Çevre

///

Pando ağaçlarının sesi kaydedildi!

Bilim dünyasının bildiği en eski organizmaları arasında olan Pando ağaçlarının sesi kaydedildi. Devasa büyüklükteki Pando ağaçları, 47 bin kökten oluşan dev bir yeraltı sisteminden oluşuyor.
ABD’nin Utah eyaletinde tek kavağın kolonisi durumunda olan Pando ağacından sesler ortaya çıktı. Jeff Rice ve ekip arkadaşı…

Pando ağaçlarının sesi kaydedildi!

///

Bilim dünyasının bildiği en eski organizmaları arasında olan Pando ağaçlarının sesi kaydedildi. Devasa büyüklükteki Pando ağaçları, 47 bin kökten oluşan dev bir yeraltı sisteminden oluşuyor.
ABD’nin Utah eyaletinde tek kavağın kolonisi durumunda olan Pando ağacından sesler ortaya çıktı. Jeff Rice ve ekip arkadaşı Lance Oditt’in yaptığı araştırmaların sonucunda Pando ağacının akustik portresi isimli sesleri ilk defa mayıs ayında Amerikan Akustik Konferansı’nda diğer bilim insanlarına dinletildi.
Jeff Rice, Pando ağacının sesini dinlemek için öncelikle Pando ağacının kökündeki bir boşluğa hidrofon yerleştirdi. Ardından hidrofon dallardan yankılanan titreşimlerin oluşturduğu sesleri kayıt altına aldı.
Söz konusu hidrofonlar su altındaki hareketlerin oluşturup yaydığı titreşim ve sesleri algılayıp düşük …

Kahverengi Kokarca Böceğiyle Mücadelede Samuray Arısı Kullanılacak

////

Ordu’da fındık bahçelerinde kahverengi kokarca böceği popülasyonu ürünlere zarar verecek düzeyde arttı. Kahverengi kokarca böceği popülasyonunu kontrol altına almak için biyolojik mücadele başlatıldı.
Ordu Fatsa’da fındık hasat döneminde bahçelerde fazla sayıda görülen kahverengi kokarca böceğiyle mücadele etmek için Fatsa Ziraat Odası, Fatsa Belediyesi, il ve ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri harekete geçti. Fındıkların verim ve kalitesinin azalacağı kanısıyla hareket eden yetkili birimler, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen samuray arısını kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede kullanacak. Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Anadolu Ajansı muhabirine verdiği demeçte, kahverengi kokarca böceğinin yalnızca fındığa zarar vermediğini, diğer ürünleri de olumsuz etkilediğini belirtti. Kahverengi …

Yüzlerce Leylek Göç Yolunda Yaşamını Yitiriyor

///

Göç yolundaki leylekler yol üzerinde yüzlerce engelle karşılaşıyor. Bu engellerden en önemlisi elektrik direkleri. Yüzlerce leylek göç yolunda elektrik direkleri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Geçtiğimiz günlerde yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in yaptığı paylaşımların ardından katil direkler gündeme geldi.
Tüydeş, yaptığı paylaşımda “İnsanlara elektrik getirmenin yanı sıra doğaya zarar vermemek de sorumluluklarımız arasında” ifadelerine yer verdi. Lüleburgaz’da elektrik direkleri nedeniyle hayatını yitiren leylekleri gündeme getiren Tüydeş, elektrik dağıtım şirketlerine önlem alınması için öneride bulundu.

Uyarıların ardından katil direkler ana akım medyanın da gündemine geldi. Tüydeş, konuyla ilgili bağlandığı televizyon programında bu sorunun kalıcı çözümünün yalıtımlı direkler olduğunu söyledi. Tüydeş, yalıtımlı ve reflektörlü direklerle kabloların …

Loblu Örümcekler Türkiye’de Gerçekten Yeni mi Görülüyor?

//

Bilim Genç’in loblu örümcekler hakkında yaptığı haber dikkatleri çekti. Türkiye’de ağları ve zehri üzerinde az sayıda çalışmalar yapılan loblu örümcek aslında Türkiye’de ilk kez görülen bir tür değil.
Zeyhan Uyar’ın “New Faunistic Data for the Family Araneidae (Araneae) in West Anatolia (Turkey)” makalesine göre Türkiye Araneid faunasında 34 tür bulunuyor. Uyar, makalede 2011 yılında Batı Anadolu’da 32 lokaliteden 17 türe ait toplama gerçekleştiğini yazdı. Uyar, Aydın, Balıkesir, Bursa ve Manisa illerinden farklı habitatlardan süpürme, ağaç/dal sallama ve elle toplama yöntemiyle toplanan örümceklerin toplandığı lokasyonları bir tabloda belirtti. Bu tabloya göre; Aydın Söke, Bursa İnegöl başta olmak üzere 32 bölgede Argiope Lobata …

Orman Yangınlarının Küresel Oyun Olduğu Komplo Teorisi

//

Youtube içerik üreticisi Haluk Özdil, Çanakkale’de çıkan orman yangınlarının ardından komplo teorileriyle Avrupa’nın insanlığı yok etme projesi geliştirdiğini iddia etti. Özdil’in komplo teorileri ve komplo teorilerinin bilimsel çürütmesi haberimizde…
Özellikle yaz aylarında çıkan orman yangınları hakkında komplo teori geliştiren Haluk Özdil, bu defa bilim insanlarını hedef aldı. Özdil, “Bilim insanı adıyla çıkarılan birçok insan bunlara (Avrupa’ya) çalışıyor. Ulusal kanallar bunların ortağıdır” iddialarıyla orman yangınlarının kasıtlı bir oyun olduğunu öne sürdü.
Birleşmiş Milletler başkanının “Büyük göçler başlarsa sistemler yıkılır” açıklamasına dayanarak küresel iklim kriziyle orman yangınlarının bilinçli bir şekilde Avrupa tarafından çıkarıldığını söyledi. Avrupa eliyle “yerli iş birlikçilerin” orman yangınlarına çanak tuttuğunu iddia …

İkizler Meteor Yağmuru 13-14 Aralık’ta…

//

Perseid meteor yağmurlarından sonra 2023’ün ikinci göktaşı yağmuru ikizler meteor yağmurunda ışık maruziyeti olmayan bir alanda saatte 50’nin üzerinde meteor gözlemi yapılabilecek. İkizler meteor yağmuru 19 Kasım-24 Aralık tarihinde gerçekleşse de 13-14 Aralık gecelerinde zirveye ulaşacak. Dünya’da yaşanan meteor yağmurlarının birçoğunun aksine ikizler meteor yağmuruna sebep olan şey bir kuyruklu yıldız değil, Geminid ikizler meteor yağmurları asteroidlerin ürünlerinden biri. İkizler meteor yağmurları her yıl en iyi meteor yağmurlarından kabul ediliyor. Bunun nedeni ise düşen her bir meteorun parlak ve hızlı olması. Kuzey Yarımküreden daha iyi görülen Geminid ikizler meteor yağmuru Güney Yarımküreden de gözlemlenebilecek. İkizler meteor yağmurlarının adını radyant ismiyle …

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Hayata Bağlanıyor!

//

Türkiye’de doğal hayat esas alınarak uygulanan çalışmalarda 639 tür hayvan koruma altına alındı. İçerisinde Anadolu yaban koyunu, alageyik, ceylan ve kelaynaklarında olduğu hayvan türlerinin nesillerinin devamı sağlanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde 9 kanatlı, 3 alabalık, 12 memeli olarak 24 üretme tesisi yapıldı. Bu tesislerin yapılma amacı ise nesli tehlike altındaki hayvanların bakım ve üretiminin sağlıklı ortamlarda yapılması.

Yaban Keçileri Munzur Vadisi’nde
Nesli tükenmekte olan hayvanların neslini tehlikeye atan bir faktör de bilinçsiz avcılık. Bilinçsiz avcılık nedeniyle yaşama alanı kaybolduğundan nesli yok olma tehlikesine sürüklenen hayvanlardan biri de yaban …

Yaren Leylek Ve Adem Yılmaz’ın Dostluğu Film Oluyor

//

Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş vasıtasıyla tanıdığımız Yaren Leylek ve Adem Amca’nın hikayesi beyaz perdeye taşınıyor. Ünlü oyuncu kadrosu ve başarılı bir ekiple çekilecek olan film, Yaren Leylek ve Adem Amca’nın uzun yıllardır süren dostluğunu izleyiciye aktaracak.
“Yaren Leylek” Ünlü İsimleri Yeni Bir Film Projesi İle Bir Araya Getiriyor
Adem Yılmaz ile Yaren Leylek’in dostluğunu ilk kez fotoğraflayan ve tüm dünyada tanınmalarına vesile olan yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş yeni filmi sosyal medya hesabından duyurdu. Heyecanla beklenen film ile ilgili konuşan Tüydeş, “Adem Amca ile dostluklarıyla 12. yılı geride bırakan Yaren Leylek bu kez ünlü isimleri yeni bir film projesi ile bir …

Ağaçlandırma Yaparak Ormanlarımızı Geri Döndürebilir Miyiz?

//

Ormancılık Politikası Uzmanı Profesör Dr. Erdoğan Atmış, ağaçlandırma yapılarak ormanların geri döndürülüp döndürülemeyeceği hakkında açıklamalar yaptı. Konu ile ilgili tüm detaylar haberimizde…

Günümüzde ağaçlandırma çalışmalarının yanlış anlatıldığını ifade eden Atmış, halihazırda yapılan “Orman Rehabilitasyon” çalışmalarının ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgisi olmadığını söyledi. Atmış, 1970 yılından bu yana köyden kente göç nedeniyle kırsal alanlardan insan baskısının azaldığını ve önceden ormandan açılmış tarım alanlarının kendiliğinden ormana dönüşmüş olduğunu açıkladı. İl bazında yapılan araştırmaları anlatan Atmış, Türkiye’de 2005 ile 2015 yılları arasında 60 ilin ormanlık alanı artarken 19 ilde ormanlık alan azaldığını, 2 ilde ise ormanlık alan oranının aynı olduğunun altını çizdi.
Yeni Bir Orman İçin Elli …

Son Sünger Avcıları Film Oldu: Mancorna

//

Türkiye ve Yunanistan; Ege Denizi’nin iki yakasında varlığını sürdüren iki devlet. Yüzlerce yıl yapılan sünger avcılığı ve deniz kültürü ise bu iki devletin ortak paydası. Bu ortak payda ele alınarak Yunanistan’ın Lipsi Adası’nda yaşayan Ege Denizi’nin son sünger avcıları Nico Magriplis ve Skevovafilaks Antoniadis’in hayat serüveni Deniz Biyoloğu Dr. Mert Gökalp öncülüğünde “Mancorna” isimli kısa film haline getirildi.

Gelişen Dünya düzeniyle artık yapılmayan sünger avcılığı mesleğinin yaşayan son temsilcilerinin hikayeleri kısa film oldu. Dünya’nın en eski avcılık yöntemi olan sünger avcılığı mesleğinin son temsilcileri Türkiye ve Yunanistan’da yaşamlarını idame ettirirken yüzyıllardır deniz kültürünü yeni nesile aktarıyorlar.
Kısa film vesilesiyle Deniz Biyoloğu Mert …

1 2 3 8