Chicago Üniversitesi’nden bir bilim insanı yeni bir çalışmaya imza attı. 22 Şubat’ta Nature dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre üst mantonun en altında, Dünya’yı çevreleyen şaşırtıcı derecede akışkan bir kaya tabakası olabilir. Fiji yakınlarında Pasifik Okyanusu’ndaki derin bir depremin ardından, adalardaki GPS sensörleriyle…
Derin Depremler Dünya’nın Mantosunun Sırlarını Açığa Çıkarabilir
Chicago Üniversitesi’nden bir bilim insanı yeni bir çalışmaya imza attı. 22 Şubat’ta Nature dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre üst mantonun en altında, Dünya’yı çevreleyen şaşırtıcı derecede akışkan bir kaya tabakası olabilir. Fiji yakınlarında Pasifik Okyanusu’ndaki derin bir depremin ardından, adalardaki GPS sensörleriyle kaydedilen kalıcı hareket ölçüldü. Çalışma sonucundaki bulgular, Dünya’nın mantosunun akışkanlığını ölçmek için yeni bir yöntem ortaya koydu. Kayadan Oluşan Manto Katmanı, Aslında Bal Ve Katran Gibi Bir Akışkanlığa Sahip Chicago Üniversitesi’nde jeofizikçi ve aynı zamanda çalışmanın başyazarı olan Dr. Sunyoung Park, mantonun Dünya’nın en büyük bölümünü oluşturduğunu ve onun hakkında bilinmeyen çok şey olduğunu belirterek, “Bu derin depremleri,…
Bolivya depremi Dünya’nın yeni bir katmanını ortaya çıkardı
Dünya’nın yeni bir katmanının daha bulunduğu Science’te yayınlanan bir makalede iddia edildi. Princeton jeofizikçileri Jessica Irving, Wenbo Wu, Çin Jeodezi ve Jeofizik Enstitüsü’nden Sidao Ni bu araştırmayı yapanlar. Dünya’nın bilinen katmanları iç ve dış çekirdeğe bölünmüş bir kabuk, manto ve çekirdektir. Ancak araştırmacılar Irving, Wu ve Ni Bolivya’daki depremden (1994) elde edilen verileri kullanarak bir katmanda yer alan dağları ve diğer topografyaları kullandı. 660 kilometre (410 mil) aşağı ve yukarı mantoyu ayıran bu katman için resmi bir isim bulunmadığından, araştırmacılar buna “660-km sınırı” diyorlar. Bolivya depreminin şiddeti bu çalışmaya imkan verdi Dünyanın derinliklerine bakabilmek için, bilim insanları gezegendeki büyük depremlerin…