eylül ayı ayın halleri

Eylül ayında bizi neler bekliyor?

6 dakikalık içerik

Eylül ayında gerçekleşecek gök olaylarını NASA ve TÜBİTAK’tan derledik.

“1-4 Eylül arasında hilal ayın keyfini çıkarın” şeklinde açıklama yapan NASA, hilalin her gece gökyüzünde biraz daha yükseleceğini belirtti. Her gün, gün batımından yarım saat sonra hilali izlemeye başlayabilirsiniz. Ayın sonuna doğru (23-27 Eylül arası) hilal, her gün gökyüzünde daha da alçalarak ve incelerek görünecek. NASA, Ay gözlemlerinin önemini vurgulayarak, “Ay gözlemlerinizi yaparken, binlerce yıl boyunca Ay ve Güneş’in döngülerinin insan-zaman işleyişinin temeli olduğunu unutmayın. Hala birçok geleneksel kültür, özel olayları işaretlemek için bu döngülere güveniyor.” diyor.

Mars Güneş’e çok yakın konumda

Birkaç ay önce Mars, akşamları gökyüzünde devamlı olarak görünüyordu. Mars, Temmuz ayında gökyüzünde artık görünemeyecek konuma gelerek kayboldu. Ağustos ayının sonlarında ve Eylül ayının başlarında Mars, Dünya’dan da görüldüğü gibi Güneş’in arkasında ya da altında yer alıyor. Bu durum, NASA’nın Curiosity Rover gibi Mars’taki uzay aracına etkisi var. Güneş birleşimi adı verilen bu olay yaklaşık iki yılda bir gerçekleşiyor. Bu süre zarfında, Dünya’daki görev yöneticileri, Güneş’ten gelen potansiyel radyo parazitini önlemek için uzay aracına komut göndermeyi durduruyor. Birkaç hafta sonra, Mars’ın Güneş’ten uzaklaşmasıyla normal iletişim devam edebilir.

Sonbahar ekinoksu yaklaşıyor – 23 Eylül

23 Eylül, gündüz ve gecenin eşitlendiği güne işaret ediyor; ekinoks. Bu durum, Kuzey Yarım Küre’de gecelerin uzayacağı günlerin habercisi.

Eylül ayının Ay evreleri;

eylül ayı ayın halleri
Birinci çeyrek (ilk dördün)- 5 Eylül, dolunay- 13 Eylül, üçüncü çeyrek (son dördün)-21 Eylül ve yeni ay (hilal)-28 Eylül. Görsel; NASA

Eylül ayında hangi gezegenler gözlemlenebilecek?

TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) verilerine göre, günbatımında güneydoğuda yükselen Satürn, gözlem için uygun konuma gelecek. Gezegenin ayın 8’inde Ay ile güzel bir yakınlaşması olacak. Ayın son çeyreğinden itibaren gezegen gece yarısına varmadan batıyor ve parlaklığını yitiriyor olacak.

Merkür; Gökyüzünde Güneş’in doğusunda bulunan gezegenin ufuktan yüksekliği az olduğundan gezegen ayın ortasına kadar görülemeyecek. Venüs ile yakın konumda bulunan gezegen ayın son çeyreğinde ufuktan biraz yükselecek ve iyi hava koşullarında yüksek bir gözlem yerinden görülebilecek.

Venüs de Mars gibi Güneş’e yakınlığından ötürü bu ay gözlenemeyecek.

Jüpiter; Ayın ilk yarısında günbatımında güneyde bulunacak gezegenin gözlenebileceği süre yavaş yavaş kısalmaya devam ediyor. Satürn ile aynı bölgeyi paylaşan gezegen hâlen çok parlak. Gezegen ay sonuna doğru gece yarısına yaklaşık iki saat kala batacak.

Eylül ayı gök olayları;

  • 6 Eylül Ay ve Jüpiter birbirine yakın görünümde
  • 8 Eylül Ay ve Satürn birbirine çok yakın görünümde
  • 13 Eylül Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.360 km)
  • 23 Eylül Sonbahar Ilımı (gece ve gündüz süreleri eşit)28 Eylül Ay Dünya’ya en yakın konumunda (357.805 km)

Eylül ayı Ulusal Gözlemevi Halk Günü ne zaman?

TÜBİTAK TUG (Ulusal Gözlemevi), 2019 yılı Halk Günü takvimini yayımladı. Açıklamada, “Hava şartları uygun olduğunda, Güneş battıktan sonra yaklaşık 2 saat süreyle, ücretsiz olarak gözlem hizmeti verilmektedir.” denildi.

Antalya’da bulunan Bilim ve Toplum Merkezi’nde yapılan gözlemler için halk günleri; 3 Eylül Salı, 4 Ekim Cuma, 5 Kasım Salı, 3 Aralık Salı.

Kaynaklar;

NASA

TÜBİTAK

TÜBİTAK TUG 2019 Gök Olayları Takvimi