Atlantik denizyıldızları Türk denizlerinde tehlikeli olacak şekilde yayılıyor. Deniz biyoçeşitliliğini tehdit eden Atlantik denizyıldızlarıyla mücadele projesi başlatıldı. United Nations Development Programme (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) deniz kabuklarının korunması için Atlantis denizyıldızlarının kontrolsüz çoğalması nedeniyle kıyı toplumlarıyla seferberlik başlattı.
Bilim insanları Atlantik denizyıldızlarının Akdeniz,…
Denizyıldızları Türk Kıyılarını Tehdit Ediyor!
Atlantik denizyıldızları Türk denizlerinde tehlikeli olacak şekilde yayılıyor. Deniz biyoçeşitliliğini tehdit eden Atlantik denizyıldızlarıyla mücadele projesi başlatıldı. United Nations Development Programme (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) deniz kabuklarının korunması için Atlantis denizyıldızlarının kontrolsüz çoğalması nedeniyle kıyı toplumlarıyla seferberlik başlattı.
Bilim insanları Atlantik denizyıldızlarının Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da kontrolsüz olarak çoğaldığını tespit etti. Yapılan çalışmalar sonucunda harekete geçildi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Atlantik denizyıldızı tehdidiyle başa çıkmak için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çalıştı.
“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi”
Denizel istilacı yabancı türler projesi kapsamında Küresel Çevre Fonu 3,3 milyon dolar finansman desteği sağladı. Proje için yapılan …
Kahverengi Kokarca Böceğiyle Mücadelede Samuray Arısı Kullanılacak
Ordu’da fındık bahçelerinde kahverengi kokarca böceği popülasyonu ürünlere zarar verecek düzeyde arttı. Kahverengi kokarca böceği popülasyonunu kontrol altına almak için biyolojik mücadele başlatıldı.
Ordu Fatsa’da fındık hasat döneminde bahçelerde fazla sayıda görülen kahverengi kokarca böceğiyle mücadele etmek için Fatsa Ziraat Odası, Fatsa Belediyesi, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri harekete geçti. Fındıkların verim ve kalitesinin azalacağı kanısıyla hareket eden yetkili birimler, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen samuray arısını kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede kullanacak. Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Anadolu Ajansı muhabirine verdiği demeçte, kahverengi kokarca böceğinin yalnızca fındığa zarar vermediğini, diğer ürünleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Kahverengi …
Yavru Saz Kedisi Koruma Altına Alındı
Nesli tükenen türler arasında olan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tür koruma eylem planına göre koruma, izleme çalışmaları gerçekleştirilen saz kedisi Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince doğada yaralı halde bulundu.
Araba kazası neticesinde annesini kaybeden yavru saz kedisi hızlıca Şırnak Yaban Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon merkezine getirilerek tedavi altında alındı ve bakımı gerçekleşti. Şırnak Yaban Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezindeki yetkililerin özverileri sayesinde sağlığına kavuşan yavru saz kedisine “Şırdan” ismi verildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarının sonucunda yavru saz kedisi Şırdan, doğada hayatını sürdürebilecek duruma geldiğinde doğal yaşamına geri dönebilecek.
Görsel: Doğa …
Ekosistem Çöküşü Kaçınılmaz Olabilir Mi?
Dünya tarihindeki en büyük kitlesel yok oluşu inceleyen bilim insanlarının bulgularına göre, vahşi yaşamın sürekli olarak yok edilmesi, aniden tam bir ekosistem çöküşü ile sonuçlanabilir.
Çok sayıda bilim insanı, mevcut biyoçeşitlilikteki büyük kayıpların yeni bir kitlesel yok oluşun başlangıcı olduğuna inanıyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, bu kayıpların geri döndürülemez bir hale gelmesi durumunda, toplam ekosistem çöküşünün “kaçınılmaz” olacağı sonucuna ulaştı.
Ekosistem Çöküşü, Türlerin Hızla Kaybolmasıyla Gelebilir
252 milyon yıl önce meydana gelen “Büyük Ölüm” olarak bilinen Permiyen-Triyas yok oluşu, büyük volkanik patlamaların neden olduğu küresel ısınma tarafından tetiklendi ve Dünya’daki yaşamın yüzde 95’ini yok etti.
Ancak bugün türler, gezegeni etkileyen önceki …
Türkiye’nin Gölleri Ölüyor! Suçlu Kim?
Türkiye’nin gölleri üzerinde gözle görülür değişimler yaşanıyor. Göllerin kuruması ile ilgili suçlu arandığında ise, popüler bir cevap olarak “iklim değişikliği” suçlanıyor. İklim değişikliğinin rolü göz ardı edilmese de gerçekten tek suçlu o mu?
Dünyadaki Büyük Göller Yanlış Uygulamalar Nedeniyle Küçülüyor
Science dergisinde yayınlanan bir çalışmada, uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, dünyadaki büyük göllerin ve rezervuarların yarısından fazlasının 1990’ların başından beri iklim değişikliği, düzensiz su kullanımı ve baraj inşaatları nedeniyle küçüldüğünü bildirmişti.
Rapor, İklim ve hidrolojik modellerle birleştirilmiş uydu ölçümlerini kullanarak dünyadaki doğal göllerin yüzde 53’ünde “önemli kuruma eğilimleri” tespit edildiğini ortaya koydu. Bu rapor, sürdürülemez insan kullanımı ve artan sıcaklıkların göl seviyelerini düşürdüğünü …
Angola Zürafaları Memleketine Döndü
Uzun bir zamandır ülkelerinden uzakta olan Angola Zürafaları, Angola Milli Parkı’na döndü. 36 saatlik bir yolculuğun ardından Namibya’dan gelen zürafalar uzun yıllar sonra memleketlerine kavuştu.
Yedi erkek ve yedi dişi zürafa, Namibya’nın merkezindeki Otjozondjupa bölgesinde Otjiwarongo yakınlarındaki özel bir oyun çiftliğinden Angola’nın güneybatı köşesindeki Iona Ulusal Parkı’na 1.300 kilometreden fazla yol kat ettiler.
Zürafaların Neslinin Devam Ettirilmesi Açısından Önem Arz Ediyor
Getirilen zürafalar, Angola’nın uzun süren çatışma dönemlerinde yok olan vahşi yaşamını yeniden canlandırmak amacıyla ülkenin milli parklarına geri getirilen ilk Angola zürafaları (Giraffa giraffa angolensis) olarak biliniyor. Zürafaların neslinin 1990’lardan bu yana tükendiği düşünülüyordu. Bu yüzden bu zürafaların geri dönüşü, hem Angola’nın …
Marmaris Orman Yangınları Sonrasında Doğa Ne Durumda?
Marmaris orman yangınları üzerinden uzun bir zaman geçti. Herkesin üzüntüyle takip ettiği yangın haberlerine biz de yer vermiştik. Peki, yanan bölgeler şuan ne durumda? Doğaya insan müdahalesi yapıldı mı yoksa doğanın kendi halinde bırakılması ve kendi kendini tedavi etmesi mi sağlandı? Konuyla alakalı yeni birkaç açıklama yayınlandı.
“Toprak Altında Kalan Sürgünler Sayesinde Bölge Tekrar Doğal Olarak Yeşeriyor”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Karakulak (Caracal) araştırmacısı Dr. Yasin İlemin şahsi Twitter hesabından, Marmaris Bördübet yangınlarının üstünden tam 11 ay geçtiğini belirterek, “Önerilerimiz doğrultusunda toprak sürülmedi ve toprak altında yanmadan kalan sürgünler sayesinde bölge tekrar doğal olarak yeşeriyor. Yaban hayatı gelişiyor. Karasal …
Fok Balığı, Okyanusun Derinliklerine Yolculuk Yaparken Uykuya Dalıyor
Bilim insanları yaptıkları son araştırmalarda fok balığı diye bilinen, deniz fili şeklinde de adlandırılan canlıyı inceledi. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; serbest dolaşan, vahşi bir deniz memelisinde beyin aktivitesi kaydedilen ilk bulgulardı. Fok balıklarının denizde geçirdikleri aylar boyunca bir uyku alışkanlığına sahip oldukları saptandı.
Bir Fok Balığı, 30 Dakikalık Dalışlarda 10’ar Dakika Uyuyor
Science dergisinde 20 Nisan’da yayınlanan bu yeni çalışma, fok balıklarının üreme mevsimi boyunca günde 10 saatlerini kumsalda uyuyarak geçirdiğini söylüyor. Ayrıca bu deniz memelileri denizde aylarca yiyecek arama gezileri sırasında, günde ortalama sadece 2 saat uyuyor. 30 dakikalık derin dalışlar sırasında her seferinde yaklaşık 10 dakika uyurlar. Genellikle derin …
Deprem Enkazındaki Zararlı Maddeler İnsan Sağlığı Ve Ekosisteme Nasıl Zarar Verir?
Yaşanan deprem felaketinden sonra yaşanan kayıplar hepimizi derinden üzerken, bu doğal afetin yıkımı fazlaca konuşuluyor. Uzmanlar da her geçen gün konuyla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunarak toplumsal bilinçlenmemize destek oluyor. Bu açıklamalardan biri de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Yaban Hayatı Araştırmacısı ve Biyolog Dr. Yasin İlemin’e ait.
Büyük bir tehlike bizi bekliyor! Araştırma alanım doğa ve ekoloji olduğu için aktarmam gerekiyor. Yaşanan büyük deprem sonucu devasa bir enkaz ve moloz ortaya çıktı. Bu hafriyatlar uygun bertaraf edilmezse yaşadığımız binlerce kayıptan fazlasını verebiliriz. Nasıl mı? + pic.twitter.com/unFgjRzXv1
— Yasin İLEMİN (@anatoliacaracal) February 14, 2023
“Bu Hafriyatlar Uygun Bertaraf Edilmezse, Yaşadığımız Binlerce Kayıptan …
Manyetik Alan Bozulmaları Göçmen Kuşların Yolunu Saptırıyor
Kötü hava koşulları bazen, göçmen kuşların yıllık sonbahar göçleri sırasında yönleri şaşırmalarına ve kendilerini alışık olmadıkları bir bölgede bulmalarına neden olabiliyor. Ancak gözlemlere göre, hava durumunun önemli bir etkisinin olmadığı durumlarda da, kuşlar her zamanki rotalarından çok daha uzağa seyahat edebiliyor.
California Üniversitesi ekolojistlerinin hazırladığı yeni bir makale, bu durumun nedenini açıkladı. Dünya’nın manyetik alanındaki bozulmalar, mükemmel havalarda ve özellikle sonbahar göçü sırasında bile kuşların rotalarından çıkmasına neden olabiliyor.
Kuşların Göç Rotalarından Sapma Nedenleri Değerlendirildi
Kuzey Amerika’nın kuş popülasyonlarının giderek azalmasıyla birlikte, kuşların göç rotalarından sapma nedenleri değerlendirildi. Bu değerlendirmeyle bilim insanları, kuşların karşı karşıya oldukları tehditleri ve onlara nasıl uyum sağladıklarını daha …