Tıp

///

Yapay Zeka Kanser Tedavisinde Ne Kadar Etkin?

Araştırmacılar yapay zekayla 30 gün içinde kanser tedavisinin uygulanabileceği bir sistem geliştirdi. Bu sistemle hastaların hayata tutunma oranı tahmin edilebilecek.
Araştırmacılar “Pharma.AI” ismini verdikleri yapay zeka ilaç keşif platformuyla bir karaciğer kanseri türüne özgü potansiyel bir tedavinin olduğunu açıkladı.
Chemical Science akademik dergisinde yayınlanan…

Yapay Zeka Kanser Tedavisinde Ne Kadar Etkin?

///

Araştırmacılar yapay zekayla 30 gün içinde kanser tedavisinin uygulanabileceği bir sistem geliştirdi. Bu sistemle hastaların hayata tutunma oranı tahmin edilebilecek.
Araştırmacılar “Pharma.AI” ismini verdikleri yapay zeka ilaç keşif platformuyla bir karaciğer kanseri türüne özgü potansiyel bir tedavinin olduğunu açıkladı.
Chemical Science akademik dergisinde yayınlanan araştırmaya göre tedavi ilacının oluşturulması için hedefin seçilip ardından 30 gün içinde ilacın uygulanması gerektiği belirtildi. Ancak ilacın kullanıma geçmeden önce klinik deneylerden geçmesi gerekiyor. Çalışmayı yürüten araştırmacıların görüşü yapay zeka algoritmasının AlphaFold gibi bir yapıya sahibi olduğu ve güçlü inhibitörleri tasarlamayı başardığı yönünde. Bilim insanları tarafından AlphaFold yazılımının insan vücudundaki proteinlerin yapısını tahmin etmede büyük başarı kaydettiği …

Covid-19 Ölümlerinin Yüzde 50’si Önlenebilirdi

////

Yeni bir çalışmada bilim insanları covid-19 aşı eşitsizliklerinin etkisini araştırdı. Araştırmaya göre; düşük orta ve düşük gelirli ülkelerde meydana gelen ölümlerin yüzde 50’si önlenebilirdi.
Düşük Orta Ve Düşük Gelirli Ülkeler İncelendi
Covid-19 sürecinde hastalığın önlenebilmesi ve ölümlerin engellenebilmesi için büyük aşı çalışmaları yürütülmüştü. Aşı konusunun sıkı takip edildiği ve şiddetle önerildiği bu süreçte herkes aşılara eşit erişim şansına sahip değildi.
Yapılan çalışmada, küresel ölçekte covid-19 aşılarına erişimin, yapısal sosyo-ekonomik eşitsizlikler nedeniyle büyük ölçüde engellendiği söylenerek, “Burada, tüm Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bölgelerinden seçilen yirmi düşük orta ve düşük gelirli ülkede (LMIC), COVID-19 aşı eşitsizliklerinin etkilerini değerlendirmek için veriye dayalı, yaşa göre sınıflandırılmış bir …

Elektronik Sutyen Meme Kanserini Erken Teşhis Edecek

////

MIT Medya Laboratuvarı’ndan Doç. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibinin, uzun yıllar üzerinde çalıştıkları elektronik sutyen projesi tamamlandı. Meme kanserinde erken teşhis için kullanılacak olan cihaz pek çok kadının hayatını kurtaracak.
“Tüm Memenin Ultrason Filmini Bir Kaç Saniye İçinde Çekiyor”
Çalışmanın kıdemli araştırmacısı olan Doç. Dr. Dağdeviren projeyi sosyal medya hesabından duyurarak, “6 yıldır üzerinde çalıştığımız elektronik sutyen projesi tamamlandı ve geçtiğimiz cuma günü tüm dünyaya duyuruldu. Bu sutyen, herhangi bir operatöre gerek duyulmaksızın tüm memenin ultrason filmini bir kaç saniye içinde çekiyor ve meme kanserini erken teşhis için kullanılıyor” dedi.

Taşınabilir, Kullanımı Kolay, Kullanıcı Dostu
Çalışma science.org’da yayımlandı. Esnek yapıdaki bir yama şeklinde olan …

Meme Kanseri Aşısı İlk Defa Uygulandı!

//

Dünyada ilk meme kanseri aşısı ABD’de yapıldı. Ohio’dan 3 çocuk annesi Jennifer Davis bu aşının uygulandığı ilk kişi oldu.
Hemşire olarak çalışan Jennifer Davis’e 2018 yılında üçlü negatif meme kanseri teşhisi kondu ve birkaç tur kemoterapi, radyasyon ve çift mastektomi geçirdi. Yaklaşık 20 yıldır geliştirme aşamasında olan üçlü negatif meme kanseri aşısı, Cleveland Clinic’te Ekim 2021’de 46 yaşındaki Davis’e uygulandı.
Hastalığın En Agresif Ve Ölümcül Formu Önlenebilir
Davis, tipik olarak hormonal veya hedefli tedavilere yanıt verebilen biyolojik özelliklere sahip olmayan üçlü negatif kanser tedavilerini iyileştirmek için tasarlanmış bir araştırmanın parçasıydı. Bu meme kanseri türü diğer türlerin yaklaşık yüzde 12-15’ini oluşturmasına rağmen, meme kanseri …

Gebelikte Sabah Bulantılarının Nedeni Bulundu!

////

Kadınların gebelik sürecinde en şikayetçi olduğu durumlardan biri de sabah bulantılarıdır. Geçtiğimiz günlerde bilim insanları gebelikte sabah bulantılarının neden olduğuna dair bilimsel bir makale yayımladı.

Kadınların gebelik sırasında hayatını doğrudan olumsuz etkileyen, halk arasında bebeğin büyümesiyle ilişkilendirilen sabah bulantıları ve kusmanın nedeni araştırıldı. Araştırmacılar, GDF15 denilen bir hormonun anne hayatını riske atabilecek bulantı ve kusmalara neden olabileceğini saptadı.
Makalede insan gebeliğinde şiddetli ve bazen hayatı riske atabilen bulantı ve kusmaların neden olduğu incelendi. Araştırmacılara göre arka beyinde kusturmaya neden olan “Büyüme Farklılaşma Faktörü-15” yani (GDF15) hormonu plasentada yüksek oranda eksprese ediliyor ve anne karnındaki GDF15 oranı hızla yükseliyor. Açıklamalara göre annede bulunan …

HDL “İyi Kolesterol” Her Zaman Kalp Sağlığı İçin İyi Değil

//

HDL ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı konuşuluyor ve faydası sıklıkla dile getiriliyor. Ancak yapılan son araştırmalar bu faydanın net bir gerçeklik belirtmediğini gösterdi.
İyi Kolesterol Her Zaman O Kadar İyi Olmayabilir
İyi ve kötü kolesterol tabirleri, uzun bir süredir kalp sağlığı konusunda konuşulmaya devam ediyor. Ancak son bilgilere göre “iyi” kolesterolün her zaman o kadar da iyi olmadığı ortaya çıktı.
Son on iki yılda, iyi kolesterol olarak adlandırılan (yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL olarak bilinen) parçacıklar üzerine yapılan araştırmalar, HDL’nin kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisi hakkında çok daha incelikli bir açıklama sundu.
Yüksek HDL Kalp Hastalığına Karşı Korumuyor
American College of Cardiology Dergisi Kasım sayısında araştırmacıların …

Kırmızı Et Sağlığa Zararlı Mı?

//

Araştırmalar, kırmızı et tüketimini yıllardır kalp hastalığı, felç ve kanser gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriyordu. Ancak, yayınlanan bazı makaleler konuyla ilgili dikkate değer noktalara değindi.
Çoğunlukla Kırmızı Et Tüketimi İle İlgili Endişeler Ortadan Kalktı
Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ndeki (IHME) bilim insanları, kırmızı et tüketimi ve bunun çeşitli sağlık sonuçlarıyla bağlantıları üzerine onlarca yıllık araştırmaları incelediler. Araştırmacılar bu süreçteki sağlık risklerini iletmek için yeni bir derecelendirme sistemi formüle ettiler. Çalışmada ortaya çıkan bulgular ise, çoğunlukla kırmızı et yemekle ilgili endişeleri ortadan kaldırıyor.
Proje dâhilinde yayınlanan makalede araştırmacılar, “İşlenmemiş kırmızı et tüketimi ile kolorektal kanser (kalın bağırsak kanseri), meme kanseri, tip 2 diyabet …

CRISPR, Kanserde Kişiselleştirilmiş Tedavilerin Yolunu Açabilir

///

Küçük bir klinik deney, insandaki bağışıklık hücrelerini kişinin tümörlerine özgü mutasyona uğramış proteinleri tanıyacak şekilde değiştirmek için, CRISPR gen düzenlemesinin kullanılabileceğini gösterdi. Bu hücreler daha sonra hedeflerini bulmak ve onları yok etmek için vücutta güvenli bir şekilde serbest bırakılabilir.
Bu çalışma, kanser araştırmalarında iki önemli alanı birleştirmeye yönelik ilk girişim olarak kabul ediliyor. Bu alanlar, “kişiselleştirilmiş tedaviler oluşturmak için gen düzenleme ve tümörleri daha iyi hedeflemek için ‘T hücreleri’ adı verilen bağışıklık hücrelerinin yönetimi” olarak açıklandı. Yaklaşım, göğüs ve kolon dâhil olmak üzere solid tümörleri olan 16 kişide test edildi.
Hastanın Kendi T Hücrelerinden Bir Ordu Oluşturmak
Los Angeles California Üniversitesi’nde kanser araştırmacısı …

Kahve Neden Sağlıklıdır? Sorunun Cevabını Türk Bilim İnsanları Verdi

//////

Bir süredir sade filtre kahvenin sağlığa olan faydası konuşuluyor. Düzenli filtre kahve içen bireylerde gözlemlenen faydalardan bahsediliyor. Ancak kahvenin neden sağlıklı olduğu, ondaki faydanın nereden geldiği hiç açıklanmamıştı.
İşte 19 Ekim 2022 tarihli bir bilimsel makale bu soruyu yanıtladı. “Coffee-Derived Exosome-Like Nanoparticles: Are They the Secret Heroes?” (Kahve Türevli Exosome Benzeri Nanopartiküller: Gizli Kahramanlar mı?) başlığıyla yayınlanan makalenin araştırma ekibinde yer alanlar ise 13 Türk Bilim İnsanı!
13 Türk Bilim İnsanı Kahvede Bulunan Faydayı Araştırdı
Turkish Journal of Gastroenterology (Türk Gastroenteroloji Dergisi)’de 19 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan makalede Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi, Prof. Dr. Kamil Can Akçalı, Doç. Dr. Murat Kantarcıoğlu, Doç. …

Antidepresanlar antibiyotik direnci oluşturur mu?

//

Antibiyotik direncine sadece antibiyotiklerin sebep olmadığı ortaya çıkarıldı. Antidepresan ilaçlar da antibiyotik direnci gelişmesinde rol oynuyor. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Doç. Dr. Müjde Eryılmaz ve Uzman Eczacı Suna Sibel Gürpınar ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Doç. Dr. Didem Kart 'in yaptıkları çalışma ile bu durum ortaya çıkarıldı.…