Biyokimya

//////

Kahve Neden Sağlıklıdır? Sorunun Cevabını Türk Bilim İnsanları Verdi

Bir süredir sade filtre kahvenin sağlığa olan faydası konuşuluyor. Düzenli filtre kahve içen bireylerde gözlemlenen faydalardan bahsediliyor. Ancak kahvenin neden sağlıklı olduğu, ondaki faydanın nereden geldiği hiç açıklanmamıştı. İşte 19 Ekim 2022 tarihli bir bilimsel makale bu soruyu yanıtladı. “Coffee-Derived Exosome-Like Nanoparticles:…

Kahve Neden Sağlıklıdır? Sorunun Cevabını Türk Bilim İnsanları Verdi

//////

Bir süredir sade filtre kahvenin sağlığa olan faydası konuşuluyor. Düzenli filtre kahve içen bireylerde gözlemlenen faydalardan bahsediliyor. Ancak kahvenin neden sağlıklı olduğu, ondaki faydanın nereden geldiği hiç açıklanmamıştı. İşte 19 Ekim 2022 tarihli bir bilimsel makale bu soruyu yanıtladı. “Coffee-Derived Exosome-Like Nanoparticles: Are They the Secret Heroes?” (Kahve Türevli Exosome Benzeri Nanopartiküller: Gizli Kahramanlar mı?) başlığıyla yayınlanan makalenin araştırma ekibinde yer alanlar ise 13 Türk Bilim İnsanı! 13 Türk Bilim İnsanı Kahvede Bulunan Faydayı Araştırdı Turkish Journal of Gastroenterology (Türk Gastroenteroloji Dergisi)’de 19 Ekim 2022 tarihinde yayınlanan makalede Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi, Prof. Dr. Kamil Can Akçalı, Doç. Dr.…

Yeni Nesil Antibiyotik Molekülleri Keşfedildi

///

Yeni nesil antibiyotik olan THCz umut vadediyor. Son 50 yılda sadece birkaç yeni antibiyotik türü geliştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, dünyada antimikrobiyal direnç (AMR) endişeleri artırıyor.Bu nedenle yeni antibakteriyel maddelerin bulunmasına büyük ihtiyaç var. Avustralya’nın ulusal bilim ajansı CSIRO(İngiliz Milletler Topluluğu Bilim ve Sanayi Araştırma Kurumu)’nun biyogüvenlik araştırma direktörü Dr. Paul De Barro ve Anglia Üniversitesinden David Livermore Covid pandemisinin, potansiyel bir AMR salgını durumuna kıyasla devede kulak kalacağını ve bu durumun insan sağlığını tehdit eden eden en büyük tehdit olduğunu ileri sürüyor. Diğer yandan Covid-19 viral enfeksiyonun üzerine eklenen bakteriyel enfeksiyonların tedavisinin yanı sıra bilinçsiz yanlış antibiyotik kullanımının antimikrobiyal direnç…

1 kilometrelik yapay örümcek ağı!

///

İnce, hafif ve çelik kadar kuvvetli olan yapay örümcek ağı bu son çalışmaya kadar üretilememişti. Swedish University of Agricultural Sciences and Karolinska Institutet’ten araştırmacılar Anna Rising, Jan Johansson ve Marlene Andersson, sürdürülebilir yeni bir örümcek ağı üretiminin yolunu buldular. Araştırmacılar ilk defa 1 kilometre uzunluğunda yapay örümcek ipeği sentezlediler.…

Bilgisayar oyuncuları bilim insanlarını yendi!

/

Foldit oyuncuları protein yapısını ortaya çıkarma yarışında bilim insanlarının önüne geçtiler. Oyunla ilgili son yayında dünya genelinden 469 oyuncu, iki uzman biyokimyacı(kristallograf), 61 üniversite öğrencisi, Phenix Autosolve ve MR-Rosetta (algoritmalar) birbirleriyle YPL067C proteinini modellemek için yarıştı. Bu yarışın sonunda ise takımlar oluşturan 469 internet oyuncusu mücadeleyi kazandı. Hem de konusunda uzman bilim insanlarını da geri de bırakarak. Foldit oyunu özgün bir proteinin verilen biyokimyasal bilgiler ışığında en doğru ve hızlı katlanma şeklini buldurmayı hedefleyen bir bilgisayar oyunu. Oyunda oyuncuların biyokimya bilgisine sahip olması gerekmiyor ve moleküllerin üzerindeki atomların yerini fareleri ile değiştirerek bu oynu oynayabiliyorlar. Foldit oyunu aslında bir bilimsel…