HDL ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı konuşuluyor ve faydası sıklıkla dile getiriliyor. Ancak yapılan son araştırmalar bu faydanın net bir gerçeklik belirtmediğini gösterdi. İyi Kolesterol Her Zaman O Kadar İyi Olmayabilir İyi ve kötü kolesterol tabirleri, uzun bir süredir kalp sağlığı konusunda…
HDL “İyi Kolesterol” Her Zaman Kalp Sağlığı İçin İyi Değil
HDL ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı konuşuluyor ve faydası sıklıkla dile getiriliyor. Ancak yapılan son araştırmalar bu faydanın net bir gerçeklik belirtmediğini gösterdi. İyi Kolesterol Her Zaman O Kadar İyi Olmayabilir İyi ve kötü kolesterol tabirleri, uzun bir süredir kalp sağlığı konusunda konuşulmaya devam ediyor. Ancak son bilgilere göre “iyi” kolesterolün her zaman o kadar da iyi olmadığı ortaya çıktı. Son on iki yılda, iyi kolesterol olarak adlandırılan (yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL olarak bilinen) parçacıklar üzerine yapılan araştırmalar, HDL’nin kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisi hakkında çok daha incelikli bir açıklama sundu. Yüksek HDL Kalp Hastalığına Karşı Korumuyor American College of…
Kırmızı Et Sağlığa Zararlı Mı?
Araştırmalar, kırmızı et tüketimini yıllardır kalp hastalığı, felç ve kanser gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriyordu. Ancak, yayınlanan bazı makaleler konuyla ilgili dikkate değer noktalara değindi. Çoğunlukla Kırmızı Et Tüketimi İle İlgili Endişeler Ortadan Kalktı Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ndeki (IHME) bilim insanları, kırmızı et tüketimi ve bunun çeşitli sağlık sonuçlarıyla bağlantıları üzerine onlarca yıllık araştırmaları incelediler. Araştırmacılar bu süreçteki sağlık risklerini iletmek için yeni bir derecelendirme sistemi formüle ettiler. Çalışmada ortaya çıkan bulgular ise, çoğunlukla kırmızı et yemekle ilgili endişeleri ortadan kaldırıyor. Proje dâhilinde yayınlanan makalede araştırmacılar, “İşlenmemiş kırmızı et tüketimi ile kolorektal kanser (kalın bağırsak kanseri), meme kanseri,…
CRISPR, Kanserde Kişiselleştirilmiş Tedavilerin Yolunu Açabilir
Küçük bir klinik deney, insandaki bağışıklık hücrelerini kişinin tümörlerine özgü mutasyona uğramış proteinleri tanıyacak şekilde değiştirmek için, CRISPR gen düzenlemesinin kullanılabileceğini gösterdi. Bu hücreler daha sonra hedeflerini bulmak ve onları yok etmek için vücutta güvenli bir şekilde serbest bırakılabilir. Bu çalışma, kanser araştırmalarında iki önemli alanı birleştirmeye yönelik ilk girişim olarak kabul ediliyor. Bu alanlar, “kişiselleştirilmiş tedaviler oluşturmak için gen düzenleme ve tümörleri daha iyi hedeflemek için ‘T hücreleri’ adı verilen bağışıklık hücrelerinin yönetimi” olarak açıklandı. Yaklaşım, göğüs ve kolon dâhil olmak üzere solid tümörleri olan 16 kişide test edildi. Hastanın Kendi T Hücrelerinden Bir Ordu Oluşturmak Los Angeles California…
Kahve Neden Sağlıklıdır? Sorunun Cevabını Türk Bilim İnsanları Verdi
Bir süredir sade filtre kahvenin sağlığa olan faydası konuşuluyor. Düzenli filtre kahve içen bireylerde gözlemlenen faydalardan bahsediliyor. Ancak kahvenin neden sağlıklı olduğu, ondaki faydanın nereden geldiği hiç açıklanmamıştı. İşte 19 Ekim 2022 tarihli bir bilimsel makale bu soruyu yanıtladı. “Coffee-Derived Exosome-Like Nanoparticles: Are They the Secret Heroes?” (Kahve Türevli Exosome Benzeri Nanopartiküller: Gizli Kahramanlar mı?) başlığıyla yayınlanan makalenin araştırma ekibinde yer alanlar ise 13 Türk Bilim İnsanı! 13 Türk Bilim İnsanı Kahvede Bulunan Faydayı Araştırdı Turkish Journal of Gastroenterology (Türk Gastroenteroloji Dergisi)’de 19 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan makalede Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi, Prof. Dr. Kamil Can Akçalı, Doç. Dr.…
Antidepresanlar antibiyotik direnci oluşturur mu?
Antibiyotik direncine sadece antibiyotiklerin sebep olmadığı ortaya çıkarıldı. Antidepresan ilaçlar da antibiyotik direnci gelişmesinde rol oynuyor. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Doç. Dr. Müjde Eryılmaz ve Uzman Eczacı Suna Sibel Gürpınar ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Doç. Dr. Didem Kart 'in yaptıkları çalışma ile bu durum ortaya çıkarıldı.…
Su Samurlarının Soğuk Sularda Vücut Isılarını Nasıl Koruduklarını Öğrendik
Suda yaşayan memelilerin vücut ısılarını koruması, kara memelilerine göre çok daha zordur. Çünkü su, ısıyı havadan çok daha hızlı iletir. Çoğu deniz memelisinin büyük bedenleri ve yalıtım için sahip oldukları kalın yağ tabakaları, vücut ısılarını korumakta oldukça işlevseldir. Fakat su samurları suda yaşayan memelilerin en küçüğü olup, yalıtım için gereken kalın yağ tabakasına da sahip değildirler. Bunun yerine 25.4mm kare başına 1 milyon tüy ile tüm memelilerden daha sık bir kürke sahiptirler. Bu sık kürk tabakası da yalıtım için gerekli olan hapsettiği hava tabakasını sağlaması için düzenli bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu da bir samurun günlük aktivitesinin yaklaşık %10 civarını kapsar.…
Hayır, COVID-19 Aşıları Sizi Kısır Yapmaz
Uzun süredir iki pandemi ile karşı karşıyayız. Biri korona virüsün yayılması diğeri ise aynı derecede tehlikeli yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılması. Virüs, tedaviler, aşılar, maskeler ve pandeminin her yönü hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgiler ortaya çıktı. California merkezli Kaiser Aile Vakfı yaptığı ankette “COVID-19 aşıları mikroçip içeriyor mu?”, Covid-19 aşıları kişinin DNA’sını değiştirebilir mi? “ gibi soruların yanı sıra “COVID-19 aşıları sizi kısır yapar mı? “ sorusunu katılımcılarına yöneltti. Bu anket neticesinde katılımcıların %31 oranında “Covid-19 aşıları kısırlığa neden olur” olasılığına ihtimal verdiğini gösterildi. Bu araştırmaya göre yaklaşık 10 kişiden 8’i pandemi ile alakalı en az bir yaygın yalanın doğruluğuna…
Yeni Nesil Antibiyotik Molekülleri Keşfedildi
Yeni nesil antibiyotik olan THCz umut vadediyor. Son 50 yılda sadece birkaç yeni antibiyotik türü geliştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, dünyada antimikrobiyal direnç (AMR) endişeleri artırıyor.Bu nedenle yeni antibakteriyel maddelerin bulunmasına büyük ihtiyaç var. Avustralya’nın ulusal bilim ajansı CSIRO(İngiliz Milletler Topluluğu Bilim ve Sanayi Araştırma Kurumu)’nun biyogüvenlik araştırma direktörü Dr. Paul De Barro ve Anglia Üniversitesinden David Livermore Covid pandemisinin, potansiyel bir AMR salgını durumuna kıyasla devede kulak kalacağını ve bu durumun insan sağlığını tehdit eden eden en büyük tehdit olduğunu ileri sürüyor. Diğer yandan Covid-19 viral enfeksiyonun üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyonların tedavisinin yanı sıra bilinçsiz yanlış antibiyotik kullanımının antimikrobiyal direnç…
mRNA Aşıları Covid-19 Enfeksiyonunu Geçirmekten Daha İyi Koruyuculuk Sağlıyor
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ülke çapında yaptığı araştırmada bu sorunun cevabını “evet” olarak yanıtlıyor. Dokuz farklı eyalette 201.000‘den fazla hastaneye yatış vakasından 7.000 vaka bu araştırma için kriterlere uygun görüldü. Araştırma ekibi, hastaneye yatışlarından 3 ay öncesinde Covid-19 testi pozitif çıkmış bireylerin yanı sıra Pfizer veya Moderna aşısı olan ve öncesinde Covid-19 teşhisi konmamış kişileri analiz etti. Araştırma ekibi, önceden Covid-19 enfeksiyonu atlatıp aşılanmamış yetişkinlerin, aşı olanlara göre hastaneye yatma olasılığının yaklaşık beş kat daha fazla olduğunu buldu. Ayrıca bu araştırma kapsamında 65 yaş üstü yetişkinler üzerindeki analizlerde mRNA aşılarının hastaneye yatışları önlemede enfeksiyonu daha önce geçirmeye…
HIV İçin mRNA Çalışmaları Başlıyor
HIV için geliştirilen mRNA aşılarının klinik faz çalışmaları için başlama tarihi belirlendi. Covid-19 pandemisi ile birlikte ismine aşina olduğumuz aşı üreticisi ModernaTX, Inc. yanı sıra Uluslararası AIDS Aşı Girişimi (International AIDS Vaccine Initiative), San Antonio-Texas Üniversitesi, George Washington Üniversitesi, Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi ve Emory Üniversitesi’nin işbirliği içinde olduğu ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri kayıtlarına yapılan başvuruya göre , deneysel mRNA tabanlı HIV aşısının faz 1 deneyleri (15 Ekim 2021) gibi erken bir tarihte başlıyor. Faz 1 deneme çalışmalarının 18-50 yaş aralığında 56 katılımcı denek ile başlaması öngörülüyor. Faz 1 çalışmalarının 2023 ortalarına kadar sürmesi bekleniyor. mRNA aşılarının çalışma mekaniği kısaca; geleneksel aşıların “inaktif“ forma sahip,…