Genetik

//

İki Erkek Fare Çocuk Sahibi Olabilir Mi?

Araştırmacılar iki erkek fare üzerinde biyolojik olarak çocuk sahibi olabilecekleri ilginç bir çalışma ortaya koydu. 15 Mart 2023 tarihinde Nature’da online olarak yayınlanan makalede çalışmanın çarpıcı detayları yer alıyor. İki Erkek Fare İle Biyolojik Olarak Çocuk Üretilebilen Böyle Bir Çalışma İlk Kez…

İki Erkek Fare Çocuk Sahibi Olabilir Mi?

//

Araştırmacılar iki erkek fare üzerinde biyolojik olarak çocuk sahibi olabilecekleri ilginç bir çalışma ortaya koydu. 15 Mart 2023 tarihinde Nature’da online olarak yayınlanan makalede çalışmanın çarpıcı detayları yer alıyor. İki Erkek Fare İle Biyolojik Olarak Çocuk Üretilebilen Böyle Bir Çalışma İlk Kez Yapıldı Söz konusu çalışmada bilim insanları biyolojik olarak erkek olan iki ebeveyne sahip fareler üretmek için bir kök hücre içindeki kromozomları manipüle ettiler. Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nden kök hücre biyoloğu Dr. Katsuhiko Hayashi ve ekibi çalışmayı gerçekleştirdi. Ayrıca bu tür bir çalışmayı hayata geçiren ilk kişiler oldukları biliniyor. Ekip, yetişkin bir erkek fareden alınan kök hücreyi yumurta hücresine dönüştürdü.…

Beethoven’ın Saçındaki DNA Ölümüyle İlgili İpuçlarını Ortaya Çıkarıyor

/

Geçtiğimiz günlerde bilim insanları ilginç bir çalışmaya imza attı. Genetik üzerine çalışan araştırmacılar Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın genetik incelemelerini yaparak sağlık sorunları hakkında bilgi edinmeyi başardı. Bestecinin karaciğer hastalığına yatkın olduğu ve yaşamının sonunda hepatit B geçirdiği keşfedildi. Büyük Olasılıkla Karaciğerindeki Sorunlar Nedeniyle Vefat Etti Current Biology dergisinde yayınlanan bu yeni araştırmaya göre Beethoven, hayatı boyunca işitme kaybı, mide-bağırsak sorunları ve karaciğer hastalığı gibi bir dizi sağlık sorunu yaşadı. 1827’de 56 yaşında büyük olasılıkla karaciğerindeki sorunlar nedeniyle vefat etti. Gelişen genetik bilimi sayesinde onun korunmuş buklelerinden alınan DNA’sı incelenerek analiz edildi. Analizler sonucunda şimdiye kadarki en yakın gözlemlerle ünlü…

Yeni DNA Parçası Keşfi Kanser Tedavilerini Değiştirebilir

//

Bilim insanları, kanserin yayılmasına yardımcı olan DNA parçalarını belirledi. James Bond filmlerindeki kötü adamlara benzetilen DNA parçaları, tümörlerin anti-kanser ilaçlarına direnç kazanmasına yardımcı olmaktan da sorumlu tutuluyor. Araştırmacılar, ekstrakromozomal DNA veya ecDNA olarak bilinen bu genetik materyal parçalarının keşfinin, günümüzde insanları etkileyen en saldırgan tümörlerin bazılarının tedavisinde devrim yaratabileceğini söyledi. Bu DNA Parçaları En Ciddi Kanserden Sorumlu Olabilir Programın liderlerinden biri olan Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden Profesör Paul Mischel, bu DNA parçalarının insan vücudundaki davranışını keşfetmeyi ezber bozan bir olay şeklinde nitelendirerek, “Bu DNA parçalarının insanları etkileyen çok sayıda gelişmiş, en ciddi kanserden sorumlu olduklarına inanıyoruz. Onların faaliyetlerini engelleyebilirsek, bu kanserlerin…

Nesli Tükenmiş Dodo Kuşu Geri Getirilebilir Mi?

///

Geçtiğimiz hafta bir biyoteknoloji şirketi, dodoyu geri getirmek için cesur bir girişimde bulunduğunu duyurdu. On yedinci yüzyılın sonlarında Hint Okyanusu’ndaki Mauritius adasında nesli tükenen Dodo kuşları, insanların doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkisinin kurbanı olmuştu. Şirket Bu Çalışma İçin Büyük Yatırım Aldı Merkezi Dallas, Teksas’ta bulunan Colossal Biosciences şirketi, 225 milyon ABD doları yatırım aldı. Şirket daha önce Avustralyalı bir keseli hayvan olan Thylacine (Tazmanya Canavarı)’lerin neslinin tükenmesini önleme ve yünlü mamut özelliklerine sahip filler yaratma planlarını duyurdu. Colossal’ın bu planları genom düzenleme, kök hücre biyolojisi ve hayvancılıktaki büyük ilerlemelere bağlı görünüyor. New York, Aurora’daki Wells College’da hücre ve moleküler üreme…

Gen Terapisi İle Ömrü Uzatmak Mümkün!

/

Bir biyoteknoloji şirketi, yaşlı fareleri canlandırmak ve yaşamlarını uzatmak için “yeniden programlama” adı verilen bir teknoloji kullandığını iddia etti. Bu yeni gelişme, gençleştirme teknolojisi kapsamında önemli kabul edilebilecek bir dönüm noktasını gösteriyor. Hücreleri Daha Genç Bir Duruma Getirmek Amacıyla Sıfırlamak San Diego merkezli bir biyoteknoloji şirketi olan Rejuvenate Bio, yeni bir gelişmeye imza attığını açıkladı. Şirket, kemirgenlerde yaşam süresini uzatabildiğini iddia ederek, konuyla alakalı bir makale yayınladı. Şirketin kullandığı yeniden programlama tekniği temelde, hücreleri daha genç bir duruma getirmek amacıyla sıfırlamayı içeriyor. Bu buluş da potansiyel bir gençlik iksiri olarak görülüyor ve fazlasıyla yatırım kazanıyor. Bilim insanları daha önce, böyle…

Yaşlanma Tersine Çevrilir mi?

///

13 yıl süren bir araştırma sonunda bilim insanları, yaşlanmayı tetikleyen şey nedir sorusunun yanıtını buldu. Önce DNA’daki Mutasyonlara Odaklandılar Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Paul F. Glenn Yaşlanma Araştırma Biyolojisi Merkezi’nin eş başkanı olan Genetik Profesörü Prof. Dr. David Sinclair, meslektaşlarıyla birlikte yeni bir çalışmaya imza attı. 12 Ocak’ta yayınlanan bu çalışma, hücrelerdeki yaşlanmayı hızlandıran veya tersine çevirebilen bir yaşlanma saatini ele alıyor. Yaşlanmayı inceleyen bilim insanları, hücrelerde yaşlanma sürecini neyin yönlendirdiğini tartışmaya başlamıştı. Bu tartışmada öncelikle, zamanla bir hücrenin normal işlemlerini bozabilen ve hücre ölümü sürecini tetikleyebilen DNA’daki mutasyonlara odaklandılar. Ters Giden Şey; Epigenetik Talimatlardaki Hatalar Ancak bu teori, yaşlı…

Araştırmacılar Genom Dizilimini Covid’den Gribe Doğru Genişletecek

///

Genomik dizileme, dünyanın pandemi boyunca yeni koronavirüs varyantlarını takip etmesine olanak sağladı. Şimdi araştırmacılar bu yöntemi, gripten solunum sinsityal virüsüne (RSV) kadar başka solunum yolu patojenlerini daha iyi anlamak için kullanmayı planlıyor. Virüs Tehditlerine Işık Tutmak Amaçlanıyor Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Teşkilatı ile birlikte çalışan Wellcome Sanger Enstitüsündeki ekip, çalışmanın bilinen tehditlere ve potansiyel olarak ortaya çıkabilecek tehditlere daha fazla ışık tutmayı amaçladığını söyledi. Yeni Solunum Virüsü ve Mikrobiyom Girişimi başkanı Ewan Harrison Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, dünyanın bu virüsler için bilim insanlarının milyonlarca genom dizilimi yoluyla SARS-CoV-2 hakkında elde ettikleri türden gerçek zamanlı bilgilere hiçbir zaman erişimi olmadığını…

Mastodonlar 2 Milyon Yıl Önce Grönland’da Dolaşıyordu

///

Grönland’ın kuzeydoğu ucu; yabani tavşan, misk öküzü ve birkaç bitkiye ev sahipliği yapan ıssız, çorak bir yer olarak bilinmekte. Bölgedeki donmuş topraktan elde edilen iki milyon yıllık DNA dizilerinin, şimdiye kadar elde edilen en eski DNA dizileri olduğu saptandı. Bu durum, bölgenin bir zamanlar şu anda Dünya’da bulunanlardan farklı olarak ormanlık bir ekosistemde dolaşan Mastodonlara (Mamutlara) ve Ren Geyiğine ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Eski DNA Bulguları Grönland’ın Antik Ekosistemi Hakkında İpuçları Verdi Kopenhag Üniversitesi’nde Paleogenetikçi ve 7 Aralık’ta Nature’da yayınlanan çalışmanın eş başkanı olan Prof. Eske Willerslev,  eski DNA bulgularını açıklayan çalışmada, “Şu anda kuzey Grönland’daki bu ekosistemi kimse tahmin…

Türk Bilim İnsanları Yukarı Mezapotamya’yı Antik DNA İle Anlattı

//

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr.Gör.Dr.Nefize Ezgi Altınışık 4 Kasım 2022 tarihli Twitter paylaşımında kendisinin de dahil olduğu araştırma ekibinin yeni makalesinin “ScienceAdvances”ta yayınlandığını duyurdu. Yeni makalemiz @ScienceAdvances'ta yayınlandı! Bu çalışmada Yukarı Mezopotamya toplumlarının tarihini antik DNA yöntemleriyle inceliyoruz. 🧵 👇🧬💀#ScienceAdvancesResearch #ancientDNA #BilimSeli https://t.co/86qhsHPA7f — Ezgi Altınışık (@ezgimou) November 4, 2022 “A genomic snapshot of demographic and cultural dynamism in Upper Mesopotamia during the Neolithic Transition” başlıklı makalede araştırmacılar Yukarı Mezopotamya toplumlarının tarihini antik DNA yöntemleriyle inceledi. Çayönü’de Antik DNA Çalışmaları Antropolog Dr. Altınışık Bereketli Hilal’in tarım ve evcilleştirmenin başkenti olduğunu vurgulayarak, “Şimdiye kadar yapılan çalışmalar Orta Anadolu, Levant…

Genetiği Değiştirilmiş Mor Domatesler 2023’te Piyasada

//

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından, vatandaşların yetiştirmesi için genetiği değiştirilmiş mor domates tohumları satın almalarının sağlanacağı duyuruldu. 2023 yılında hayata geçirilmesi düşünülen bu duruma Norfolk Plant Sciences (NPS) Ltd. şirketi öncülük ediyor. Mor Domatesler Denetimlerden Geçti Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), 7 Eylül Çarşamba tarihinde Düzenleyici Durum İncelemesi yayınlayarak konuya netlik getirdi. USDA Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetleme Servisi’nin verilerine göre, “Norfolk Plant Sciences Şirketi’nin genetiği değiştirilmiş domateslerinin, zarar verme olasılığının düşük olduğu” belirtildi. Bu karara göre mor domates artık “Genetik Mühendisliğiyle Değiştirilen veya Üretilen Organizmaların Hareketlerini” sınırlayan düzenlemelere tabi değil. Yüksek Düzeyde Antioksidan ve Antosiyaninler İçeriyor…