Genel

///

Ülkesinde Değer Görmemiş Kız Çocuğu: Vargas

Türkiye’nin Milli Kadın Voleybol Takımımızın Avrupa şampiyonu olmasının ardından turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen Melisa Teressa Vargas Abreu’nun hayatı çok konuşuldu. İşte ülkesinde değer görmemiş bir kız çocuğunun Avrupa’ya meydan okuyarak smaç vuruşunun hikayesi…
1999 yılının Ekim ayında dünyaya gelen Vargas, sporcu bir…

Ülkesinde Değer Görmemiş Kız Çocuğu: Vargas

///

Türkiye’nin Milli Kadın Voleybol Takımımızın Avrupa şampiyonu olmasının ardından turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen Melisa Teressa Vargas Abreu’nun hayatı çok konuşuldu. İşte ülkesinde değer görmemiş bir kız çocuğunun Avrupa’ya meydan okuyarak smaç vuruşunun hikayesi…
1999 yılının Ekim ayında dünyaya gelen Vargas, sporcu bir babanın kızı olarak voleybola küçük yaşlarda ilgi duymaya başladı. 8 yaşında okul takımı, 12 yaşında Küba milli takımının alt yaş takımında oynamaya başlayan Vargas, lise yıllarında ise profesyonel kulüplerde oynamaya başladı.
Yabancı kulüplerin dikkatinden kaçmayan Vargas, Küba’nın sert kuralları sebebiyle Polonya, Çekya ve Rusya’dan başka ülkelerde oynayamadı. 2016 yılında bir süreliğine Çekya’ ya giden Vargas’ın hayatını değiştiren sakatlık tam …

Nüzhet Gökdoğan, Üniversite Reformu ve Astronomi

//

Nüzhet Gökdoğan Türkiye’nin ilk kadın astronomu,ilk kadın doçenti ve pek çok ilkleri yapan bilim kadınımız 1993 yılında İstanbul üniversitesinde bir konuşma gerçekleştirdi. Oldukça detaylı ve uzun olan bu konuşmada Türklerde bilim ve astronomi tarihini çok detaylı olarak anlatıp 1033’deki Üniversite Reformu’nun getirdiklerinden bahsediyor.
Nüzhet Gökdoğan’dan önce ilk kadın kimyagerimiz Remziye Hisar‘ın oğlu Feza Gürsey‘in yaptığı ilham verici konuşmayı sizlerle paylaşmıştık. Feza Gürsey’in ilham verici konuşması ise Sait Faik’ten Amerika’ya uzun bir hikaye içeriyordu.
Nüzhet Gökdoğan’ın konuşmasının önemli noktalarını ve tam metnini sizinle paylaşıyoruz:
Nüzhet Gökdoğan’ın Konuşmasından Önemli Noktalar
Nüzhet Gökdoğan Ali Kuşçu’dan modern astronomiye kadar çok derin bir konuşma yapmıştır. Böylece Nüzhet Gökdoğan’ın alanın …

Yavru Saz Kedisi Koruma Altına Alındı

///

Nesli tükenen türler arasında olan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tür koruma eylem planına göre koruma, izleme çalışmaları gerçekleştirilen saz kedisi Şırnak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince doğada yaralı halde bulundu.
Araba kazası neticesinde annesini kaybeden yavru saz kedisi hızlıca Şırnak Yaban Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon merkezine getirilerek tedavi altında alındı ve bakımı gerçekleşti.  Şırnak Yaban Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezindeki yetkililerin özverileri sayesinde sağlığına kavuşan yavru saz kedisine “Şırdan” ismi verildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarının sonucunda yavru saz kedisi Şırdan, doğada hayatını sürdürebilecek duruma geldiğinde doğal yaşamına geri dönebilecek.
Görsel: Doğa …

Einstein ve Bohr Tartışmaları : Kuantum Mekaniğini Anlamak

////

Einstein ve Bohr tartışmaları, kuantum mekaniğinin temel doğasına ilişkin farklı fikirleri ve yorumların karşı karşıya geldiği ve kuantum mekaniğinin gelişmesinde önemli bir dizi tartışmadır. Bu tartışma, 1927 yılında düzenlenen Beşinci Solvay Konferansı‘nda baş göstermiş ve daha sonra devam etmiştir. Einstein ve Bohr arasındaki bu tartışmalar ikilinin dostluğunu etkilememiştir.
Tanrı evrende zar atmaz
Einstein ve Bohr tartışmaları kuantum konuşlan, en ünlü ve tarihsel açıdan önemli Solvay Konferanslarından biri 1927’de düzenlenen Beşinci Solvay Konferansında başlamıştır. Albert Einstein ve Niels Bohr arasında kuantum mekaniğinin temel prensipleri üzerine yoğun bir fikir alışverişi yaşanmıştır. Einstein kuantum teorisinin belirli yönlerine eleştirel yaklaşmış ve kuantum mekaniğinin olasılıksal doğasına olan …

Barbie Sandığınızdan Farklı Biri

///////

Barbie Filmi özellikle Oppenheimer Filmi ile olan rekabetiyle gündemimizde. Bunun yanı sıra Barbie’nin kız çocuklarında  sterotip beden algısını pekiştirmesi de eleştirilerin odağında olan bir konu. Ancak Barbie’nin bilinmeyen bir diğer yanı daha var. Kız çocuklarını STEM alında kariyer yapmaları için 1965’ten beri teşvik ediyor. Daha önce Mattel’in National Geographic iş birliği ile doğa bilimleri araştırmacısı Barbie bebeklerini sizlere duyurmuştuk. Oppenheimer rekabetinin ötesinde Barbie bebekleri bilim kariyeri açısından inceledik.
1959 yılında Ruth Handler tarafından yaratılan ikonik moda bebek Barbie, zamanla sadece bir moda sembolü olmaktan çıktı. Son zamanlarda, Barbie’nin arkasındaki şirket Mattel, bebekleri aracılığıyla kızlar arasında Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanının …

“Ormanın Sırrı: Karakulak” Belgeseli Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nde Resmi Seçimlerinde!

/////

Ece Soydam’ın yönettiği “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli, Green Screen Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nde Resmi Seçimlerinde değerlendirilecek. Uluslararası Yaban Hayatı Filmleri Festivali’nin 6-10 Eylül arasında Almanya’da gerçekleşeceği duyuruldu.
Anadolu faunasının görülmesi zor bir türü olan Karakulak, farklı çevre koşullarında hayatta kalma savaşı veriyor. Nesli tükenmek üzere olan sadece Türkiye’nin güneybatı bölgesinde bulunan Karakulak bir Türk türü olmakla birlikte saklanmak konusunda usta. Karakulağın sırlarını ortaya çıkarmak ise büyük bir sabır gerektiriyor. “Ormanın Sırrı: Karakulak” belgeseli de işte bu gizemli türü koruma çabalarını anlatıyor. Zor koşullarda çekimi yapılan bu belgeselin detaylarını Bilimma muhabirimiz Tuğçe Karayel Çalışkan geçtiğimiz günlerde yazmıştı. Habere ulaşmak için buraya …

OceanGate Titan’da Neler Oldu?

///

18 Haziran Pazar günü öğlen saatlerinde tarihi batık Titanik’i görmek için dalış yapan Titan denizaltında neler oldu? İrtibat ne zaman kesildi? Patlama nasıl oldu? Uzmanlar ve ABD sahil güvenliğin açıklamaları bize neler söylüyor? Hepsini sizler için derledik…
OceanGate Titan denizaltı, içindeki beş mürettebatla 18 Haziran Pazar günü tarihi batık Titanik’i görmek için dalış yaptı. Dalıştan yaklaşık 45 dakika sonra kara ile irtibatı kesilen Titan için ABD sahil güvenlik ekipleri arama kurtarma çalışmaları başlattı. Kanada’da yaklaşık 400 deniz mili açıklarında Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki uluslararası sularda kaybolan OceanGate Titan’ın ilk somut bulgusuna ABD sahil güvenlik ekipleri tarafından, 22 Haziran Perşembe günü rastlandı. OceanGate …

Yapay Et Nedir? Dünya Et Sektörü Yapay Ete Mi Evriliyor?

///////

Son zamanlarda hakkında birçok varsayım ve komplo teori geliştirilen bir konu: Yapay Et.
Peki yapay et nedir? Sanıldığı gibi kanser riskini artırabilir mi? Dünya yapay ete ne kadar hazır? Hepsi ve daha fazlasını sizler için derledik.
Yapay Et Nedir?
Yapay et isminden de anlaşılabileceği üzere laboratuvar ortamında hayvan hücreleri ve doku örnekleriyle üretilen bir et türüdür.  Yapay et, gelenekselden uzak olmasından dolayı “hücre bazlı et” veya “kültür eti” olarak isimlendirilir. Gerçek et savunucuları ve et üreticileri yapay ete “Kültür dokusu” ismini verirken, aktivist derneklere göre “temiz et” uygun kavram.

Yapay Et Nasıl Üretiliyor?
Yapay etleri üretmek için laboratuvar ortamında üretilmek istenilen et türü …

Milli Parklar: “En Büyük Kuşumuz Toy Kuşu Yakın Takipte”

/////

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre nesli tükenmekte olan “toy kuşu” yakın takibe alındı. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, doğada güçsüz durumda bulunan toy kuşunun Afyonkarahisar Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde gerekli bakımlarının yapıldığını ardından uydu vericili takip cihazıyla tekrar doğal ortamına bırakıldığını açıkladı.
Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, “Ülkemizde nesli kritik tehlike altında bulunan uçabilen en büyük kuşlardan biri toy kuşudur. Uydu vericili izleme cihazıyla takibi sağlanan toy kuşu, tarım zararlılarıyla beslenen çiftçi dostu yaklaşık 18 kiloya kadar ulaşabilen koruma altındaki kuş türlerimizdendir” ifadelerine yer verdi.
Daha önce Trabzon’da bitkin halde bulunan bir …

Covid-19 küresel acil durumu sona erdi, peki covid-19 vücudumuzda ne gibi etkiler bıraktı?

///

2020 yılında covid-19 nedeniyle tüm Dünya’ya pandemi alarmı verilmişti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı son açıklamaya göre Covid-19 küresel acil durumu sona erdi. Uzmanlara göre aşı hala en büyük silah, ancak Covid-19 artık eskisi kadar ağır süreçlerde seyretmiyor. Peki üç yıldır Covid-19 bireylerin yaşamında ne gibi kalıcı etkiler bıraktı?

Covid-19’un kalbe bıraktığı olumsuz etkiler nelerdir?  
Üç yıldır Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19, kalp hastalarını ve kalp hastalığı yatkınlığı olanları oldukça olumsuz etkileyebiliyor. Kalp hastaları tek başına covid-19’a yakalanma riskini artırmıyor ancak bireylerin bağışıklığı baskılayıcı hastalıkları varsa kalp hastalarının Covid-19’a yakalanma riskleri artıyor. Bunun yanında diyabetik ve nörolojik hastalığı olan bireyler daha fazla …