ekoloji

Ekoloji, canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkileri mekan ve zaman bağlamında inceleyen bir disiplindir.

Ekoloji alanındaki güncel çalışmaları, haberleri ve ilgili konuları burada okuyabilirsiniz.

//

Marmaris Orman Yangınları Sonrasında Doğa Ne Durumda?

Marmaris orman yangınları üzerinden uzun bir zaman geçti. Herkesin üzüntüyle takip ettiği yangın haberlerine biz de yer vermiştik. Peki, yanan bölgeler şuan ne durumda? Doğaya insan müdahalesi yapıldı mı yoksa doğanın kendi halinde bırakılması ve kendi kendini tedavi etmesi mi sağlandı? Konuyla…

Marmaris Orman Yangınları Sonrasında Doğa Ne Durumda?

//

Marmaris orman yangınları üzerinden uzun bir zaman geçti. Herkesin üzüntüyle takip ettiği yangın haberlerine biz de yer vermiştik. Peki, yanan bölgeler şuan ne durumda? Doğaya insan müdahalesi yapıldı mı yoksa doğanın kendi halinde bırakılması ve kendi kendini tedavi etmesi mi sağlandı? Konuyla alakalı yeni birkaç açıklama yayınlandı. “Toprak Altında Kalan Sürgünler Sayesinde Bölge Tekrar Doğal Olarak Yeşeriyor” Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Karakulak (Caracal) araştırmacısı Dr. Yasin İlemin şahsi Twitter hesabından, Marmaris Bördübet yangınlarının üstünden tam 11 ay geçtiğini belirterek, “Önerilerimiz doğrultusunda toprak sürülmedi ve toprak altında yanmadan kalan sürgünler sayesinde bölge tekrar doğal olarak yeşeriyor. Yaban hayatı…

Fok Balığı, Okyanusun Derinliklerine Yolculuk Yaparken Uykuya Dalıyor

/

Bilim insanları yaptıkları son araştırmalarda fok balığı diye bilinen, deniz fili şeklinde de adlandırılan canlıyı inceledi. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; serbest dolaşan, vahşi bir deniz memelisinde beyin aktivitesi kaydedilen ilk bulgulardı. Fok balıklarının denizde geçirdikleri aylar boyunca bir uyku alışkanlığına sahip oldukları saptandı. Bir Fok Balığı, 30 Dakikalık Dalışlarda 10’ar Dakika Uyuyor Science dergisinde 20 Nisan’da yayınlanan bu yeni çalışma, fok balıklarının üreme mevsimi boyunca günde 10 saatlerini kumsalda uyuyarak geçirdiğini söylüyor. Ayrıca bu deniz memelileri denizde aylarca yiyecek arama gezileri sırasında, günde ortalama sadece 2 saat uyuyor. 30 dakikalık derin dalışlar sırasında her seferinde yaklaşık 10 dakika uyurlar.…

Deprem Enkazındaki Zararlı Maddeler İnsan Sağlığı Ve Ekosisteme Nasıl Zarar Verir?

////

Yaşanan deprem felaketinden sonra yaşanan kayıplar hepimizi derinden üzerken, bu doğal afetin yıkımı fazlaca konuşuluyor. Uzmanlar da her geçen gün konuyla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunarak toplumsal bilinçlenmemize destek oluyor. Bu açıklamalardan biri de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Yaban Hayatı Araştırmacısı ve Biyolog Dr. Yasin İlemin’e ait. Büyük bir tehlike bizi bekliyor! Araştırma alanım doğa ve ekoloji olduğu için aktarmam gerekiyor. Yaşanan büyük deprem sonucu devasa bir enkaz ve moloz ortaya çıktı. Bu hafriyatlar uygun bertaraf edilmezse yaşadığımız binlerce kayıptan fazlasını verebiliriz. Nasıl mı? + pic.twitter.com/unFgjRzXv1 — Yasin İLEMİN (@anatoliacaracal) February 14, 2023 “Bu Hafriyatlar Uygun Bertaraf Edilmezse, Yaşadığımız…

Manyetik Alan Bozulmaları Göçmen Kuşların Yolunu Saptırıyor

//

Kötü hava koşulları bazen, göçmen kuşların yıllık sonbahar göçleri sırasında yönleri şaşırmalarına ve kendilerini alışık olmadıkları bir bölgede bulmalarına neden olabiliyor. Ancak gözlemlere göre, hava durumunun önemli bir etkisinin olmadığı durumlarda da, kuşlar her zamanki rotalarından çok daha uzağa seyahat edebiliyor. California Üniversitesi ekolojistlerinin hazırladığı yeni bir makale, bu durumun nedenini açıkladı. Dünya’nın manyetik alanındaki bozulmalar, mükemmel havalarda ve özellikle sonbahar göçü sırasında bile kuşların rotalarından çıkmasına neden olabiliyor. Kuşların Göç Rotalarından Sapma Nedenleri Değerlendirildi Kuzey Amerika’nın kuş popülasyonlarının giderek azalmasıyla birlikte, kuşların göç rotalarından sapma nedenleri değerlendirildi. Bu değerlendirmeyle bilim insanları, kuşların karşı karşıya oldukları tehditleri ve onlara nasıl…

Galapagos’ta Çekiç Başlı Köpekbalığı Bulundu

///

Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu tür, Isabela Adası’nda yaşıyor. Araştırmacılardan oluşan bir ekip, Ekvador’un Galapagos takımadalarındaki bir ada açıklarında yavru çekiç başlı köpekbalıklarının bulunduğu bir yuva keşfetti. Bilim insanlarının bu keşfi, çekiç başlı köpekbalığı türünün yok olma tehlikesinden korunmasına yardımcı olabilir. Galapagos’un en büyük adası olan Isabela Adası yakınlarında keşfedilen ve bir yaşından küçük olan çekiç başlı köpekbalığı yavruları, bu bölgeye sığınmış görünüyor. Bu sığınak köpekbalıklarına çiftleşme ve erken gelişim aşamalarında barınacakları bir alan sağlıyor. “Kritik Bir Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıyalar” Galapagos Milli Parkı’ndan park bekçisi Eduardo Espinoza Cuma günü yaptığı açıklamada, bu yeni üreme alanları keşfinin, özellikle…

Artvin ve Ardahan’ın Geleneksel Bitki Bilgeliği ve Etnobotanik Mirası Kaydedildi

///

Etnobotanik ve biyoteknoloji uzmanı Dr. Ceren Kazancı Oruç ile ekolog ve kuş uzmanı (ornitolog) Soner Oruç’un araştırmaları sonuçlandı. Söz konusu araştırma sonuçları uluslararası 4 makale ile bilim dünyasına sunuldu. Araştırmacıların, 2016-2018 yılları arasında Artvin, Ardahan ve Gürcistan’da, sınıra yakın 100 yaylada gerçekleştirdikleri çalışmalar, bölgenin en geniş kapsamlı etnobotanik araştırmaları arasında kabul ediliyor.   Batı Küçük Kafkasya’nın Geleneksel Bitki Bilgeliği Yaşıyor Dr. Ceren Kazancı Oruç tarafından Küçük Kafkas Dağları’nda 120 yaylacı ile yapılan sistematik görüşmeler sonucunda, 350 yabani bitki türünün 8 farklı dil ve lehçedeki yöresel isimleri ile geleneksel kullanımları kayıt altına alındı. Bu sayede bölgenin biyolojik ve kültürel çeşitlilik mirası…

Antalya İçin Yeni Tür; Mahmuzlu İncirkuşu!

///

Uzman Veteriner Hekim Gökçe Coşkun, geçtiğimiz günlerde Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla, Antalya’da fotoğraflanan yeni bir kuş türünü fark etti. Kuş gözlemi açısından önemli olan konu sosyal medyada ilgi çekti. Twitter hesabı üzerinden Antalya’da fotoğrafladığı kuş görsellerini paylaşıp kuş bilmecesi soran Uzman Veteriner Hekim Gökçe Coşkun’a, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzman doktor olarak görev yapan, aynı zamanda Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanlığını da yürüten Ali Atahan’dan cevap geldi. Antalya için yeni tür. ✨🪶Mahmuzlu İncirkuşu • Richard`s Pipit Kuş bilmecesi için sorduğum sorudan yeni bir tür bulmuş olduk :). + pic.twitter.com/pDKoiuMkYy — Gökçe Coşkun (@matvor) October 31,…

Bazı Kuşlar Fırtınalardan Kaçmıyor, Onlarla Birlikte Uçuyor!

///

Araştırmacılar, Ulusal Bilimler Akademisi’nin 11 Ekim Bildirilerinde yer alan rapora göre, Japonya açıklarındaki adalarda yuva yapan çizgili yelkovan diğer adıyla ak yüzlü yelkovan (Calonectris leucomelas ) isimli kuşların bazen doğrudan tayfunlara doğru yöneldiğini keşfetti. Başka hiçbir kuş türünde karşılaşılmayan bu garip davranış, çizgili yelkovanların güçlü fırtınalarda hayatta kalmasına yardımcı olabilir. 75 Kuşun Kanatlarındaki GPS Sinyali ile 11 Yıllık İzleme Özellikle kasırga ve tayfun gibi zorlu doğa olaylarının olduğu bölgelerde yaşayan kuşlar ve diğer hayvanlar, bu ölümcül fırtınaları atlatmak için bazı stratejiler benimser.  Son yıllarda, GPS takip cihazları kullanılarak yapılan birkaç çalışma, Fregat kuşu (Fregata minör) gibi okyanusta yaşayan bazı kuşların,…

Balkan Vaşağı Neslini Kurtarma Araştırması Yapıldı

/

Balkan vaşağının tehlike altındaki neslini kurtarmayı planlama konusunda araştırma yapan bir grup araştırmacı, açık erişim sistemiyle yeni bir makale yayınlandı. 5 Temmuz 2022 tarihinde yayınlanan makalenin araştırmacıları arasında yaban hayatı araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu da bulunuyor. Dr. Mengüllüoğlu çalışmayı sosyal medya hesabı üzerinden duyurarak konuyu ilgililere anlattı. Balkan Vaşağının Nesli Kritik Derecede Tehlikede Yeni makalemiz yayında!!! 🐯 Avrasya vaşağının bir alttürü ve nesli kritik derecede tahlikede olan Balkan vaşağı son yıllarda çok zor durumda. Genetik kendileşme sebebiyle (akraba çiftleşmesi sebepli) doğum oranları çok düştü ve bu durumu düzeltebilmek için popülasyonun ona++ https://t.co/oMVCXmbSyO pic.twitter.com/iWbMGaXxo7 — Deniz Mengüllüoğlu (@anatolynx) July 8, 2022…

Yeryüzünde Filizlenen Mantarlar Ekosisteme Katkı Sağlıyor

/

Yeni bir araştırmaya göre yağmurdan sonra oluşan mantarların, görsel güzellik oluşturmaktan daha önemli bir görevi olduğu ortaya çıktı. Bu mantarları üreten fungi’lerin (fungus, mantar) dünyayı daha istikrarlı ve üretken tutuyor olabileceği düşünülüyor. Berlin Özgür Üniversitesi bitki ekolojisi profesörlerinden Prof. Dr. Matthias C. Rilling, bahsi geçen mantarlar hakkında, “Gerçekten de Dünya ekosistemlerinin sağlığı için kritik öneme sahip olabilirler” dedi. Tropikal, Ilıman Ve Kutup İklimlerinden Yaklaşık 700 Örnek İncelendi Günümüzde 70 bin tane fungi türü olduğu biliniyor. Bu türler içinde ekmek pişirmeye yarayan mayalarla beraber, küfler, likenler, mantarlar, şapkalı mantarlar ve kurtmantarları da bulunuyor. Bunların çoğu yer altında yaşıyor ve araştırmacılar genellikle…