Ordu’da fındık bahçelerinde kahverengi kokarca böceği popülasyonu ürünlere zarar verecek düzeyde arttı. Kahverengi kokarca böceği popülasyonunu kontrol altına almak için biyolojik mücadele başlatıldı.
Ordu Fatsa’da fındık hasat döneminde bahçelerde fazla sayıda görülen kahverengi kokarca böceğiyle mücadele etmek için Fatsa Ziraat Odası, Fatsa Belediyesi,…
Kahverengi Kokarca Böceğiyle Mücadelede Samuray Arısı Kullanılacak
Ordu’da fındık bahçelerinde kahverengi kokarca böceği popülasyonu ürünlere zarar verecek düzeyde arttı. Kahverengi kokarca böceği popülasyonunu kontrol altına almak için biyolojik mücadele başlatıldı.
Ordu Fatsa’da fındık hasat döneminde bahçelerde fazla sayıda görülen kahverengi kokarca böceğiyle mücadele etmek için Fatsa Ziraat Odası, Fatsa Belediyesi, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri harekete geçti. Fındıkların verim ve kalitesinin azalacağı kanısıyla hareket eden yetkili birimler, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen samuray arısını kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede kullanacak. Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Anadolu Ajansı muhabirine verdiği demeçte, kahverengi kokarca böceğinin yalnızca fındığa zarar vermediğini, diğer ürünleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Kahverengi …
İklim Değişikliği Sel Oluşumunun Habercisi Olabilir mi?
Uzmanlar geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan şiddetli sel felaketini değerlendirdi. Peki iklim değişikliği sellerin habercisi olabilir mi? Ani yağışlar neden sele dönüşüyor? Tüm detaylar haberimizde…
Görsel: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Meteoroloji uzmanları, sel felaketinin iklim değişikliğinden kaynaklandığı anlatılırken, meydana gelen hava olaylarının İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde daha şiddetli olabileceğini söylüyor. Araştırmacılar, İstanbul’da yaşanan selin ardından yaptıkları değerlendirmede iklim değişikliğinin fosil yakıtların fazla kullanımı, sanayinin ilerlemesi ve fabrika atıklarının da katkısıyla oluştuğunu ortaya koydular. Atmosfere salınan sera gazları atmosferin sıcaklığını artırdığı için çeşitli hava değişimlerine kapı aralıyor. Bu hava değişimlerinin en belirgin hissedildiği iller ise şüphesiz büyük şehirler oluyor. Normal mevsimlerde oluşan yağışlar yerini …
Yüzlerce Leylek Göç Yolunda Yaşamını Yitiriyor
Göç yolundaki leylekler yol üzerinde yüzlerce engelle karşılaşıyor. Bu engellerden en önemlisi elektrik direkleri. Yüzlerce leylek göç yolunda elektrik direkleri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Geçtiğimiz günlerde yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in yaptığı paylaşımların ardından katil direkler gündeme geldi.
Tüydeş, yaptığı paylaşımda “İnsanlara elektrik getirmenin yanı sıra doğaya zarar vermemek de sorumluluklarımız arasında” ifadelerine yer verdi. Lüleburgaz’da elektrik direkleri nedeniyle hayatını yitiren leylekleri gündeme getiren Tüydeş, elektrik dağıtım şirketlerine önlem alınması için öneride bulundu.
Uyarıların ardından katil direkler ana akım medyanın da gündemine geldi. Tüydeş, konuyla ilgili bağlandığı televizyon programında bu sorunun kalıcı çözümünün yalıtımlı direkler olduğunu söyledi. Tüydeş, yalıtımlı ve reflektörlü direklerle kabloların …
Loblu Örümcekler Türkiye’de Gerçekten Yeni mi Görülüyor?
Bilim Genç’in loblu örümcekler hakkında yaptığı haber dikkatleri çekti. Türkiye’de ağları ve zehri üzerinde az sayıda çalışmalar yapılan loblu örümcek aslında Türkiye’de ilk kez görülen bir tür değil.
Zeyhan Uyar’ın “New Faunistic Data for the Family Araneidae (Araneae) in West Anatolia (Turkey)” makalesine göre Türkiye Araneid faunasında 34 tür bulunuyor. Uyar, makalede 2011 yılında Batı Anadolu’da 32 lokaliteden 17 türe ait toplama gerçekleştiğini yazdı. Uyar, Aydın, Balıkesir, Bursa ve Manisa illerinden farklı habitatlardan süpürme, ağaç/dal sallama ve elle toplama yöntemiyle toplanan örümceklerin toplandığı lokasyonları bir tabloda belirtti. Bu tabloya göre; Aydın Söke, Bursa İnegöl başta olmak üzere 32 bölgede Argiope Lobata …
Çanakkale’de Orman Yangını Sürüyor!
Çanakkale’de 22 Ağustos’ta merkeze bağlı Kayadere köyü yakınlarında başlayan ormanlık alanda yangın çıktı. 11.30 sularında çıkan yangın rüzgârın etkisiyle çevreye yayılan alevler neticesinde Kayadere köyüne yakın bölgeler tahliye edildi. Yangının çıkış anından itibaren yangının olduğu alana sevk edilen araçlar ve ekiplerle alevler kontrol altına alınmaya çalışıldı. Ekipler havadan ve karadan yangınla mücadeleyi sürdürüyor.
Görsel: Tarım ve Orman Bakanlığı
Hava karardıktan sonra gece görüşlü helikopterler devreye girerek yangınla gece gündüz mücadele sürdürüldü. Rüzgâr nedeniyle savrulan alevlerle Yağcılar köyünden birçok ev yangına teslim oldu. Sabah saatlerinde ise Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Yangından etkilenen hayvanların da olduğu bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların …
İkizler Meteor Yağmuru 13-14 Aralık’ta…
Perseid meteor yağmurlarından sonra 2023’ün ikinci göktaşı yağmuru ikizler meteor yağmurunda ışık maruziyeti olmayan bir alanda saatte 50’nin üzerinde meteor gözlemi yapılabilecek. İkizler meteor yağmuru 19 Kasım-24 Aralık tarihinde gerçekleşse de 13-14 Aralık gecelerinde zirveye ulaşacak. Dünya’da yaşanan meteor yağmurlarının birçoğunun aksine ikizler meteor yağmuruna sebep olan şey bir kuyruklu yıldız değil, Geminid ikizler meteor yağmurları asteroidlerin ürünlerinden biri. İkizler meteor yağmurları her yıl en iyi meteor yağmurlarından kabul ediliyor. Bunun nedeni ise düşen her bir meteorun parlak ve hızlı olması. Kuzey Yarımküreden daha iyi görülen Geminid ikizler meteor yağmuru Güney Yarımküreden de gözlemlenebilecek. İkizler meteor yağmurlarının adını radyant ismiyle …
Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Hayata Bağlanıyor!
Türkiye’de doğal hayat esas alınarak uygulanan çalışmalarda 639 tür hayvan koruma altına alındı. İçerisinde Anadolu yaban koyunu, alageyik, ceylan ve kelaynaklarında olduğu hayvan türlerinin nesillerinin devamı sağlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde 9 kanatlı, 3 alabalık, 12 memeli olarak 24 üretme tesisi yapıldı. Bu tesislerin yapılma amacı ise nesli tehlike altındaki hayvanların bakım ve üretiminin sağlıklı ortamlarda yapılması.
Yaban Keçileri Munzur Vadisi’nde
Nesli tükenmekte olan hayvanların neslini tehlikeye atan bir faktör de bilinçsiz avcılık. Bilinçsiz avcılık nedeniyle yaşama alanı kaybolduğundan nesli yok olma tehlikesine sürüklenen hayvanlardan biri de yaban …
İlk Dinozora “Megalosaurus Bucklandii” İsminin Verilmesinin Üzerinden 200 Yıl Geçti
İlk dinozor Megalosaurus Bucklandii’ ye isminin verilmesinin 200. yıl dönümü Doğa Tarihi Müzesi bünyesinde kutlanacak. Doğa Tarihi Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı öncü dinozor paleobiyolojisini sergileyen uluslararası konferansa, dünyanın dört bir yanından sekiz ana konuşmacı katılacak. Sekiz ana konuşmacının konuştuğu konferansta, diğer konuşmalar özet gönderimi ve başvuru yoluyla seçilecek. Natural History Museum Resmî Webb sayfasında yapılan duyuruya göre, diğer konuşmaların özet çağrısı için 2023 Eylül ayında kayıtlar açılacak.
Konferansta iki gün sürecek olan konuşmaların ardından deniz sürüngenleri galerisi gezisi yapılacak, konferans yemeği verilecek ve önemli sergilerden birine özel erişim sağlanacak.
Natural History Museum ’da yapılan açıklamaya göre ise açılış konuşmacıları listesi şöyle:
Dr. Xu …
Yaren Leylek Ve Adem Yılmaz’ın Dostluğu Film Oluyor
Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş vasıtasıyla tanıdığımız Yaren Leylek ve Adem Amca’nın hikayesi beyaz perdeye taşınıyor. Ünlü oyuncu kadrosu ve başarılı bir ekiple çekilecek olan film, Yaren Leylek ve Adem Amca’nın uzun yıllardır süren dostluğunu izleyiciye aktaracak.
“Yaren Leylek” Ünlü İsimleri Yeni Bir Film Projesi İle Bir Araya Getiriyor
Adem Yılmaz ile Yaren Leylek’in dostluğunu ilk kez fotoğraflayan ve tüm dünyada tanınmalarına vesile olan yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş yeni filmi sosyal medya hesabından duyurdu. Heyecanla beklenen film ile ilgili konuşan Tüydeş, “Adem Amca ile dostluklarıyla 12. yılı geride bırakan Yaren Leylek bu kez ünlü isimleri yeni bir film projesi ile bir …
Ağaçlandırma Yaparak Ormanlarımızı Geri Döndürebilir Miyiz?
Ormancılık Politikası Uzmanı Profesör Dr. Erdoğan Atmış, ağaçlandırma yapılarak ormanların geri döndürülüp döndürülemeyeceği hakkında açıklamalar yaptı. Konu ile ilgili tüm detaylar haberimizde…
Günümüzde ağaçlandırma çalışmalarının yanlış anlatıldığını ifade eden Atmış, halihazırda yapılan “Orman Rehabilitasyon” çalışmalarının ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgisi olmadığını söyledi. Atmış, 1970 yılından bu yana köyden kente göç nedeniyle kırsal alanlardan insan baskısının azaldığını ve önceden ormandan açılmış tarım alanlarının kendiliğinden ormana dönüşmüş olduğunu açıkladı. İl bazında yapılan araştırmaları anlatan Atmış, Türkiye’de 2005 ile 2015 yılları arasında 60 ilin ormanlık alanı artarken 19 ilde ormanlık alan azaldığını, 2 ilde ise ormanlık alan oranının aynı olduğunun altını çizdi.
Yeni Bir Orman İçin Elli …