jeoloji

Morca Mağarası Türkiye’nin En Derin 3. Mağarası

//

Morca Mağarası, 1276 metre derinliği ve 5192 metre uzunluğu ile Türkiye’nin 3. derin mağarasıdır ve 2012 yılında keşfedilmiştir. Morca Düdeni olarak daa anılan bu mağara yeni keşfedilmekte ve derinliklerine inilmektedir. En kurak mevsimde bile Morca Mağarası 7 farklı kaynaktan gelen su ile beslenmektedir. Ana dal, serbestçe akan suya sahipken, 1165 metrede bulunan ve yeni keşfedilen Morca Labirenti daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve bazı bölgelerinde yeraltı su seviyesinin etkisi görülebilir. Mağaranın genel morfolojisine baktığımızda, farklı morfolojik özelliklerin bir çeşitliliğini gösterir. Araştırmalar devam ettikçe, Morca Mağarası, Taşeli Platosu’nun jeolojik geçmişini ve jeomorfolojik gelişimini anlamada önemli veriler sunacaktır.
Taşeli Platosu ve Morca Mağarası’nın …

Yakın Gerçek: Büyük Marmara Depremi

//

Yıllardır bilim insanlarının dillendirdiği İstanbul depremi 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden sonra jeoloji uzmanlarının gündemine yeniden oturdu. İstanbul depreminin beklenmesinin en büyük nedeni Marmara bölgesinde son 100 yıldır tekrarlanan depremler. 9 Ağustos 1912 tarihinde gerçekleşen Mürefte Depremi ve ardından gelen 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremiyle fay hattının orta kesimi gerildi. Bu iki depremin ardından “Büyük Marmara Depremi” bekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Çaktı, Orta Marmara ve Adalar Segmentinin İstanbul’u etkileyecek en büyük iki segment olduğunu ifade etti. ABD’li jeofizikçi Tom Parsons deprem zamanlamalarıyla ilgili yaptığı çalışmada 2034 yılına kadar Marmara Denizi’nde 7’den büyük deprem olması …

Hupehsuchus Balina Benzeri Filtre Sistemine Sahipti

////

Çin ve İngiltere’den araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma, Hupehsuchus adlı erken döneme ait bir deniz sürüngeninin kafatasının detaylarını keşfetti. Bu çalışma, bu sürüngenin büyük su kütlelerinde bulunan karides gibi avları yutabilmesine olanak tanıyan, genişleyen bir boğaz bölgesi gibi yumuşak dokulara sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu sürüngenin ileri yönde hareket ederken yiyecek maddelerini filtrelemek için çubuklu balinaların yapısına benzer özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Hupehsuchus Çin’de Benzersiz Bir Gruptu
Araştırmacılar ayrıca, Hupehsuchus’un kafatasının, balenli balinalarda olduğu gibi dişler yerine keratin şeritleri bulunan çenelerinin kenarlarında aynı oluk ve çentikleri sergilediğini tespit etti.
Wuhan Çin Jeolojik Araştırma Merkezi’nden Araştırmayı yöneten Zichen Fang bu kadar erken …

Depremler 2 Saat Önceden Bildirilebilecek!

////

6 Şubat depreminden sonra tüm Dünya’nın odak konusu depremler oldu. Uzun yıllardır bazı volkanik patlamalar haricinde büyük depremleri haber veren bir sinyal sistemi bulunamadı. Ancak son günlerde bilim dünyasını sevindirecek bir haber geldi.

2023 yılının şubat ayında Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler başta Türkiye halkı olmak üzere tüm insanlığı derinden etkilemişti. Depremlerin haberini önceden veren bir sinyal seti için gözler uzun zamandır Bletery ve Nocquet bilim insanlarındaydı… İşte Bletery ve Nocquet ikilisinden gelen sevindirici haber.
Büyük Depremler İncelendi
Bletery ve Nocquet, bir haber sinyali bulmak için 7 ve üzerinde olan 90 farklı depremden yüksek oranlı GPS zamanlarını analiz etti. Bu büyük depremlerin ortaya …

AFAD Kapsamlı Bir Deprem Raporu Yayımladı

///

AFAD, 6 Şubat tarihinde büyük kayıplar verdiğimiz deprem felaketi ile ilgili kapsamlı bir rapor yayımladı. “06 ŞUBAT 2023 PAZARCIK-ELBİSTAN KAHRAMANMARAŞ (Mw: 7.7 – Mw: 7.6) DEPREMLERİ RAPORU”nda yaşanan depremlerin detaylıca incelemesi yapıldı.
Söz konusu rapor 2 Haziran tarihinde yayımlandı. Bu rapor AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanlığı elemanlarının katkılarıyla hazırlandı. Raporda depreme ait genel bilgiler, bölgenin geçmiş dönem deprem aktivitesi, artçı depremler ve odak mekanizması çalışmaları, ivme değerleri ve yer hareketleri kayıtları, depremin şiddeti ve bölgenin deprem tehlikesi gibi pek çok konu ele alındı.
7.7 ve 7.6 Büyüklüğünde Depremler
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem ile ilgili genel …

Hatalı Planlama Doğal Afet Tehlikelerine Kapı Aralıyor

////////

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe semtinde yaşanan taşkını değerlendirdi. Gökçeoğlu, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hatalı planlama, olası doğal tehlikelerin dikkate alınmaması bu sonucu oluşturmuştur” ifadelerine yer verdi.

26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesaplarından Ankara’da oluşabilecek şiddetli yağış, fırtına ve taşkına karşın uyarılarda bulunuldu. Ancak, altyapı sorunu dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Şentepe semtinde bir apartmanda şiddetli taşkın meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Twitter hesabından 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen …

Etna Yanardağı Patladı! Çıkan Küller Türkiye’ye Mi Geliyor?

//

Geçtiğimiz Pazar günü Avrupa’nın en aktif yanardağı Etna Yanardağı patlamaya başladı. Aktivitesine başlayan dağ doğu Sicilya’nın en büyük şehri olan Catania’ya kül püskürttü. Bu doğa olayı nedeniyle havaalanlarındaki uçuşlar askıya alındı.
Kül Yağışı Nedeniyle Bölgede Uçuşlar Askıya Alındı
İtalya’nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), yanardağı yakından takip ediyor. Yetkililer, bölgede mevcut olan bulutlu günün alevli volkan patlama görüntülerini engellediğini söyledi. INGV, Catania’ya ve Etna Dağı’nın ikamet edilen yamaçlarındaki en az bir kasabaya kül düştüğünü söyledi. Şuan herhangi bir yaralanma haberi yok.
Catania havaalanı, kül yağışı nedeniyle uçuş operasyonlarının geçici olarak askıya alındığını söyledi. Etna Yanardağı yağmur dolu kara bulutlarla kaplı olduğu için …

7.5 MİLYON YIL ÖNCEYE PENCERE AÇILDI

///

( function () {
const contact_forms = document.getElementsByClassName('contact-form');

for ( const form of contact_forms ) {
form.onsubmit = function() {
const buttons = form.getElementsByTagName('button');

for( const button of buttons ) {
button.setAttribute('disabled', true);
}
}
}
} )();

İsim(gerekli)

E-posta(gerekli)

İnternet sitesi

Mesaj

Gönder

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin kurduğu Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi. 
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyeleri basın mensuplarına, Kapadokya Ürgüp Sofular köyü, Kayseri Yamula Barajı ve Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı.
Program açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Nurşen Özkul Fındık, fakültenin yegâne amacının öğrenci yetiştirirken bir yandan da bilim …

Buzul Tabakaları Önceden Düşünüldüğünden Daha Hızlı Çökebilir

//

Yeni bir araştırma, buz tabakalarının iklim ısınması dönemlerinde günde 600 metreye kadar geri çekilebildiğini gösterdi. Bu ölçümün daha önce ölçülen en yüksek geri çekilme oranından 20 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. İngiltere Newcastle Üniversitesi’nde fiziki coğrafya öğretim üyesi Dr. Christine Batchelor liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, Norveç’ten uzanan eski bir buz tabakasının son Buzul Çağı’nın sonunda, yaklaşık 20 bin yıl önce ne kadar hızlı geri çekildiğini ortaya çıkarmak için deniz tabanının yüksek çözünürlüklü görüntülerini kullandı.
Araştırmacılar Buz Tabakasının Ne Kadar Hızlı Geri Çekildiğini Hesapladı
Birleşik Krallık’taki Cambridge ve Loughborough üniversitelerinden araştırmacılar ile Norveç Jeolojik Araştırmasını da içeren ekip, deniz tabanı boyunca ‘oluklu …

‘Snowball Earth’ Sürecinde İlkel Yaşam Nasıl Hayatta Kaldı? Bilim İnsanları Açıkladı

////

720 milyondan 635 milyon yıl öncesine kadar süren Kriyojeniyen Dönemi, üzerinde yaşadığımız gezegenin buzul çağını yaşadığı bir süreç olarak biliniyor. O dönemde Dünya iki kez kontrolden çıkmış buzullarla donmuş, uzaydan parlak bir beyaz kartopu şeklinde görünmeye başlamıştı. Bu sert hava koşullarına rağmen “Kartopu Dünya/ Snowball Earth” adı verilen bu süreçte, Dünya üzerinde yaşam devam etmişti ve bu kartopu dönemlerinden sonra biyoçeşitlilik kendini göstermişti. Günümüzde yapılan yeni bir çalışma, zor koşullara rağmen devam eden bu yaşamı açıklamayı hedefliyor.
Deniz Yosunu Olarak Tanımlanan Fosiller Sayesinde Keşfedildi
Bilim insanlarının salı günü yaptığı açıklamada, Çin’in merkezindeki Hubei Eyaletinde siyah şeyllerde keşfedilen ve deniz yosunu olarak tanımlanan …