Aronya meyvesi, sağlık meyvesi olarak bilinen, bağışıklığı güçlendiren ve Türkiye'de de yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Rosaceae familyasından yani Gülgiller ailesinden olan Aronia cinsi bu bitkiler yaygın olarak chokeberries olarak da bilinmekte.…
Aronya Meyvesi Nedir? Sağlık Meyvesini İnceledik
Aronya meyvesi, sağlık meyvesi olarak bilinen, bağışıklığı güçlendiren ve Türkiye'de de yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Rosaceae familyasından yani Gülgiller ailesinden olan Aronia cinsi bu bitkiler yaygın olarak chokeberries olarak da bilinmekte.…
Fındık üretimi iklim krizinden nasıl etkileniyor?
Fındık üretimi ile iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi araştıran yeni bir rapor yayımlandı. Fındık, İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Türkiye Raporu’na göre, iklim değişikliğinin etkisiyle ülkemizde fındık üretimi Doğu Karadeniz’den Batı Karadeniz’e doğru kayıyor. Rapor, fındık üretiminin tehlike altında olduğu vurgusu yapıyor. Sivil Toplum Kuruluşu Rainforest Alliance ile sürdürülebilir tarım programı UTZ işbirliğindeki rapor, EKOLOGOS Sürdürülebilirlik Yönetim ve İletişim tarafından hazırlandı. Fındık, İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri Türkiye Raporu, fındık üretimi ile iklim krizi arasındaki ilişkiyi inceledi. Dünyanın en iklim duyarlı yani belirli iklim koşullarına gereksinim duyan bitkilerinden olan fındık, bu koşullar gerçekleşmediğinde verimli olamıyor. Sadece belirli bir kuzey enleminde ve…
Peynir ve hakkında bilmediklerimiz!
Peynir Nasıl Yapılır? Peynir nasıl yapılır sorusunun temel cevabında süt, asit ve biraz kimya vardır. Süt proteinlerinin katı bir formda bir araya gelmesi ile oluşur. Bu proteinlerin bir araya gelmesi sırasında asidik ortam önemli bir rol oynar. İçine asit eklenmiş sütün ısıtılmasıyla proteinler denature olur aynı zamanda ortamın pH’ı düşer ve miseller bir araya gelmeye başlarlar. Sıvı kısımdan ayrılan topakları süzerek aldığımız zaman peyniri elde etmiş oluruz. Mesela evde çökelek yapmak isterseniz, süte 3-4 yemek kaşığı sirke ya da limon eklersiniz ve kısık ateşte karıştırmaya başlarsınız. Kaynadıktan sonra “sütün kesilmesi” dediğimiz ama aslında süt proteinlerinin bir araya gelerek topak oluşturduğu…
Yemekleriniz için kendi bitki hücrelerinizi yetiştirin!
Finlandiya’daki araştırmacılar evde kullanılabilecek ve bitkisel üretim için uygun bir çeşit biyoreaktör geliştirdi. CellPod olarak isimlendirdikleri bu biyoreaktör aslında bir çeşit ev içi sera görevi görüyor ancak, toprak gibi bitki büyütme ortamlarına ihtiyaç duymuyor. Geliştirilen CellPod’un 3B yazıcı ile elde edilmiş ilk prototipinden yenebilir ilk hücreler hasat edildi. Bu ürünü çalıştırmak için ilk olarak “tohum” olarak isimlendirdikleri hücreler, besin, güneş ışığı ve hava gerekiyor. [share] [/share]Çalışmayı gerçekleştiren VTT Technical Research Centre of Finland şirketinin araştırmacılarından Lauri Reuter bu çalışma ile şehirleşen dünyada gıda üretimi için yeni bir çözüm geliştirmek istediklerini ve buna yönelik bir ürün tasarımı hedeflediklerini belirtiyor. CellPod’un diğer bitki yetiştirme yöntemlerinden farkı…
Güneş enerjili Vaha, ama bildiğiniz gibi değil!
Güney Avustralya’daki Sundrop Çiftliklerinde her yıl sadece güneş ve deniz suyu kullanılarak 17,000 ton domates üretilmekte. 200 milyon Dolara mal olan ve 180,000 adet domates fidesinin bulunduğu bu çiftlikler 6 yıllık araştırmanın sonucunda geliştirildi ve klasik seralarda gereken pek çok şeye ihtiyaç duymadan sadece güneş enerjisi ve deniz suyu ile sürdürülebilir tarım yapılıyor. Normalde seralarda tatlı su, ısınma için gaz ve soğutma/aydınlatma içinde elektrik gerekmekte. Ancak araştırmacılar güneş enerjisi ve deniz suyunu dönüştürerek bu ihtiyaçları gidermeyi başarmışlar. Bu çiftliklerin esas geliştirilme amacı gereken enerji ve su ihtiyacını azaltmak ve deniz suyunu seralarda kullanabilmek. Sundrop serasına deniz suyu boru ile 2…