğrenildiği süreçte Paul Berg, genetik bilgi parçalarını bir organizmadan diğerine aktarmanın mümkün olup olmadığı konusu üzerinde durmaya başladı. Araştırmasını yaptığı bu konuda cevabı 1972 yılında verdi. Dr. Berg, bilimsel bir dergide, E. coli bakterisinden ve maymunlardaki tümörlerle bağlantılı, insanlara bulaşabilen bir virüs olan SV40’tan karışık DNA taşıdığını ortaya koyan bir makale …
Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?
Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2021 yılı için başlattığı webinar serisinin ilkini 6 Mayıs 2021 tarihinde Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirecek. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel filmi Seaspiracy üzerine konuşulacak etkinliğe link üzerinden katılabilirsiniz.
Ayrıca konuşmacılar hakkında ek bilgi edinmek isterseniz yine link üzerinden detaylara vakıf olabilirsiniz.
“Komplo mu, gerçeklik mi?”
“Komplo mu, gerçeklik mi?” sorusundan yola çıkarak, balıkçılığın deniz ve okyanus yaşamı üzerindeki etkisinin irdelendiği Netflix belgeseli etkinlikte enine boyuna incelenecek, sorgulanacak. Belgesel genel olarak, endüstriyel balıkçılığın detayları, okyanusların 2048 yılında boşalacağı iddiası, balık türlerinin küresel çöküşü, aşırı avlanma, istenmeyen balıkların yakalanması, yaşam alanı kaybı, kirlenme ve …
İklim Değişikliği ve Ekosistemler Konuşulacak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, “İklim Değişikliği ve Göç” konulu panelinden sonra “İklim Değişikliği ve Ekosistemler” konulu ikinci panelini, 6 Mayıs 2021 Perşembe günü 13.30-15.30 saatleri arasında gerçekleştirecek. Moderatörlüğünü ise Dr. Emrah Çoraman’ın yapacağı bu panele link üzerinden katılabilirsiniz.
Panel konuşmacıları listesi ise şu şekilde:
Emekli Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, İTÜ
Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, ODTÜ
Prof. Dr. Nesibe Köse, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa
Doç. Dr. Hakan Gür, Ahi Evran Üniversitesi
Bir araştırma üniversitesi olan İTÜ, bu niteliği besleyecek teknik ve teknolojik varlığını güçlendirmeye özellikle önem vermekte; öğrencilerin, genç araştırmacıların ve akademisyenlerin bilimsel çalışma yapmasını sağlayacak 30’a yakın eğitim ve araştırma …