Antibiyotik direnci ölümlere neden oluyor! Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre her yıl ortalama 33 bin kişi antibiyotiklere dirençli bakterilerden dolayı hayatını kaybediyor. Birleşik Krallık sağlık yetkilileri antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların gizli salgına dönüşebileceği konusunda uyardılar. Antibiyotikler normal şartlarda bakteriyel…
Antibiyotik Direnci Ölümlere Neden Oluyor!
Antibiyotik direnci ölümlere neden oluyor! Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre her yıl ortalama 33 bin kişi antibiyotiklere dirençli bakterilerden dolayı hayatını kaybediyor. Birleşik Krallık sağlık yetkilileri antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların gizli salgına dönüşebileceği konusunda uyardılar. Antibiyotikler normal şartlarda bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar olarak biliniyor ancak son zamanlarda durum değişti. Antibiyotiklerin sadece gerekli durumlarda kullanılması gerektiği sağlık uzmanları tarafından sürekli söyleniyor ve kanunen doktor kontrolü dışında kullanımına izin verilmiyor. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle antibiyotikler her geçen gün etkinliğini kaybediyor.
Avrupa Ülkelerinde Antibiyotik Kullanımı Sayısı Düşüyor
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin yaptığı açıklamaya göre 2019-2020 arasında Avrupa’da antibiyotik …
Mete Atatüre Cavendish Laboratuvarı’nın Yeni Bölüm Başkanı
Mete Atatüre Cavendish Laboratuvarının başkanı oldu. Cavendish Laboratuvarı, Cambridge Üniversitesi’nin bilimsel araştırma alanındaki öncü kurumlarından biri olarak tarihe geçmiş olup önemli buluşlara imza atılan yer olmuştur. Bu köklü laboratuvarın başkanlık koltuğuna oturan yeni isim bilim dünyasının gözbebeği Profesör Mete Atatüre oldu. Mete Atatüre’yi tebrik eder bu prestijli göreve atanmasından dolayı kutlarız.
Bilkent’ten Cavendish’e Mete Atatüre
Atatüre’nin bu kritik göreve atanmasının ardındaysa uzun yıllara dayanan bilimsel başarılar ve özverili çalışma yatıyor. Profesör Mete Atatüre, lisans eğitimine Türkiye’nin saygın üniversitelerinden Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü‘nde başladı. 1996 yılında buradan mezun olduktan sonra lisansüstü eğitimine devam etti. Kendi alanındaki derin ilgisi ve tutkusuyla öne çıkan Atatüre, …
Denizyıldızları Türk Kıyılarını Tehdit Ediyor!
Atlantik denizyıldızları Türk denizlerinde tehlikeli olacak şekilde yayılıyor. Deniz biyoçeşitliliğini tehdit eden Atlantik denizyıldızlarıyla mücadele projesi başlatıldı. United Nations Development Programme (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) deniz kabuklarının korunması için Atlantis denizyıldızlarının kontrolsüz çoğalması nedeniyle kıyı toplumlarıyla seferberlik başlattı.
Bilim insanları Atlantik denizyıldızlarının Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da kontrolsüz olarak çoğaldığını tespit etti. Yapılan çalışmalar sonucunda harekete geçildi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Atlantik denizyıldızı tehdidiyle başa çıkmak için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çalıştı.
“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi”
Denizel istilacı yabancı türler projesi kapsamında Küresel Çevre Fonu 3,3 milyon dolar finansman desteği sağladı. Proje için yapılan …
2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü mRNA Aşı Çalışmalarına Verildi
2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ‘nü Katalin Karikó ve Drew Weissman‘a COVID-19’e karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesine olanak sağlayan nükleotit bazı modifikasyonları hakkındaki keşifleri nedeniyle verildi.
2023 Nobel Tıp Ödülü sahipleri Katalin Karikó ve Drew Weissman, 2005 yılında yayınladıkları etkileyici bir makalede mRNA ile ilgili yaptıkları çalışmaların sonuçlarını paylaştılar. Bu makale o dönemde pek dikkat çekmemiş olsa da, insanlığa COVID-19 pandemisi sırasında kritik öneme sahip gelişmelerin temelini atmıştı. Bu yılın kazananları, çığır açan bulgularıyla mRNA’nın bağışıklık sistemimizle nasıl etkileşimde bulunduğunu temel olarak değiştirdi. Keşifleri pandemi döneminde aşı geliştirme hızında eşi benzeri görülmemiş bir katkıda bulundu.
2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü …
Yapay Zeka Kanser Tedavisinde Ne Kadar Etkin?
Araştırmacılar yapay zekayla 30 gün içinde kanser tedavisinin uygulanabileceği bir sistem geliştirdi. Bu sistemle hastaların hayata tutunma oranı tahmin edilebilecek.
Araştırmacılar “Pharma.AI” ismini verdikleri yapay zeka ilaç keşif platformuyla bir karaciğer kanseri türüne özgü potansiyel bir tedavinin olduğunu açıkladı.
Chemical Science akademik dergisinde yayınlanan araştırmaya göre tedavi ilacının oluşturulması için hedefin seçilip ardından 30 gün içinde ilacın uygulanması gerektiği belirtildi. Ancak ilacın kullanıma geçmeden önce klinik deneylerden geçmesi gerekiyor. Çalışmayı yürüten araştırmacıların görüşü yapay zeka algoritmasının AlphaFold gibi bir yapıya sahibi olduğu ve güçlü inhibitörleri tasarlamayı başardığı yönünde. Bilim insanları tarafından AlphaFold yazılımının insan vücudundaki proteinlerin yapısını tahmin etmede büyük başarı kaydettiği …
Eris Belirtileri neler? Eris Varyantı Detaylı ve Güncel Açıklamalar
Eris belirtileri neler, tekrar aşı olmak gerekiyor mu, kapanma riski var mı gibi sorular gündemde. Eris Varyantı hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bilim kurulu üyeleri tarafından çeşiti açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalar ve ayrıca Eris Varyantının belirtileri, özellikleri, neden bu yaz pik görüldüğü gibi konuları uzman görüşlerle sizlere sunuyoruz.
Eris Belirtileri Neler? Eris Varyantı Semptomları
COVID-19’un yeni varyantı Eris önceki Omicron varyantlarına kıyasla bazı farklılıklar gösterse de benzer şekilde seyretmektedir. Eris varyantının belirtileri genellikle soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlarla örtüşmektedir. Eris belirtileri şunlar olabilir:
Burun Akıntısı: Sıkça görülen bir belirti olan burun akıntısı, Eris varyantının erken işaretlerinden biri olabilir.
Baş Ağrısı: Yoğun baş …
Kadınları Kanser Değil Eşitsizlik Öldürüyor!
Yapılan araştırmalara göre kadınların en yaygın ölüm nedenlerinden biri kanser. Her yıl dünya genelinde 800 bin kadın kanserden değil, kansere uygun bakım yapılmadığı için ölüyor. Sağlık uzmanları bu adaletsizliği önlemek adına “Kansere feminist yaklaşım” spotuyla çalışıyor.
Lancert dergisine göre, toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kadınlar kanser risklerinden kaçınamadığı gibi toplumsal baskı nedeniyle zamanında teşhis konulamıyor ve bakım yapılmıyor. Lancert’da yayınlanan rapora göre 185 ülkede kadınlar ve kanserleri incelendi. İnceleme sonucunda toplumdaki eşitsiz dinamitlerin kadınlarda kanseri önleme ve tedavi yöntemleri üzerine olumsuz etkiler bıraktığı ifade edildi. Lancet Komisyonu cinsiyet eşitsizliğini ortada kaldırmak adına kansere feminist yaklaşım çağırısında bulunuyor. Komisyon üyelerinden Dr. Ophira Ginsburg …
Tavuk Seslerini Çevirmek Mümkün mü?
Japonya’daki araştırmacılar tavukların gıdaklama seslerini yapay zekayla çevirebileceklerini açıkladılar. Peki tavuk sesleri nasıl çözümlenebilir? Yapay zekanın bu konuda etkisi nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde…
Tavukların duygusal durumlarını yorumlayabilecek bir sistem geliştiren bilim insanları, bu sistemin korku, öfke, açlık gibi duyguları tanımlayabileceğini belirtiyor. Duyguların, derin duygusal analiz öğrenmesi olarak adlandırılan yapay zekâ tekniğiyle açığa çıkarılacağını söyleyen araştırmacılar, söz konusu tekniğin karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını belirttiler. Tekniğin tavukların değişken seslerinde dahi kullanılabileceği öngörülüyor.
80 Tavuktan Örnek Sesler Alındı
Söz konusu araştırma ekibi, yapay zeka sisteminin test edebilmesi için 80 tavuktan farklı örnekler aldı ve analiz edildi. Sonraki süreçte ses kaydı örnekleri kuşların duygusal durumlarıyla ilişkilendirmek adına …
Yapay Zekâ Kısırlık Tedavisinde Etkili Olabilir mi?
Erkeklerin yüzde 7’sini etkileyen kısırlık tedavisinde yapay zekâ kullanılabilir mi? Araştırmalar bu konuda nasıl gelişmeler kaydetti? Konuyla ilgili tüm detaylar haberimizde…
Son kırk yıldır erkeklerin sperm sayısında ciddi bir azalma olduğu için kısırlık sorunu günden güne artıyor. Kısırlık sorunun çözülmesi için araştırmalar yapan Dr. Steven Vasilescu ve araştırma ekibi yapay zekâ yazılımlarının kısırlık problemi olan erkeklerin tedavisi için kullanılabileceğini söyledi. Erkek hastalardan alınan sperm örnekleriyle 1000 kat daha hızlı tedavi uygulanabileceği öngörülüyor. Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden Biyomedikal Mühendisi Dr. Vasilescu, insan gözünün neye baktığını daha anlamadan yapay zekanın kullanılabilir spermleri tespit edebildiğini açıkladı. Sperm Search adı verilen yapay zekâ yazılımı, menilerde sperm …
Akıllı Kıyafet Çağı: Smart E-Pants
Değişen dünyanın günden güne yeni gelişmeler kaydetmesi üzerine bu defa teknoloji dünyasında gündeminde e-pantolonlar var. Üzerine milyon dolarlık yatırımlar yapılan akıllı kıyafetler için çalışmalar devam ediyor. Hem sorunsuz yıkanıp katlanabilen hem de veri kaydedebilecek kıyafetler için büyük yatırımlar yapılıyor. ABD, veri kaydedebilen akıllı kıyafetlerin geliştirilebilmesi için 22 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Aksiyon ve bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz akıllı kıyafetler, yapılan yatırımlarla gerçek dünyada görebileceğimiz kıyafetlere dönüşecek. Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi’nin yaptığı basın açıklamasına göre, akıllı tekstil şu anda İstihbarat İleri Araştırma Projeleri Faaliyeti (IARPA) kapsamında geliştirilme aşamasında ilerliyor. Techtimes’ın haberine göre, Smart E-Pants Program Yöneticisi Dr. Dawson Cagle konuya ilişkin şöyle …