İklim

///

Buz Tabakası Mikroorganizmalarla Doluymuş!

Grönland buz tabakası, hem yüzeyinde hem de altında yaşamla dolup taşıyor. Yakın zamana kadar bilimin varlığından haberdar olmadığı mikroskobik organizmalar bu tabakalarda yaşamını sürdürüyor. Yapılan araştırmalar, minik canlıların buzu renklendirdiğine ve daha hızlı erimesini sağladığına dair kanıtlar bile içeriyor. Buzulların Yaşamla Dolu…

Buz Tabakası Mikroorganizmalarla Doluymuş!

///

Grönland buz tabakası, hem yüzeyinde hem de altında yaşamla dolup taşıyor. Yakın zamana kadar bilimin varlığından haberdar olmadığı mikroskobik organizmalar bu tabakalarda yaşamını sürdürüyor. Yapılan araştırmalar, minik canlıların buzu renklendirdiğine ve daha hızlı erimesini sağladığına dair kanıtlar bile içeriyor. Buzulların Yaşamla Dolu Olduğu Keşfedildi Buzulların yoğun olduğu bu bölgelerde bitki yaşamıyor, az sayıda hayvan bulunuyor ve insanlar da buralara nadiren geliyorlar. Grönland’daki büyük buzullar uzun zamandır buz çölleri olarak algılanıyor. Yaşam koşullarının son derece sert olduğu devasa buz tabakaları, şimdilerde daha farklı yorumlanmaya başlandı. Yapılan son araştırmalar, buzullarda düşündüğümüzden çok daha fazla yaşam olduğunu gösterdi. Aarhus Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü’nden…

Buzul Tabakaları Önceden Düşünüldüğünden Daha Hızlı Çökebilir

//

Yeni bir araştırma, buz tabakalarının iklim ısınması dönemlerinde günde 600 metreye kadar geri çekilebildiğini gösterdi. Bu ölçümün daha önce ölçülen en yüksek geri çekilme oranından 20 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. İngiltere Newcastle Üniversitesi’nde fiziki coğrafya öğretim üyesi Dr. Christine Batchelor liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, Norveç’ten uzanan eski bir buz tabakasının son Buzul Çağı’nın sonunda, yaklaşık 20 bin yıl önce ne kadar hızlı geri çekildiğini ortaya çıkarmak için deniz tabanının yüksek çözünürlüklü görüntülerini kullandı. Araştırmacılar Buz Tabakasının Ne Kadar Hızlı Geri Çekildiğini Hesapladı Birleşik Krallık’taki Cambridge ve Loughborough üniversitelerinden araştırmacılar ile Norveç Jeolojik Araştırmasını da içeren ekip, deniz tabanı…

Mars’ta Kar Yağar Mı? Hangi Mevsimler Yaşanıyor?

//

Mars’a kış geldi ve NASA kızıl gezegenin bu mevsim görsellerini kayda aldı. NASA kısa süre önce Mars Keşif Yörünge Aracı tarafından görselleştirilen Mars’ta kış görüntülerini yayınladı. Dünya’ya yabancı olan bu görseller, Mars’ta yaşanan kış bağlamında biraz da tanıdıklık sunuyor. Mars’ta Kış; Don, Kar, Buz… Dünya’da çok yakından tanıdığımız mevsimlerden olan kış mevsimi, Mars’ta da yaşanıyor. Kar, don ve suyun buza dönüşmesi gibi olayların yaşandığı kızıl gezegen, Dünya ile bu açıdan benzerlikler taşıyor. Bir Mars kışında, gezegenin ortalama sıcaklığı -123 °C’nin altına düşüyor. Gezegen -62 °C’de de zaten donmuş oluyor. Bu şaşırtıcı derecede soğuk olan havada Kızıl Gezegen, kuru buz olarak…

NASA Uzaydan İlk Küresel Su Araştırmasını Yapacak

///

NASA önderliğindeki bir uluslararası uydu misyonu; ilk kez Dünya’nın okyanusları, gölleri ve nehirleri hakkında kapsamlı bir araştırma yapmak için büyük bir Dünya bilimi projesinde Perşembe günü erken saatlerde Güney Kaliforniya’dan fırlatılmak üzere ayarlandı. Güncel bilgiye göre NASA, fırlatma tarihini 16 Aralık Cuma günü olarak belirledi. SWOT: Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası SWOT olarak adlandırılan gelişmiş radar uydusu, bilim insanlarına gezegenin yüzde 70’ini kaplayan ve hayat veren suyun eşi benzeri görülmemiş bir görüntüsünü vermek için tasarlandı. Açılımı; Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası olan SWOT, aynı zamanda iklim değişikliğinin mekaniğine ve sonuçlarına yeni bir ışık tutacak. SpaceX şirketine ait bir Falcon 9…

NASA’nın Çektiği Görseller ABD’deki Kuraklığı Gözler Önüne Serdi

////

Kuzey Amerika’nın güneybatısında bin yıldan daha uzun süredir görülen en büyük mega kuraklık yaşanıyor. Uzaydan çekilen kuraklık fotoğrafları bu durumun ne kadar şiddetli olduğunu vurguladı. Uzun yıllardır bu benzeri görülmemiş kuraklığın içerisinde olan Kuzey Amerika, yıkıcı görüntülere sahip. Uzaydan çekilen fotoğraflarda kuraklığın etkileri; yataklarına çekilmiş göller, kuruyan nehirler ve az karla kaplı dağlar şeklinde göze çarptı. NASA tarafından yayınlanan görseller, Dünya yüzeyinin zaman içerisinde nasıl değiştiğine dair veri sağlamak için özel olarak fırlatılan uydular aracılığıyla çekildi. Colorado Nehri Burada Kuzey Colorado’dan Kaliforniya Körfezi’ne uzanan Colorado Nehri’nin fotoğrafını görüyorsunuz. Yaklaşık 80 yıl önce bu nehir, sol üstten körfezin ağzına doğru akarak…

Alaska Sularında Milyonlarca Yengeç Nasıl Kayboldu?

///

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Alaska eyaletinde vatandaşları son derece hayrete düşüren bir durum yaşandı. Kar yengeçlerinin nüfusundaki yüzde 90’lık düşüş, eyalet çapında ilk defa kar yengeci hasadının iptaline neden oldu. Peki ortadan kaybolan bu kar yengeçlerine ne oldu? Kar Yengeci Hasadı İlk Defa İptal Edildi ABD’nin Alaska Eyaletindeki sularda yaşayan kar yengeçleri, bölgenin en önemli ürünleri arasında yer alıyor. Ancak son zamanlarda Alaska sularında o kadar çok kar yengeci kayboldu ki, Alaska Balık ve Av Hayvanları Dairesi (ADF&G), kar yengeç hasadını ilk kez iptal etmek zorunda kaldı. Yengeçlerin nasıl bu kadar çabuk kayboldukları bir muamma, ancak araştırmacılara göre bunun suçlusu…

İklim Değişikliği Nedeniyle Dünyanın Alt Atmosferi Yükseliyor

//

Daha yüksek sıcaklıklar, troposferin üst sınırını yukarı doğru genişlemeye zorluyor. Son 40 yılda Kuzey Yarımküredeki hava balonları tarafından toplanan atmosfer okumaları, iklim değişikliğinin troposferin üst sınırını (yere en yakın gökyüzü dilimi) her on yılda 50 ila 60 metre hızla sürekli olarak yukarı doğru ittiğini ortaya koyuyor. Toronto Üniversitesi çevre bilimcileri, sıcaklığın bu değişimin arkasındaki itici güç olduğunu söylüyor. Troposferin yüksekliği dünya çapında değişiklik gösteyor, tropik bölgelerde 20 km civarı iken kutuplarda yedi kilometreye kadar düşüyor. Yıl boyunca troposferin üst sınırının sıcaklık artışıyla genişlediği veya soğuk hava etkisiyle daraldığı biliniyor. Doğal olarak bu oran mevsimsel olarak yükselip düşmektedir. Ancak sera gazları atmosferde daha fazla ısı tuttukça, troposfer atmosfere doğru genişlemektedir.…

Okyanusların Isınması Albatros Çiftlerini Ayırıyor

////

Genellikle tek eşli kuşlar, koşullar normalden daha sert olduğunda yeni ortaklar arar. Kuş türlerinin yüzde 90’ından fazlası tek eşli ve çoğunluğu eşlerine sadıktır. Dünyada eşine en sadık türlerinden biri olan albatrosların, okyanus sularının fazla ısınması nedeniyle ayrıldıkları gözlemlendi. Falkland Adaları‘nda yaşayan 15.500 albatros çiftini inceleyen araştırmacılar, çevre koşullarının zorladığı boşanmalar, iklim değişikliğinin çok da dikkate alınmayan bir sonucu olduğuna vurgu yapıyor. İklim değişikliği nedeniyle su sıcaklığının artması daha az besin maddesi anlamına geliyor. Bu nedenle bazı kuşlar denizde daha uzun süre kalıyor ve bunun neticesinde koloniye dönüşleri gecikiyor. Çiftlerin farklı zamanlarda geri dönmesi, ayrılmalarına neden oluyor. Araştırmacılar, zorlu çiftleşme koşulları…

(COP26) Türkiye’nin Benzinli-Dizel Araçların Satılmasını ve Üretilmesini Durdurması Taahhüdü

////

BM İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) ulaşım sistemlerinin ele alındığı gününde “Sıfır Emisyonlu Araçlar” için deklare edilen mütabakatta 2035 yılına kadar benzinli ve dizel motorlu araçların satışının durdurulması üzerine konuşuldu. En geç 2040 yılına kadar tüm kamyonet ve otomobillerde yeni araç satışının sıfır emisyonlu olmasının yanı sıra, filoların tamamının ve araç üreticilerinin de otomobil ve kamyonet üretimlerinin tamamının sıfır emisyonlu olması hedefleniyor. Türkiye, İngiltere, Hindistan, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 33 ülke ile Ford Motor, General Motors, Jaguar Land Rover,Daimler Mercedes-Benz ve Volvo Cars  gibi önemli markaların dahil olduğu 11 araç üreticisi şirket deklarasyonu imzaladı. Sıfır emisyonlu…

Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?

////////

Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor? Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2021 yılı için başlattığı webinar serisinin ilkini 6 Mayıs 2021 tarihinde Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirecek. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel filmi Seaspiracy üzerine konuşulacak etkinliğe link üzerinden katılabilirsiniz. Ayrıca konuşmacılar hakkında ek bilgi edinmek isterseniz yine link üzerinden detaylara vakıf olabilirsiniz. “Komplo mu, gerçeklik mi?” “Komplo mu, gerçeklik mi?” sorusundan yola çıkarak, balıkçılığın deniz ve okyanus yaşamı üzerindeki etkisinin irdelendiği Netflix belgeseli etkinlikte enine boyuna incelenecek, sorgulanacak. Belgesel genel olarak, endüstriyel balıkçılığın detayları, okyanusların 2048 yılında boşalacağı iddiası, balık türlerinin küresel çöküşü, aşırı avlanma, istenmeyen balıkların yakalanması, yaşam…