Featured

Featured posts

//

Uğur Böceği ve Uğuru

Kim uğur böceği gördüğünde uç uç böceğim diye tekerleme söylemeye başlamaz ki? Pek çoğumuz bunun sadece bir inanış olduğunu bilsek bile uğur böceğiyle uğur geleceğine inanırız. Hemen her çocuk uç uç böceğim tekerlemesini bilir ve bu böcekleri görünce söylemeden edemez. Uğur böcekleri,…

Uğur Böceği ve Uğuru

//

Kim uğur böceği gördüğünde uç uç böceğim diye tekerleme söylemeye başlamaz ki? Pek çoğumuz bunun sadece bir inanış olduğunu bilsek bile uğur böceğiyle uğur geleceğine inanırız. Hemen her çocuk uç uç böceğim tekerlemesini bilir ve bu böcekleri görünce söylemeden edemez. Uğur böcekleri, bir yandan sevimli görünüşü ile kalbimizi çalarken diğer yandan başka böcek türlerine karşı son derece yırtıcıdır. Bizler için zararsız ve hatta faydalı olan bu yırtıcılığı, tarım zararlılarıyla mücadele etmekte bizlerin işini kolaylaştırmaktadır. Uğur Böceği ve Bilimi Bu böcekler Türkiye’de ‘Uğur böceği, uç uç böceği, gelin böceği’ olarak isim alırken Kuzey Amerika’da ladybirds veya ladybugs olarak bilinir. Aslında uğur…

Kolon Kanseri ve Rektum Kanseri Gençlerde Yükselişte

//

Kolon kanseri, rektum kanseri ve kolorektal kanserlerin son yapılan çalışmalarla daha fazla insanda görüldüğü bulundu. Yıllarca kolorektal kanser oranları düşüktü ancak yeni bir raporda 50 yaşın altındaki Amerikalı erişkinlerde yeni bir artış başladı. ABD’de kolorektal kanser insidans oranları 2000 ve 2013 yılları arasında 50 yaş ve üstü kişilerde (erkek ve kadınlarda) azalmasına rağmen genç yetişkinlerde (hala düşük olsa da) kolorektal kanser insidans oranı artıyor. Kolon Kanseri, Rektum Kanseri ve Kolorektal Kanser Kolon kanseri, rektum kanseri bağırsak kanserlerinden olup kolorektal kanser olarak da isimlendirilirler. Kalın bağırsak, ‘Kolon’ ve ’Rektum’ olarak adlandırılan iki kısımdan oluşur. Kolon, ince bağırsağa kadar olan kısım yani kalın bağırsağın…

Arılar arasındaki ödüllü golf maçı

//

Arılar bal yapmakta ki başarılarını sporda da kanıtladılar. Science’da yayınlanan yeni araştırma golf oynamayı öğrenen arılar ne kadar akıllı olduklarını gösterdiler. Daha önceki çalışmaların birçoğu arıların genelde doğal avcılık davranışlarına benzer aktiviteler gösterdiklerini ortaya çıkarılmıştı. Örneğin, arılar şekerli çözeltiyi içeren suni çiçeğe ulaşmak için ip çekmeyi öğrenmişlerdi. Sadece öğrenmekle kalmayıp bunu birbirlerine de öğrettikleri görülmüştü. Arılar nektara ulaşmak için bazen çiçek parçalarını çekmek zorunda kalırlar bu yüzden onlara ip çekme hareketi çok yabancı değildir. Bu çalışmada ise Queen Mary University’den Olli Loukola ve ekibi tarafından arılara bir topu deliğe sokma davranışı öğretildi. Çalışmada farklı öğrenme yöntemleri uygulandı ve karşılaştırıldı. Topu deliğe…

Yanardağ Etna, Sicilya’da Korku saçıyor!

//

Etna, Sicilya’da bulunan Avrupa’daki en büyük ve aktif yanardağ. Aylar sonra tekrar lav ve kül püskürtmeye başlayan Etna yanardağı, İtalya’nın tatil için tercih edilen Sicilya Adasında önlemler alınmasına sebep oldu. Devasa lav püskürmeleri ve akıntıları Sicilya’dan gözlemlenebilecek kadar fazla ve ürkütücü olması dikkat çekti. Patlama ile ilgili olarak bölgede Turuncu alarm verildi. Yetkililer hava alanını şu anda kapatmaya gerek görmezken durumu takip halinde olduklarının da altını çizdiler. AccuWeather Meteoroloğu Tyler Roys ise önümüzdeki günlerde küllerin kuzey doğu yönünde dağılabileceğini belirtiyorlar. Etkinlenmesi tahmin edilen bölgeler arasında Trakya’da bulunmakta. Bu bölgelerde hava kalitesinin düşebileceğini belirten uzmanlar, patlama süresinin uzunluğuna görede etkinin devam…

Peynir ve hakkında bilmediklerimiz!

///

Peynir Nasıl Yapılır? Peynir nasıl yapılır sorusunun temel cevabında süt, asit ve biraz kimya vardır. Süt proteinlerinin katı bir formda bir araya gelmesi ile oluşur. Bu proteinlerin bir araya gelmesi sırasında asidik ortam önemli bir rol oynar. İçine asit eklenmiş sütün ısıtılmasıyla proteinler denature olur aynı zamanda ortamın pH’ı düşer ve miseller bir araya gelmeye başlarlar. Sıvı kısımdan ayrılan topakları süzerek aldığımız zaman peyniri elde etmiş oluruz. Mesela evde çökelek yapmak isterseniz, süte 3-4 yemek kaşığı sirke ya da limon eklersiniz ve kısık ateşte karıştırmaya başlarsınız. Kaynadıktan sonra “sütün kesilmesi” dediğimiz ama aslında süt proteinlerinin bir araya gelerek topak oluşturduğu…