Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiriye göre, Ankara’da yer alan Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini aldı. 10-25 Eylül 2023’te Suudi Arabistan’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi’nin 45. oturumunda listeye giren Gordion Antik Kenti ile Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne giren alan sayısı…
Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Yerini Aldı
Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiriye göre, Ankara’da yer alan Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini aldı. 10-25 Eylül 2023’te Suudi Arabistan’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi’nin 45. oturumunda listeye giren Gordion Antik Kenti ile Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ne giren alan sayısı 21’e yükseldi. Milattan önce 12. yüzyılda Frigya’nın politik ve kültürel başkenti olan Gordion, Frigya’nın kalıntılarının görülebileceği çok kapsamlı bir antik kent olma özelliğini taşıyor.
UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne seçilen bu antik kentin temel unsurları İç Kale Höyüğü, Aşağı Şehir, Tahkimatlar ve çeşitli mezarlar olarak biliniyor. Arkeolojik çalışmaların sonucunda ise Frig kültürü, siyasi yapısı ortaya çıkmaya başladı.
Görsel: UNESCO
Peki Gordion …
Makine Öğrenimi ile Arkeolojik Çalışmalar Hız Kazanıyor
Uzmanlar, haritalar üzerinde makine öğrenimini hayata geçirerek Hindistan ve Pakistan’da yaklaşık olarak 6.000 arkeolojik tümsek buldu.
İndus uygarlığı ve sonraki dönemlerle ilgili insan yerleşkelerine ışık tutan araç, İndus nehri havzasını yani 470.500 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Bu öğrenme modeli geçen yüzyılda silinmiş alanların kentsel ve tarımsal haritasal özelliklerini çıkarmıştı.
Aralarında Hindu Üniversitesi’nden Aftab Alam’ın da bulunduğu araştırma ekibi yirminci yüzyılda Hindistan Araştırması tarihi harita serisinde tümsek özelliklerini çizme yöntemlerini belirlemek için iki öğrenme sistemi geliştirdi.
Görsel Temsilidir
LİDAR Teknolojisiyle 645 Harita İncelendi
Uzmanlar, Işık Algılama ve Mesafe Belirleme olarak adlandırılan LİDAR teknolojisiyle farklı kaynaklardan dolayı görünmeyen coğrafi alanların fiziksel özelliklerini belirlemek amacıyla 645 haritayı inceleyip …
Hupehsuchus Balina Benzeri Filtre Sistemine Sahipti
Çin ve İngiltere’den araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma, Hupehsuchus adlı erken döneme ait bir deniz sürüngeninin kafatasının detaylarını keşfetti. Bu çalışma, bu sürüngenin büyük su kütlelerinde bulunan karides gibi avları yutabilmesine olanak tanıyan, genişleyen bir boğaz bölgesi gibi yumuşak dokulara sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu sürüngenin ileri yönde hareket ederken yiyecek maddelerini filtrelemek için çubuklu balinaların yapısına benzer özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Hupehsuchus Çin’de Benzersiz Bir Gruptu
Araştırmacılar ayrıca, Hupehsuchus’un kafatasının, balenli balinalarda olduğu gibi dişler yerine keratin şeritleri bulunan çenelerinin kenarlarında aynı oluk ve çentikleri sergilediğini tespit etti.
Wuhan Çin Jeolojik Araştırma Merkezi’nden Araştırmayı yöneten Zichen Fang bu kadar erken …
İlk Dinozora “Megalosaurus Bucklandii” İsminin Verilmesinin Üzerinden 200 Yıl Geçti
İlk dinozor Megalosaurus Bucklandii’ ye isminin verilmesinin 200. yıl dönümü Doğa Tarihi Müzesi bünyesinde kutlanacak. Doğa Tarihi Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı öncü dinozor paleobiyolojisini sergileyen uluslararası konferansa, dünyanın dört bir yanından sekiz ana konuşmacı katılacak. Sekiz ana konuşmacının konuştuğu konferansta, diğer konuşmalar özet gönderimi ve başvuru yoluyla seçilecek. Natural History Museum Resmî Webb sayfasında yapılan duyuruya göre, diğer konuşmaların özet çağrısı için 2023 Eylül ayında kayıtlar açılacak.
Konferansta iki gün sürecek olan konuşmaların ardından deniz sürüngenleri galerisi gezisi yapılacak, konferans yemeği verilecek ve önemli sergilerden birine özel erişim sağlanacak.
Natural History Museum ’da yapılan açıklamaya göre ise açılış konuşmacıları listesi şöyle:
Dr. Xu …
İnsan Evrimi İle İlgili Yeni Çalışma Eski İnançlara Meydan Okuyor
Yeni yapılan bir genetik araştırma, insan evrimi ile ilgili inançların sorgulanmasına neden oldu. İnsan evriminde tüm insanların kökenini oluşturan tek bir Afrika popülasyonu olduğuna dair inanç bahsi geçen yeni çalışmayla değişti.
Araştırmacılar, mevcut Afrika popülasyonlarının genetik materyalini test ederek ve bunu fosil kanıtlarıyla karşılaştırarak çığır açıcı bir insan evrim modeli ortaya çıkardı. Bu araştırma, önceki inançlara meydan okuyarak, tek bir Afrika popülasyonunun tüm insanları oluşturduğu fikrine karşı çıkıyor. Çalışmanın ana fikrine göre ise senaryo daha karmaşık olarak öngörülüyor.
İnsan Evrimi Ve Göç Tarihi
Nature Science dergisinde yayınlanan bu araştırma, insan evrimi ve göç tarihleriyle ilgili önceki tahminlerin yanlış olabileceğini düşündürüyor.
Uzun bir süredir; insan …
Yamyamlık Tartışmaları Bilim Camiasını İkiye Böldü
Yamyamlık yani kanibalizm var mı? İnsanlar çok eski çağlarda birbirlerini mi yediler? Son zamanlarda yapılan bir araştırma, eski hominid atalarımızın birbirlerini yediklerine dair “en eski kesin kanıtı” sunuyor. Ancak diğer bilim insanları, bu tür iddiaların abartıldığını düşünüyor.
1.45 Milyon Yıllık Kemik Yamyamlık Kanıtı Olabilir Mi?
Tarih boyunca, insanların yamyamlık iddialarına hemen inanma eğilimi vardı. Romalılar, eski Britanyalıların insan eti yediğine inanıyordu ve İngilizler de İrlandalılar için aynı şeyi düşünüyordu. Antik yamyamlık iddiaları genellikle doğru olmasa da, bazı arkeolojik buluntular kanibalizm davranışlarını çağrıştırabiliyordu.
Günümüzde, paleoantropoloji alanındaki bilim insanları yamyamlık iddialarını ancak sıkı kanıtlar olduğu sürece kabul edebiliyor. Bu nedenle, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan ve Kenya’nın …
7.5 MİLYON YIL ÖNCEYE PENCERE AÇILDI
( function () {
const contact_forms = document.getElementsByClassName('contact-form');
for ( const form of contact_forms ) {
form.onsubmit = function() {
const buttons = form.getElementsByTagName('button');
for( const button of buttons ) {
button.setAttribute('disabled', true);
}
}
}
} )();
İsim(gerekli)
E-posta(gerekli)
İnternet sitesi
Mesaj
Gönder
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin kurduğu Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyeleri basın mensuplarına, Kapadokya Ürgüp Sofular köyü, Kayseri Yamula Barajı ve Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Program açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Nurşen Özkul Fındık, fakültenin yegâne amacının öğrenci yetiştirirken bir yandan da bilim …
‘Snowball Earth’ Sürecinde İlkel Yaşam Nasıl Hayatta Kaldı? Bilim İnsanları Açıkladı
720 milyondan 635 milyon yıl öncesine kadar süren Kriyojeniyen Dönemi, üzerinde yaşadığımız gezegenin buzul çağını yaşadığı bir süreç olarak biliniyor. O dönemde Dünya iki kez kontrolden çıkmış buzullarla donmuş, uzaydan parlak bir beyaz kartopu şeklinde görünmeye başlamıştı. Bu sert hava koşullarına rağmen “Kartopu Dünya/ Snowball Earth” adı verilen bu süreçte, Dünya üzerinde yaşam devam etmişti ve bu kartopu dönemlerinden sonra biyoçeşitlilik kendini göstermişti. Günümüzde yapılan yeni bir çalışma, zor koşullara rağmen devam eden bu yaşamı açıklamayı hedefliyor.
Deniz Yosunu Olarak Tanımlanan Fosiller Sayesinde Keşfedildi
Bilim insanlarının salı günü yaptığı açıklamada, Çin’in merkezindeki Hubei Eyaletinde siyah şeyllerde keşfedilen ve deniz yosunu olarak tanımlanan …
Mastodonlar 2 Milyon Yıl Önce Grönland’da Dolaşıyordu
Grönland’ın kuzeydoğu ucu; yabani tavşan, misk öküzü ve birkaç bitkiye ev sahipliği yapan ıssız, çorak bir yer olarak bilinmekte. Bölgedeki donmuş topraktan elde edilen iki milyon yıllık DNA dizilerinin, şimdiye kadar elde edilen en eski DNA dizileri olduğu saptandı. Bu durum, bölgenin bir zamanlar şu anda Dünya’da bulunanlardan farklı olarak ormanlık bir ekosistemde dolaşan Mastodonlara (Mamutlara) ve Ren Geyiğine ev sahipliği yaptığını gösteriyor.
Eski DNA Bulguları Grönland’ın Antik Ekosistemi Hakkında İpuçları Verdi
Kopenhag Üniversitesi’nde Paleogenetikçi ve 7 Aralık’ta Nature’da yayınlanan çalışmanın eş başkanı olan Prof. Eske Willerslev, eski DNA bulgularını açıklayan çalışmada, “Şu anda kuzey Grönland’daki bu ekosistemi kimse tahmin edemezdi” dedi.
Çalışmaya …
Arjantin’de Yeni Dinozor Kalıntıları Bulundu
11 Ağustos 2022 Perşembe günü, paleontoloji alanında bir keşif gerçekleşti. Güney Arjantin’de bir grup paleontolog, daha önceden bilinmeyen bir küçük zırhlı dinozor keşfetti. Bu keşiflerini Scientific Reports dergisinde yayınlayan bilim insanları, yeni dinozor türü hakkında birçok bilgi verdi.
Küçük Zırhlı Dinozor Kretase Dönemine Ait
Paleontologists heralded the discovery of a previously unknown small armored dinosaur in southern Argentina, a creature that likely walked upright on its back legs roaming a then-steamy landscape about 100 million years ago https://t.co/MVMCYXgdth pic.twitter.com/Q0fzbW1ALg
— Reuters (@Reuters) August 12, 2022
Jakapil Kaniukura adlı Kretase Dönemi dinozorunun; boyun, sırt ve kuyruk bölgesinde kemikli disk şeklindeki zırh sıraları ile iyi korunmuş …