Sağlık

///

Yapay Zeka Kanser Tedavisinde Ne Kadar Etkin?

Araştırmacılar yapay zekayla 30 gün içinde kanser tedavisinin uygulanabileceği bir sistem geliştirdi. Bu sistemle hastaların hayata tutunma oranı tahmin edilebilecek.
Araştırmacılar “Pharma.AI” ismini verdikleri yapay zeka ilaç keşif platformuyla bir karaciğer kanseri türüne özgü potansiyel bir tedavinin olduğunu açıkladı.
Chemical Science akademik dergisinde yayınlanan…

Yapay Zeka Kanser Tedavisinde Ne Kadar Etkin?

///

Araştırmacılar yapay zekayla 30 gün içinde kanser tedavisinin uygulanabileceği bir sistem geliştirdi. Bu sistemle hastaların hayata tutunma oranı tahmin edilebilecek.
Araştırmacılar “Pharma.AI” ismini verdikleri yapay zeka ilaç keşif platformuyla bir karaciğer kanseri türüne özgü potansiyel bir tedavinin olduğunu açıkladı.
Chemical Science akademik dergisinde yayınlanan araştırmaya göre tedavi ilacının oluşturulması için hedefin seçilip ardından 30 gün içinde ilacın uygulanması gerektiği belirtildi. Ancak ilacın kullanıma geçmeden önce klinik deneylerden geçmesi gerekiyor. Çalışmayı yürüten araştırmacıların görüşü yapay zeka algoritmasının AlphaFold gibi bir yapıya sahibi olduğu ve güçlü inhibitörleri tasarlamayı başardığı yönünde. Bilim insanları tarafından AlphaFold yazılımının insan vücudundaki proteinlerin yapısını tahmin etmede büyük başarı kaydettiği …

Eris Belirtileri neler? Eris Varyantı Detaylı ve Güncel Açıklamalar

//

Eris belirtileri neler, tekrar aşı olmak gerekiyor mu, kapanma riski var mı gibi sorular gündemde. Eris Varyantı hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bilim kurulu üyeleri tarafından çeşiti açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalar ve ayrıca Eris Varyantının belirtileri, özellikleri, neden bu yaz pik görüldüğü gibi konuları uzman görüşlerle sizlere sunuyoruz.
Eris Belirtileri Neler? Eris Varyantı Semptomları
COVID-19’un yeni varyantı Eris önceki Omicron varyantlarına kıyasla bazı farklılıklar gösterse de benzer şekilde seyretmektedir. Eris varyantının belirtileri genellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlarla örtüşmektedir. Eris belirtileri şunlar olabilir:

Burun Akıntısı: Sıkça görülen bir belirti olan burun akıntısı, Eris varyantının erken işaretlerinden biri olabilir.
Baş Ağrısı: Yoğun baş …

Kadınları Kanser Değil Eşitsizlik Öldürüyor!

/

Yapılan araştırmalara göre kadınların en yaygın ölüm nedenlerinden biri kanser. Her yıl dünya genelinde 800 bin kadın kanserden değil, kansere uygun bakım yapılmadığı için ölüyor. Sağlık uzmanları bu adaletsizliği önlemek adına “Kansere feminist yaklaşım” spotuyla çalışıyor.
Lancert dergisine göre, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınlar kanser risklerinden kaçınamadığı gibi toplumsal baskı nedeniyle zamanında teşhis konulamıyor ve bakım yapılmıyor. Lancert’da yayınlanan rapora göre 185 ülkede kadınlar ve kanserleri incelendi.  İnceleme sonucunda toplumdaki eşitsiz dinamitlerin kadınlarda kanseri önleme ve tedavi yöntemleri üzerine olumsuz etkiler bıraktığı ifade edildi. Lancet Komisyonu cinsiyet eşitsizliğini ortada kaldırmak adına kansere feminist yaklaşım çağırısında bulunuyor. Komisyon üyelerinden Dr. Ophira Ginsburg …

Yapay Zekâ Kısırlık Tedavisinde Etkili Olabilir mi?

//

Erkeklerin yüzde 7’sini etkileyen kısırlık tedavisinde yapay zekâ kullanılabilir mi? Araştırmalar bu konuda nasıl gelişmeler kaydetti? Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde…

Son kırk yıldır erkeklerin sperm sayısında ciddi bir azalma olduğu için kısırlık sorunu günden güne artıyor. Kısırlık sorunun çözülmesi için araştırmalar yapan Dr. Steven Vasilescu ve araştırma ekibi yapay zekâ yazılımlarının kısırlık problemi olan erkeklerin tedavisi için kullanılabileceğini söyledi. Erkek hastalardan alınan sperm örnekleriyle 1000 kat daha hızlı tedavi uygulanabileceği öngörülüyor. Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden Biyomedikal Mühendisi Dr. Vasilescu, insan gözünün neye baktığını daha anlamadan yapay zekanın kullanılabilir spermleri tespit edebildiğini açıkladı. Sperm Search adı verilen yapay zekâ yazılımı, menilerde sperm …

Alzheimer Hastalarında Beyin Hücreleri Neden Ölüyor?

/

Belçika ve İngiltereli bilim insanları tarafından geliştirilen bir araştırmada Alzheimer hastalarının beyin hücrelerinin neden öldüğüne dair çalışmalar yapıldı. Çalışma, uzun süredir ışık tutulamayan bir meseleyi aydınlatacak nitelikte. Yapılan araştırma ve deneylerin tüm detayları haberimizde…

Uzun süredir üzerinde çalışmalar yapılan konu hakkında Science dergisinde yayınlanan makaleye göre Alzheimer hastalarının beyninde anormal şekilde biriken proteinlerle “nekroptoz” gerçekleşiyor. Nekroptoz adı verilen hücresel intihar süreci en başta hafıza kaybına neden oluyor. Hafıza kaybına neden olan nöronların kaybıyla hastalar Alzheimer sürecini hissetmeye başlıyor.
Sağlıklı bir insan bedeni normal şartlarda nekroptoz ile istenmeyen hücreleri yok ediyor ancak yeni hücreler için yer açıyor. Ancak Alzheimer hastalığının görüldüğü hastaların beyni …

Eris Varyantı: Maske, Mesafe ve Kapanma Tehlikesi Kapıda mı?

//

Eris Varyantı’nın Türkiye’ye gelmesi halk arasında endişe yarattı ve vatandaşlar arasında kapanma ihtimali hakkında tartışmaları gündeme getirdi. Sosyal medyada kapanma ihtimaline dair vatandaşlar görüşlerini paylaştılar. Okulların uzaktan/hibrit olmasından borsanın etkilenmesine kadar pek çok farklı yönden konuyu değerlendirdiler.
Eris için kapanma şu anda söz konusu değil
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Covid-19’un Eris Varyantı‘nın Türkiye’de 9 kişide tespit edildiğini açıkladı. Ancak bakan mevcut tedbirlerin devam edeceğini ve günlük hayatın normale dönmeyeceğini belirtti. Bakan Koca, “Endişe konusu sayılamayacak bir gelişme” dedi ve Eris Varyantı’nın Referans Laboratuvarında yapılan incelemede sadece yurt dışı temaslı kişilerde görüldüğünü vurguladı. Bu nedenle, mevcut tedbirlere ve gündelik hayata devam edilmesi …

Auto Brewery Sendromu Nedir?

/

Auto brewery sendromu, diğer adıyla bağırsak fermantasyonu sendromu geçtiğimiz günlerde Giresun’da görülen vakanın ardından gündeme geldi. Peki Auto Brewery sendromu nedir?
Bağırsaktaki mayanın aşırı miktarda etanol ürettiğinde gerçekleşen auto brewery sendromu, karbonhidratı alkole dönüştüren endojen yani vücudun kendi kendine alkol ürettiği bir hastalıktır. Gastrointestinal sistemde yaşayan binlerce mikroorganizmanın oluşturduğu mantarların büyümesi sonucunda kişilerin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu mantarlar, şeker ve nişastayla beslenirler ve şeker ile nişastayı enerjiye dönüştürerek karbondioksit ve alkol olan etanol formunda atık üretir.
Auto brewery sendromu nedir?
Auto brewery sendromu (OBS), bağırsak mikrobiyotasının anormal bir şekilde büyümesi nedeniyle sindirim sistemini alkol üreten miktarda alkol üretmeye zorlayan nadir bir durumdur. …

Eris Varyantı COVID-19 Türkiye’de

/

Eris Varyantı Türkiye’de 9 kişide görüldü. Fahrettin Koca, Covid-19 pandemisinin yorucu günlerinin geride bırakıldığı süreçte, Eris adlı Koronavirüs varyantının ülkede tespit edildiğini kamuoyuna duyurdu. Sağlık Bakanı, Eris varyantının ülkede şu ana kadar 9 kişide görüldüğünü ifade etti. Ancak, sağlık otoriteleri ve uzmanlar bu yeni varyantın endişe verici bir durum oluşturmadığını belirtiyor, ancak dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Daha önce Eris Varyantı‘nın Kuzey Amerika’da çeşitli bölgelerde tedbirleri geri getirmesi gündem olmuştu.
Maske ve Sosyal Mesafe Geri Mi Dönüyor?
Bakan Koca ve diğer ülkelerde görülen Eris Varyantı vakaları sonrası yapılan açıklamaların çoğu endişe duymayı gerektirmediği yönünde. Henüz maske kullanımı ve sosyal mesafe uygulamasıyla ilgili bir duyuru …

Epilepsi Hakkında Neler Biliyoruz?

//

Kısa süreli beyin fonksiyonu bozukluğuyla karakterize olan, halk arasında “sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı din, dil, ırk ve cinsiyet farketmeksizin Dünya’da 65 milyon kişiyi etkiliyor. Türkiye’de ise bu sayı 750 bini geçmiş durumda. Hayatı kısa süreli askıya alan epilepsi hastalığı hakkında bilgileri sizin için derledik.
Kısa süreli beyin fonksiyonu bozukluğuyla karakterize olan, halk arasında “sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı Dünya’nın yaklaşık %1’ini etkiliyor. Epilepsi nöbetleri hakkında konuşan Ankara Şehir Hastanesi eğitim görevlisi Doç. Dr. Şadiye Gümüşyayla epilepsi hastaları ve hasta yakınlarına bilgiler verdi.

Kişinin epilepsi hastası olduğunu söylemek için nöbet geçmişi olması gerektiğini söyleyen Gümüşyayla, “Günümüzde kişinin epilepsi hastası olacağını hasta henüz …

Yapay Böbrek İmplantı: Böbrek Yetmezliği Tedavisinde Yeni Umut

//

Silikon naopor membranlarla yapay böbrek implantı mümkün olacak. UC San Francisco’daki araştırmacılar, böbrek yetmezliği tedavisinde devrim niteliğinde bir cihaz geliştiriyorlar. Böylece yakın gelecekte yapay böbrek implantı ile diyaliz sınırlamalarını  nakil sonrası güçlü bağışıklık baskılayıcı ilaçlar gerekliliğini ortadan kaldırmayı hedefliyorlar.
Büyük bir başarıya imza atan araştırmacılar, böbrek hücrelerini barındırmak için tasarlanmış yerleştirilebilir bir “biyoreaktör” olarak bilinen mucizevi bir cihazı tanıttılar. Bu hücrelerin canlı bir organizma içindeki temel böbrek işlevlerini başarıyla taklit edebilirliğini kanıtlayarak domuzlar üzerinde denemeleri gerçekleştirildi. Kalp pili kadar dikkat çekmeyen bu cihaz, alıcının bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz bir yanıt uyandırmadan ince bir şekilde çalıştığı gözlemlendi.
Yapay böbrek bir biyoreaktör
Araştırmacılar, gelecekte bu …

1 2 3 16