Geçtiğimiz günlerde “Bakteriyel direnci uyandırmayan geniş spektrumlu sentetik bir antibiyotik” başlıklı makale yayınlandı. Bakteriyel direncin halk sağlığı için fazlaca tehdit oluşturduğu günümüzde, bilim insanları konuya dair araştırmalara başladı. Yeni bir antibiyotik türü bu probleme çözüm olabilir. Çalışmada antimikrobiyal direncin (AMR) halk sağlığı…
Bakteriyel Direnç Uyandırmayan Antibiyotik Geliştirildi
Geçtiğimiz günlerde “Bakteriyel direnci uyandırmayan geniş spektrumlu sentetik bir antibiyotik” başlıklı makale yayınlandı. Bakteriyel direncin halk sağlığı için fazlaca tehdit oluşturduğu günümüzde, bilim insanları konuya dair araştırmalara başladı. Yeni bir antibiyotik türü bu probleme çözüm olabilir. Çalışmada antimikrobiyal direncin (AMR) halk sağlığı için kritik bir tehdit oluşturduğu söylenerek, “Bu durum düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kişilerin sağlığını ve refahını orantısız bir şekilde etkiler. Amacımız, AMR enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi eden, yapıları mevcut ve beklenen hasta ihtiyaçlarını karşılamak üzere kolayca değiştirilebilen, konjuge oligoelektrolitler (COE’ler) olarak adlandırılan sentetik antimikrobiyalleri belirlemektir” ifadeleri yer aldı. Enfekte Olmuş Fareler Tedavi Oldu Ve Bakteriyel Direnç…
Yeni DNA Parçası Keşfi Kanser Tedavilerini Değiştirebilir
Bilim insanları, kanserin yayılmasına yardımcı olan DNA parçalarını belirledi. James Bond filmlerindeki kötü adamlara benzetilen DNA parçaları, tümörlerin anti-kanser ilaçlarına direnç kazanmasına yardımcı olmaktan da sorumlu tutuluyor. Araştırmacılar, ekstrakromozomal DNA veya ecDNA olarak bilinen bu genetik materyal parçalarının keşfinin, günümüzde insanları etkileyen en saldırgan tümörlerin bazılarının tedavisinde devrim yaratabileceğini söyledi. Bu DNA Parçaları En Ciddi Kanserden Sorumlu Olabilir Programın liderlerinden biri olan Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden Profesör Paul Mischel, bu DNA parçalarının insan vücudundaki davranışını keşfetmeyi ezber bozan bir olay şeklinde nitelendirerek, “Bu DNA parçalarının insanları etkileyen çok sayıda gelişmiş, en ciddi kanserden sorumlu olduklarına inanıyoruz. Onların faaliyetlerini engelleyebilirsek, bu kanserlerin…
Afyonkarahisar’da Kuş Gribi İçin Alarm Verildi
Salgın hastalıklar konusunda yoğun gündeme sahip olduğumuz şu günlerde, kuş gribi için de alarm verildi. Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinden gelen kuş gribi haberleri korkuttu. Yetkililer bölgede gelen ihbarlar çerçevesinde çalışmalara başladı. Laboratuvar İncelemesinden Sonra Belli Olacak Başmakçı ilçesi, Afyonkarahisar’da yumurta üretimi noktasında merkez bölge olarak biliniyor. Bölgeden gelen ihbarlar d bu açıdan hayli önem taşıyor. Bazı işletmelerin bildirdiği ihbarlarla yetkililer harekete geçip numune toplamaya başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri konuyla yakından ilgileniyor. İhbarlar sebebiyle toplanan numuneler, laboratuvarda incelenmek üzere Konya’ya götürüldü. Konya’daki bir laboratuvarda incelenecek numunelerden çıkan sonuçlar konuyu netleştirecek. Profesyonel incelemelerin sonuçlarına göre hareket edilecek olup, kuş gribi…
Dokuları İçten Dışa Doğru İyileştiren Bir Biyomateryal Keşfedildi
Yeni bir biyomateryal, dokuların iyileştirilmesi alanında oldukça başarılı oldu. Damara enjekte edilebilen biyomateryal, dokudaki iltihaplanmayı azaltıyor, hücre ve doku onarımını destekliyor. Hasarlı Doku İçten Dışa Tedavi Ediliyor Yapılan testlerde hem kemirgen hem de büyük hayvan modellerinde denenen biyomateryal, kalp krizlerinin neden olduğu doku hasarını tedavi etme konusunda test edildi. Yapılan testler sonucu bilim insanları, gayet etkili olduğu sonucuna vardılar. Araştırmacılar ayrıca bir kemirgen modelinde, biyomateryalin travmatik beyin hasarı ve pulmoner arteriyel hipertansiyonu olan hastalara faydalı olabileceğini de keşfetti. California San Diego Üniversitesi’nde Biyomühendislik bölümü öğretim görevlisi ve aynı zamanda araştırma ekibinin baş araştırmacısı olan Dr. Karen Christman konuyla ilgili, “Bu…
Uzun Süreli Oturma Problemine Çözüm: Her Yarım Saatte Bir Yürüyüş
Bireylerin günlük yaşamda oturarak vakit geçirme sürelerinde bir artış gözlemleniyor. Çoğu zaman ev ortamlarında karşılaşılan bu durum, şimdilerde iş yerlerinde ya da çevrimiçi işler vasıtasıyla bizlere ulaşıyor. Hareketin kısıtlı olduğu masa ve bilgisayar başı işler, çevrimiçi eğitim gibi faaliyetler bu durumu tetikliyor. Uzun Süreli Oturmalar Sağlığı Tehdit Edebiliyor Bilim insanlarına göre düzenli olarak egzersiz yapsanız dahi, günlük yaşamın temel unsuru olan uzun süreli oturmalar sağlığı tehdit edebiliyor. Yapılan araştırmalardan edinilen bulgulara göre doktorlar tüm yetişkinlere daha az oturmalarını ve daha fazla hareket etmelerini tavsiye ediyor. Bu durumda akıllara gelen soru ise şu, ne kadar sıklıkla oturduğumuz sandalye ve koltuklardan kalmamız…
Kraken Varyantı nedir? Türkiye’de var mı?
Kraken varyantı Amerika’da yaygınlaşan yeni Covid-19 varyantı olarak son zamanlarda adından sıklıkla bahsettiriyor. Kraken varyantı aslında Omicron’un XBB.1.5 alt varyantına verilen diğer bir isim. Amerika’da hızla yayılan bir alt varyant olan Kraken İngiltere, Danimarka, Fransa, Avusturya, Almanya, İtalya, İspanya, İsveç, İzlanda, Belçika, Çekya, Yunanistan, Karadağ ve Portekiz’de görüldü. Kraken varyantı bağışıklıktan kaçabilmesiyle dikkat çekiyor ve Amerika’daki COVID vakalarında basın hale geldiği biliniyor. Klinik olarak ölümcül olduğu düşünülmeyen Yeni varyant bulaşma konusundaysa oldukça hızlı. Bunun yanı sıra ECDC (Avrupa Birliği Sağlık Kuruluşu) Kraken ile ilgili bir değerlendirme raporu paylaştı. Varyantın risk seviyesinin düşük olduğu ancak ABD’deki hızlı yayılımın diğer alt varyantlara göre daha…
Optimal Hidrasyon Yaşlanma Sürecini Yavaşlatıyor
Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü’ndeki bilim insanları, 25 yıllık uzun bir takibi olan, popülasyona dayalı büyük bir gözlemsel çalışmada, sıvı alımı azaldığında yükselen serum sodyum seviyeleri ile çeşitli sağlık göstergeleri arasındaki bağlantıları analiz etti. Çalışmada normal aralığın daha yüksek ucundaki serum sodyum seviyelerine sahip yetişkinlerin, orta aralıklarda serum sodyum seviyelerine sahip olanlara göre kronik durumlar geliştirme ve ileri biyolojik yaşlanma belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bazı İnsanlar Diğerlerinden Daha Hızlı Yaşlanıyor Bazı insanların diğerlerinden daha hızlı yaşlandığı, bazı insanların hastalıksız bir şekilde yaşlılık dönemine girdiği, bazılarının ise yaşa bağlı kronik hastalıklara yakalandığı bilinen bir gerçek. Ulusal…
HDL “İyi Kolesterol” Her Zaman Kalp Sağlığı İçin İyi Değil
HDL ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı konuşuluyor ve faydası sıklıkla dile getiriliyor. Ancak yapılan son araştırmalar bu faydanın net bir gerçeklik belirtmediğini gösterdi. İyi Kolesterol Her Zaman O Kadar İyi Olmayabilir İyi ve kötü kolesterol tabirleri, uzun bir süredir kalp sağlığı konusunda konuşulmaya devam ediyor. Ancak son bilgilere göre “iyi” kolesterolün her zaman o kadar da iyi olmadığı ortaya çıktı. Son on iki yılda, iyi kolesterol olarak adlandırılan (yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL olarak bilinen) parçacıklar üzerine yapılan araştırmalar, HDL’nin kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisi hakkında çok daha incelikli bir açıklama sundu. Yüksek HDL Kalp Hastalığına Karşı Korumuyor American College of…
COVID XBB.1.5 ‘Kraken’ Varyantı Hakkında Bilgiler
Omicron varyantının hücreleri kolayca enfekte etme yeteneği, mutasyonlu virüsün bazı yerlerde hızla yayılmasına neden olabilir. Yeni varyant Kraken varyantı ise hızla yayılıyor. Yeni Enfeksiyonların Yarısından Fazlası XBB.1.5 Covid-19 süreci yeni varyantların ortaya çıkmasıyla devam ederken, şimdilerde Omicron varyantından doğan yeni mutasyonlar konuşuluyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, BQ.1 ve BQ.1.1 adı verilen iki versiyonun, 7 Ocak haftası boyunca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni enfeksiyonların yarısından fazlasına neden olduğunu tahmin ediyor. Varyantın Dünya Geneline Etki Edip Etmeyeceği Belli Değil Şuan güncel varyant olarak XBB.1.5 konuşuluyor. Tahminlere göre Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusundaki bazı bölgelerdeki yeni vakaların yüzde 80’inden fazlasını XBB.1.5 oluşturuyor. Ön…
Yaşlanma Tersine Çevrilir mi?
13 yıl süren bir araştırma sonunda bilim insanları, yaşlanmayı tetikleyen şey nedir sorusunun yanıtını buldu. Önce DNA’daki Mutasyonlara Odaklandılar Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Paul F. Glenn Yaşlanma Araştırma Biyolojisi Merkezi’nin eş başkanı olan Genetik Profesörü Prof. Dr. David Sinclair, meslektaşlarıyla birlikte yeni bir çalışmaya imza attı. 12 Ocak’ta yayınlanan bu çalışma, hücrelerdeki yaşlanmayı hızlandıran veya tersine çevirebilen bir yaşlanma saatini ele alıyor. Yaşlanmayı inceleyen bilim insanları, hücrelerde yaşlanma sürecini neyin yönlendirdiğini tartışmaya başlamıştı. Bu tartışmada öncelikle, zamanla bir hücrenin normal işlemlerini bozabilen ve hücre ölümü sürecini tetikleyebilen DNA’daki mutasyonlara odaklandılar. Ters Giden Şey; Epigenetik Talimatlardaki Hatalar Ancak bu teori, yaşlı…