Araştırmacılar iki erkek fare üzerinde biyolojik olarak çocuk sahibi olabilecekleri ilginç bir çalışma ortaya koydu. 15 Mart 2023 tarihinde Nature’da online olarak yayınlanan makalede çalışmanın çarpıcı detayları yer alıyor. İki Erkek Fare İle Biyolojik Olarak Çocuk Üretilebilen Böyle Bir Çalışma İlk Kez…
İki Erkek Fare Çocuk Sahibi Olabilir Mi?
Araştırmacılar iki erkek fare üzerinde biyolojik olarak çocuk sahibi olabilecekleri ilginç bir çalışma ortaya koydu. 15 Mart 2023 tarihinde Nature’da online olarak yayınlanan makalede çalışmanın çarpıcı detayları yer alıyor. İki Erkek Fare İle Biyolojik Olarak Çocuk Üretilebilen Böyle Bir Çalışma İlk Kez Yapıldı Söz konusu çalışmada bilim insanları biyolojik olarak erkek olan iki ebeveyne sahip fareler üretmek için bir kök hücre içindeki kromozomları manipüle ettiler. Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nden kök hücre biyoloğu Dr. Katsuhiko Hayashi ve ekibi çalışmayı gerçekleştirdi. Ayrıca bu tür bir çalışmayı hayata geçiren ilk kişiler oldukları biliniyor. Ekip, yetişkin bir erkek fareden alınan kök hücreyi yumurta hücresine dönüştürdü.…
Covid-19 küresel acil durumu sona erdi, peki covid-19 vücudumuzda ne gibi etkiler bıraktı?
2020 yılında covid-19 nedeniyle tüm Dünya’ya pandemi alarmı verilmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre Covid-19 küresel acil durumu sona erdi. Uzmanlara göre aşı hala en büyük silah, ancak Covid-19 artık eskisi kadar ağır süreçlerde seyretmiyor. Peki üç yıldır Covid-19 bireylerin yaşamında ne gibi kalıcı etkiler bıraktı? Covid-19’un kalbe bıraktığı olumsuz etkiler nelerdir? Üç yıldır Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19, kalp hastalarını ve kalp hastalığı yatkınlığı olanları oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Kalp hastaları tek başına covid-19’a yakalanma riskini artırmıyor ancak bireylerin bağışıklığı baskılayıcı hastalıkları varsa kalp hastalarının Covid-19’a yakalanma riskleri artıyor. Bunun yanında diyabetik ve nörolojik hastalığı olan bireyler…
Covid-19 ve domuz gribi arasındaki farklar nelerdir? Hala test ve aşı şart mı?
Okulların açılması ve kış aylarının gelmesiyle her yıl Ocak-Şubat aylarında gribal salgınlar baş gösteriyor. Ancak 2020 yılında hayatımıza “Covid-19” kavramının girmesiyle benzer semptomlar gösteren viral enfeksiyonlar kimi zaman daha fazla yayıldı, kimi zamansa doğru tanılar konulamadı. Peki virüs nedir? Covid-19 ve domuz gribi arasındaki farklar nelerdir? Covid-19 tanısı için hala test şart mı? Tüm detaylara haberimizde yer verdik. Virüs Nedir? Virüsler kendi kendilerini çoğaltıp üreyebilen basit organizmalar olarak tanımlanır. Bölünerek çoğalmak yerine, çoğalmak için kendilerine “konak hücre” bulurlar. Genetik yapısını taşıyan DNA veya RNA molekülleri çevreleyen protein tabakasından oluşur. Bir bilimsel kanıya göre, “canlı olmayan ancak canlılığın eşiğinde olan varlıklar”…
Dalgıç ve Balık Hikâyesi! Sular Altında 30 Yılı Aşkın Bir Dostluk
Japonya’da 79 yaşındaki bir dalgıç ve onun balık arkadaşı uzun yıllardır dostluklarını sürdürüyor. Heyecan verici dalgıç ve balık hikâyesi, tamamen doğal ve gerçek bir dostluğu içeriyor. “Disney Hikâyelerinden Fırlamış Gibi” Bir dalgıcın veya balıkçının bir balıkla olan ilişkisi pek çok hikâyeye konu olmuşsa da bu sefer durum biraz daha farklı. Bu hikâyede bir dalgıç ve balığın uzun yıllar süren samimi arkadaşlığı konu ediliyor. “Disney hikâyelerinden fırlamış gibi” olarak yorumlanan bu olay, Japonya’nın Tateyama Körfezi’nde yaşayan bir balığın, otuz yıla yakın süren bir dostlukla bir adamın kalbini fethetmesini anlatıyor. Bahsi geçen olayın kahramanları; balık Yoriko ile dalgıç Hiroyuki Arakawa. Asian Sheepshead…
Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017–2018 Makalesinde Referandum’da Hile İddiası!
Türkiye’de 2017 yılında gerçekleşen seçimde seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası’nın 18. maddesi üzerindeki değişiklikleri oylamıştı. Geçtiğimiz günlerde Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017–2018 makalesinde referandumda hile olduğu iddiası gündeme geldi. Elmas: “Net delil yok” Forensic Analysis of Turkish Elections in 2017-2018 makalesi, belirli yolsuzluklar saptadığını, “2018 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde, boyut ve yön olarak 2017’dekilere benzer istatistiksel düzensizlikler buluyoruz. Bu bulgular, sonuçlarımızın seçim yolsuzluklarıyla mücadele etmek için daha fazla dikkat gerektiren sistematik ve hatta potansiyel olarak hileli önyargıları ortaya çıkardığını doğrulamaktadır” ifadeleriyle belirtti. Sosyal Medya Manipülasyonu Araştırmacısı Dr. Tuğrulcan Elmas makaleyi okuyup incelediğini fakat hilenin net delilinin olmadığını resmi…
Çağın Hastalığı: Teknoloji Bağımlılığı
Doğru kullanılmadığında bireylerin hayatını doğrudan olumsuz etkileyen, doğru kullanıldığında ise hayatı olanca kolaylaştıran teknoloji son yıllarda tehlike saçıyor. Bireyler teknoloji bağımlılığının bedelini bazen fiziksel bazense ruhsal bozukluklarla ödeyebiliyor. Peki nedir teknoloji bağımlılığı? Kimlere teknoloji bağımlısı denebilir? Yeşilay’a göre, teknolojinin kontrolsüz kullanımıyla ortaya çıkan davranışsal bağımlılığa teknoloji bağımlılığı deniyor. Bu davranışsal bağımlılıklar kapsamında ise, oyun bağımlılığı, sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığı, kumar oynama bağımlılığı var. Uzmanlara göre ise günümüzde en yaygını ise oyun oynama bağımlılığı diye adlandırılan oyun oynama bozukluğu. Yaşlara Göre Sağlıklı Dijital Ortam Maruziyeti Nasıl Olmalıdır? Yeşilay’a göre 0-3 yaş bebekleri ebeveynler olabildiğince ekrandan uzak tutmalıdır. 3-6 yaşa…
Etna Yanardağı Patladı! Çıkan Küller Türkiye’ye Mi Geliyor?
Geçtiğimiz Pazar günü Avrupa’nın en aktif yanardağı Etna Yanardağı patlamaya başladı. Aktivitesine başlayan dağ doğu Sicilya’nın en büyük şehri olan Catania’ya kül püskürttü. Bu doğa olayı nedeniyle havaalanlarındaki uçuşlar askıya alındı. Kül Yağışı Nedeniyle Bölgede Uçuşlar Askıya Alındı İtalya’nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV), yanardağı yakından takip ediyor. Yetkililer, bölgede mevcut olan bulutlu günün alevli volkan patlama görüntülerini engellediğini söyledi. INGV, Catania’ya ve Etna Dağı’nın ikamet edilen yamaçlarındaki en az bir kasabaya kül düştüğünü söyledi. Şuan herhangi bir yaralanma haberi yok. Catania havaalanı, kül yağışı nedeniyle uçuş operasyonlarının geçici olarak askıya alındığını söyledi. Etna Yanardağı yağmur dolu kara bulutlarla…
Marmaris Orman Yangınları Sonrasında Doğa Ne Durumda?
Marmaris orman yangınları üzerinden uzun bir zaman geçti. Herkesin üzüntüyle takip ettiği yangın haberlerine biz de yer vermiştik. Peki, yanan bölgeler şuan ne durumda? Doğaya insan müdahalesi yapıldı mı yoksa doğanın kendi halinde bırakılması ve kendi kendini tedavi etmesi mi sağlandı? Konuyla alakalı yeni birkaç açıklama yayınlandı. “Toprak Altında Kalan Sürgünler Sayesinde Bölge Tekrar Doğal Olarak Yeşeriyor” Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Karakulak (Caracal) araştırmacısı Dr. Yasin İlemin şahsi Twitter hesabından, Marmaris Bördübet yangınlarının üstünden tam 11 ay geçtiğini belirterek, “Önerilerimiz doğrultusunda toprak sürülmedi ve toprak altında yanmadan kalan sürgünler sayesinde bölge tekrar doğal olarak yeşeriyor. Yaban hayatı…
Yeni Dünya Düzeninde Sosyal Psikoloji ve Sosyal Medya
Gelişen dünya düzeninde sosyal medya hayatımızın bir parçası olmanın dışında hayatımızın tam ortasındaki belirleyici faktör. Peki sosyal medya gerçeği sosyal psikolojide nasıl karşılık buluyor? İşte tüm detaylar… Sosyal medya gelişen ve değişen dünya düzenin tam merkezinde yer alıyor. Paylaşım yaparken başka, haber okurken başka, video izlerken başka mecralar kullanmaktayız. Paylaşımlarımızın kaç beğeni aldığı, okuduğumuz haberin alanımıza hitap ediyor olması sosyal medya algılarımızın, bakış açımızın şekillenmesini ve değişmesini sağladığı bir gerçektir. Tüm algımızı ve bakış açımızı yeniden oluşturan sosyal medyanın psikolojimiz üzerindeki yansımaları aşikardır. Hiç ismini duymadığımız bir kişi milyonlarca takipçisi olan bir kişi tarafından paylaşıldığında milyonlarca takipçisi olan bir fenomen…
BioNTech Aşısının Riskleri Doğru Mu? Aşı Zarar Verir Mi?
Şu sıralar, Covid-19 sürecinde üretilen BioNTech aşısının kalp iltihaplanması, lenf bezinde şişlik ve zona gibi yan etkilerin görülme sıklığında artışa neden olduğuna dair bilgiler dolaşıyor. Peki, konunun aslı nedir ve bilimsel bir dayanağı var mıdır? Aşı Kalp İltihaplanması Riskini 4 Kat Azaltıyor Mikrobiyolog Dr. Semih Tareen, konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şunları söyledi, “İki sene önce bu gözlemler yayınlandı zaten. Önemli olan detay: myokardit (kalp iltihaplanması) Covid’in kendisi ile daha fazla. Aşılar bu riski dört kat azaltıyor”. İki sene önce bu gözlemler yayınlandı zaten. Önemli olan detay: myokardit (kalp iltihaplanması) Covid’in kendisi ile daha fazla. Aşılar bu riski dört kat azaltıyor.…