ABD Ulusal Ateşleme Tesisindeki araştırmacılar, koyduklarından daha fazla enerji üreten bir reaksiyon yarattı. Tükettiğinden Daha Fazla Enerji Üreten Bir Nükleer Reaksiyon Yaratmak Dünyanın en büyük nükleer füzyon tesisindeki bilim insanları, ilk kez ateşleme (ignition) olarak bilinen fenomeni başardı. Bu durum, tükettiğinden daha…
Nükleer Füzyon Laboratuvarı ‘Ateşleme’ Sağladı: Bu Ne Anlama Geliyor?
ABD Ulusal Ateşleme Tesisindeki araştırmacılar, koyduklarından daha fazla enerji üreten bir reaksiyon yarattı. Tükettiğinden Daha Fazla Enerji Üreten Bir Nükleer Reaksiyon Yaratmak Dünyanın en büyük nükleer füzyon tesisindeki bilim insanları, ilk kez ateşleme (ignition) olarak bilinen fenomeni başardı. Bu durum, tükettiğinden daha fazla enerji üreten bir nükleer reaksiyon yaratmak anlamına geliyor. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından 5 Aralık’ta gerçekleştirilen ve bugün açıklanan US National Ignition Facility (NIF)’de (ABD Ulusal Ateşleme Tesisi) bu buluşun sonuçları, küresel füzyon araştırma camiasını heyecanlandırdı. Bu araştırma, Dünya’da neredeyse sınırsız bir temiz enerji kaynağı sağlamak için Güneş’e güç veren fenomen olarak tanınan nükleer füzyondan yararlanmayı…
Bilim İnsanları ‘Bebek Solucan Deliği’ Simüle Etti
Bilim kurgu türü eserlerde çokça görülen ancak gerçekte henüz ulaşılmamış olan bir uzay efsanesi gerçek olabilir. Şuan fiziksel olarak yaratılmamış olsa da araştırmacılar teorik olarak bir solucan deliği yarattıklarını söylüyor. Bilim insanları bir kuantum bilgisayarda iki küçük kara delik simüle ettiklerini ve uzay-zaman tüneli gibi bir aracıyla ikisi arasında mesaj iletimini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Solucan Deliği Simülasyonu Detayları Nature’da Yayınlandı Geçtiğimiz Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan makale, çalışmanın tüm detaylarını içeriyor. 30 Kasım tarihli bilimsel makalede, kuantum işlemcide bir solucan deliği ortaya çıkarıldığı ancak fiziksel olarak uzay ve zamanda herhangi bir kırılma yaratılmadığı vurgulandı. Solucan delikleri uzayda ve zamanda kırılma şeklinde…
2022 Nobel Fizik Ödülü Sahipleri Alain Aspect, John Clauser ve Anton Zeilinger!
2022 Nobel Fizik Ödülü sahibini buldu. 4 Ekim tarihinde açıklanan Nobel Fizik Ödülü’nün sahipleri Paris-Saclay Üniversitesi ve Ecole Polytechnique’den “Alain Aspect”, JF Clauser & Assoc., Walnut Creek’den “John F. Clauser” ve Viyana Üniversitesi’nden “Anton Zeilinger” oldu. Kuantum Bilgisine Dayalı Yeni Teknolojilerin Yolu Açıldı İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, 2022 Nobel Fizik Ödülü’nü bu 3 önemli bilim insanına “Dolaşık fotonlarla deneyler yapma, Bell eşitsizliklerinin ihlalini tespit etme ve kuantum bilgi bilimine öncülük etme” sebepleriyle verdi. Ödül sahipleri resmi internet sitesi üzerinden yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu. The 2022 #NobelPrize laureates in physics have conducted groundbreaking experiments using entangled quantum states, where two particles…
Zayıf Eşdeğerlik İlkesi Şimdiye Kadarki En Katı Deneyi Geçti
Albert Einstein’ın genel görelilik teorisinin bir ayağı, şimdiye kadarki en katı testi geçti. Avrupa uydusu MICROSCOPE’da yeni bir deney gerçekleştirildi. Uzaya dayalı ortamda yapılan testte farklı malzemelerden olan kütlelerin yerçekimi etkisinde tam olarak aynı oranda düştüğü doğrulandı. Yıllardır Süregelen Bir Fizik Deneyi Bu Kez Uzayda Yapıldı Londra King’s College’da teorik fizikçi olan Eugene Lim, Einstein’ın teorisinin bu kadar yüksek bir kesinlikle doğrulanmasının “gerçekten iyi” olduğunu söyledi. Yapılan deneyi yorumlayan fizikçi Lim, deney sonuçlarının şaşırtıcı olmadığını vurgulayarak “Bu tür deneyler fizikçilerin kuantum teorisine uyan gelecekteki yerçekimi teorilerini daraltmasına ve kara deliklerin nasıl davrandığını daha iyi tahmin etmesine yardımcı olabilir” diye konuştu.…
Fizik Dünyasında W Bozonu Şaşkınlığı!
Son günlerde fizikçiler şaşkınlık verici bir haberi konuşuyor. 7 Nisan 2022 tarihinde Science dergisinde yayınlanan bir makalede, fizik bilimi verilerindeki değişimden bahsedildi. Çoğu kişi tarafından “fizik kurallarının baştan yazılacağı” şeklinde açıklanan bu haberin öznesi ise; W bozonu. W Bozonu, Yıllardır Kabul Gören Kütlede Değil! Parçacık fiziğinin uzun yıllardır belirli kurallara oturtulduğu biliniyor. Ancak son günlerde bu durumda bir takım değişiklikler yaşandı. Fizikte W bozonu adı verilen parçacığın öngörülen kütlesinde farklılık tespit edildi. Bilim insanlarını şaşırtan bu durum, evrenin işleyişine dair öngörülen kurallar sistemini yıktı. Son 10 yılda 400’den fazla bilim insanının araştırması bu gerçeği ortaya çıkarınca, fizik kanunlarının yeniden yazılması…
Filmlerdeki bilimsel hatalar Hollywood fizik kurallarını yanlış aktarıyor
Filmlerdeki bilimsel hatalar ve çoğunlukla fizik hataları zaman zaman yapılıyor. Peki bir filmin bilim kurgu ya da fantastik olması bu yanlışları affedebileceğimiz anlamına geliyor mu? Cevabınız hayır ise yazımızın devamını okumanızı bekliyoruz. Star Wars ve Superman gibi birçok film serisinde fizik kuralları genel olarak bilimsel hatalar sıkça yapılıyor. Filmlerdeki bilimsel hatalar ve fizik kurallarının yanlış aktarılışı, filmlerin ve TV programlarının yapısına işlenmiş durumda. Hemen hemen her aksiyon filminde bir silahın ateşlenmesi vurulan kişiyi ayaklarından kaldırmaya yetecek güçte geri tepmeye neden oluyor. Gerçek şu ki, Newton’un üçüncü yasasına göre (her hareketin eşit ve zıt bir tepkisi vardır) eğer mermi tabancadan birini…
Organizmaların organizasyonlarını anlamak için yeni bir model
Organizmaların organizasyonunu tanımlayan yeni bir model, biyolojik süreçlerin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Max Planck Enstitüsünden bir grup araştırmacı, canlı sistemlerdeki fiziksel hareketleri farklı bir yöntemle araştırıyor. İlk bakışta, bir kurt sürüsünün vinaigrette sosu (yağ ve sirke karışımı) ile pek ilgisi yok gibi geliyor. Max Planck Dinamik ve Öz-Organizasyon Enstitüsü Direktörü fizikçi Prof. Dr. Ramin Golestanian liderliğindeki bir ekip, avcıların ve avların hareketi ile sirke ve yağın ayrılması arasında bağlantı kuran bir model geliştirdi. Ekip, şimdiye kadar sadece cansız madde için geçerli olan teorik bir çerçeveyi genişletti. Avcılara ve avlara ek olarak, enzimler veya kendi kendini organize eden hücreler gibi diğer…
Mete Atatüre Thomas Young Madalyası ve Ödülü’nü kazandı!
Prof. Dr. Mete Atatüre, Thomas Young Madalyası ve Ödülü’ne layık görüldü. Institute of Physics (IOP / Fizik Enstitüsü) tarafından verilen ödülü Dr. Atatüre, kuantum teknolojilerine yaptığı katkı ve yarıiletkenlerde ve elmasta kuantum optik olgular üzerindeki çalışmasından ötürü aldı. Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesinin ünlü Cavendish Laboratuvarında ekibiyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Profesör Mete Atatüre, özellikle fotonlar ve spinler arasındaki kuantum arayüzlerinin geliştirilmesiyle tanınan, katı hal kuantum optiği alanında öncü bir bilim insanı olarak tanınıyor. Profesör Mete Atatüre, kuantum teknolojilerinde ‘heyecan verici uygulamalar’ olarak tanımlanan çalışmaları, yarı iletkenler ve elmasta kuantum optik olgularına öncü katkılarından dolayı 2020 Thomas Young Madalyası ve…
Google Kimyasal Reaksiyon Amacıyla ilk Kuantum Simülasyonu Gerçekleştirdi
Kuantum bilgisayarlar alanında gelişmeler devam ederken bu alanda sıkça yeni adımlar atılıyor. Google kuantum dünyasında bir ilke adım atarak ilk kimyasal reaksiyon simülasyonunu gerçekleştirdi. Simüle edilen basit bir reaksiyon olsa da önemli bir adım kabul ediliyor ve gelecekte bu bilgisayarlarla oldukça kompleks işlemlerin yapılabileceğine işaret ediyor. Kuantum bilgisayarlar, bilgileri depolamak ve hesaplamalar yapmak için kuantum bitleri veya kübitleri kullanıyor. Atom ve molekül yapıları, kuantum mekaniği temeline dayandığından, bu sistemlerin simülasyonu için kuantum bilgisayarlarının kullanılmasının en uygun yol olması bekleniyor. Kuantum bilgisayarlar, kimyayı temel düzeyde yöneten kuantum olasılık ilkeleri etrafında yapılandırılmıştır. .Kübit adı verilen mantıksal birimler, bulanık “either / or” durumunda…
Kuantum Hikaye Yarışması Sonuçlandı! Kazananları ve hikayeleri siz de okuyun
Kuantum teknolojileri ve Gelecek Kuantum teknolojileri 20 yıl sonra hayatımızı nasıl etkileyecek? 2040 yılında kuantum bilgisayarlar kullanacak mıyız? Ya da ne gibi yenilikler bizi bekliyor? Kuantum teknolojileri henüz gelişmekte olan ve bir çok potansiyeli barındıran teknolojileri kapsamakta. QTurkey, Türkiye’nin ilk kuantum teknolojileri topluluğu bu konuya dikkat çekmek ve insanların kuantum ve gelecekte kuantumla ilgili olarak gerçekleşebilecek yeniliklere dair fikir yürütmesini teşvik etmek amacıyla bir hikaye yarışması gerçekleştirdi. Yarışmanın sonuçlarıysa geçtiğimiz günlerle yayınlandı. Zeki Can Seskir’le yarışmaya dair istatistikleri de konuştuk. Yarışma katılımcılarının %30’nun kadın %70’nin erkek olduğunu belirten Seskir, daha fazla kadını kuantum alanında görmek için QTurkey olarak faaliyetler gerçekleştirdiklerini…