Geçtiğimiz aylarda İran’da bir Asyalı çita trafik kazasına kurban gitti. Dünya üzerinde yaşayan son dişi Asyalı çitalardan olan, bilim insanlarının “Majrad” adını verdikleri çita yaşasaydı 3 yavru verecekti. Majrad 3 Yavruya Hamileydi Geçtiğimiz Mart ayında çok üzücü bir olay yaşandı. İran’ın Semnan…
Asyalı Çita “Majrad” Araba Çarpması Sonucu Hayatını Kaybetti!
Geçtiğimiz aylarda İran’da bir Asyalı çita trafik kazasına kurban gitti. Dünya üzerinde yaşayan son dişi Asyalı çitalardan olan, bilim insanlarının “Majrad” adını verdikleri çita yaşasaydı 3 yavru verecekti. Majrad 3 Yavruya Hamileydi Geçtiğimiz Mart ayında çok üzücü bir olay yaşandı. İran’ın Semnan eyaletinde trafik kazasında bir dişi Asyalı çita hayatını kaybetti. Onu izleyen bilim insanları ona “Majrad” ismini vermişti. Yapılan otopside ise Majrad’ın 3 yavruya hamile olduğu ortaya çıktı. Nesli tükenme tehdidi altında olan Asyalı çitalardan şuan yeryüzünde 30 bireyden daha az kaldı. Bölgedeki Otoyolların Kapatılması Veya En Azından Hafifletilmesi Gerekiyor Asyalı çita bir zamanlar Hindistan’dan Orta Asya’ya, Arabistan’a ve…
Hatalı Planlama Doğal Afet Tehlikelerine Kapı Aralıyor
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Şentepe semtinde yaşanan taşkını değerlendirdi. Gökçeoğlu, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hatalı planlama, olası doğal tehlikelerin dikkate alınmaması bu sonucu oluşturmuştur” ifadelerine yer verdi. 26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesaplarından Ankara’da oluşabilecek şiddetli yağış, fırtına ve taşkına karşın uyarılarda bulunuldu. Ancak, altyapı sorunu dolayısıyla Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Şentepe semtinde bir apartmanda şiddetli taşkın meydana geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Twitter hesabından 3 Haziran 2023’te Ankara’da meydana…
Milli Parklar: “En Büyük Kuşumuz Toy Kuşu Yakın Takipte”
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre nesli tükenmekte olan “toy kuşu” yakın takibe alındı. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, doğada güçsüz durumda bulunan toy kuşunun Afyonkarahisar Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde gerekli bakımlarının yapıldığını ardından uydu vericili takip cihazıyla tekrar doğal ortamına bırakıldığını açıkladı. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Ülkemizde nesli kritik tehlike altında bulunan uçabilen en büyük kuşlardan biri toy kuşudur. Uydu vericili izleme cihazıyla takibi sağlanan toy kuşu, tarım zararlılarıyla beslenen çiftçi dostu yaklaşık 18 kiloya kadar ulaşabilen koruma altındaki kuş türlerimizdendir” ifadelerine yer verdi. Daha önce Trabzon’da bitkin halde…
Anadolu Parsı DNA’sı Kaydedildi!
Neslinin tükendiği düşünülen ancak Anadolu topraklarında yaşayan bireyleri bulunan Anadolu parsı, DNA’sı elde edilerek Dünya Gen Bankası’na kaydedildi. 2020 yılında kamera kapanı önüne bıraktığı idrar örneğinden alınan DNA verileri, “Anadolu Leoparı” adıyla kayda alındı. Dünya genelinde “leopar” ismiyle tanınan, Anadolu’da ise “pars” diye isimlendirilen türün bilimsel araştırmalara göre tüm dünyada 8 alt türü bulunuyor. Anadolu leoparı da bu sekiz alt türden biri. Anadolu’nun en önemli karasal yırtıcı memelisi olan leoparın tarihinin ve kültürünün önemine dikkat çeken araştırma, Anadolu leoparının varlığına dair kanıtların ortaya koyulması açısından tarihsel bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor. İlk Olarak 2 Yıl Önce Kaydedilmişti Anadolu Parsı, Doğa…
Pusula Denizanası Marmara Denizi’ni Sardı
Marmara Denizi’nde en bilinen denizanası türlerinden “pusula denizanası” görüldü. Akdeniz’de sıklıkla görüldüğü bilinen bu tür, Marmara Denizi’nde daha önce hiç bu kadar çok görülmemişti. Pusula Denizanası bilimsel adıyla “Chrysaora Hysoscella”, “Kuzey Denizi ve Akdeniz de dâhil olmak üzere kuzeydoğu Atlantik Okyanusu’nun ılıman bölgelerindeki kıyı sularında yaşayan yaygın bir denizanası türü” olarak tanımlanıyor. Deniz Biyoloğu Mert Gökalp ve ekibi, Marmara Denizi’nin derinliklerinde yaptığı incelemelerde çok sayıda pusula denizanasıyla karşılaştı. Bu görüntüler sosyal medyada paylaşılınca Türkiye’nin dört bir yanındaki denizlerde de bu canlı görüntülendi ve paylaşıldı. “Bu Kadar Yoğun Olmalarını Beklemiyorduk” Pusula denizanasının sualtından ilk görüntüsünü şahsi Instagram hesabından paylaşan deniz biyoloğu…
Dalgıç ve Balık Hikâyesi! Sular Altında 30 Yılı Aşkın Bir Dostluk
Japonya’da 79 yaşındaki bir dalgıç ve onun balık arkadaşı uzun yıllardır dostluklarını sürdürüyor. Heyecan verici dalgıç ve balık hikâyesi, tamamen doğal ve gerçek bir dostluğu içeriyor. “Disney Hikâyelerinden Fırlamış Gibi” Bir dalgıcın veya balıkçının bir balıkla olan ilişkisi pek çok hikâyeye konu olmuşsa da bu sefer durum biraz daha farklı. Bu hikâyede bir dalgıç ve balığın uzun yıllar süren samimi arkadaşlığı konu ediliyor. “Disney hikâyelerinden fırlamış gibi” olarak yorumlanan bu olay, Japonya’nın Tateyama Körfezi’nde yaşayan bir balığın, otuz yıla yakın süren bir dostlukla bir adamın kalbini fethetmesini anlatıyor. Bahsi geçen olayın kahramanları; balık Yoriko ile dalgıç Hiroyuki Arakawa. Asian Sheepshead…
Marmaris Orman Yangınları Sonrasında Doğa Ne Durumda?
Marmaris orman yangınları üzerinden uzun bir zaman geçti. Herkesin üzüntüyle takip ettiği yangın haberlerine biz de yer vermiştik. Peki, yanan bölgeler şuan ne durumda? Doğaya insan müdahalesi yapıldı mı yoksa doğanın kendi halinde bırakılması ve kendi kendini tedavi etmesi mi sağlandı? Konuyla alakalı yeni birkaç açıklama yayınlandı. “Toprak Altında Kalan Sürgünler Sayesinde Bölge Tekrar Doğal Olarak Yeşeriyor” Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Karakulak (Caracal) araştırmacısı Dr. Yasin İlemin şahsi Twitter hesabından, Marmaris Bördübet yangınlarının üstünden tam 11 ay geçtiğini belirterek, “Önerilerimiz doğrultusunda toprak sürülmedi ve toprak altında yanmadan kalan sürgünler sayesinde bölge tekrar doğal olarak yeşeriyor. Yaban hayatı…
Vaşak Yavrusu İyileştirildi ve Doğal Yaşamına Geri Döndü
Geçtiğimiz günlerde doğada yaralı halde bulunan yavru bir vaşak, profesyoneller tarafından tedavi amacıyla alınmıştı. Tedavi ve gözetim süreci sona eren yavru vaşak yaşam alanına, doğaya geri döndü. Bu süreçte Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin yoğun çalışmaları etkili oldu. “Annesinden Çok Erken Bir Dönemde Ayrıldığı İçin Zayıf Düşmüştü” Gelişmeyi resmi Twitter hesabından “Tedavisinin ardından doğaya bırakılan vaşağı adım adım izliyoruz” başlığıyla paylaşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, “Doğada yaralı halde bulunan yavru vaşak Genel Müdürlüğümüz ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nin işbirliği ile gerçekleştirilen tedavisinin ardından yeniden doğaya bırakıldı” diye ekledi. Tedavisinin ardından…
Kuru Ağaçlar: Doğanın Önemli Bir Parçası ve Hayat Kaynağı
Kuru ağaçlar, ölmüş olarak görülüp kesilmeli mi yoksa ekosisteme faydaları var mı? Bu soruyu, yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in de yaşadığı bir olayı ele alarak açıklayalım. Kurumuş Ağaçlarla ilgili ibretlik bir olay yaşandı bugün. Yaşadığım şehirde bir mesire alanında devrilme riski nedeniyle bir kuru ağaç ormancının bilgisi dahilinde kesmeye kalkmışlar. Ağaç devrilince bu alaca ağaçkakan yavruları delikten korkuyla dışarı fırlamışlar ve haliyle… https://t.co/QyAGTnxaYx pic.twitter.com/mK9hsmR2Mo — Alper Tüydeş (@alpertuydes) May 11, 2023 “Ağaç Devrilince Alaca Ağaçkakan Yavruları Delikten Korkuyla Dışarı Fırlamışlar” 11 Mayıs tarihinde bir Twitter paylaşımıyla başından geçenleri anlatan Tüydeş, “Kurumuş Ağaçlarla ilgili ibretlik bir olay yaşandı bugün. Yaşadığım şehirde…
Hayvanların Uyku Davranışı Bilim İnsanları Tarafından Araştırıldı
Bilim insanları hayvanların uyku davranışı üzerine araştırmalar yaptı. Bilinene göre tüm hayvanlar bir şekilde dinleniyor. Ancak hayvanlardaki uyku davranışı ve günlük kaç saat uyudukları gibi konular farklılıklar gösteriyor. Hayvanlar Neden Uyur? Hayvanların Uyku Davranışı Tam Anlamıyla Öğrenildi Mi? İnsanların da hayvanların da neden uyudukları tam olarak tespit edilebilmiş değil. Devam eden araştırmalar, genellikle hafıza oluşturma veya öğrenme ile ilgili birçok teori ortaya koyuyor. Uyku, geçen yıl Nature’da yapılan bir araştırmanın öne sürdüğü üzere, nöronlardaki DNA hasarını düzeltmeye yardımcı oluyor olabilir. Ancak 2017’de bilim insanları, beyin veya merkezi sinir sistemi olmamasına rağmen baş aşağı duran denizanasının da uyuyor gibi göründüğünü keşfetmişti.…