Matematik

Matematik her yerde! İnsanların doğayı anlamlandırmasında en önemli araçlarından biri olan matematik hakkında son gelişmeler ve matematikle ilgili haberleri bu başlık altında sizlere sunuyoruz.

////

Arşimet parşömeni : İstanbul’dan Kudüs’e ve Amerika’ya uzanan bir hikaye

Arşimet parşömeni ya da  Arşimet Palimpsesti, İstanbul Ayasofya’dan Kudüs’e tarih sayfalarında hayranlık uyandıran bir parşömen kodeks olarak karşımıza çıkıyor. Arşimet’in çalışmarını içeren en eski parşömen olarak kabul edilen bu palimpestlerin ortaya çıkışı filmlere konu olacak ilginçlikte bir hikayeye sahip. Palimpest ifadesi tekrar…

Arşimet parşömeni : İstanbul’dan Kudüs’e ve Amerika’ya uzanan bir hikaye

////

Arşimet parşömeni ya da  Arşimet Palimpsesti, İstanbul Ayasofya’dan Kudüs’e tarih sayfalarında hayranlık uyandıran bir parşömen kodeks olarak karşımıza çıkıyor. Arşimet’in çalışmarını içeren en eski parşömen olarak kabul edilen bu palimpestlerin ortaya çıkışı filmlere konu olacak ilginçlikte bir hikayeye sahip. Palimpest ifadesi tekrar kullanılan parşömenler anlamına geliyor.
Arşimet Parşömeni nedir ne içeriyor?
Aslen Arşimet ve diğer yazarların eserlerinin Bizans dönemine ait Yunanca bir kopyası olan bu eşsiz palimpsest, Arşimet’in kayıp olduğu düşünülen iki başyapıtını içeriyor: Ostomachion ve Mekanik Teoremler Yöntemi ile birlikte, olağanüstü eseri Yüzen Cisimler Üzerine’nin günümüze ulaşan tek orijinal Yunanca baskısı.
Arşimet Parşömeni İstanbul ve Ayasofya’da başlayan hikaye
Arşimet Parşömeni, Bizans Yunancasıyla yazılmış, …

Matematikçiler büyük sayıları çarpmanın en hızlı yolunu buldu

/

Çarpma işlemine aşinayız. Peki ne kadar büyük sayıları çarpabiliriz? Matematikçiler, son derece büyük sayıları çarpmanın daha hızlı bir yolunu bulduklarını bildirdi.
2 ile 2’yi çarpmak kolaydır. Ancak iki sayının her birinin milyardan fazla basamağı ile çarpılması desek- bu ciddi bir hesaplama gerektirir. İlkokulda öğretilen çarpma tekniği basit olabilir, ancak gerçekten büyük sayılar için kullanışlı olması için çok yavaş. Şimdi, iki matematikçi (David Harvey ve Joris van der Hoeven), son derece büyük sayıları çarpmanın en hızlı yolunu bulduğunu söylüyor.
İkili, ilk olarak yaklaşık 50 yıl önce önerildiği üzere, çarpma için nihai bir hız sınırına ulaştığını iddia ediyor. Çevrimiçi olarak 18 Mart’ta yayınlanan ve HAL …

Pi sayısı ve Pi Gününde neler yapıldı?

//

Nedir Bu Pi Sayısı
Yunan alfabesinin 16. harfi olan Pi sayısı (π), bilinen en yaygın matematiksel sabiti temsil etmesi için kullanılır. Pi, çemberin çapına bölünmesiyle elde edilen sayıdır. Bu sayı (π =3,14) ile ifade edilir. Daire ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, pi her zaman aynı sayıdır.
Pi’nin Tarihi
Pi, yaklaşık 4.000 yıldır bilinmektedir. Arkeolojik kazı çalışmalarında M.Ö. 1900-1680 yılları arasında Babil yerleşimlerinde bulunan tablet de pi sayısı 3.125 olarak hesaplandığı ortaya çıkarılmıştır (25/8  = 3.125). Eski Mısırlılar da pi sayısı ile pek çok hesap yapmıştır.Mısırlılar ise 3.1605 değerini veren bir formülle Pi’ye erişmişlerdir ve bu sayı ile daire alanı hesaplamışlardır. Piramitlerin inşasından diğer …