Bilim insanları oda sıcaklığında süper iletkenler geliştirdiklerini iddia ediyorlar. Konuya dair yazılan makale şu anda hakem değerlendirme sürecinde. Bu nedenle de bilim camiası kendi içerisinde bu haberi tartışıyor.
Süper İletkenler Hayatımızı Büyük Ölçüde Etkileyebilir
Bilim insanları ortam sıcaklığındaki süper iletkenlerin hayatımıza büyük etkileri olduğunu…
Süper İletkenler Mi Geliştiriliyor?
Bilim insanları oda sıcaklığında süper iletkenler geliştirdiklerini iddia ediyorlar. Konuya dair yazılan makale şu anda hakem değerlendirme sürecinde. Bu nedenle de bilim camiası kendi içerisinde bu haberi tartışıyor.
Süper İletkenler Hayatımızı Büyük Ölçüde Etkileyebilir
Bilim insanları ortam sıcaklığındaki süper iletkenlerin hayatımıza büyük etkileri olduğunu söylüyor.
Yalnızca ABD’de her yıl 100 milyar kWh elektrik, iletim kayıpları nedeniyle boşa gidiyor. Bu, 7/24 çalışan en büyük 3 nükleer reaktöre eşdeğer kabul ediliyor. Böyle bir durumda süper iletkenlik, yüksek gerilim ve akımlarda kayıpsız elektrik iletimi sağlayabilir.
Son Derece Temel Laboratuvar Ekipmanlarıyla Hazırlanabiliyor
Yazarlara göre, LK-99 materyali son derece temel laboratuvar ekipmanlarıyla (havan ve tokmak, temel vakum ve fırın) yaklaşık …
Nükleer Füzyon Laboratuvarı ‘Ateşleme’ Sağladı: Bu Ne Anlama Geliyor?
ABD Ulusal Ateşleme Tesisindeki araştırmacılar, koyduklarından daha fazla enerji üreten bir reaksiyon yarattı.
Tükettiğinden Daha Fazla Enerji Üreten Bir Nükleer Reaksiyon Yaratmak
Dünyanın en büyük nükleer füzyon tesisindeki bilim insanları, ilk kez ateşleme (ignition) olarak bilinen fenomeni başardı. Bu durum, tükettiğinden daha fazla enerji üreten bir nükleer reaksiyon yaratmak anlamına geliyor.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından 5 Aralık’ta gerçekleştirilen ve bugün açıklanan US National Ignition Facility (NIF)’de (ABD Ulusal Ateşleme Tesisi) bu buluşun sonuçları, küresel füzyon araştırma camiasını heyecanlandırdı. Bu araştırma, Dünya’da neredeyse sınırsız bir temiz enerji kaynağı sağlamak için Güneş’e güç veren fenomen olarak tanınan nükleer füzyondan yararlanmayı amaçlıyor. Araştırmacılar, bu …
(COP26) Türkiye’nin Benzinli-Dizel Araçların Satılmasını ve Üretilmesini Durdurması Taahhüdü
BM İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) ulaşım sistemlerinin ele alındığı gününde “Sıfır Emisyonlu Araçlar” için deklare edilen mütabakatta 2035 yılına kadar benzinli ve dizel motorlu araçların satışının durdurulması üzerine konuşuldu. En geç 2040 yılına kadar tüm kamyonet ve otomobillerde yeni araç satışının sıfır emisyonlu olmasının yanı sıra, filoların tamamının ve araç üreticilerinin de otomobil ve kamyonet üretimlerinin tamamının sıfır emisyonlu olması hedefleniyor.
Türkiye, İngiltere, Hindistan, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 33 ülke ile Ford Motor, General Motors, Jaguar Land Rover,Daimler Mercedes-Benz ve Volvo Cars gibi önemli markaların dahil olduğu 11 araç üreticisi şirket deklarasyonu imzaladı.
Sıfır emisyonlu araç teknolojilerinde …
Dünya Enerji Görünümü 2020: Güneş enerjisi elektrik piyasasının yeni lideri
Dünya Enerji Görünümü 2020 raporu yayımlandı. Rapor, pandemi sürecinin neden olduğu aksaklıklardan ötürü enerji piyasasının pandemiden önceki seviyeye ulaşmasını tahminen 2030 olarak öngörüyor. Ayrıca rapor, iklim planlarımızı şekillendirmemize yönelik güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerini öneriyor.
Uluslararası Enerji Piyasası (UEA), UEA Dünya Enerji Görünümü 2020 (World Energy Outlook – WEO 2020) raporunu yayımladı. Rapor, küresel enerji sisteminin önümüzdeki yıllarda nasıl gelişebileceğine dair kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. Rapor, ikinci bir koronavirüs dalgasının öngörülmesi ve koronavirüs aşısının en erken 2021 yılında çıkabileceği tahminlerinden ötürü şirketlerin küçülmeye gidebileceğini ve yatırımcıların geri çekilmesiyle yatırımda düşüş yaşanabileceğini belirtiyor. Raporda, temiz enerji geçişlerini hızlandırmaya yönelik eylemlere …