jeoloji

//

Etna Yanardağı Patladı! Çıkan Küller Türkiye’ye Mi Geliyor?

Geçtiğimiz Pazar günü Avrupa’nın en aktif yanardağı Etna Yanardağı patlamaya başladı. Aktivitesine başlayan dağ doğu Sicilya’nın en büyük şehri olan Catania’ya kül püskürttü. Bu doğa olayı nedeniyle havaalanlarındaki uçuşlar askıya alındı. Kül Yağışı Nedeniyle Bölgede Uçuşlar Askıya Alındı İtalya’nın Ulusal Jeofizik ve…

Etna Yanardağı Patladı! Çıkan Küller Türkiye’ye Mi Geliyor?

//

Geçtiğimiz Pazar günü Avrupa’nın en aktif yanardağı Etna Yanardağı patlamaya başladı. Aktivitesine başlayan dağ doğu Sicilya’nın en büyük şehri olan Catania’ya kül püskürttü. Bu doğa olayı nedeniyle havaalanlarındaki uçuşlar askıya alındı. Kül Yağışı Nedeniyle Bölgede Uçuşlar Askıya Alındı İtalya’nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), yanardağı yakından takip ediyor. Yetkililer, bölgede mevcut olan bulutlu günün alevli volkan patlama görüntülerini engellediğini söyledi. INGV, Catania’ya ve Etna Dağı’nın ikamet edilen yamaçlarındaki en az bir kasabaya kül düştüğünü söyledi. Şuan herhangi bir yaralanma haberi yok. Catania havaalanı, kül yağışı nedeniyle uçuş operasyonlarının geçici olarak askıya alındığını söyledi. Etna Yanardağı yağmur dolu kara bulutlarla…

7.5 MİLYON YIL ÖNCEYE PENCERE AÇILDI

///

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin kurduğu Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi.  Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyeleri basın mensuplarına, Kapadokya Ürgüp Sofular köyü, Kayseri Yamula Barajı ve Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Program açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Nurşen Özkul Fındık, fakültenin yegâne amacının öğrenci yetiştirirken bir yandan da bilim dünyasına katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin, Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları derneği üyesi de olan öğretim üyelerinin elde ettiği bulguların çok…

Buzul Tabakaları Önceden Düşünüldüğünden Daha Hızlı Çökebilir

//

Yeni bir araştırma, buz tabakalarının iklim ısınması dönemlerinde günde 600 metreye kadar geri çekilebildiğini gösterdi. Bu ölçümün daha önce ölçülen en yüksek geri çekilme oranından 20 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. İngiltere Newcastle Üniversitesi’nde fiziki coğrafya öğretim üyesi Dr. Christine Batchelor liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, Norveç’ten uzanan eski bir buz tabakasının son Buzul Çağı’nın sonunda, yaklaşık 20 bin yıl önce ne kadar hızlı geri çekildiğini ortaya çıkarmak için deniz tabanının yüksek çözünürlüklü görüntülerini kullandı. Araştırmacılar Buz Tabakasının Ne Kadar Hızlı Geri Çekildiğini Hesapladı Birleşik Krallık’taki Cambridge ve Loughborough üniversitelerinden araştırmacılar ile Norveç Jeolojik Araştırmasını da içeren ekip, deniz tabanı…

‘Snowball Earth’ Sürecinde İlkel Yaşam Nasıl Hayatta Kaldı? Bilim İnsanları Açıkladı

////

720 milyondan 635 milyon yıl öncesine kadar süren Kriyojeniyen Dönemi, üzerinde yaşadığımız gezegenin buzul çağını yaşadığı bir süreç olarak biliniyor. O dönemde Dünya iki kez kontrolden çıkmış buzullarla donmuş, uzaydan parlak bir beyaz kartopu şeklinde görünmeye başlamıştı. Bu sert hava koşullarına rağmen “Kartopu Dünya/ Snowball Earth” adı verilen bu süreçte, Dünya üzerinde yaşam devam etmişti ve bu kartopu dönemlerinden sonra biyoçeşitlilik kendini göstermişti. Günümüzde yapılan yeni bir çalışma, zor koşullara rağmen devam eden bu yaşamı açıklamayı hedefliyor. Deniz Yosunu Olarak Tanımlanan Fosiller Sayesinde Keşfedildi Bilim insanlarının salı günü yaptığı açıklamada, Çin’in merkezindeki Hubei Eyaletinde siyah şeyllerde keşfedilen ve deniz yosunu…

Derin Depremler Dünya’nın Mantosunun Sırlarını Açığa Çıkarabilir

/

Chicago Üniversitesi’nden bir bilim insanı yeni bir çalışmaya imza attı. 22 Şubat’ta Nature dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre üst mantonun en altında, Dünya’yı çevreleyen şaşırtıcı derecede akışkan bir kaya tabakası olabilir. Fiji yakınlarında Pasifik Okyanusu’ndaki derin bir depremin ardından, adalardaki GPS sensörleriyle kaydedilen kalıcı hareket ölçüldü. Çalışma sonucundaki bulgular, Dünya’nın mantosunun akışkanlığını ölçmek için yeni bir yöntem ortaya koydu. Kayadan Oluşan Manto Katmanı, Aslında Bal Ve Katran Gibi Bir Akışkanlığa Sahip Chicago Üniversitesi’nde jeofizikçi ve aynı zamanda çalışmanın başyazarı olan Dr. Sunyoung Park, mantonun Dünya’nın en büyük bölümünü oluşturduğunu ve onun hakkında bilinmeyen çok şey olduğunu belirterek, “Bu derin depremleri,…

Deprem Haritaları Neyi Anlatır? Deprem ve Zemin İlişkisi Nasıldır?

//

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden jeoloji mühendisi Dr. Mustafa Karaman, geçtiğimiz günlerde paylaştığı tweet dizisiyle bazı önemli bilgiler anlattı. Bu Harita Fay Haritası Değil! Bu Bir İstatistik Haritası. Hepimizin fay haritası olarak bildiği bu görseldeki haritayı paylaşan Dr. Karaman, “Bu harita fay haritası değil. Bu harita iyi/kötü zemin haritası hiç değil. Bu harita istatistiktir” dedi. Türkiye’de binaları depremlere göre tasarlamak için; 1947, 1953, 1961, 1968, 1975, 1998, 2007 ve halen yürürlükte olan 2018 yıllarında düzenlenen yönetmelikler olduğunu söyledi. Son yönetmeliğin, Amerika ve Avrupa güncel yönetmeliklerinden birçok konuda aşağı kalır yanı olmadığını belirten Dr. Karaman, “Bazı eksikliklerin olduğunu düşünen, üzerinde çalışan çok…

Bina Rehabilitasyonu Binlerce Kişinin Hayatını Kurtarabilirdi!

//

Geçtiğimiz günlerde fizikçi Dr. Mustafa Gündoğan’ın şahsi Twitter hesabından paylaştığı bir video dikkatleri çekti. NATO’un Youtube hesabında 13 yıl önce paylaşılan belgesel videoda, ODTÜ’den bilim insanlarının Antakya’daki binaları hızlı ve ekonomik bir şekilde güçlendirebileceği bir proje anlatılıyor. Deprem riskinin yüksek olduğu bölge için 2009 yılında bu tür bir proje konuşulurken, günümüzde bu projenin geldiği nokta ise merak konusu… Türkiye’deki Sosyo-Ekonomik Gerçeklere Uygun Bina İyileştirme Teknikleri 2009 yılından şöyle bir video buldum: ODTÜ'den hocaların Antakya'daki binaları hızlı ve ekonomik bir şekilde güçlendirebileceği bir projeden bahsediyorlar. Ne oldu acaba bu proje, bir sonuca ulaştı mı? https://t.co/poNMQIR2rq — Mustafa Gündoğan (@mustgundogan) February 17,…

Deprem Enkazındaki Zararlı Maddeler İnsan Sağlığı Ve Ekosisteme Nasıl Zarar Verir?

////

Yaşanan deprem felaketinden sonra yaşanan kayıplar hepimizi derinden üzerken, bu doğal afetin yıkımı fazlaca konuşuluyor. Uzmanlar da her geçen gün konuyla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunarak toplumsal bilinçlenmemize destek oluyor. Bu açıklamalardan biri de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Yaban Hayatı Araştırmacısı ve Biyolog Dr. Yasin İlemin’e ait. Büyük bir tehlike bizi bekliyor! Araştırma alanım doğa ve ekoloji olduğu için aktarmam gerekiyor. Yaşanan büyük deprem sonucu devasa bir enkaz ve moloz ortaya çıktı. Bu hafriyatlar uygun bertaraf edilmezse yaşadığımız binlerce kayıptan fazlasını verebiliriz. Nasıl mı? + pic.twitter.com/unFgjRzXv1 — Yasin İLEMİN (@anatoliacaracal) February 14, 2023 “Bu Hafriyatlar Uygun Bertaraf Edilmezse, Yaşadığımız…

Deprem Bölgesinden Gelen Bir Yapı Denetim Uzmanının Gözlemleri

/

Ülkemizde yaşanan ve büyük kayıplar yaşadığımız deprem hadisesi hakkında her geçen gün yeni açıklamalar yapılıyor. Bu sayede depremin şiddeti, depremden korunmak için yapılması gerekenler ve depreme dayanıklı yapılar konusunda bilgi ediniyoruz. Depremde Oluşan Bu Denli Büyük Hasarın Sorumlusu Kim? Yapı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı İnşaat Mühendisi Mikail Karaca da konuyla ilgili paylaşımlarda bulunan isimlerden biri. Kişisel LinkedIn hesabında yapı denetimle ilgili önemli noktalara değinen Karaca, “Depremde oluşan bu denli büyük hasarın sorumlusu kim?” sorusunu yanıtlıyor. Özellikle deprem bölgesini bizzat gören ve gözlemlerde bulunan Karaca, “Deprem bölgesinden yeni geldim, 4-5 gündür Hatay ve Maraş’taydım. Birçok bina inceleme fırsatım oldu. Detaylı bir…

Depremde Plakalar Ne Kadar Kaydı? InSAR Analizi Açıklandı.

/

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kutoğlu geçtiğimiz günlerde LinkedIn hesabından bazı bilgiler paylaştı. 6 Şubat tarihinde Türkiye’de yaşanan şiddetli deprem hakkında önemli ifadeler kullanan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, bilimsel açıdan depremin sonuçlarını değerlendirdi. Fayın Sağ Tarafı Kuzeye 2.7, Sol Tarafı Güneye 1.1 m. Hareket Etti Yaşanan deprem hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Kutoğlu, “Afet Uygulama Araştırma Merkezi Müdürümüz ve Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyemiz Çağlar Bayık’ın InSAR analizlerine göre kırılan fay boyu 300 km. Deprem Merkez üssü Maraş olmasına rağmen en büyük yer hareketi Hatay’da meydana gelmiş” dedi. Yapılan çalışma sonucunu ve detayları paylaşan Prof. Dr. Kutoğlu, “Fayın sağ…