Bilim dünyasının bildiği en eski organizmaları arasında olan Pando ağaçlarının sesi kaydedildi. Devasa büyüklükteki Pando ağaçları, 47 bin kökten oluşan dev bir yeraltı sisteminden oluşuyor.
ABD’nin Utah eyaletinde tek kavağın kolonisi durumunda olan Pando ağacından sesler ortaya çıktı. Jeff Rice ve ekip arkadaşı…
Pando ağaçlarının sesi kaydedildi!
Bilim dünyasının bildiği en eski organizmaları arasında olan Pando ağaçlarının sesi kaydedildi. Devasa büyüklükteki Pando ağaçları, 47 bin kökten oluşan dev bir yeraltı sisteminden oluşuyor.
ABD’nin Utah eyaletinde tek kavağın kolonisi durumunda olan Pando ağacından sesler ortaya çıktı. Jeff Rice ve ekip arkadaşı Lance Oditt’in yaptığı araştırmaların sonucunda Pando ağacının akustik portresi isimli sesleri ilk defa mayıs ayında Amerikan Akustik Konferansı’nda diğer bilim insanlarına dinletildi.
Jeff Rice, Pando ağacının sesini dinlemek için öncelikle Pando ağacının kökündeki bir boşluğa hidrofon yerleştirdi. Ardından hidrofon dallardan yankılanan titreşimlerin oluşturduğu sesleri kayıt altına aldı.
Söz konusu hidrofonlar su altındaki hareketlerin oluşturup yaydığı titreşim ve sesleri algılayıp düşük …
Bilim insanları yıldırım yönlerini değiştirebilecek!
Bilim insanları lazer kullanarak yıldırımların yönünü değiştirmeyi başardı. Kuzeydoğu İsviçre’de Santis Dağı’nda gökyüzüne ışık huzmeleri fırlatıldı ve 50 metre boyunca yıldırım başarılı bir şekilde yönlendirildi.
Araştırmacılar lazerlerin ileride havaalanlarını ve fırlatma rampalarını yıldırım çarpmasından koruyabileceklerini öngörüyor. Araştırmayı inceleyen bilim insanları ise uzun süredir üzerinde çalışmalar yapılan konuya ilişkin elde edilen sonucu başarılı buldular.
Yıldırım çarpmaları kimi zaman insan, kimi zamansa yapılara zarar veriyor. Yapılan araştırmaların sonucunda 2006-2021 yılları arasında ABD’de yaklaşık 450 kişi hayatını kaybetti.
Şu an, yıldırım çarpmalarına karşı alınan önlem Benjamin Franklin’in eseri olan paratonerler. Metalden yapılmış olan bu sistem, yapıların üzerine yerleştirilip cıvataları çekiyor ve akımı hasara neden olmadan önleyip …
2023 Nobel Ekonomi Ödülü Claudia Goldin’e Verildi
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi 2023 yılı Nobel Ekonomi Ödülü ekonomi tarihçisi Claudia Goldin’e verildi. Claudia Goldin, kadınlar ve erkekler arasındaki maaş eşitsizliğini incelemişti.
Kraliyet Bilimler Akademisi Claudia Goldin’in kadınların kazançları ve kadın istihdamı piyasası ilişkisine dair yaptığı çalışmayı duyurdu. Goldin’in yaptığı bu çalışma maaş eşitsizliği ve bu eşitsizliğin kaynağını ve bu gerçekleşen değişimin nedenlerini sundu.
Goldin’in sunduğu verilere göre, istihdam piyasasına kadınların yalnızca yüzde 50’sinin erkeklerin ise yüzde 80’e yakın bir oranının katıldığı ancak kadınların kariyer yaparken daha fazla zorlukla karşılaştığı ve emeklerinin karşılığını alamadığı ortaya konuldu. Nobel Ödülü Komitesi, Goldin’in emeğinin büyük olduğunu belirtirken, Goldin’i “dedektif” olarak adlandırdı. Komite üyesi Randi …
AB Kritik Teknolojileri Koruma Adımı Attı
Avrupa Birliği, ekonomik güvenliği artırmak adına; yapay zekâ, çip, kuantum, genetik, biyoteknoloji gibi kritik teknolojilerin rakip ülkelerin eline geçmesini önlemek istiyor. Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa ekonomik güvenlik stratejisi, korumak istenilen kritik teknolojileri korumak için tavsiye kararı aldı.
Alınan bu karara göre teknolojilerin potansiyeli ve dönüştürücü niteliği, sivil ve askeri olarak ikili kullanımı gibi kriterler göz önünde bulunduruldu ve bir liste hazırlandı. Teknoloji güvenliği ve teknoloji sızıntısı konusunda en hassas risklere sahip 4 teknoloji alanı belirlendi. Bu alanlar ise şöyle: yarı iletken, yapay zekâ, kuantum teknolojileri ve biyoteknolojiler.
Yarı iletken teknolojiler arasında, mikroelektronik, fotonik, çipler ve yarı iletken üretim ekipmanları da yer alıyor.
Risk …
Yumurta ve Sperm Olmadan Embriyo Geliştirildi
İsrail’deki Wiezmann Bilim Enstitüsü’nden bilim insanları yumurta ve sperm olmadan insan embriyosuna benzeyen bir model geliştirdi. Laboratuvar ortamında elde dilen embriyo modeli 14 günlük bir embriyo ile neredeyse aynı. Üstelik gebelerde olan hamilelik hormonlarını bile salgılıyor. Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre üretilen bu embriyo, plasenta, yumurta kesesi, koryonik kese ve diğer dış dokulara da sahip. Çalışmanın öncüsü Profesör Jacob Hanna’nın embriyonun benzeri görülmemiş bir fırsat olabileceğini ifade etti.
“Gerçek Bir İnsan Embriyosunun Gelişimini Taklit Ediyor”
Araştırmayla ilgili konuşan Hanna, embriyonun ilk ayının kara kutu olduğunu ancak geri kalan 8 ayda büyüme yaşanacağını açıkladı. Hanna üretilen embriyo hakkında şu ifadeleri kullandı: “Gerçek bir …
Epilepsi Hakkında Neler Biliyoruz?
Kısa süreli beyin fonksiyonu bozukluğuyla karakterize olan, halk arasında “sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı din, dil, ırk ve cinsiyet farketmeksizin Dünya’da 65 milyon kişiyi etkiliyor. Türkiye’de ise bu sayı 750 bini geçmiş durumda. Hayatı kısa süreli askıya alan epilepsi hastalığı hakkında bilgileri sizin için derledik.
Kısa süreli beyin fonksiyonu bozukluğuyla karakterize olan, halk arasında “sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı Dünya’nın yaklaşık %1’ini etkiliyor. Epilepsi nöbetleri hakkında konuşan Ankara Şehir Hastanesi eğitim görevlisi Doç. Dr. Şadiye Gümüşyayla epilepsi hastaları ve hasta yakınlarına bilgiler verdi.
Kişinin epilepsi hastası olduğunu söylemek için nöbet geçmişi olması gerektiğini söyleyen Gümüşyayla, “Günümüzde kişinin epilepsi hastası olacağını hasta henüz …
Prostat Kanseri MR Taramasıyla Tespit Edilebilir
Londra’da University College London’da yürütülen bir araştırmanın sonucunda 10 dakikalık MR taramasıyla erkeklerde prostat kanseri teşhisi koyulabileceği açıklandı. MR taramalarının, Prostat Spesifik Antijen testlerinden daha doğru sonuçlar verdiği ortaya kondu. Üstelik MR taramalarının Prostat Spesifik Antijen testiyle koyulamayan ciddi kanser teşhislerini tespit ettiği görüldü. İngiltere’de konuyla ilgili güncel durum ise Prostat Spesifik Antijen testleri güvensiz olduğu için kullanılmıyor ancak 50 yaş üstü erkeklerden zaman zaman Prostat Spesifik Antijen testi talep edilebiliyor.
50-75 yaş arası erkekler BMJ Oncology’de yapılan çalışma için University College Hastanesi’ne MR ve Prostat Spesifik Antijen testine davet edildi. Her iki test de uygulandı ve 303 kişiden 48’inde MR …
Orman Yangınlarının Küresel Oyun Olduğu Komplo Teorisi
Youtube içerik üreticisi Haluk Özdil, Çanakkale’de çıkan orman yangınlarının ardından komplo teorileriyle Avrupa’nın insanlığı yok etme projesi geliştirdiğini iddia etti. Özdil’in komplo teorileri ve komplo teorilerinin bilimsel çürütmesi haberimizde…
Özellikle yaz aylarında çıkan orman yangınları hakkında komplo teori geliştiren Haluk Özdil, bu defa bilim insanlarını hedef aldı. Özdil, “Bilim insanı adıyla çıkarılan birçok insan bunlara (Avrupa’ya) çalışıyor. Ulusal kanallar bunların ortağıdır” iddialarıyla orman yangınlarının kasıtlı bir oyun olduğunu öne sürdü.
Birleşmiş Milletler başkanının “Büyük göçler başlarsa sistemler yıkılır” açıklamasına dayanarak küresel iklim kriziyle orman yangınlarının bilinçli bir şekilde Avrupa tarafından çıkarıldığını söyledi. Avrupa eliyle “yerli iş birlikçilerin” orman yangınlarına çanak tuttuğunu iddia …
Hupehsuchus Balina Benzeri Filtre Sistemine Sahipti
Çin ve İngiltere’den araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışma, Hupehsuchus adlı erken döneme ait bir deniz sürüngeninin kafatasının detaylarını keşfetti. Bu çalışma, bu sürüngenin büyük su kütlelerinde bulunan karides gibi avları yutabilmesine olanak tanıyan, genişleyen bir boğaz bölgesi gibi yumuşak dokulara sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bu sürüngenin ileri yönde hareket ederken yiyecek maddelerini filtrelemek için çubuklu balinaların yapısına benzer özelliklere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Hupehsuchus Çin’de Benzersiz Bir Gruptu
Araştırmacılar ayrıca, Hupehsuchus’un kafatasının, balenli balinalarda olduğu gibi dişler yerine keratin şeritleri bulunan çenelerinin kenarlarında aynı oluk ve çentikleri sergilediğini tespit etti.
Wuhan Çin Jeolojik Araştırma Merkezi’nden Araştırmayı yöneten Zichen Fang bu kadar erken …
Günler Kısalıyor Mu? Gün Uzunluğu Değişimleri Neden Olur?
Günlerin her zaman 24 saat olduğu bilgisi eskide kaldı, artık günler kısalıyor veya uzuyor. Günlerde yaşanan değişiklikler normal bir kimse tarafından fark edilmese de, bilim insanları günlerin zaman içerisinde uzayıp kısaldığının farkındalar. Aylar ve yıllar süresince, her günün uzunluğu Dünya’nın değişen sistemleriyle uyumlu şekilde küçük zaman farklarıyla değişiyor. Bu kaymalar, belirli bir mevsimde toplam gündüz veya gece saatlerini önemli ölçüde etkilemiyor; bunun yerine, 24 saatlik bir günün ölçümünde milisaniyelik kaymaları ifade ediyor.
Milyarlarca Yıl Önce, Dünya’da Bir Günlük Süre Sadece 19 Saatti
Milyarlarca yıl önce, Dünya’da bir günlük süre sadece 19 saat kadar kısaydı. Ay’ın çekim kuvveti, Dünya üzerinde gelgit etkileri yaratarak …