Etkinlik

Akademik ve akademik olmayan bilimsel etkinlik duyuruları

////

James Webb Uzay Teleskobu’yla sanat!

James Webb Uzay Teleskobu Hubble’ın yerini almaya hazırlanıyor. 21 Aralıkta yörüngesine gönderilen uzay teleskobu ilk çalışmalarını yapmaya başladı. NASA, ESA ve CSA (Kanada Uzay ajansı)’nın ortak projesi olan James Webb Uzay Teleskobu’nun geniş kitlelerce tanınması için pek çok program yürütülüyor. Bu çalışmalardan…

James Webb Uzay Teleskobu’yla sanat!

////

James Webb Uzay Teleskobu Hubble’ın yerini almaya hazırlanıyor. 21 Aralıkta yörüngesine gönderilen uzay teleskobu ilk çalışmalarını yapmaya başladı. NASA, ESA ve CSA (Kanada Uzay ajansı)’nın ortak projesi olan James Webb Uzay Teleskobu’nun geniş kitlelerce tanınması için pek çok program yürütülüyor. Bu çalışmalardan biri isse NASA’nın yürüttüğü “James Webb Uzay Teleskobu ilhamlı Sanat” projesi. Proje ilk olarak 2016’da küçük bir sanatçı grubunun misafir edilmesi ve 2017 yılında bir sergi ile sonuçlanıyor. Bu proje çok sevildiği için online olarak devam ediyor. Projeyi online yürüten NASA Uzay Teleskobu’ndan ilham alanların eserlerini sosyal medya üzerinden kendileriyle paylaşmasını istiyor ve bu eserleri daha geniş kitlelere…

Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor?

////////

Seaspiracy İkilemi: Balıkçılık Deniz Yaşamını Nasıl Etkiliyor? Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 2021 yılı için başlattığı webinar serisinin ilkini 6 Mayıs 2021 tarihinde Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleştirecek. Ali Tabrizi’nin yönettiği belgesel filmi Seaspiracy üzerine konuşulacak etkinliğe link üzerinden katılabilirsiniz. Ayrıca konuşmacılar hakkında ek bilgi edinmek isterseniz yine link üzerinden detaylara vakıf olabilirsiniz. “Komplo mu, gerçeklik mi?” “Komplo mu, gerçeklik mi?” sorusundan yola çıkarak, balıkçılığın deniz ve okyanus yaşamı üzerindeki etkisinin irdelendiği Netflix belgeseli etkinlikte enine boyuna incelenecek, sorgulanacak. Belgesel genel olarak, endüstriyel balıkçılığın detayları, okyanusların 2048 yılında boşalacağı iddiası, balık türlerinin küresel çöküşü, aşırı avlanma, istenmeyen balıkların yakalanması, yaşam…

SALT Soruyor: Bu Son Şansımız mı?

/

Bir kültür ve araştırma kurumu olan SALT belirli bir dönem, disiplin veya nesneye dayalı üretime bağlı kalmayıp kullanıcı ve bileşenleriyle karşılıklı öğrenmeye ve tartışmaya açık bir zemin sağlamayı amaçlıyor. SALT, iklim krizi odaklı Bu son şansımız mı? gösterim programı kapsamında her hafta bir belgesel filmini ücretsiz ve altyazılı olarak saltonline.org üzerinden izleme şansı sunuyor. Öte yandan SALT Beyoğlu’ndaki İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisinde yer alan Exhausted [Kurak Topraklar] (2021) işindeki nesnelere dair rehberi çevrimiçi inceleme fırsatınız olduğunu da hatırlatmak isterim. Her yıl atmosfere 51 milyar ton sera gazı eklenirken, yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmemek ve fosil yakıt kullanımını (kömür, petrol ve…

Aykut Kence Evrim Konferansı’nın tarihi açıklandı!

/

Aykut Kence Evrim Konferansı pandemi sebebiyle sanal ortamda düzenlenecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Aykut Kence Evrim Konferansı’nın 6 Şubat 2021 günü YouTube üzerinden gerçekleştirileceği duyuruldu.  ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun bünyesinde düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı’nın tarihi belli oldu. Konferansın Twitter hesabından, “ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu olarak 15’incisini düzenlediğimiz Aykut Kence Evrim Konferansı’na davetlisiniz! Konferansımız pandemi sebebiyle Gelecek Bilimde YouTube kanalı üzerinden, genel oturum sunumları ücretsiz olarak gerçekleşecek.” şeklinde bir tweet atılarak konferans duyurusu yapıldı. Programın ayrıntıları (saati, konuşmacılar) ilerleyen günlerde açıklanacak. Şimdilik konferansa ilişkin yalnızca 6 Şubat…

10. Yeşil Ekonomi Konferansı’nda COVID-19 ve iklim krizleri konuşulacak

/

Yeşil Ekonomi Konferansı pandemi sebebiyle bu yıl sanal ortamda düzenlenecek. Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 hastalığı, iklim kriziyle birlikte konferansta tartışılacak konuları oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde konferans takvimi katılımcılara duyuruldu.  İklim krizinin neden olduğu felaketler arasında 2020’de Covid-19 pandemisi eklendi. Bu küresel sağlık krizi, içinde yaşadığımız ekolojik ve yönetimsel krizleri, özellikle sağlık hizmetleri ve ekonomideki kırılganlığı çarpıcı biçimde ortaya çıkardı. Tüm dünya, sağlık sisteminin yetersizliklerini, ekonominin kırılganlıklarını ve kötü sonuçlarını doğrudan gördü; iklim krizi ve Covid-19 pandemisinin arkasındaki ortak noktanın doğayla uyumsuz üretim-tüketim-siyasi yapılarımız olduğu gerçeği ile yüzleşti. Doğaya uyum sağlamak yerine onu değiştirmeye çalıştığımız müddetçe koronavirüs gibi virüs salgınlarından ve…

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başladı

//

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başladı. Bu sene pandemi sebebiyle sanal ortamda 2-8 Kasım günleri arasında düzenlenen festivalin finalistleri de belli oldu. Hepsi birbirinden güzel olan belgeseller arasından Aether, Kuzey Ormanları, TrustWHO gibi filmler dikkat çekiyor.  2-8 Kasım tarihleri arasında online olarak gerçekleşecek 7. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ‘nin (BIFED) finalistleri açıklandı. Çevrim içi bir platform aracılığıyla izleyicisiyle buluşan festivalde 15 yapım arasından kazananları belirleyecek jüri de duyuruldu. Bozcaada Belediyesi organizasyonuyla ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle gerçekleştirilecek BIFED-2020’nin yedi kişilik jürisi önemli isimlerden oluşuyor. Türkiye’den sinema yazarı Necla Algan, yönetmen ve Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi İlknur Ulutak ile…

4. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı yarın başlıyor!

/

4. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı yarın 14.30’da ilk sunumla başlıyor. Önceki yıllarda düzenlenen etkinliklerin aksine, bu sene konferanslar pandemi önlemleri kapsamında sanal ortamda olacak. 1-21 Kasım günleri arasında düzenlenecek yayınların konuşmacıları da açıklandı.  #KasımdaAstrobiyolojiBaşkadır etiketiyle yoluna devam eden ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, eylül ayının sonunda, “Kasım ayında gerçekleştireceğimiz Astrobiyoloji Yayın Serisi’ni büyük bir heyecanla açıklıyoruz! Sunumlarımız pandemi dolayısıyla çevrim içi bir platformda gerçekleşecek ve birbirinden değerli isimleri sizlerle buluşturacağız. Detaylar ve çok daha fazlası için Kasım’ı bekleyin!” tweetiyle gelenekselleşen konferansın bu sene de düzenleneceğini duyurmuştu. ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, ilerleyen günlerde ise konuşmacıları ve yayın takvimini, “Astrobiyoloji Yayın Serisi…

Bilim Kadınları İstanbul Maratonu’nda “kadın emeği” için koşacak

//

Bilim Kadınları topluluğu, İstanbul Maratonu’nda kadınlar ve cinsiyet eşitliği için koşacak. Son başvuru tarihi 28 Ekim olan İstanbul Maratonu 8 Kasım Pazar günü ve 42. İstanbul Sanal Maratonu 7-8 Kasım Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak.  Temelleri 2015 yılına uzanan Bilim Kadınları, Türkiyeli kadın bilim insanlarını tanıtmak ve yaptıkları çalışmaları görünür kılmak için kuruldu. Topluluğun amaçlarından biri bilim kadınların görünürlüğünü artırmak iken bir diğer temel amacı ise bilim kadınlarını destekleyerek dayanışma ağı oluşturmak. Topluluk, Twitter üzerinden haftalık yayınlarla Türkiyeli bilim kadınlarını ve çalışmalarını tanıtıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de cinsiyet eşitsizliği, kadınların önünde engeller oluşturarak yaşamı her alanda olumsuz…

Falling Walls ve Berlin Bilim Haftası Dünya Bilim Zirvesi kayıtları sürüyor

/

Falling Walls ve Berlin Bilim Haftası Dünya Bilim Zirvesi 1-10 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek. Berlin Duvarı’nın yıkılışı (9 Kasım 1989) ile aynı güne denk geldiği için Falling Walls yani Yıkılan Duvarlar ismini alan vakfın adıyla özdeşleşen geleneksel konferansları, bu sene pandemi sebebiyle dijital ortamda düzenlenecek.  Falling Walls ve Berlin Bilim Haftası, sizi Dünya Bilim Zirvesi’ne davet ediyor. 1 Kasım 2020 günü başlayacak olan etkinlik, tüm katılımcılara açık ve ücretsiz olacak. COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün dünyadaki düzeni değiştirmesiyle sosyal mesafe kuralları gereği etkinlikler de sanal ortama taşınmıştı. Sanal ortamda düzenlenmesi planlanan bu etkinlikte, dünyanın farklı noktalarından bilim insanları…

RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu’na kayıtlar devam ediyor

/

RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu’na kayıtlar devam ediyor. ISCB SC RSG Turkey, bu sene, COVID-19 küresel pandemisi sebebiyle çevrim içi yapılacak olan sempozyumun tarihini 24 – 25 Ekim 2020 olarak açıkladı. Hesaplamalı biyoloji ve biyoinformatik konulu öğrenci odaklı sempozyum, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilgililerini bekliyor.  RSG Türkiye 7. Öğrenci Sempozyumu, ISCB SC RSG Turkey tarafından düzenleniyor. Topluluk, Türkiye’de hesaplamalı biyoloji ve biyoinformatik çalışmalarının gelişmesine katkıda bulunan etkinlikler düzenleyen bir öğrenci girişimi olarak karşımıza çıkıyor. Ekip, 2012 yılından bu yana lisans ve lisansüstü öğrencilerin ilgisini çeken öğrenci sempozyumları düzenlemekte. Topluluk, Türkiye’deki en büyük biyoinformatik toplantısını HiBiT (Uluslararası Sağlık…