Genel

/////

Milli Parklar: “En Büyük Kuşumuz Toy Kuşu Yakın Takipte”

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre nesli tükenmekte olan “toy kuşu” yakın takibe alındı. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, doğada güçsüz durumda bulunan toy kuşunun Afyonkarahisar Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde gerekli bakımlarının yapıldığını ardından uydu vericili…

Milli Parklar: “En Büyük Kuşumuz Toy Kuşu Yakın Takipte”

/////

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre nesli tükenmekte olan “toy kuşu” yakın takibe alındı. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, doğada güçsüz durumda bulunan toy kuşunun Afyonkarahisar Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde gerekli bakımlarının yapıldığını ardından uydu vericili takip cihazıyla tekrar doğal ortamına bırakıldığını açıkladı. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Ülkemizde nesli kritik tehlike altında bulunan uçabilen en büyük kuşlardan biri toy kuşudur. Uydu vericili izleme cihazıyla takibi sağlanan toy kuşu, tarım zararlılarıyla beslenen çiftçi dostu yaklaşık 18 kiloya kadar ulaşabilen koruma altındaki kuş türlerimizdendir” ifadelerine yer verdi. Daha önce Trabzon’da bitkin halde…

Covid-19 küresel acil durumu sona erdi, peki covid-19 vücudumuzda ne gibi etkiler bıraktı?

///

2020 yılında covid-19 nedeniyle tüm Dünya’ya pandemi alarmı verilmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre Covid-19 küresel acil durumu sona erdi. Uzmanlara göre aşı hala en büyük silah, ancak Covid-19 artık eskisi kadar ağır süreçlerde seyretmiyor. Peki üç yıldır Covid-19 bireylerin yaşamında ne gibi kalıcı etkiler bıraktı? Covid-19’un kalbe bıraktığı olumsuz etkiler nelerdir?   Üç yıldır Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19, kalp hastalarını ve kalp hastalığı yatkınlığı olanları oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Kalp hastaları tek başına covid-19’a yakalanma riskini artırmıyor ancak bireylerin bağışıklığı baskılayıcı hastalıkları varsa kalp hastalarının Covid-19’a yakalanma riskleri artıyor. Bunun yanında diyabetik ve nörolojik hastalığı olan bireyler…

Coccinellidae’nin Şaşırtıcı Gücü: Uğur Böceklerinin Faydaları

//

Uğur böceklerinin faydaları oldukça şaşırtıcı olmakla birlikte pek çok doğa dostu uygulama için de önemlidir. Bilimsel adıyla Coccinellidae olarak bilinen uğur böcekleri, parlak renkleri ve ayırt edici benekleriyle sadece büyüleyici böcekler değil, aynı zamanda ekosistemde çok önemli bir rol oynayan doğanın minik savaşçılar. Bu küçük böcekler, çeşitli zararlılarla beslendikleri için haşere kontrol yetenekleriyle ünlüdür ve bu da onları oldukça etkili biyokontrol ajanları haline getirir. Haşere yönetimindeki rollerine ek olarak, uğur böcekleri tozlaşmaya da katkıda bulunur ve tarım ve bahçecilikte değerli bir dost olabilirler. Uğur böceği familyası Coccinellidae’nin büyüleyici dünyasına girecek, faydalarını ve ekolojik önemlerini keşfedecek ve bu muhteşem minyatür böcekler…

Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü

/

Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü ilk kez görenler için şaşırtıcı olacaktır. Çünkü bütün halini gördüğümüz çikolata aslında çeşitli partiküllerden oluşur. Ünlü bir çikolata markasının çikolatasının mikroskop altında olduğu iddia edilen görüntüsü nede insanlar kakao kristallerini çok farklı maddelere benzettikleri için sosyal medyada çeşitli tartışmalar ortaya çıktı. Ancak videoda böyle bir görüntünün gerçekten bahsedilen ürüne ait olup olmadığının tespit edilebilmesinden, çikolatanın mikroskop altındaki görünüşüne alışkın olmayanların farklı şekilde yorumlamasına kadar çeşitli noktalarda hata bulunuyor. Bu tür spekülatif yanlış bilgi aktaran şahısların insanların zaaflarından faydalanamaması için gıda içeriklerinin güvenilir olarak test edilmesi görevi resmi olarak onaylanmış gıda laboratuvarlarındadır. Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü Çikolatanın mikroskop…

Aronya Meyvesi Nedir? Sağlık Meyvesini İnceledik

/

Aronya meyvesi, sağlık meyvesi olarak bilinen, bağışıklığı güçlendiren ve Türkiye'de de yetiştirilmeye başlanan bir meyvedir. Rosaceae familyasından yani Gülgiller ailesinden olan Aronia cinsi bu bitkiler yaygın olarak chokeberries olarak da bilinmekte.…

Yatırımcı psikolojisi nedir ve başarılı yatırımcıların özellikleri

Borsa İstanbul Noel Baba Rallisinden etkilenir mi? Bu sorunun cevabı bilinmez ancak yatırımcı psikolojisi borsa ve yatırım kararlarını etkileyen faktörleri derinlemesine ele almak önemli. Türkiye’de borsaya artan ilginin gerisinde yatan faktörlerden biri olan bu yatırımcı psikolojisi nedir bilimsel olarak sizler için inceledik.…

James Webb Uzay Teleskobu’yla sanat!

////

James Webb Uzay Teleskobu Hubble’ın yerini almaya hazırlanıyor. 21 Aralıkta yörüngesine gönderilen uzay teleskobu ilk çalışmalarını yapmaya başladı. NASA, ESA ve CSA (Kanada Uzay ajansı)’nın ortak projesi olan James Webb Uzay Teleskobu’nun geniş kitlelerce tanınması için pek çok program yürütülüyor. Bu çalışmalardan biri isse NASA’nın yürüttüğü “James Webb Uzay Teleskobu ilhamlı Sanat” projesi. Proje ilk olarak 2016’da küçük bir sanatçı grubunun misafir edilmesi ve 2017 yılında bir sergi ile sonuçlanıyor. Bu proje çok sevildiği için online olarak devam ediyor. Projeyi online yürüten NASA Uzay Teleskobu’ndan ilham alanların eserlerini sosyal medya üzerinden kendileriyle paylaşmasını istiyor ve bu eserleri daha geniş kitlelere…

Kara Kuşları Okyanus Ötesini Nasıl Uçabilir? 

///

Her şey enerji tasarrufu ile ilgili. Günümüzde uçaklar için bizlere  sıradan gelebiliyor, hatta birçok  deniz kuşu için de  okyanus ötesi uçuşlar olağandır. Kuşların, yiyecek, yaşam alanı veya daha elverişli hava koşulları ararken kıtalar ve okyanuslar arasında gruplar halinde uçtuğunu biliyoruz (göç olarak bilinen mevsimsel bir hareket). En az 4.000 türün veya dünyadaki toplam kuş sayısının %40’ının düzenli göçmen olduğu tahmin edilmektedir. Bahçenizdeki bazı kuşlar bile göçmen olabilir. Uzun mesafeli göçler sırasında kuşlar, yılın geri kalanında yaşadıklarından farklı birçok zorlukla karşılaşabilirler . Bu, özellikle açık denizde uçmak zorunda olan kara kuşları için daha çetin bir süreçtir. Söz konusu kara kuşları olduğunda deniz kuşlarının aksine onlar gibi suda…

Bilim Değişirken Nerede Durmalı?

//

Bilim insanları hipotezlerini, modellerini, fikirlerini değiştirebilir. Değiştirmelidir de. Bilim bu şekilde ilerler. Ancak bu şekilde senelerce aynı bilimsel olayı gözlemleyip altında yatan temel sebepler ve muhtemel çözüm yolları hakkında fikir birliğine varabiliriz. Fikir değiştirmek önceki fikrin zaruri olarak yanlış olduğu anlamına gelmez; aksine daha titiz ölçümlerle, daha gerçeğe yakın varsayımlarla, ve daha gelişmiş teknolojilerle güncellendiği anlamına gelir.…