Diş eti hastalıkları ve yüksek tansiyon (hipertansiyon) arasında ilişki olduğu anlaşıldı. Ancak araştırmacılar, iki rahatsızlık arasındaki ilişkiye sebep olan etkenleri henüz belirleyemedi.
Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC)’nin Cardiovascular Research dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, diş eti hastalığı olan kişilerde (periodontitis), yüksek tansiyon rahatsızlığı (hipertansiyon) riski daha yüksek.
İngiltere’de bulunan UCL Eastman Dental Institute‘dan Profesör Francesco D’Aiuto, “Doğrusal bir ilişki gözlemledik; ne kadar şiddetli diş eti hastalığı varsa, hipertansiyon olasılığı da o kadar yüksek oluyor.” dedi. Prof. Dr. D’Aiuto, açıklamasının devamında bir tavsiyede bulundu; “Bulgular, diş eti hastalığı olan kişilerin riskleri hakkında bilgilendirilmeleri gerektiğini gösteriyor. Ayrıca, egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi yüksek tansiyonu önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri konusunda tavsiye verilmeli.”
Yüksek tansiyon yetişkinlerin yüzde 30-45’ini etkiler ve bu rahatsızlık, erken ölümlerin küresel çapta bir nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Diş eti hastalıklarının ise dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasını etkilediği biliniyor. Hipertansiyon, kardiyovasküler hastalığın önlenebilir başlıca nedenidir. Çalışmada diş eti hastalıkları, kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ancak diş eti hastalıklarının mı hipertansiyona yoksa hipertansiyonun mu diş eti hastalıklarına yol açtığı net olarak belirlenemedi.
Diş eti hastalıkları şiddetine göre gruplandırıldı
Hipertansiyon, diş eti hastalıklarına sahip kişilerde kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Önceki araştırmalar, diş eti hastalıkları ile hipertansiyon arasında bir bağlantı olduğunu ve diş tedavisinin kan basıncını artırabileceğini ancak bulguların, bugüne kadar yetersiz kaldığını gösteriyor.
Çalışmada araştırmacılar, orta ve şiddetli diş eti hastalığı olan hastalarda yüksek tansiyon oranlarını inceledi. Meta-analize 26 ülkeden toplam 81 çalışma dahil edildi. Orta şiddetli diş eti hastalıklarında, hipertansiyonla arasındaki ilişki yüzde 22 olarak belirlenirken, şiddetli diş eti hastalıkları hipertansiyon ile yüzde 49 oranla ilişkilendirildi.
UCL Eastman Dental Institute’dan çalışmanın baş yazarı Dr. Eva Munoz Aguilera açıklama yaptı: “Analizlerde doğrusal ilişki gözlemledik; yüksek tansiyon riski ile diş eti hastalığı daha şiddetli hale geldi.”
Koşullar arasındaki bağlantının olası nedenini araştırmacılar, diş eti hastalıklarıyla ilgili oral bakterilerin, vücutta iltihaplanmalara yol açarak kan damarlarının işlevini etkilemesi olarak düşünüyor. Genetik duyarlılık, sigara kullanımı ve obezite de rahatsızlıkların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
Kaynak;