Bilimsel makalelerde ortak yazar olan Güney Koreli çocuklar

4 dakikalık içerik

Güney Kore’de çocuklar, haksız yere akademik makalelerde ortak yazar olarak gösteriliyor. Uygulamanın, ebeveynler tarafından çocukların ileride daha iyi üniversitelere kabul görmesi için yapıldığı düşünülüyor.

Çocukları akademik makalelerde ortak yazar olarak göstermekle suçlanan Güney Koreli akademisyenlerin sayısı artmaya devam etmekte. Güney Kore Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı raporda, 17 akademisyenin incelendiği ifade edildi. Üniversitelerde görevli 17 akademisyen, lise veya ortaokul çağındaki çocukları, katkı sağlamadıkları halde makalelerde ortak yazar olarak gösterdi.

Raporda, yeni tanımlanan dokuz akademisyenden beşinin kendi çocuklarını ortak yazar olarak yazdığı bildirildi. Bir akademisyenin tanıdık bir çocuğu; bazılarının ise herhangi bir bağlantısı olmayan çocukları ortak yazar olarak bildirdiği açıklandı. Bakanlığın incelediği makaleler, en eski 2007 yılına kadar gidiyor.

Akademisyenlerin bu uygulamaları, ülkedeki rekabetin şiddetli olduğu üniversitelere çocukların kabul edilebilmesi için yaptığı tahmin ediliyor.

Bir akademisyen işten çıkarıldı

Güney Kore’de, akademik makalelerin suistimali sert cezaları beraberinde getirebilir. Eğitim bakanlığı, disiplin cezalarının tazminat, ulusal araştırma faaliyetlerine katılma konusunda bir yıllık bir sınırlama ve işten çıkarılma olduğunu vurguladı.

Bakanlık, Seul’de bulunan Sungkyunkwan Üniversitesi’ndeki en az bir akademisyenin işten çıkarıldığını ve aynı üniversitedeki başka bir akademisyenin iddiaları reddettiğini belirtti.

2017’de bir makalede bir çocuğun isminin geçmesiyle açığa çıkan uygulama, hükümetin inceleme başlatması ile incelenmeye başlanmıştı. Ocak 2018’de bakanlık, 82 akademik makaleyi tanımladı. Makalelerin yaklaşık yarısında çocuklar, okul programının bir parçası olarak araştırmalarda katılımcı olarak gösteriliyordu ancak incelemelerde çocukların çalışmalarda yer almadığı bulundu.

Bakanlık, çocukların araştırmalara katılımının meşru olup olmadığını doğrulamak için üniversite etik kurallarına durumu havale etti.

Eğitim bakanı Yoo Eun-hae 17 Ekim’de yaptığı açıklamada, bakanlık ve üniversitelerin, 549’u tanımlanmış çocuk ortak yazarlarla birlikte toplam 794 yayını gözden geçirdiğini söyledi. Bakanlık bunlardan, 24’ünün haksız yazara sahip olduğunu buldu. Raporda, sorunlu makalelerin hangi dergilerde yayımlandığı ise açıklanmadı.

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (KAIST) bilim ve teknoloji politikaları bilimcisi Prof. Dr. So Young Kim, sorunun şimdiye dek ele alınandan çok ötesine geçebileceğini düşünüyor. So Young Kim, “Benim izlenimim, bu uygulamanın düşündüğümüzden daha yaygın olduğu” dedi.

Kaynak;

Nature