Geçtiğimiz hafta bir biyoteknoloji şirketi, dodoyu geri getirmek için cesur bir girişimde bulunduğunu duyurdu. On yedinci yüzyılın sonlarında Hint Okyanusu’ndaki Mauritius adasında nesli tükenen Dodo kuşları, insanların doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkisinin kurbanı olmuştu. Şirket Bu Çalışma İçin Büyük Yatırım Aldı Merkezi…
Nesli Tükenmiş Dodo Kuşu Geri Getirilebilir Mi?
Geçtiğimiz hafta bir biyoteknoloji şirketi, dodoyu geri getirmek için cesur bir girişimde bulunduğunu duyurdu. On yedinci yüzyılın sonlarında Hint Okyanusu’ndaki Mauritius adasında nesli tükenen Dodo kuşları, insanların doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkisinin kurbanı olmuştu. Şirket Bu Çalışma İçin Büyük Yatırım Aldı Merkezi Dallas, Teksas’ta bulunan Colossal Biosciences şirketi, 225 milyon ABD doları yatırım aldı. Şirket daha önce Avustralyalı bir keseli hayvan olan Thylacine (Tazmanya Canavarı)’lerin neslinin tükenmesini önleme ve yünlü mamut özelliklerine sahip filler yaratma planlarını duyurdu. Colossal’ın bu planları genom düzenleme, kök hücre biyolojisi ve hayvancılıktaki büyük ilerlemelere bağlı görünüyor. New York, Aurora’daki Wells College’da hücre ve moleküler üreme…
Dokuları İçten Dışa Doğru İyileştiren Bir Biyomateryal Keşfedildi
Yeni bir biyomateryal, dokuların iyileştirilmesi alanında oldukça başarılı oldu. Damara enjekte edilebilen biyomateryal, dokudaki iltihaplanmayı azaltıyor, hücre ve doku onarımını destekliyor. Hasarlı Doku İçten Dışa Tedavi Ediliyor Yapılan testlerde hem kemirgen hem de büyük hayvan modellerinde denenen biyomateryal, kalp krizlerinin neden olduğu doku hasarını tedavi etme konusunda test edildi. Yapılan testler sonucu bilim insanları, gayet etkili olduğu sonucuna vardılar. Araştırmacılar ayrıca bir kemirgen modelinde, biyomateryalin travmatik beyin hasarı ve pulmoner arteriyel hipertansiyonu olan hastalara faydalı olabileceğini de keşfetti. California San Diego Üniversitesi’nde Biyomühendislik bölümü öğretim görevlisi ve aynı zamanda araştırma ekibinin baş araştırmacısı olan Dr. Karen Christman konuyla ilgili, “Bu…
Yapay Zeka Sıfırdan Orijinal Proteinler Üretebilir
Sizce yapay zeka protein üretebilir mi? Bilim insanlarının 26 Ocak’ta yayınlanan son çalışmasına göre evet! Teknolojinin ve yapay zekanın her geçen gün gözlemlenen bu ilerleyişi bizleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Bilim insanları, sıfırdan yapay enzimler üretebilen bir AI sistemi geliştirdi. Laboratuvar testlerinde bu enzimlerden bazıları, yapay olarak üretilen amino asit dizileri, bilinen herhangi bir doğal proteinden önemli ölçüde farklılaştığında bile, doğada bulunanlar kadar iyi çalıştı. 50 Yıllık Protein Mühendisliği Alanına Enerji Verecek Salesforce Research, amino asit dizilerini yapay proteinlere dönüştürmek için sonraki belirteç tahminini kullanan ProGen adlı yapay zeka programını geliştirdi. Deney, NPL/Natural Language Processing (Doğal Dil İşleme)’in, dil metinlerini…
Bilimin Geleceği ‘Biyo-Yakınsama’da Mı Yatıyor?
Halkın bilime ve bilim insanlarına duyduğu güven günümüzde oldukça fazla. Dünya çapında çoğu insan bilimin daha iyi, daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir bir geleceğe giden en güvenilir yol olduğuna inanıyor. Farklı Ekipler ve Tamamlayıcı Teknolojiler Yakın tarih boyunca, biyoloji ve kimya gibi bilimsel disiplinler esas olarak izole bir şekilde faaliyet gösteriyordu. Bununla birlikte, bilim son yıllarda çok karmaşık ve iç içe geçmiş bir hale geldi. Bir laboratuvarda tek başına oturan bir bilim insanı tarafından keşiflerin yapıldığı günler geride kaldı. Gelecekteki atılımlar, genellikle farklı ekipler işbirliği yaptığında ve tamamlayıcı teknolojiler birleştiğinde ortaya çıkacak durumda. Bilimde çok disiplinli bir yaklaşımı benimsemek; iklim…
Akıllı Telefonunuz Ölme Riskinizi Tahmin Edebilir
Telefonlarınızdaki sensörlerin insan sağlığına dair önemli ipuçları verebileceğini biliyor muydunuz? Akıllı telefonlardaki hareket sensörleri aracılığıyla toplanan ve sadece 6 dakikalık yürümeden elde edilen verilerin, birinin önümüzdeki beş yıl içinde ölme riskini tahmin etmek için yeterli olabileceği konuşuluyor. Akıllı Saatler Gibi Akıllı Telefonların Da Sensörleri Kullanılabilir Yapılan bazı çalışmalar, spor saatleri gibi cihazlarda giyilebilir hareket sensörleri ile ölçülen günlük fiziksel aktivite düzeyini kullanarak ölüm riskini tahmin etmişti. Bu bilinen faydayla birlikte akıllı saatlere ve fitness takip cihazlarına yönelik popüler bir eğilim olmasına rağmen, bu cihazları kullananların sayısı kullanmayanlara göre oldukça az. Bu tip lüks görülen cihazlar maddi gücü olan bir azınlık…
Ankara Üniversitesi’nde Kimyasal Kullanılmadan Mantar Üretildi
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde kimyasal kullanılmadan kültür mantarı yetiştirildi. Bir süredir sürdürülen mantar üretimi nihayet sonuçlandı. Bu üretim Türkiye’nin ilk tematik teknokenti olan Tarım, Hayvancılık ve Gıda Teknokenti’nde gerçekleştirildi. Kestane Mantarı ve Beyaz Şapkalı Kültür Mantarı Üretildi Ankara Üniversitesi Tarım, Hayvancılık ve Gıda Teknokenti’nde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nce mantar üretim tesisi kurulmuştu. Bu tesiste hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen mantarların ilk hasadı gerçekleşti. Kestane mantarı ve beyaz şapkalı kültür mantarı yetiştirilen projede iki ayrı üretim odası kullanıldı. Tamamen biyolojik müdahalelerle yetiştirilen mantarlar başarılı bir şekilde toplandı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.…
İnsanlarda Eşeysiz Üreme Mümkün Mü?
İnsanlarda eşeysiz üreme mümkün mü araştırmacılar bu soruya ilginç bir yanıt veriyor. Pluripotent, gelişen bir embriyonun erken safhalarında var olan, canlıyı oluşturan özelleşmiş tüm hücre tiplerine dönüşebilme yeteneğindeki henüz farklılaşmamış hücreler için kullanılan bir tanımlamadır. Sir John B. Gurdon ve Shinya Yamanaka erişkin hücrelerin yeniden programlanarak pluripotent hücrelere dönüşebileceğini gösterdikleri çalışmalarıyla 2012 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmışlardı. Bu çalışmaların devamı niteliğinde, bilim dünyasında birçok araştırmacı ve hatta yatırımcı bu keşfin sahip olduğu potansiyelin farkına vardı. Bu bilimsel keşiflerin potansiyeli, ilk etapta düşünüldüğünde, hücrelerin öldüğü veya organ nakli gerektiren çok sayıda hastalığın tedavisi ve hatta iyileştirilmesine imkan tanımasıdır. Bu Pluripotent kök hücreleri bu potansiyele sahip olabilir,…
İnsan ipliği: İnsan deri hücrelerinden iplik üretildi
İnsan ipliği, insan deri hücrelerinden iplik şeklinde üretilen biyomateryale verilen bir isim. Biyomateryal çalışmaları ve doku mühendisliği çalışmalarıyla her gün farklı ve yeni teknolojiler geliştiriliyor. İnsan deri hücrelerinden iplik yapılması da bu son gelişmelerden biri. Biomühendislik alanında pek çok kullanım alanı bulacağı tahmin edilen bu deriden oluşturulan iplik bağışıklık sistemini de etkilemiyor ve enflamasyona sebep olmuyor. İnsan ipliği : dikiş, düğüm, örgü Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Laure Magnan ve arkadaşlarının yaptığı bu çalışma Acta Biomaterialia dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar deri epitel hücrelerinden geliştirilen iplikleri cerrahi müdahalelerde de kullanılabilecek bir malzeme olarak geliştirdiklerini ifade ettiler. Geliştirilen materyalle örgü örmek, dikiş atmak, düğüm…
23andMe Küçülüyor – Kişisel Genetik Testler popülerliğini yitirdi mi?
23AndMe şirketi doğrudan tüketicilere kişisel genetik test hizmeti sunan bir şirket. 2007 yılında Anne Wojcicki’nin kurucu olduğu 23AndMe 100 personeli işten çıkaracak. Evlere gönderdiği DNA örnekleme seti ile DNA örneğini kargolayan müşterilerine genom verilerini ve bu verilerin yorumlarını sunuyor. İlk olarak sağlıkla ilgili genler hakkında bilgi veren 23AndMe daha sonra bilim insanlarının oluşturduğu popülasyon verilerini ve müşterilerinin verileriyle oluşturduğu veri tabanını kullanarak müşterilerinin kökeniyle ilgili veriler sunmuştu. 23andMe’nin CEO‘su Anne Wojcicki geçtiğimiz günlerde şirket çalışanlarıyla ilgili bir haber paylaştı. Anne Wojcicki, şirketin personelinin neredeyse %14‘ine denk gelen 100 çalışanın işinin sonlandırılacağını açıkladı. 2019 yılında 99 dolara müşterilere satılan kişisel genetik…