Bilim

Covid-19 küresel acil durumu sona erdi, peki covid-19 vücudumuzda ne gibi etkiler bıraktı?

///

2020 yılında covid-19 nedeniyle tüm Dünya’ya pandemi alarmı verilmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre Covid-19 küresel acil durumu sona erdi. Uzmanlara göre aşı hala en büyük silah, ancak Covid-19 artık eskisi kadar ağır süreçlerde seyretmiyor. Peki üç yıldır Covid-19 bireylerin yaşamında ne gibi kalıcı etkiler bıraktı? Covid-19’un kalbe bıraktığı olumsuz etkiler nelerdir?   Üç yıldır Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19, kalp hastalarını ve kalp hastalığı yatkınlığı olanları oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Kalp hastaları tek başına covid-19’a yakalanma riskini artırmıyor ancak bireylerin bağışıklığı baskılayıcı hastalıkları varsa kalp hastalarının Covid-19’a yakalanma riskleri artıyor. Bunun yanında diyabetik ve nörolojik hastalığı olan bireyler…

Çağın Hastalığı: Teknoloji Bağımlılığı

///

Doğru kullanılmadığında bireylerin hayatını doğrudan olumsuz etkileyen, doğru kullanıldığında ise hayatı olanca kolaylaştıran teknoloji son yıllarda tehlike saçıyor. Bireyler teknoloji bağımlılığının bedelini bazen fiziksel bazense ruhsal bozukluklarla ödeyebiliyor. Peki nedir teknoloji bağımlılığı? Kimlere teknoloji bağımlısı denebilir? Yeşilay’a göre, teknolojinin kontrolsüz kullanımıyla ortaya çıkan davranışsal bağımlılığa teknoloji bağımlılığı deniyor. Bu davranışsal bağımlılıklar kapsamında ise, oyun bağımlılığı, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığı, kumar oynama bağımlılığı var. Uzmanlara göre ise günümüzde en yaygını ise oyun oynama bağımlılığı diye adlandırılan oyun oynama bozukluğu. Yaşlara Göre Sağlıklı Dijital Ortam Maruziyeti Nasıl Olmalıdır? Yeşilay’a göre 0-3 yaş bebekleri ebeveynler olabildiğince ekrandan uzak tutmalıdır. 3-6 yaşa…

Yeni Dünya Düzeninde Sosyal Psikoloji ve Sosyal Medya

//

Gelişen dünya düzeninde sosyal medya hayatımızın bir parçası olmanın dışında hayatımızın tam ortasındaki belirleyici faktör. Peki sosyal medya gerçeği sosyal psikolojide nasıl karşılık buluyor? İşte tüm detaylar… Sosyal medya gelişen ve değişen dünya düzenin tam merkezinde yer alıyor. Paylaşım yaparken başka, haber okurken başka, video izlerken başka mecralar kullanmaktayız. Paylaşımlarımızın kaç beğeni aldığı, okuduğumuz haberin alanımıza hitap ediyor olması sosyal medya algılarımızın, bakış açımızın şekillenmesini ve değişmesini sağladığı bir gerçektir. Tüm algımızı ve bakış açımızı yeniden oluşturan sosyal medyanın psikolojimiz üzerindeki yansımaları aşikardır. Hiç ismini duymadığımız bir kişi milyonlarca takipçisi olan bir kişi tarafından paylaşıldığında milyonlarca takipçisi olan bir fenomen…

Geçmişten Günümüze Siyaset Bilimi

//

Gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer kaplayan, çoğu zaman sohbetlerimize konu olan siyaset bilimi hakkında birçok şey söylendi. Peki, siyaset bilimi geçmişten bugüne nasıl bir ilerleme kaydetti? Biz siyaseti ne sanıyoruz, siyaset bilimi aslında nedir? Son zamanlarda ikili ilişkilerimizde, sosyal çevremizde belirleyici bir sohbet konusu hâkim: Siyaset “Siyaset” kelime anlamıyla ne ifade ediyor? Siyaset kelime kökü itibariyle Arapça “seis” kelimesiyle aynı kökten gelmektedir. Islah etmek, idare etmek anlamını taşır. Osmanlı döneminde “cezalandırmak, ölüm cezası” olarak kullanıldığı dönemlerde tarihe not düşülmüştür. Yunan siyasi tanımında ise “Polis’e (kent devleti) ait yönetim biçimleri” olarak tanımlanmıştır. Sosyal bilimci Duverger’ye göre siyaset bilimi, hem bir…

Deprem Haritaları Neyi Anlatır? Deprem ve Zemin İlişkisi Nasıldır?

//

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden jeoloji mühendisi Dr. Mustafa Karaman, geçtiğimiz günlerde paylaştığı tweet dizisiyle bazı önemli bilgiler anlattı. Bu Harita Fay Haritası Değil! Bu Bir İstatistik Haritası. Hepimizin fay haritası olarak bildiği bu görseldeki haritayı paylaşan Dr. Karaman, “Bu harita fay haritası değil. Bu harita iyi/kötü zemin haritası hiç değil. Bu harita istatistiktir” dedi. Türkiye’de binaları depremlere göre tasarlamak için; 1947, 1953, 1961, 1968, 1975, 1998, 2007 ve halen yürürlükte olan 2018 yıllarında düzenlenen yönetmelikler olduğunu söyledi. Son yönetmeliğin, Amerika ve Avrupa güncel yönetmeliklerinden birçok konuda aşağı kalır yanı olmadığını belirten Dr. Karaman, “Bazı eksikliklerin olduğunu düşünen, üzerinde çalışan çok…

Bina Rehabilitasyonu Binlerce Kişinin Hayatını Kurtarabilirdi!

//

Geçtiğimiz günlerde fizikçi Dr. Mustafa Gündoğan’ın şahsi Twitter hesabından paylaştığı bir video dikkatleri çekti. NATO’un Youtube hesabında 13 yıl önce paylaşılan belgesel videoda, ODTÜ’den bilim insanlarının Antakya’daki binaları hızlı ve ekonomik bir şekilde güçlendirebileceği bir proje anlatılıyor. Deprem riskinin yüksek olduğu bölge için 2009 yılında bu tür bir proje konuşulurken, günümüzde bu projenin geldiği nokta ise merak konusu… Türkiye’deki Sosyo-Ekonomik Gerçeklere Uygun Bina İyileştirme Teknikleri 2009 yılından şöyle bir video buldum: ODTÜ'den hocaların Antakya'daki binaları hızlı ve ekonomik bir şekilde güçlendirebileceği bir projeden bahsediyorlar. Ne oldu acaba bu proje, bir sonuca ulaştı mı? https://t.co/poNMQIR2rq — Mustafa Gündoğan (@mustgundogan) February 17,…

Optimal Hidrasyon Yaşlanma Sürecini Yavaşlatıyor

//

Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü’ndeki bilim insanları, 25 yıllık uzun bir takibi olan, popülasyona dayalı büyük bir gözlemsel çalışmada, sıvı alımı azaldığında yükselen serum sodyum seviyeleri ile çeşitli sağlık göstergeleri arasındaki bağlantıları analiz etti. Çalışmada normal aralığın daha yüksek ucundaki serum sodyum seviyelerine sahip yetişkinlerin, orta aralıklarda serum sodyum seviyelerine sahip olanlara göre kronik durumlar geliştirme ve ileri biyolojik yaşlanma belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bazı İnsanlar Diğerlerinden Daha Hızlı Yaşlanıyor Bazı insanların diğerlerinden daha hızlı yaşlandığı, bazı insanların hastalıksız bir şekilde yaşlılık dönemine girdiği, bazılarının ise yaşa bağlı kronik hastalıklara yakalandığı bilinen bir gerçek. Ulusal…

Veri Madenciliği Nedir?

/

Veri Madenciliği Nedir? Veri madenciliği, büyük veri kümelerindeki kalıpları ve ilişkileri keşfetme sürecidir. Verilerdeki kalıpları ve eğilimleri belirlemek için makine öğrenimi algoritmalarının ve istatistiksel tekniklerin uygulanmasını içerir ve genellikle karar vermeyi desteklemek ve gerçek dünya sorunlarını çözmek için kullanılabilecek iç görüleri keşfetmek için kullanılır. Veri madenciliği tipik olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı adımı içerir: Veri hazırlama: Bu, verilerin analiz için temizlenmesini ve hazırlanmasını içerir. Bu, hataları ve tutarsızlıkları belirlemeyi ve düzeltmeyi, eksik değerleri ele almayı ve verileri uygun bir formata dönüştürmeyi içerebilir. Veri keşfi: Bu, kalıpları ve eğilimleri belirlemek için verileri keşfetmeyi içerir. Bu, verilerin görselleştirilmesini, istatistiksel…

Yaşlanma Tersine Çevrilir mi?

///

13 yıl süren bir araştırma sonunda bilim insanları, yaşlanmayı tetikleyen şey nedir sorusunun yanıtını buldu. Önce DNA’daki Mutasyonlara Odaklandılar Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Paul F. Glenn Yaşlanma Araştırma Biyolojisi Merkezi’nin eş başkanı olan Genetik Profesörü Prof. Dr. David Sinclair, meslektaşlarıyla birlikte yeni bir çalışmaya imza attı. 12 Ocak’ta yayınlanan bu çalışma, hücrelerdeki yaşlanmayı hızlandıran veya tersine çevirebilen bir yaşlanma saatini ele alıyor. Yaşlanmayı inceleyen bilim insanları, hücrelerde yaşlanma sürecini neyin yönlendirdiğini tartışmaya başlamıştı. Bu tartışmada öncelikle, zamanla bir hücrenin normal işlemlerini bozabilen ve hücre ölümü sürecini tetikleyebilen DNA’daki mutasyonlara odaklandılar. Ters Giden Şey; Epigenetik Talimatlardaki Hatalar Ancak bu teori, yaşlı…

İsveçli Profesörden Etik Dışı Davranış

/

Türkiyeli Öğrenciyi NATO Üyeliği Gerekçesiyle Reddetti Geçtiğimiz günlerde akademi camiasında kabul görmeyecek etik dışı bir olay yaşandı. Stockholm Üniversitesi’ne Erasmus+ aracılığıyla başvuru yapan Fatma Zehra S., söz konusu üniversiteden bir profesörle e-mail aracılığıyla iletişime geçti. Profesör Per Carlbring’in maile verdiği cevap hem şok edici hem de çirkin bir davranış olarak nitelendiriliyor. Stockholm Üniversitesi’ne Başvuru Yapmıştı İstanbul’da bulunan İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde üçüncü sınıf öğrencisi olan Fatma Zehra S., Erasmus+ fonu tarafından seçeceği bir üniversitede 2023 yaz stajı için kabul aldı. Fatma Zehra S.’nin başvurduğu staj programlarından biri de Stockholm Üniversitesi’ndeydi. Fatma Zehra S., staj başvurusu için üniversitede görev yapan…

1 2 3 9