Mikrobiyoloji

///

Yumurta ve Sperm Olmadan Embriyo Geliştirildi

İsrail’deki Wiezmann Bilim Enstitüsü’nden bilim insanları yumurta ve sperm olmadan insan embriyosuna benzeyen bir model geliştirdi. Laboratuvar ortamında elde dilen embriyo modeli 14 günlük bir embriyo ile neredeyse aynı. Üstelik gebelerde olan hamilelik hormonlarını bile salgılıyor. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre üretilen…

Yumurta ve Sperm Olmadan Embriyo Geliştirildi

///

İsrail’deki Wiezmann Bilim Enstitüsü’nden bilim insanları yumurta ve sperm olmadan insan embriyosuna benzeyen bir model geliştirdi. Laboratuvar ortamında elde dilen embriyo modeli 14 günlük bir embriyo ile neredeyse aynı. Üstelik gebelerde olan hamilelik hormonlarını bile salgılıyor. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre üretilen bu embriyo, plasenta, yumurta kesesi, koryonik kese ve diğer dış dokulara da sahip. Çalışmanın öncüsü Profesör Jacob Hanna’nın embriyonun benzeri görülmemiş bir fırsat olabileceğini ifade etti.

“Gerçek Bir İnsan Embriyosunun Gelişimini Taklit Ediyor”
Araştırmayla ilgili konuşan Hanna, embriyonun ilk ayının kara kutu olduğunu ancak geri kalan 8 ayda büyüme yaşanacağını açıkladı. Hanna üretilen embriyo hakkında şu ifadeleri kullandı: “Gerçek bir …

HEPATİT A NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

/

Bu yazımızda Hepatit A virüsü ve virüsün temel özellikleri nedir? Nasıl bulaşır? Bu virüsten korunma yolları nelerdir? Bu konuları sizin için ele aldık.
HEPATİT A NEDİR?
Hepatit A virüsü (HAV), Picornaviridae virüs ailesi içerisinde yer alan zarfsız ve tek sarmallı RNA visüsleridir. Picorna virüsler nezle, ateşli hastalıklar, deri döküntüleri, solunum yolu hastalıkları, konjuktivit, miyokardit ve felç gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu aile içerisindeki insan patojenleri; Rhinovirus (insan rinovirüsleri) ve Enterovirüs (poliovirüs, coxsackievirüsler, echovirüsler ve insan enterovirüsleri) cinsindeki türleri içermektedir. Hepatit A virüsü (HAV) ise yukarda bahsedilen cinsler ile temel bazı özellikleri paylaşsa da, Hepatovirus adında farklı bir cins oluşturularak bu …

Kahve Neden Sağlıklıdır? Sorunun Cevabını Türk Bilim İnsanları Verdi

//////

Bir süredir sade filtre kahvenin sağlığa olan faydası konuşuluyor. Düzenli filtre kahve içen bireylerde gözlemlenen faydalardan bahsediliyor. Ancak kahvenin neden sağlıklı olduğu, ondaki faydanın nereden geldiği hiç açıklanmamıştı.
İşte 19 Ekim 2022 tarihli bir bilimsel makale bu soruyu yanıtladı. “Coffee-Derived Exosome-Like Nanoparticles: Are They the Secret Heroes?” (Kahve Türevli Exosome Benzeri Nanopartiküller: Gizli Kahramanlar mı?) başlığıyla yayınlanan makalenin araştırma ekibinde yer alanlar ise 13 Türk Bilim İnsanı!
13 Türk Bilim İnsanı Kahvede Bulunan Faydayı Araştırdı
Turkish Journal of Gastroenterology (Türk Gastroenteroloji Dergisi)’de 19 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan makalede Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi, Prof. Dr. Kamil Can Akçalı, Doç. Dr. Murat Kantarcıoğlu, Doç. …

Agar Sanatı Yarışması 2022 Başvuruları Açıldı

/

American Society for Microbiology (ASM/ Amerikan Mikrobiyoloji Derneği) her yıl düzenlediği Agar Sanatı Yarışmasını bu sene de açtı. Son başvuru tarihi 28 Ekim olan yarışmanın bu yılki teması “En Sevdiğiniz Mikrobiyolog”.

Adaylar İki Kategoriden Katılım Sağlayabilecek
Kurumun resmi internet sitesindeki duyuruda, yarışmanın farklı kategorilerde katılım imkânı sunduğu belirtildi. Yarışmaya katılacak olan adayların kategori seçimini yapabilmeleri için bir akış şeması yayınlandı. Yarışma şartları da detaylı bir şekilde açıklandı. Yarışmaya katılacak olan adaylara 2 başvuruya kadar izin verilecek.
Geleneksel Kategori İçin Laboratuvar Ortamları Öneriliyor
Geleneksel ve Açık kategori seçeneklerinin detaylı olarak duyurulduğu sitede, yalnızca güvenli laboratuvar imkânı olanları geleneksel kategoriye katılmaları istendi ve “Yalnızca evinizden çıkmakta …

Mikrobiyoloğun rüyası: Agar Sanatı

/

American Society for Microbiology her yıl agar üzerine bakterilerle yapılan sanat eserlerinin katıldığı bir yarışma açıyor. 2016 yılında ise Türkiye’de dahil olmak üzere 26 ülkeden araştırmacı ve mikrobiyolog 117 farklı sanat eserleri ile yarışmaya katıldı. Türkiye’den İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Barış Halaç ve Sevgin Çan katıldı. Halaç ve Çan’ın eseri ise halk oylamasında birinci seçildi. Kendilerini tebrik ederiz.
1. Petri
Yarışmada 1.lik ödülünü Danimarka University of Copenhagen’de yüksek lisans öğrencisi olan Md. Zohorul Islam kazanmış. Birinci olan petride agar üzerine kırmızı için hayvanlarda ve insanlarda fırsatçı patojen olan Staphylococcus aureus , yeşil için insan derisinde kommensal olarak yaşayan Staphylococcus xylosus …