kaplumbağa embriyosu

Kaplumbağa embriyosu görüntüsü yarışmada birinci oldu

5 dakikalık içerik

Kaplumbağa embriyosunu gösteren bir görüntü, Nikon Small World fotoğraf yarışmasında birinci seçildi.

Gelişmekte olan bir kaplumbağa embriyosunun farklı dokuları yakalamak için boyanmış ve beş kat büyütülmüş olarak gösterilen görüntüsü, 2019 Nikon Small World fotoğraf yarışmasının kazananı oldu. Mikroskopi teknisyeni Teresa Zgoda ve mikro fotoğrafçı Teresa Kugler görüntünün altında imzası olan isimler. New York’taki Rochester Institute of Technology’de, ikili, gelişen bir kaplumbağa embriyosunun canlı bir portresini oluşturmak için floresan mikroskobu ve stereomikrografiyi birleştirdi. Embriyo 2,5 santimetreden daha uzun olduğundan, Zgoda ve Kugler hepsini tek bir görüntüde yakalayamadı. Bunun yerine, tüm embriyonun bir bileşimini oluşturmak için kaplumbağanın farklı konumlarına ve katmanlarına odaklanan yüzlerce görüntüyü birleştirdiler.

Çiftin kaplumbağa görüntüsü onlara, 2019 Nikon Small World fotomikrografisi (mikroskopla fotoğraf çekme) yarışmasında birincilik kazandırdı. Kugler, “Mikroskop, dünyamızı oluşturan en küçük organizmaları ve yapı taşlarını yakınlaştırmamızı sağlar.” şeklinde konuşarak mikroskopun kullanımı ve önemini vurguladı.

Su piresinden kar tanesine kadar dikkat çekenler…

Fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve dikkat çeken diğer görüntüler;

stenatör
Foto; IGOR SIWANOWICZ/HHMI

Tatlı su göllerinde ve akarsularda sık görülen, tek hücreli mikroorganizmalar olan üç stenatörün görüntüsü yarışmada ikincilik getirdi. 40 kat büyütme yapıldı ve hücrelerin her bir bileşeni yapay olarak renklendirildi.

Amerika aligatoru
Foto; DANIEL SMITH PAREDES AND BHART-ANJAN S. BHULLAR/YALE UNIVERSITY

10 kat büyütülen görüntüde gelişmekte olan bir Amerika aligatoru embriyosu görünüyor. Görüntü, gelişen kemik (sarı) ve sinirleri (beyaz) vurgulamak için lekelendirildi. Fotoğraf, yarışmada üçüncü oldu.

kar tanesi
Foto; CALEB FOSTER/CALEB FOSTER PHOTOGRAPHY

Tüm kar tanelerinin 6 tarafı vardır. Tıpkı yukarıda görünen, dört kat büyütülmüş olan fotoğrafta olduğu gibi.

ahtapot
Foto; MARTYNA LUKOŠEVIČIŪTĖ/UNIV. OF OXFORD ve CARRIE ALBERTIN/MBL

Gelişmekte olan bir ahtapotun bu görüntüsü beş kat büyütülmüş ve farklı dokuları görselleştirmek için yapay olarak renklendirilmiş.

kuprit nedir
Foto; EMILIO CARABAJAL MÁRQUEZ

Fotoğrafta, kırmızımsı bir renk veren, bakır oksitten oluşan kristalize bir mineral olan “kuprit” gösteriliyor. Fotoğraf, 20 kez büyütülerek ortaya çıkarıldı.

sirke sineği
Foto; YUJUN CHEN AND JOCELYN MCDONALD/KANSAS STATE UNIVERSITY

Bir çift “meyve sineği / sirke sineği” yumurtalığı yapay olarak renklendirilmiş ve yumurta gelişiminin farklı aşamalarını vurgulamak için 10 kez büyütülmüş.

Daphnia su piresi
Foto; MAREK MIŚ/MAREK MIŚ PHOTOGRAPHY

Gebe bir dişi Daphnia‘nın (Su piresi – tatlı suda yaşayan mikroskobik bir omurgasız) bu görüntüsü, canlının iç yapılarını vurgulamak için polarize ışık kullanılarak ve dört kez büyütülerek oluşturuldu.

Kaynak;

Science News