Mantis karidesleri (Odontodactylus scyllarus) renkli görünüşleri ve ileri derece görme yetilerinden dolayı denizlerdeki süper kahraman canlılardan birisi olarak biliniyor. Sevimli görünüşlerinin yanı sıra görme duyuları ileri derecede gelişmiş canlılar ve dairesel polarize ışığı görebiliyorlar. 16 farklı fotoresöptere sahip olan bu canlılarla yapılan son çalışmada mantis karideslerinin semptomlar ortaya çıkmadan kanseri görebildikleri ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar biyoesinlenme ile geliştirdikleri polarizasyon sensörleri ile mantis karidesinin gözünü taklit eden nano yapılar ile daha iyi kanser teşhisinin önünü açıyorlar.
2014 yılında yapılan çalışmada kanserli dokuların polarize ışığı farklı yansıttığı ve bununda polarize ışığı görme yetisi gelişmiş mantis karidesleri tarafından algılanabildiğini göstermişlerdi. 2016 yılında yayınlanan yeni bir çalışma ise, sadece kanseri görmediklerini, kanser belirtilerini semptomlar ortaya çıkmadan gördüklerini ortaya çıkardı. University of Illinois'ten Viktor Gruev daha iyi ve hassas görüntüleme teknikleri geliştirmek ve tasarlamak için doğaya bakmak gerektiğini belirtiyor.
Araştırma lideri Gruev farklı kanser tiplerine ait hücrelerin farklı polarizasyonlara sahip olduğunu belirtiyor. Bu farklılıktan yararlanarak hücreleri tespit etmenin sadece iyi diyagnoz için değil aynı zamanda cerrahların tümörlü dokuları daha yüksek hassasiyette ortadan kaldırması içinde faydalı olacağının altını çiziyor.
Biyo-esinlenme ile Gruev ve arkadaşları, mantis karidesinin algılama mekanizmasını temel alan yeni optik sensörler geliştiriyorlar ve böylece daha iyi kanser teşhisinin önünü açıyorlar.