Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe semtinde yaşanan taşkını değerlendirdi. Gökçeoğlu, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hatalı planlama, olası doğal tehlikelerin dikkate alınmaması bu sonucu oluşturmuştur” ifadelerine…
Hatalı Planlama Doğal Afet Tehlikelerine Kapı Aralıyor
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe semtinde yaşanan taşkını değerlendirdi. Gökçeoğlu, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hatalı planlama, olası doğal tehlikelerin dikkate alınmaması bu sonucu oluşturmuştur” ifadelerine yer verdi. 26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesaplarından Ankara’da oluşabilecek şiddetli yağış, fırtına ve taşkına karşın uyarılarda bulunuldu. Ancak, altyapı sorunu dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Şentepe semtinde bir apartmanda şiddetli taşkın meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Twitter hesabından 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana…
Marmaris Orman Yangınında son durum
Marmaris orman yangınları ile mücadele ediyor. 21 Haziran 2022'de 20:00 sularında başlayan orman yangını gece boyunca devam etti ve 22 Haziran 2022'de havadan ve karadan müdehale ile kontrol altına alma çalışmaları sürdürüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla Belediyesi ve diğer illerden gelen ekiplerin müdehale ettiği yangın Bördübet Amazon Koyu bölgesinde başlayarak Okluk Koyu'na doğru hızla ilerledi. …
Manavgat Yangını Haritalandı
28 Ağustos tarihinden bu yana devam etmekte olan Manavgat yangın felaketinin, yangın haritası Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Uzaktan Algılama Anabilim Dalında görevli bilim insanları tarafından çıkartıldı. Günlerdir devam eden yangınla ilgili merak edilen konulardan biri de bu yangının ne kadar hasara sebep olduğu idi. Prof. Dr. Taşkın KAVZOĞLU, Prof. Dr. Umut Güneş SEFERCİK ve Doç. Dr. İsmail ÇÖLKESEN ve Arş. Gör. Muhammed Yusuf ÖZTÜRK’ten oluşan ekip tarafından araştırma gerçekleştirildi.ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından servis edilen uydu görüntülerinin, görüntü işleme teknikleri ile analiz edilmesi sonucunda, 30 temmuz tarihinde yangının toplamda 30.632,87 hektarlık alanda etkili…
Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?
Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor? Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2021 yılı için başlattığı webinar serisinin ilkini 6 Mayıs 2021 tarihinde Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirecek. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel filmi Seaspiracy üzerine konuşulacak etkinliğe link üzerinden katılabilirsiniz. Ayrıca konuşmacılar hakkında ek bilgi edinmek isterseniz yine link üzerinden detaylara vakıf olabilirsiniz. “Komplo mu, gerçeklik mi?” “Komplo mu, gerçeklik mi?” sorusundan yola çıkarak, balıkçılığın deniz ve okyanus yaşamı üzerindeki etkisinin irdelendiği Netflix belgeseli etkinlikte enine boyuna incelenecek, sorgulanacak. Belgesel genel olarak, endüstriyel balıkçılığın detayları, okyanusların 2048 yılında boşalacağı iddiası, balık türlerinin küresel çöküşü, aşırı avlanma, istenmeyen balıkların yakalanması, yaşam…
Plastiğin Yolculuğu Belgeseli ve Clubhouse Etkinliği
Plastiğin Yolculuğu belgesel oldu. Doğu Eroğlu, Medyascope için plastiğin üretiminden geri dönüşümüne, doğadaki kalıntılarından iklim krizi ile olan ilişkisine çok boyutlu bir şekilde ele aldığı “plastik” konusunu derinlemesine bu belgeselde işliyor. Plastiğin Türkiye’deki Halleri ve İklim Krizi Doğu Eroğlu’nun Medyascope için hazırladığı “Plastiğin Yolculuğu” belgeseli Medyascope TV YouTube kanalında izleyiciyle buluştu. Plastiğin, dünyayı ve Türkiye’yi nasıl etkilediğini, iklim krizinde plastiğin rolünü inceleyerek başlayan belgesel, plastiğin geri dönüşümü, ve geri dönüşümün etkinliğini inceleyerek devam ediyor. Ayrıca Covid-19 salgın döneminde artan tek kullanımlık pratik ürünlere de dikkat çekiyor. Belgeselde ayrıca Türkiye’nin neden çöp ithal ettiği, mikro-plastiklerin etkileri de ele alınıyor. Belgeselin araştırma…
Dünya Saati Nedir ?
Dünya Saati nedir? Neden katılıyoruz? Dünya Saati, bu akşam yani 25 Mart 2017’de küresel etkinliklerle birlikte, 20:30’dan 21:30’a kadar sürecek bir saatlik bir ışık kapatma eylemi. Bu eylemde amaç küresel ısınmaya dikkat çekmek. Ayrıca yerel olarak Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye birimi Akdeniz Ormanlarının korunması için Dünya Saati ile birlikte bir kampanya yürütüyor. Etkinlik kapsamında Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Yivli Minare ve Selimiye Cami gibi önemli tarihi yapılarda da ışıklar bir saatliğine kapatılacak. Anıtsal yapıların yanı sıra üniversiteler ve Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi spor klüpleri de bu etkinliğe katılacak ve bir saatliğine ışıklarını kapatacaklar. Tüm listeye WWF Türkiye sayfasından…
Yıllar sonra ilk kez Sahara Çölü’ne kar yağdı !
Yıllar sonra ilk kez Sahara Çölü’ne kar yağdı. 19 Aralık günü Ain Sefra’da amatör fotoğrafçı olan Karim Bouchetata Sahara Çölü’nde turuncu kum tepelerine yağmış karın fotoğrafını çekti ve sosyal medya hesabından paylaştı. Hem bölgede yaşayanlar hem de kar yağmış çöl görüntülerini görenler şaşkınlığını gizleyemedi. Sahara çölüne 1979’dan sonra ilk defa kar yağdığı NASA uydusu tarafından da doğrulandı.…