Uzay

//

NASA, Güneş Üzerinde Lekeler Tespit Etti!

NASA, Güneş üzerinde yüksek ihtimalle büyümeye devam edecek dev bir güneş lekesinin olduğunu açıkladı. Dünya ile karşı karşıya gelene kadar büyümesi muhtemel olan bu güneş lekesinin, Dünya’daki elektrik şebekelerini devre dışı bırakacak enerji patlamalarına sebep olabileceği açıklandı. NASA’nın Mars’taki keşif aracı olan…

NASA, Güneş Üzerinde Lekeler Tespit Etti!

//

NASA, Güneş üzerinde yüksek ihtimalle büyümeye devam edecek dev bir güneş lekesinin olduğunu açıkladı. Dünya ile karşı karşıya gelene kadar büyümesi muhtemel olan bu güneş lekesinin, Dünya’daki elektrik şebekelerini devre dışı bırakacak enerji patlamalarına sebep olabileceği açıklandı. NASA’nın Mars’taki keşif aracı olan Perseverance, Güneşten 245 milyon kilometre kadar uzakta olan lekenin fotoğraflarını çekti. Perseverance, aslında Jezero Krateri’ni keşfetmek için çıktığı bilim yolculuğunda, 17 Ağustos’tan 20 Ağustos’a kadar güneş lekesini gözlemledi. NASA yetkilileri güneş lekeleri hakkında, Perseverance’ ın yaklaşan güneş lekesini gözlemlediğini ve bu görüntüleri bir hafta öncesinde gelen uyarılar olarak algılanması gerektiği açıklamasını yaptı.
Uzmanlar Perseverance’ ın görüntülediği kareler hakkında, “Bu …

Hindistan’ın Ay aracı Chandrayaan-3 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

//

Chandrayaan-3’ün Vikram aracı Ay’ın Güney Kutbu’na başarılı bir şekilde indi. ISRO(Indian Space Research Organisation) bu olağanüstü başarıya ulaşan ilk uzay ajansı oldu. Chandrayaan-3 misyonu, Hindistan’ın uzay programında önemli bir adım olarak yerini aldı. Bu misyonun detaylarını inceledik.
Chandrayaan-3’ün Ana Hedefleri
Chandrayaan-3 misyonunun üç temel amacı bulunuyor:

Ay’a Yumuşak İniş: Ay’ın Güney Kutbu’na yumuşak iniş gerçekleştirmek.
Rover Gönderimi: Ay’ın yüzeyini keşfe çıkacak bir roverın, yani gezgin aracın gönderilmesi.
Bilimsel Araştırma: Ay’ın jeolojik yapısını, mineral kompozisyonunu ve atmosfer özelliklerini inceleyen bilimsel deneyler yapmak.

 Chandrayaan-3’ün Yükleri
Chandrayaan-3’ün yükleri çeşitli son teknoloji cihazlardan oluşuyor:

Zemin Haritalama Kamerası-2 (TMC-2): Yüksek çözünürlüğe sahip bu cihaz, Ay’ın yüzeyini titizlikle haritalandıracak.
Ay Lazer Menzil Bulucu (LLRF): Aracın …

Hindistan, Ay’da Chandrayaan-3, Ay’ın güney kutbuna indi

/

Chandrayaan-3 Ay’a inişini gerçekleştirdi. Hindistan’ın güney eyaleti Andhra Pradesh’taki ana uzay üssünden 14 Temmuz’da fırlatılmıştı. Chandrayaan-3 ‘nın Ay2a inişi yeniden güney kutbunu incelemeye yönelik atılan bir diğer adım olarak büyük önem taşıdı. Chandrayaan-3 aracı yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 1.700 kg’ın üzerinde ağırlığa sahip. Daha önce Chandrayaan-2 ile başarısız bir görev gerçekleştirmişlerdi.
Andhra Pradesh’taki ana uzay üssünden fırlatılan uzay aracının inişi, özellikle Rus uzay aracı Luna-25‘in Ay’a çarpıp imha olmaasından sonra daha da büyük bir önem kazandı. Rusya’nın güney kutbuna iniş girişiminin başarısız olmasının ardından Hindistan’ın uzay aracı ulusal gurur kaynağı haline geldi ve küresel ilginin merkezine yerleşti. ABD Ulusal Uzay …

Gezegenler Sıralaması İç ve Dış Gezegenler ve Tarihçeleri

/

Gezegenler, uzayda yıldızların çevresinde kendilerine özgü yörüngelerde hareket eden belirli bir kütleye sahip gök cisimleridir. Güneş Sistemi’nde 8 gezegen bulunur ve gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Plüton ise bir cüce gezegendir. Güneş Sistemi’ndeki gezegenler, Güneş’in etrafında dönerler ve kendi etraflarında da dönme hareketi gerçekleştirirler. Gezegenler genellikle yuvarlak veya hafifçe basık küresel şekilleri olan gök cisimleridir.
Uluslararası Astronomi Birliği (IAU)’nın 2005’t aldığı karara göre bilimsel gezegen tanımı şudur: “Bir gezegen, Güneş etrafında yörünge çizen bir gök cismini, kendi yerçekimini aşarak katı cisim kuvvetlerini dengelemek için yeterli kütleye sahip olmalıdır, böylece hidrostatik denge (neredeyse yuvarlak) bir şekil …

2023 Ağustos Süper Dolunay Ne Zaman?

/

2023 Ağustos süper dolunay ne zaman olacak? 2023 yılının ağustos ayında gökyüzü iki süper Ay ile Dünya’yı aydınlanıyor. İlkini  1 Ağuatos salı günü yaşadığımız süper dolunay olayının ikincisi ise ayın sonunda 30 Ağustos tarihinde semalarda olacak. 2023 Ağustos Süper Dolunay olayının ilki 1 Ağustosta olmuştu. İkinci süper dolunay için nefesler tutuldu, dilekler dilendi.
2023 Ağustos Süper Dolunay Ne Zaman? Ya da Ağustosun ikinci süper ayını ne zaman izleyelim?
30 Ağustos’ta gerçekleşecek süper Ay ayın ikinci süper ayı olduğundan “süper mavi ay” olarak adlandırılacak. En son 2018 yılında aynı ay içinde iki süper Ay görülmüştü. Bu da astronomik denk geliş olaylarından ilham alanlar …

James Webb Uzay Teleskobu Evrenin İlk Günlerini Keşfediyor!

///

NASA’ya ait James Webb Uzay Teleskobu Herbig-Haro 46/47 olarak bilinen bir çift yıldız görüntüledi. Yüksek çözünürlüklü yakın kızılötesi ışıkta görünen Herbig-Haro 46/47, sıkıca bağlı ve aktif olarak oluşan bir yıldız olma özelliğini taşıyor.
James Webb Uzay Teleskobu evrenin ilk günlerini keşfetmeye devam ediyor. Evrenin ilk günleri hakkında soru işaretlerini cevaplayan James Webb Teleskobu peşinden yeni soruları da sürüklüyor. Avrupa Uzay Ajansı’ndaki James Webb Uzay Teleskobu ekibi, 26 Haziran 2023 tarihinde, Dünya’dan 1.470 ışık yılı uzakta Vela Takım Yıldızında bulunan aktif olarak varlığını sürdüren iki yıldızın en ayrıntılı görüntülerini paylaştı. Paylaşılan bu görüntüde Herbig-Haro 46/47 ismiyle bilinen yıldızın, yıldızları milyonlarca yıl besleyen …

Barbie Sandığınızdan Farklı Biri

///////

Barbie Filmi özellikle Oppenheimer Filmi ile olan rekabetiyle gündemimizde. Bunun yanı sıra Barbie’nin kız çocuklarında  sterotip beden algısını pekiştirmesi de eleştirilerin odağında olan bir konu. Ancak Barbie’nin bilinmeyen bir diğer yanı daha var. Kız çocuklarını STEM alında kariyer yapmaları için 1965’ten beri teşvik ediyor. Daha önce Mattel’in National Geographic iş birliği ile doğa bilimleri araştırmacısı Barbie bebeklerini sizlere duyurmuştuk. Oppenheimer rekabetinin ötesinde Barbie bebekleri bilim kariyeri açısından inceledik.
1959 yılında Ruth Handler tarafından yaratılan ikonik moda bebek Barbie, zamanla sadece bir moda sembolü olmaktan çıktı. Son zamanlarda, Barbie’nin arkasındaki şirket Mattel, bebekleri aracılığıyla kızlar arasında Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanının …

Evren Sandığımızdan Daha Yaşlı Olabilir Mi?

///

Yeni yapılan bir çalışma “Evren sandığımızdan daha yaşlı olabilir mi?” sorusunu gündeme getirdi. Astronomi ve astrofizik araştırmalarını kapsayan hakemli bilimsel dergi “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”de yayımlanan makale oldukça ilginç detaylar içeriyor.
Evren Büyük Patlama Sonrası Galaksiler Kadar Evrimleşmiş Olabilir
JWST
James Webb Uzay Teleskobu (JWST)’nun derin uzay gözlemlerinden faydalanan makalede “Çok erken evren galaksilerinin yapısının ve kütlelerinin yüksek kızıla kaymalarda, mevcut Büyük Patlama’dan sonra, var olan galaksiler kadar evrimleşmiş olabilir” ifadeleri yer alıyor.
Genişleyen evrende yorgun ışık konseptini içeren hibrit modeller geliştirdiklerini söyleyen çalışma ekibi, “MelezLCDM modeli, süpernova tip 1a verilerine iyi uyuyor ancak JWST gözlemlerine uymuyor. Değiştirilmiş FLRW metriğinden başlayıp …

NASA, James Webb Uzay Teleskobu Keşiflerinin İlk Yılını Kutluyor

/////

NASA, resmî web sayfasında şimdiye kadar yapılmış en büyük ve en karmaşık uzay teleskobu olan James Webb’in bilim keşiflerinin ilk yılını andığını açıkladı. James Webb’in keşfinin ilk yılını kutlamak amacıyla ABD genelinde canlı ve çevrimiçi olarak birçok etkinlik düzenleneceği ifade edildi.
İlk renkli görüntülerini 12 Temmuz 2022’de, gözlemevinin bilim misyonunun başlangıcı olarak yayınlayan James Webb uzay teleskobu o günden beri birçok galaksi keşfetti. James Webb 12 Temmuz 2022’den bu yana gözlemlenen en eski galaksilerden bazılarına ulaştı ve Güneş sistemi dışındaki gezegenlerin en ayrıntılı görüntülerine ulaştı. James Webb uzay teleskobu, aynı zamanda Güneş sistemi içindeki gezegenlerin yeni görüntüsünü de yayınlayıp bilim dünyasıyla …

En gerçekçi Mars Simülasyonu CHAPEA başladı

NASA’da gerçek Mars Simülasyonu başladı. 25 Haziran Pazar günü NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde başlayan CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) görevi, Mars’ta yaşamı simüle etmeye yönelik olağanüstü bir çabanın ilk adımını oluşturuyor. Bu çığır açan girişim, 378 günlük yoğun bir Mars yüzeyi simülasyonuna başlamak üzere yeni evleri olan Mars Dune Alpha habitatına giren dört kişilik gönüllü bir mürettebatı içeriyor.
Mars Simülasyonu ile Mars’a Bir Adım Daha Yaklaşılacak
Mars Simülasyonu başlarken CHAPEA görev 1’in komutanı Kelly Haston, ekip arkadaşları Anca Selariu, Ross Brockwell ve Nathan Jones ile birlikte dokunaklı bir kapanış konuşması yaptı. Birlik içinde ayakta durarak simülasyon süresince evleri olan Mars …

1 2 3 9