Bilim

//

Tavuk Seslerini Çevirmek Mümkün mü?

Japonya’daki araştırmacılar tavukların gıdaklama seslerini yapay zekayla çevirebileceklerini açıkladılar. Peki tavuk sesleri nasıl çözümlenebilir? Yapay zekanın bu konuda etkisi nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde…

Tavukların duygusal durumlarını yorumlayabilecek bir sistem geliştiren bilim insanları, bu sistemin korku, öfke, açlık gibi duyguları tanımlayabileceğini belirtiyor. Duyguların, derin…

Tavuk Seslerini Çevirmek Mümkün mü?

//

Japonya’daki araştırmacılar tavukların gıdaklama seslerini yapay zekayla çevirebileceklerini açıkladılar. Peki tavuk sesleri nasıl çözümlenebilir? Yapay zekanın bu konuda etkisi nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde…

Tavukların duygusal durumlarını yorumlayabilecek bir sistem geliştiren bilim insanları, bu sistemin korku, öfke, açlık gibi duyguları tanımlayabileceğini belirtiyor. Duyguların, derin duygusal analiz öğrenmesi olarak adlandırılan yapay zekâ tekniğiyle açığa çıkarılacağını söyleyen araştırmacılar, söz konusu tekniğin karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını belirttiler. Tekniğin tavukların değişken seslerinde dahi kullanılabileceği öngörülüyor.
80 Tavuktan Örnek Sesler Alındı
Söz konusu araştırma ekibi, yapay zeka sisteminin test edebilmesi için 80 tavuktan farklı örnekler aldı ve analiz edildi. Sonraki süreçte ses kaydı örnekleri kuşların duygusal durumlarıyla ilişkilendirmek adına …

Barbie Sandığınızdan Farklı Biri

///////

Barbie Filmi özellikle Oppenheimer Filmi ile olan rekabetiyle gündemimizde. Bunun yanı sıra Barbie’nin kız çocuklarında  sterotip beden algısını pekiştirmesi de eleştirilerin odağında olan bir konu. Ancak Barbie’nin bilinmeyen bir diğer yanı daha var. Kız çocuklarını STEM alında kariyer yapmaları için 1965’ten beri teşvik ediyor. Daha önce Mattel’in National Geographic iş birliği ile doğa bilimleri araştırmacısı Barbie bebeklerini sizlere duyurmuştuk. Oppenheimer rekabetinin ötesinde Barbie bebekleri bilim kariyeri açısından inceledik.
1959 yılında Ruth Handler tarafından yaratılan ikonik moda bebek Barbie, zamanla sadece bir moda sembolü olmaktan çıktı. Son zamanlarda, Barbie’nin arkasındaki şirket Mattel, bebekleri aracılığıyla kızlar arasında Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanının …

OceanGate Titan Denizaltından Acı Haber!

////

1912 yılında, yapıldığında Dünya’nın en büyük gemisi olan Titanik’in buz dağına çarpıp batması sonucunda 1514 kişi hayatını kaybetmişti. Titanik’i görmeye giden OceanGate Titan denizaltından pazar günü gerçekleşen dalıştan bir saat sonra sinyal alınamadı.
Tarihi Titanik gemisini görmek için yola çıkan Titan denizaltı Atlas Okyanusunda kaybolmuştu. Kaybolan denizaltı, Pazar gününden bu yana ABD Sahil Güvenlik ekipleri tarafından aranıyordu. Son bilgilere göre Titan denizaltı ile Titanik’i yerinde görmek isteyen, Pakistanlı iş adamı Shahzada Dawood ve oğlu Sulemon Dawood, Fransız Titanik uzmanları Paul-Henri Nargeolet ve Stockton Rush ile İngiliz iş adamı Hamish Harding hayatını kaybetti.
GÜNLER SONRA SOMUT BİR HABER ALINDI!
Yolcular Titan ile Titanik’i görmek …

Hatalı Planlama Doğal Afet Tehlikelerine Kapı Aralıyor

////////

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe semtinde yaşanan taşkını değerlendirdi. Gökçeoğlu, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hatalı planlama, olası doğal tehlikelerin dikkate alınmaması bu sonucu oluşturmuştur” ifadelerine yer verdi.

26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesaplarından Ankara’da oluşabilecek şiddetli yağış, fırtına ve taşkına karşın uyarılarda bulunuldu. Ancak, altyapı sorunu dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Şentepe semtinde bir apartmanda şiddetli taşkın meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Twitter hesabından 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen …

Milli Parklar: “En Büyük Kuşumuz Toy Kuşu Yakın Takipte”

/////

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre nesli tükenmekte olan “toy kuşu” yakın takibe alındı. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, doğada güçsüz durumda bulunan toy kuşunun Afyonkarahisar Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde gerekli bakımlarının yapıldığını ardından uydu vericili takip cihazıyla tekrar doğal ortamına bırakıldığını açıkladı.
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Ülkemizde nesli kritik tehlike altında bulunan uçabilen en büyük kuşlardan biri toy kuşudur. Uydu vericili izleme cihazıyla takibi sağlanan toy kuşu, tarım zararlılarıyla beslenen çiftçi dostu yaklaşık 18 kiloya kadar ulaşabilen koruma altındaki kuş türlerimizdendir” ifadelerine yer verdi.
Daha önce Trabzon’da bitkin halde bulunan bir …

Teknolojide Yeni Soluk: Deepfake

///

Photoshop gibi basitçe üzerinde oynanan sahneler yerine yeni bir sahtecilik türü doğdu: Deepfake. Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan, sinematografiye yeni bir boyut getiren ve art niyetli kullanıldığında tehdit unsuru olabilecek “deepfake” hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Kelime itibariyle “sahte derinlik” anlamına gelen deepfake’in ilk örneği 2017 yılında ortaya çıktı. 2017 yılından bu yana deepfake ile birçok ünlü isim filmlerde oynatıldı. Adını sıklıkla duyduğumuz deepfake teknolojisi için taklit edilecek kişinin yüz fotoğrafı ile yüksek gerçekçiliğe sahip konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesi mümkün. Bununla birlikte, deepfake herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirebiliyor.
Farklı sistemler kullanılarak videolar elde edilen deepfake …

Bilim Değişirken Nerede Durmalı?

//

Bilim insanları hipotezlerini, modellerini, fikirlerini değiştirebilir. Değiştirmelidir de. Bilim bu şekilde ilerler. Ancak bu şekilde senelerce aynı bilimsel olayı gözlemleyip altında yatan temel sebepler ve muhtemel çözüm yolları hakkında fikir birliğine varabiliriz. Fikir değiştirmek önceki fikrin zaruri olarak yanlış olduğu anlamına gelmez; aksine daha titiz ölçümlerle, daha gerçeğe yakın varsayımlarla, ve daha gelişmiş teknolojilerle güncellendiği anlamına gelir.…

Ormanlar Yanıyor! Acımız Dinmiyor! Ben Ne yapabilirim!

////

Yangınların hala sönmemiş olması, halkımızın elinde çapası pet şişesiyle evini ormanını korumaya koşmasını görmemiz, orman canlarını kurtarmaya yetişemeyen gönüllüler, yanan ormanlarımızın yok olması yüreğimizi yakıyor.
Çok ama çok canımız yanıyor. Acımız dinmiyor. Bu durum yalan ve yanlış bilginin daha hızlı yayılması için adeta bir besiyeri oluşturuyor.
Bu sebeple temel ve önemli bir kaç bilgiyi buraya bırakacağım, lütfen okuyalım ve paylaşalım:
1-) YANGINLARIN ÇIKIŞ SEBEBİ
Yangınların çıkış sebebiyle ilgili sonuçlanmış bir soruşturma henüz görünmemekte. Bu sebeple de her bir gün farklı farklı provakasyona alet edilmektedir.
Akdeni bölgesi yangın ekosistemine sahiptir. Yani bu ormanlar düzenli olarak yanar ve yenilenir. Ancak #iklimkrizi bu durumu değiştirmektedir. Havadaki nemin iyice …

Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?

////////

Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2021 yılı için başlattığı webinar serisinin ilkini 6 Mayıs 2021 tarihinde Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirecek. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel filmi Seaspiracy üzerine konuşulacak etkinliğe link üzerinden katılabilirsiniz.
Ayrıca konuşmacılar hakkında ek bilgi edinmek isterseniz yine link üzerinden detaylara vakıf olabilirsiniz.
“Komplo mu, gerçeklik mi?”
“Komplo mu, gerçeklik mi?” sorusundan yola çıkarak, balıkçılığın deniz ve okyanus yaşamı üzerindeki etkisinin irdelendiği Netflix belgeseli etkinlikte enine boyuna incelenecek, sorgulanacak. Belgesel genel olarak, endüstriyel balıkçılığın detayları, okyanusların 2048 yılında boşalacağı iddiası, balık türlerinin küresel çöküşü, aşırı avlanma, istenmeyen balıkların yakalanması, yaşam alanı kaybı, kirlenme ve …

Ekoevo’dan Haber Var!

////

Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (Ekoevo), 2015 yılında Ankara’da kurulmuş ekoloji ve evrimsel biyoloji alanlarında çalışan genç araştırmacıları kapsayacak, bilimsel işbirliğini geliştirme amaçlı ağ kurma girişimi güden bir dernek. Üyeleri arasında evrimsel biyologlar ve ekologlar bulunuyor.
Dernek üyeleri arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik çalıştaylar haricinde, iki tip faaliyet daha yürüten Ekoevo, uluslararası bilimsel sempozyumlar ve “yaz ve kış okulları” düzenlemekte.
Çıkardıkları e-bültenler ile bilimsel anlamda doyurucu içerikler sunan Ekoevo, 2021 yılı 4.sayısını yayına aldı. Detaylı incelemek isteyenler, ilgili sayıya bu link üzerinden ulaşabilir.
4. sayıda öne çıkan başlıklar ise şu şekilde: Üyelerimizi Tanıyalım: Doğa Koruma Merkezi’nde Biyolojik Çeşitlilik Koruma Programı Koordinatörü olarak çalışan Özge …