Güzellik

/

Doğal görünümlü saç boyası için yeni çözüm; yapay melanin

Doğal görünümlü saç boyası için bir grup araştırmacı farklı bir yöntem sundu. Tipik saç boyama işlemlerinin aksine araştırmacılar, yapay melanin oluşturarak saçtan melanini çıkarmak yerine melanin eklemeyi tercih etti. Çalışmaya göre bu yöntem, hem sürdürülebilirlik açısından hem de sağlığımız açısından daha iyi. …

Doğal görünümlü saç boyası için yeni çözüm; yapay melanin

/

Doğal görünümlü saç boyası için bir grup araştırmacı farklı bir yöntem sundu. Tipik saç boyama işlemlerinin aksine araştırmacılar, yapay melanin oluşturarak saçtan melanini çıkarmak yerine melanin eklemeyi tercih etti. Çalışmaya göre bu yöntem, hem sürdürülebilirlik açısından hem de sağlığımız açısından daha iyi.  Melanin, doğal bir cilt pigmentidir ve saçlarımıza rengini verir. Kafa derisinin her saç folikülinde bulunan melanin, melanosit adı verilen pigment hücrelerinden oluşur. Saç rengi, saç derisinden çıkmadan önce beyazdır ve güçlü, parlak tellerin arkasındaki protein olan keratinden meydana gelir. Northwestern Üniversitesinden bir grup araştırmacı, saç pigmentasyonunu taklit etmek için yapay melanin içeren saç boyası geliştirdi. Bu şekilde araştırmacılar, sarıdan…

Bilimsel aşk ve aşkın 8 bilimsel işareti!

///

Bilimsel aşk aslında davranışlarda ve insan vücudunda gerçekleşen bir dizi değişikliğin adı. Aşk ummadığınız anda karşınıza çıkan bir durum, kimiler aşkı lanetli bir durum olarak değerlendirirken, kimileri içinse nimet. Peki bilimsel aşk nasıl oluyor. Aşkın bilimsel olarak ele alındığı durumları inceledik. 1) Bilimsel aşk “O harika birisi!” İnsanlar aşık oldukları zaman partnerlerini paha biçilemez ve biricik olarak görürler. Bunun en temel nedeni ise partnerlerin birbirlerinin olumsuz yanlarını görmemeleridir. Aşık olan insanlar, aşık oldukları kişinin olumlu özelliklerine odaklanırlar. Bu bilinçli ve isteyerek yapılan bir şey değildir. Genel olarak beyin kimyasına bağlı olarak karşımızdaki kişiyi algılama seviyemiz değişir. Bu durum merkezi sinir…

Akne tedavisi için yeni umut !

/

Hemen herkes hayatında en az bir kere akne problemi yaşamıştır. Ancak bazı insanlarda akne problemi çok farklı boyutlara ulaşabiliyor. Uzun süre ağır ilaçlar kullanmak zorunda kalan bu kişilerde akneye yatkınlık olduğu biliniyor. Ancak neden böyle bir yatkınlık olduğu bilinmiyordu. University of California’dan Richard Gallo ve ekibinin çalışmasıyla akneye yatkınlığın sebeplerine dair yeni bulgular ortaya çıktı. Bu çalışma sonucunda artık akne problemi için yeni ilaçların iki-beş yıl içinde piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Günümüzde doktorlar akne için antibiyotikler, hormon düzenleyici ilaçlar, Roaccutane olarak bilinen izoretinoin içerikli ilaçlar vermekteydi. Bu ilaçların pek çoğu hem ağır yan etkilere sahip hem de aslında uzun süreli çözümler…

Sanat için iskelet büyütmek !

/

Amy Karle bir sanatçı, ancak sıradan bir sanatçı değil. İnsan vücudu ve teknolojiyi birleştirerek eserler üretmekte. Amy sadece bir sanatçı değil aynı zamanda bir bilim insanı. Annesinin medikal araştırma laboratuvarının çevresinde büyüyen ve daha sonra genetik mühendisliği okuyan Amy insan eli iskeleti yetiştirdiği bir sanat performansına başladı. Bu sanat performansında Amy ve takımı öncelikle bir kadın elini tarayarak kemiklerin 3B modelini çıkardılar. Daha sonra ise bu modeli 3B yazıcı ile biyodegrad olabilen ve toksik olmayan hidrojel ile inşa ettiler. İnşa edilen bu hidrojel model mikro-yapılar ve porlar içeriyor ve hücrelerin tutunabileceği alanlar sunuyor.  Bu model el iskeleti bir biyoreaktöre yerleştirildi…

Sivilce sahiplerine güzel haber !

/

Sivilce gençlik belirtisi. Evet yanlış okumadınız, eğer ergenlik döneminizi geride bırakmış olmanıza rağmen hala sivilceleriniz çıkıyorsa, bu sizin daha geç yaşlandığınıza işaret ediyor olabilir. Erginlik çağını geçmenize rağmen hala sivilceleri bulunan insanların daha geç yaşlandığına dair bulgular ortaya çıkarıldı. Araştırmacılar sivilcesi olan ve sivilcesi olmayan yetişkin kadınlara ait genetik verileri karşılaştırarak yürüttükleri çalışmada aknesi olan kadınların kromozomlarında çok daha uzun telomere sahip olduklarını ortaya çıkardılar. “TELOMER NEDİR ? Telomer bölgeleri kromozomların başında ve sonunda bulunan ve DNA’nın fonksiyonel bölgelerini koruyan DNA dizileri. Bu bölgeler protein kodlamamakta ancak ömür uzunluğu ve yaşlanma ile ilgili etkileri bulunuyor. Bunun sebebiyse, her hücre bölünmesinde…