Çevre

//

Kuru Ağaçlar: Doğanın Önemli Bir Parçası ve Hayat Kaynağı

Kuru ağaçlar, ölmüş olarak görülüp kesilmeli mi yoksa ekosisteme faydaları var mı? Bu soruyu, yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in de yaşadığı bir olayı ele alarak açıklayalım. Kurumuş Ağaçlarla ilgili ibretlik bir olay yaşandı bugün. Yaşadığım şehirde bir mesire alanında devrilme riski nedeniyle…

Kuru Ağaçlar: Doğanın Önemli Bir Parçası ve Hayat Kaynağı

//

Kuru ağaçlar, ölmüş olarak görülüp kesilmeli mi yoksa ekosisteme faydaları var mı? Bu soruyu, yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in de yaşadığı bir olayı ele alarak açıklayalım. Kurumuş Ağaçlarla ilgili ibretlik bir olay yaşandı bugün. Yaşadığım şehirde bir mesire alanında devrilme riski nedeniyle bir kuru ağaç ormancının bilgisi dahilinde kesmeye kalkmışlar. Ağaç devrilince bu alaca ağaçkakan yavruları delikten korkuyla dışarı fırlamışlar ve haliyle… https://t.co/QyAGTnxaYx pic.twitter.com/mK9hsmR2Mo — Alper Tüydeş (@alpertuydes) May 11, 2023 “Ağaç Devrilince Alaca Ağaçkakan Yavruları Delikten Korkuyla Dışarı Fırlamışlar” 11 Mayıs tarihinde bir Twitter paylaşımıyla başından geçenleri anlatan Tüydeş, “Kurumuş Ağaçlarla ilgili ibretlik bir olay yaşandı bugün. Yaşadığım şehirde…

Hayvanların Uyku Davranışı Bilim İnsanları Tarafından Araştırıldı

//

Bilim insanları hayvanların uyku davranışı üzerine araştırmalar yaptı. Bilinene göre tüm hayvanlar bir şekilde dinleniyor. Ancak hayvanlardaki uyku davranışı ve günlük kaç saat uyudukları gibi konular farklılıklar gösteriyor. Hayvanlar Neden Uyur? Hayvanların Uyku Davranışı Tam Anlamıyla Öğrenildi Mi? İnsanların da hayvanların da neden uyudukları tam olarak tespit edilebilmiş değil. Devam eden araştırmalar, genellikle hafıza oluşturma veya öğrenme ile ilgili birçok teori ortaya koyuyor. Uyku, geçen yıl Nature’da yapılan bir araştırmanın öne sürdüğü üzere, nöronlardaki DNA hasarını düzeltmeye yardımcı oluyor olabilir. Ancak 2017’de bilim insanları, beyin veya merkezi sinir sistemi olmamasına rağmen baş aşağı duran denizanasının da uyuyor gibi göründüğünü keşfetmişti.…

Yaban Hayatı- Araç Çarpışmaları Covid-19 Kısıtlamaları Süresince Azaldı

//

Journal Of Animal Ecology dergisinde yaban hayatı ile ilgili bir araştırma makalesi yayımlandı. Araştırma, trafikteki araçların karşılarına çıkan yaban hayvanlarına çarptığını, ancak covid-19 salgını süresince bu durumun azaldığını ortaya koydu. İnsan hareketliliğinin azaldığı bu dönemlere ise literatürde yeni bir isim verildi; “Antropoz”. Yaban Hayatı-Araç Çarpışmaları (WVC) Milyonlarca Omurgalı Ölümüne Neden Olur Birleşik Krallık’taki Cardiff Üniversitesi’nden Sarah Perkins ve meslektaşları, araştırmanın girişini şu cümlelerle yaptı, “Yaban hayatı-araç çarpışmaları (Wildlife–vehicle collisions/ WVC), dünya çapında milyonlarca omurgalı ölümüne neden olarak popülasyon yaşayabilirliğini tehdit eder. Bu durum vahşi yaşam davranışını ve bu canlıların hayatta kalmasını etkiler. Trafik hacmi ve hız, yollardaki vahşi yaşam ölümlerini…

Buz Tabakası Mikroorganizmalarla Doluymuş!

///

Grönland buz tabakası, hem yüzeyinde hem de altında yaşamla dolup taşıyor. Yakın zamana kadar bilimin varlığından haberdar olmadığı mikroskobik organizmalar bu tabakalarda yaşamını sürdürüyor. Yapılan araştırmalar, minik canlıların buzu renklendirdiğine ve daha hızlı erimesini sağladığına dair kanıtlar bile içeriyor. Buzulların Yaşamla Dolu Olduğu Keşfedildi Buzulların yoğun olduğu bu bölgelerde bitki yaşamıyor, az sayıda hayvan bulunuyor ve insanlar da buralara nadiren geliyorlar. Grönland’daki büyük buzullar uzun zamandır buz çölleri olarak algılanıyor. Yaşam koşullarının son derece sert olduğu devasa buz tabakaları, şimdilerde daha farklı yorumlanmaya başlandı. Yapılan son araştırmalar, buzullarda düşündüğümüzden çok daha fazla yaşam olduğunu gösterdi. Aarhus Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü’nden…

Deprem Sonrası Oluşan Molozlar Tehdit Oluşturuyor. Süreç Doğru Yönetilmiyor!

//

Çukurova üniversitesi öğretim üyesi deniz biyoloğu Doç. Dr. Sedat Gündoğdu’nun deprem sonrası oluşan moloz sorunu hakkında yazdığı yeni makalesi Science dergisinde yayımlandı. 27 Nisan tarihli makale, depremde meydana gelen enkaz ve atıkların yanlış yönetilmesi konu alınıyor. Makalede Doç. Dr. Gündoğdu’nun, insan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyen bu etmenlerin doğru yönetimi için de önerileri bulunuyor. Doç. Dr. Gündoğdu’nun Makalesi Science’da Yayımlandı Prestijli bilim dergisi Science’ta yayımlanan makaleyi kendi sosyal medya hesabından duyuran Doç. Dr. Gündoğdu, “1- 6 Şubat 2023 depremleri sonrası ortaya çıkan enkazlar için ilgili bakanlık ve valilikler tarafından yürütülmekte olan enkaz kaldırma faaliyetleri hakkında yazdığım makalem Science dergisinde online…

Yavru Kuş Buldum Ne Yapmalıyım? Uzmanlar Cevapladı

//

Havaların yavaş yavaş ısındığı bu bahar günlerinde dışarıda bir yavru kuş bulduğunuzda, ona yardım etmek için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Çoğumuz sokakta bulduğu kuşu eve alıp onu iyileştirmek isteriz. Ancak acaba yapılması gereken en doğru iş bu mu? “Bir Yavru Kuşun Yardıma İhtiyacı Olduğuna Emin Olmadan Lütfen Alıp Eve Getirmeyin” Alanında uzman kişiler bu konuyla ilgili oldukça açıklayıcı paylaşımlar yaptı. Twitter’da #kuşbuldum hashtagiyle de bu bilgiler topluma duyuruluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Ekoloji ve Evrim Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Emrah Çoraman, “Yavru kuş buldum, ne yapmalıyım?” sorusunu bir posterle cevapladı. raptorsconservation.org adresinden alınan posterin sosyal…

Fok Balığı, Okyanusun Derinliklerine Yolculuk Yaparken Uykuya Dalıyor

/

Bilim insanları yaptıkları son araştırmalarda fok balığı diye bilinen, deniz fili şeklinde de adlandırılan canlıyı inceledi. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; serbest dolaşan, vahşi bir deniz memelisinde beyin aktivitesi kaydedilen ilk bulgulardı. Fok balıklarının denizde geçirdikleri aylar boyunca bir uyku alışkanlığına sahip oldukları saptandı. Bir Fok Balığı, 30 Dakikalık Dalışlarda 10’ar Dakika Uyuyor Science dergisinde 20 Nisan’da yayınlanan bu yeni çalışma, fok balıklarının üreme mevsimi boyunca günde 10 saatlerini kumsalda uyuyarak geçirdiğini söylüyor. Ayrıca bu deniz memelileri denizde aylarca yiyecek arama gezileri sırasında, günde ortalama sadece 2 saat uyuyor. 30 dakikalık derin dalışlar sırasında her seferinde yaklaşık 10 dakika uyurlar.…

Latmos İçin Seçim Bildirgesi Yayınlandı

//

16 Nisan tarihinde Latmos için bir bildirge yazıldı. Bildirgeyi yazan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü öğretim üyesi Dr. Varol Aydın, çevreci kimliği ile de tanınıyor. Bilinen adıyla “Beşparmak Dağları” antik adıyla Latmos’un geleceği konusunda endişelerini dile getiren Dr. Aydın, halkın bu bölge hakkında bilinçlenmesi için mücadelesine devam ediyor. Sadece Latmos Değil, Ülkenin Her Karış Toprağı İçin Bu Bildirgeye Evet Denmeli! Dr. Varol Aydın, “benimlatmosum” isimli Twitter hesabından bir bildirge yazdığını duyurdu. Dr. Aydın, sadece Latmos değil ülkenin her karış toprağı için bu bildirgeye evet diyecek aday ve partiyi desteklediğini belirtti. Söz konusu “Latmos Seçim…

Deprem Enkazındaki Zararlı Maddeler İnsan Sağlığı Ve Ekosisteme Nasıl Zarar Verir?

////

Yaşanan deprem felaketinden sonra yaşanan kayıplar hepimizi derinden üzerken, bu doğal afetin yıkımı fazlaca konuşuluyor. Uzmanlar da her geçen gün konuyla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunarak toplumsal bilinçlenmemize destek oluyor. Bu açıklamalardan biri de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Yaban Hayatı Araştırmacısı ve Biyolog Dr. Yasin İlemin’e ait. Büyük bir tehlike bizi bekliyor! Araştırma alanım doğa ve ekoloji olduğu için aktarmam gerekiyor. Yaşanan büyük deprem sonucu devasa bir enkaz ve moloz ortaya çıktı. Bu hafriyatlar uygun bertaraf edilmezse yaşadığımız binlerce kayıptan fazlasını verebiliriz. Nasıl mı? + pic.twitter.com/unFgjRzXv1 — Yasin İLEMİN (@anatoliacaracal) February 14, 2023 “Bu Hafriyatlar Uygun Bertaraf Edilmezse, Yaşadığımız…

Manyetik Alan Bozulmaları Göçmen Kuşların Yolunu Saptırıyor

//

Kötü hava koşulları bazen, göçmen kuşların yıllık sonbahar göçleri sırasında yönleri şaşırmalarına ve kendilerini alışık olmadıkları bir bölgede bulmalarına neden olabiliyor. Ancak gözlemlere göre, hava durumunun önemli bir etkisinin olmadığı durumlarda da, kuşlar her zamanki rotalarından çok daha uzağa seyahat edebiliyor. California Üniversitesi ekolojistlerinin hazırladığı yeni bir makale, bu durumun nedenini açıkladı. Dünya’nın manyetik alanındaki bozulmalar, mükemmel havalarda ve özellikle sonbahar göçü sırasında bile kuşların rotalarından çıkmasına neden olabiliyor. Kuşların Göç Rotalarından Sapma Nedenleri Değerlendirildi Kuzey Amerika’nın kuş popülasyonlarının giderek azalmasıyla birlikte, kuşların göç rotalarından sapma nedenleri değerlendirildi. Bu değerlendirmeyle bilim insanları, kuşların karşı karşıya oldukları tehditleri ve onlara nasıl…

1 2 3 5