Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi kasım ayında bilim tarihi, matematik tarihi ve psikoloji alanlarında üç yeni kitabı okuyucuyla buluşturdu. Bu kitaplar, “Higgs Kuvveti: Kozmik Simetri Nasıl Kırıldı?”, “Sıfır: Sayıların Kökenine Yolculuk” ve “Popüler Psikolojide 50 Büyük Mit: İnsan Davranışı Hakkındaki Yerleşik Yanılgıları Yıkmak”. Teorik…
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nden üç yeni bilimsel kitap!
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi kasım ayında bilim tarihi, matematik tarihi ve psikoloji alanlarında üç yeni kitabı okuyucuyla buluşturdu. Bu kitaplar, “Higgs Kuvveti: Kozmik Simetri Nasıl Kırıldı?”, “Sıfır: Sayıların Kökenine Yolculuk” ve “Popüler Psikolojide 50 Büyük Mit: İnsan Davranışı Hakkındaki Yerleşik Yanılgıları Yıkmak”. Teorik Fizikçi Nicholas Mee tarafından kaleme alınan ve Zeynep Alpar tarafından çevrilen “Higgs Kuvveti: Kozmik Simetri Nasıl Kırıldı?” başlıklı eser, maddenin temel bileşenlerinin ve onları birbirine bağlayan güçlerin hikâyesini anlatarak evrenin merkezinde yer alan simetriyi ve bu simetrinin kırılışına dair gizemi ele alıyor. Kitap üç kısımdan oluşuyor; ilk kısımda geniş tarihsel ve felsefi bağlam sunuluyor. İkinci kısımda, parçacık fiziğinde…
Biyologların gözünden toplum bilimi
Biyoloji Biliminden Toplumsal Dünyaya Bakmak: Bir Bilim Sosyolojisi Çalışması adlı kitap çıktı. Alanındaki kapsamlı ilk saha çalışması olan eser, sosyologlar Vefa Saygın Öğütle, Ebru Açık-Turğuter ve Taylan Banguoğlu imzası taşıyor. Bilimsel bir alanda var olabilmek için gerekli şartları taşımanın tartışmalı yapısı bir yandan ontolojik sorunları diğer yandan ise epistemolojik ve metodolojik sorunları aynı anda çözmeyi gerektiriyor. Bu sorunlar, her ne kadar üzerine bilim yaptıkları nesneleri birbirinden son derece uzak görünse de, sosyal bilimler ve doğa bilimleri açısından benzerliklerle ve alana özgü farklılıklarla yüklüdür. Ayrıca ilk sosyologlardan itibaren sosyoloji, doğa bilimleriyle yer yer tutkulu (öykünme, içerme, taklit) bir ilişkiye; yer yer ise…
Serengeti Yasaları artık Türkçe
Serengeti Yasaları Türkçe’ye çevrildi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Tarhan, ödüllü biyolog ve yazar Sean B. Carroll’un Serengeti Yasaları isimli eserini Türkçe’ye çevirdi. Paneller ve televizyon programlarındaki evrim tartışmalarından da adını sıkça duyduğumuz Dr. Çağatay Tarhan, birçok önemli eserin çevirisini yaparak bilime katkıda bulunuyor. Tarhan daha önce Daniel C. Dennett’in Özgürlüğün Evrimi ile Jared Diamond’ın Üçüncü Şempanze eserlerini ve alanındaki birçok eserin çevirisini yaptı. Serengeti Yasaları, Financial Times’ın (FT.com) 2016 yılı için seçtiği en iyi bilim kitaplarından biri; Nature.com’un 2016 yılı için seçtiği en iyi 20 bilim kitabından biri ve Phi Beta Kappa Topluluğu’nun 2017 yılı Bilim Ödülü…
Kadın ve erkek beyni arasında fark yok
Kadın ve erkek beyni arasında fark olmadığı bir kez daha raporlandı. Yani beyin, kadın ve erkek olarak farklılık göstermiyor. Birmingham Aston Beyin Merkezi’nde bilişsel sinirbilimci Gina Rippon, yeni kitabı “The Gendered Brain”de, cinsiyete göre beynin farklılık göstermediğini açıklıyor. Kitapta yer alan çalışma, 21 erkek ve 27 kadının manyetik rezonans görüntüleme analizlerine dayanıyor. Erkek ve kadın beyinlerinin birbirinden farklı olduğuna yönelik birçok çalışma bulunuyor. Bu çalışmaların ortak özelliği erkek beyninin, kadın beyninden daha üstün olduğuna yöneliktir. Örneğin 2010 yılında ABD’nin CBS televizyon kanalındaki Early Show’da, erkeklerin beyinlerinde kadınlarınkinden 6,5 kat daha fazla gri madde bulunduğu söylendi. Aynı programda, kadınların beyninde ise erkeklerden…
Dünya’nın En Güzel Manzaraları Bu Kitapta
Dünya’nın en güzel manzaraları için bir kitap olduğunu biliyor muydunuz? Nasa son yayınladığı kitapta uzaydan çekilmiş Dünya fotoğraflarını paylaşıyor. Sadece fotoğrafları paylaşmakla da almıyor e bu fotoğrafların arkasındaki teknolojiyi açıklıyor. Nasa’nın bu ay yayınladığı kitap 168 sayfadan oluşuyor ve hikayeleriyle birlikte 69 fotoğraf bulunuyor. Bu fotoğraflar yeryüzü, kar, atmosfer ve su olarak bölümlere ayrılmışlar. “Earth” isimli kitap, Nasa’nın 60 yıllık uydu çalışmaları sonucunda elde edilen etkileyici görseller ve ilginç coğrafik ve atmosferik olayları içeriyor. Uygulamalı Bilimler direktörü olan Lawrence Friedl, “Umarız ki bu fotoğraflar, evimiz dediğimiz gezegeni keşfetmek, anlamak ve beğenmek için herkese ilham verir.” sözleriyle NASA Earth kitabını değerlendiriyor.…